dober sound live električne kitare
Objavljeno 29 april 2007 - 09:22
In sicer kako oni porihtajo zvok za električno kitaro,
od mic-preampa (koliko mic) do mixerja, kake inserte, če duplirajo kanale, compresirate, meštae mic-D, EQ za live...
Pač dobre finte kako kitaro v živo poštimat da bo čim bolj profi.
Zanima me ker tle neki lokalni ozvočevalci grenijo življenje mojemu kitaristu z izjavami kot so mej skoraj clean, na kitaro se ne daje compresor in take oslarije. Jaz v studiju že vem kako do dobrega sounda, zanima me pa kake je pol v lajvu, da mu malo pomagam.
TNX
Anze
Objavljeno 29 april 2007 - 10:54
Tonci naj se bol ukvarjajo s tem, kako bojo njegov saund čim bolje ozvočili, da bo v miksu slišen in da bo ohranil prvotni karakter.
Kakšno pa ima opremo?
Ponavadi se na kitaro v živo ne daje kompresorjev (Težko bi bilo v živo uporabljat toliko kompresorjev in efektov nasploh, kot se v studiju - razen če imaš digitalca)
Običajno se uporabi (skoraj vsi) Shure SM 57 in EQ.
Objavljeno 29 april 2007 - 11:15
Opremo ima dobro problem je s tonci, nevem kaj delajo,))
Ma mislil sem samo mogoče kompresor pol za mic da malo stisne, ja verjetno live je drugo, zanima me če so kaki dodatni triki, ki jih oni ignorirajo
Pravi da iz kište je sound mega ampak iz main ozvočenja pa čebelice
lp
Objavljeno 29 april 2007 - 11:34
Da povzamem : načeloma pri kitari pošlješ ven to kaj dobiš v mixer, kaj več kot ekvalizacije se tukaj ne da nardit (če je vse ok pri kit.samem)Če poznam band in komade katere igrajo potem se še poigram z reverbi in delayi pri določenih segmentih,(pri kakih solotih zdelayam in se mal z panoramo poigram ,da kitara leti po prostoru)...
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 29 april 2007 - 01:46
Hheh, sem mislil da je kaj več fore na Eqju, jha sej tip ugasne zanalašč compresor na Tc G Forcu ker pravi da čene zveni še slabše, tako da nima kaj preveč stisnjenega sounda.
Bo že
Objavljeno 29 april 2007 - 03:02
Drugo je pa to, da se malo poigras za gaini. To je dostikrat kljuc do dobrega zvoka v zivo. Naj tonc poskusa najti gain pri katerem se kitara najbolje slisi.
Ce gre kitarist iz kitare v digitalni efekt direktno, se enkrat temu ognite in poslusajte rezultat. Digitalci radi pokvarijo zvok, nastane cebelica...
El. kitaro se vecinoma ne kompresira, a to ni pravilo. Ce se kompresirana bolje slisi, potem jo kompresirajte. A tudi brez tega je lahko ok.
Se nekaj; ce je kitarski zvocnik na hrbtni strani odprt, lahko v odprtino vtaknete kako 57-ko da dobite vec basa oz sirine. Pa sprednji mic naj bo malo pod kotom, da zajame ves spekter. Kot v studiu.
Torej; naj se ne kriza z drugimi instrumenti, najdite pravi gain, ce se le da ne uporabljajte kitare direktno v digitalni efekt.
Seveda si mora tonc vzeti cas za to. Ce je moznost si najdite svojega tonca.
Miha
Miha
Objavljeno 29 april 2007 - 03:35
Miha
....če pa je treba toncu razlagat... potem pa res tonca menjat...in naj si gre
še malo osnov nabrat
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 29 april 2007 - 04:02
Vidim da kot vedno je potrebno samo malo dobrih ušes, zgelda da un neve kje se kaj reže in kaj poudari, tle nimaš kaj dosti praskat, drugega tonca in ciao
Tnx za nasvete ...
ps:
Gnil sound je mel tudi samo z tri axisom kar se moraš res potrudit
Kot sem jaz videl na daleč tip ne reže nič in niti ne boosta, samo teži daj manj gaina dokler ni clean in pol reče cool
Član ni kaj...
lp
Objavljeno 29 april 2007 - 05:43
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 29 april 2007 - 06:22
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 29 april 2007 - 08:14
lp
ps: to da je končal sae vem da ne pomeni nič sej zato omenjam
Objavljeno 30 april 2007 - 09:37
drugace pa si ze vse izvedel: SM57, malo pod kotom, ce hoces bolj temen, bassy zvok, ga usmeris proti robu membrane, drugace proti centru, ponavadi na eq-ju porezem nizke frekvence (odvisno od sounda) in se malo igras na midlih,. ko tip gre v solo, malo pojacas na 3,4 k ali dvignes level.ne uporabljam kompresije (konkretno: triaxis ima ze precej skompresiran sound), drugi efekti samo, ce poznam bend.
kot pravi microsound: tonska kitare je narejena en dva tri.
kaj pa tvoj tonc dela, bi pa treba prit enkrat poslusat
Objavljeno 30 april 2007 - 11:58
:smt003 :smt044 :smt044 :smt044
Če si samo enkrat naletel na takega kitarista.... ufff maš pa srečo
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 02 maj 2007 - 09:50
:smt003 :smt044 :smt044 :smt044
Če si samo enkrat naletel na takega kitarista.... ufff maš pa srečo
sem pozabil se eno bistveno stvar povedat...na koncu spila je se metal trzalice med folk
Objavljeno 06 maj 2007 - 03:20
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 12 maj 2007 - 09:56
Kar pa se tiče zvoka kitare, je ta vsekakor odvisen od muzike: gre za nu metal, kjer imajo vse strune preuglašene navzdol ali gre za funk, kjer je kitara skoraj bolj kot percussion... Po setupu predvidevam, da gre bolj za prvo varianto. Poizkusi zadeve čimbolj dodelat doma. Najdite sweet spot boxa in ga ustrezno markirajte, tako da imaš vedno enako postavitev mikrofona v najboljšem položaju. SM57 je očitna izbira, poizkusiš lahko tudi z Audio Technico AE3000 (kondenzator za hi SPL), če to budget dopušča (da ti malo bolj širok zvok). Če si navezan na nek zvok mikrofona, ga seveda vzemi s sabo. Kar pa se samega zvoka tiče, najdite ustrezno razmerje Gain/Master Volume. Malo manj Gaina in malo več glasnosti da presenetljive rezultate. Pa kot je bilo že omenjeno, nastavite si nivoje VSEH presetov, da ne bo tonc pri vsaki solaži najprej skočil na fader, potem pa segel po pištoli... Če imate te zadeve poštimane, je FOH ful lažje delat.
Kompresorja ne dajem nikoli na elektriko. EQ pa nastavljam tako, da najprej izklapljam FOH in poslušam zvok z odra, in potem primerjam oba, potem pa ta osnovni zvok umestim še v miks. Ponavadi (a ne vedno) naredim scoop okrog 3-5 kHz, da naredim prostor vokalu in potem v delih brez vokala vozim EQ in ne faderja... works wonders.
Objavljeno 12 maj 2007 - 10:31
ta je bila pa izjava leta : ..da ne bo tonc pri vsaki solaži najprej skočil na fader, potem pa segel po pištoli...
(ju3 že nesem pištolo na špil pa jo u rack skrijem
...čeprav sm zadnč mel težave z klaviaturistom,je tut parkle po main volumetu na klaviaturah stegval... in potem si je čist monitoring podru...sm
kr prešvicu par litrov znoja da sm ga nazaj popedinal ...je bil keč u dvojnih keyih in kukr si je podru je blo konc...torej klavituristi tut pacajao učasih k se z main volume igrajo na sintih...
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov