Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Limiter

10 odgovorov v tej temi

#1 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 29 marec 2007 - 11:52

Limiterate celoten mix ali posamezne kanale? :shock:
Sem opazil, da brez limiteranja posameznih kanalov sploh ne gre! :oops:

Katere Limiterje uporabljate? Brskal sem po netu in našel le master limiterje!

:?:

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 marec 2007 - 08:11

Če misliš ITB, ne limitiram posameznih kanalov ampak logično samo celotem mix.
OTB pa kakor je potrebno a se izogibam limitiranju posameznih kanalov, razen če je ta "efekt" zaželjen.

#3 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 30 marec 2007 - 10:56

Ce ne gre brez limitiranja posameznih kanalov, pomeni da delas nekaj zelo narobe... Pri mixu si pusti headroom - napici monitorje bolj na glas, da ti ne zveni pretiho in uporabljaj kompresorje na posameznih kanalih za sound ali subtilno izenacevanje dinamike - delanje bolj kompaktne slike, ne boj se, ce je mix v AB primerjavi tisji od zmasteriziranih profi CDjev... Vazno da zveni dobro in usklajeno, ce dvignes jakost. Ce bos delal tako, potem ugotovis, da limiter res ni potreben na vseh kanalih... Naenkrat bos dobil ogromno zraka in dosti boljsi in udaren sound kot prej...
Nato stereo mixdown posljes v masteriziranje ali pa ga sam odpri v novem projektu in pac naredi domaci mastering... Pri katerem pazis da ohranis dinamiko in polnost zvoka, a dvignes glasnost.
Mix povprecnega komada (bobni, bas, kitare, vokali, sinti, itd.), ki ima ca.
-18db RMS in peake okoli -3db ali zgolj obcasno kaksnega blizu 0 se mi zdi idealno glasen.

Pazi, da pri mixu ohranis tranziente in headroom - tako bo izdelek na koncu glasnejsi in boljsi... To je res en kljucni nasvet, ki se ga sicer drzim, a sem ga v polni meri dozivel pred kratkim v sodelovanju z enim kolegom, ki je vse kanale prevec napicil in je na koncu bil sound sicer masiven, a poln napicenih problematicnih frekvenc in ko smo poskusali z masteringom zvok odpret so se pokazale vse neugodne distorzije in neprijeten sound... Ni preostalo drugega kot ponoven mix z -20db znizanimi leveli v mixerju... (to je bilo ekstremno nizanje), ker dela z masivnimi projekti z okoli 30 stereo spurami (60mono...). In slika je postala povsem nekaj drugega...

Torej - limiter na sumo ali v masteringu... Pri mixu naj sploh ne dela kaj dosti - prepusti delo bus kompresorjem na posameznih subgrupah... Ali - ce je mix premalo spojen - ga s kaksnim glavnim bus kompresorjem malo zgostis, a ne napicis!

#4 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 30 marec 2007 - 02:01

10x

Aha! Bolje je znižati glasnost npr. wav fajla in nato zvišati fejder kot pa limitirati usak kanal posebej!

Ker, ko sem spremenil (posnel) track z efekti v nowi wav sem mi je zgodilo, da sem pri novem wavu (edit pogled) opazil da je na vrhu in dnu čisto raven, kar pomeni da prihaja do distorzije?

#5 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 30 marec 2007 - 03:19

To pomeni, da si ga prevec napicil - to ni lepa slika - sploh ne za posamezen kanal.

Z vsemi efekti mora posamezen kanal se zmeraj imet nekaj headrooma - torej prostora nad najvisjim nivojem wava... Tak stlacen wav ima zagotovo ze neprijetne distorzije in unicene tranziente - to so ta prvi najglasnejsi "attack" deli wava...

Ja - se posebej pazi, da NE KLIPAS plug-inov... Ce jih ne teras v rdece zvenijo veliko boljse - sploh EQje in reverbe in kaksne podobne efekte, ki bi rad da so cim boj cisti in odprti...

Torej - snemaj na zmerno jakost - ce imas VST instrumente jih tudi ne napici do nule...

Wav naj bo tam med -20 do -16db RMS recimo... Ce ze imas glasen vir ga znizas s faderjem mixerja ali z gain gumbom na kaksnem insert efektu - recimo uporabi kompresor ali EQ plug-in, ki ima moznost regulacije input gaina...

Najlazje se bos izognil pretiravanju z glasnostjo, ce si dvignes nivo monitoringa in ti recimo zveni dovolj na glas, ce so signali pri -18 do -16 RMS...

Zaradi vsega tega nizanja nivojev je zelo fajn ce delas na 24bit ali 32bit floating point, kar itak omogoca ze vecina sodobnih DAW.

#6 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 31 marec 2007 - 11:32

"Ce ze imas glasen vir ga znizas s faderjem mixerja ali z gain gumbom na kaksnem insert efektu"

Sej to me pa nejbol bega. Če ga znižam z gain gumbom na efektu je vse ok. Če ga znižam z faderjem mixerja je samo tišji, ampak ko posnamem še vedno ostaja brez headrooma!

#7 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 31 marec 2007 - 08:49

Inserti so pred faderjem - tako da moras gain zmanjsat v plug-inu in nato s faderjem reguliras razmerje z ostalimi kanali....

Skratka - pazi na nivoje in razcisti si logiko routinga v tvojem programu - najboljse da pogledas v manual ali help...

#8 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 31 marec 2007 - 11:30

fULL ti hvala za tole pojasnilo!

Skratka limiter je bol za mastering .....

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 01 april 2007 - 05:30

Ja.

Oz. je limiter tudi za master out - a pri mixu raje uporabljaj kompresorje za ustvarjanje sounda in nekaj enotnosti in kompaknosti kadar je zazeljena. Renderiraj ali snemaj dinamicne mikse - ki jih lahko tudi sam masteriziras kasneje - slabse je, ce delas mix z "mastering" glasnostjo v mislih in ze das na stereo out limiter in ga napicis, da limitira med mixom. Ce bos hotel v mastering poslat tisjo verzijo, se ti bodo porusila razmerja, ce bos miksal skozi limiter in ga potem izklopil in stisal master fader...

To sem zares skapiral sele iz prakse... Najprej o.k. mix, nato pa z nekaj distance naredis se svoj mastering, ce pac nimas moznosti kam drugam poslat.

#10 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 01 april 2007 - 06:13

Kot sem že omenil, če želiš za kakšen značilen zvok instrumenta "poseben" efekt limitiranja ali distorzije, ga pač lahko po želji dodaš na ta kanal/morda grupo kanalov kjer imaš zloženih več posnetkov istega inštrumenta (seveda je menda preveč omemba da za kaj takšnega raje uporabi analogni limiter).
Drugač pa je limiter namenjen le celemu miksu na masterju, seveda pa ne preveč če misliš dat izdelek še v mastering, tam rabijo kar dosti lufta.
Za limiter nikdar ni prepozno smile.gif
Satoration je tako že lepo povedal! 8)

#11 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 01 april 2007 - 08:30

Še enkrat hvala za izčrpno pojasnilo! biggrin.gif

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo