Sam sem imel Focal Solote, Twine, Opale in sedaj Neumanne KH310. Meni osebno so Opali mnogo boljši od Focalov. Low end je povsem druga klasa, prav tako so tudi nekoliko bolj kruti na zgornjih midlih, kar je po mojem mnenju slaba stran Focalov. Pri Focalih sem lahko 2,5-8kHz teral ko opica, pa niso niti najmanj zatežili, ves čas so me trapljali po rami in mi govorili "stari, super je, kr dej še". Yamaha HS50 ali NS10 se mi zdijo praktićno nujni komplement k sistemu, da lahko dobiš realno sliko omenjenega frekvenčnega območja
Opali imajo tudi mnogo boljšo globino (front to back) in tranzienti na njih so neprimerljivi s čimerkoli v svojem razredu in tudi mnogo višje (boljši kot SM9, ki sem jih primerjal, vendar si jih ne lastil). Opal je res punchy, ko poslušaš glasbo res dobiš občutek, kot bi bobnar bil pri tebi v sobi. Se strinjam z NLP-jem, da je primerjava "kot bi cota padla na Focale" še kako na mestu pri primerjavi Opalov in Twinov.
Moram tudi priznati, da mi je bil Focal Solo mnogo boljši zvočnik kot Twin, Twin je bil sicer prijetnejši za poslušat, ampak nekoliko nahypan - prijeten HiFi sound za poslušat muziko. V mojem prostoru so sicer Opali bili na meji, kar se svetlosti tiče, pri kolegu (na forumu: mateollo) pa zvenijo božansko in povsem balansirano (ja, bolje kot so zveneli ATC-ji SCM 20, ki so dražji). Edini razlog, da sem šel z Opalov, je bila nezanesljivost pri proizvodnji (sam sem namreč zamenjal 7 parov) in sem se iskreno povedano naveličal iskanja para, ki bi delal brezhibno. Ampak ko so delali, kot se zagre, so bili res top zvočniki.
Neumann KH310 so prav tako odlični (po mojem mnenju spet mnogo boljši od Focalov), pri primerjavi z Opali pa lahko rečem, da so drugačni. Grejo najgloblje in zaradi sealed cabinet designa ima low end tudi pod 34Hz zelo počasen roll off, tako da so uporabne informacije na basu vse do najnižje oktave. Bas je sicer res izjemno natančen. Imajo sigurno najboljši midrange, kar sem ga imel možnost slišati. Nimajo pa toliko puncha in globine kot Opali (nekaj na račun sealed cabinet designa, ki manj "rukne" kot reflex port, nekaj pa na račun izjemnih ojačevalcev v Opalih, ki imajo okoli 750W peak powerja na zvočnik). So pa res najbolj flat izmed vseh omenjenih zvočnikov in zvenijo res nevtralno.
Moje osebno mnenje je: Focal Twin < Focal Solo < Opal = KH310 (pri zadnjih dveh gre bolj za stvar različnega koncepta, saj ima vsak svoje prednosti, ki res pridejo do izraza.
Glede ADAMov: še nisem slišal ADAMov, ki bi mi bili všeč, kar očitno pomeni, da res nisem fan ribbon tweeterja. Sem tudi mnenja, da je bila stara serija S3A mnogo boljša od novejših S3A-X, kolikor jih poslušal; delal pa sem samo na S4A v studio Metro, kjer sem jih hitro izklopil in raje delal na Yamahe NS10, ter na A7, ki pa pač so entry level zvočniki.
P.S.1...Barefoote sem pa slišal že dostikrat in so prav tako odlični, a $$$$$

P.S.2...Bil sem tudi lastnik O300 (precej dolgo nazaj), ki so bili super, so pa KH310 izboljšani res prav v vseh pogledih...žal ko sem še delal na O300kah, še nisem imel ustrezno tretiranega prostora, zato sem jih takrat prodal, ker mi iskreno povedano niso koristili...zaradi extendanega low enda sem na njih težje delal kot na male KRKe V4
Prispevek uredil/a: jantex, 27 september 2013 - 07:04 .