Zdravo. Imam par vprašanj glede izvedbe t.i. "sobe v sobi".
Imam prostor, velik približno 3x2.5m. Rad bi ga uporabil za amaterski domači studio ali pa vsaj za glasno poslušanje glasbe brez slabe vesti.
Za enkrat sem si naredil plavajoči pod iz 5 cm kamene volne Tervol TP5 (upam, da se prav spomnim oznake), ter nekje do 10 cm armiranega betona. Cilj pa mi je narediti sobo v sobi ali pa ustrezno izolacijo, da se vibracije ne bodo prenašale na preostalo konstrukcijo.
Stene so iz votlakov, solidno debele, vendar neusmiljeno prenašajo udarce naprej na konstrukcijo. Ko pobutam po stenah, se vibracije kar precej širijo, če pa pobutam po "plavajočem" betonu, pa so vibracije precej manjše, a še vedno zaznavne.
1. Ali te vibracije od butanja po plavajočem podu pridejo preko kamene volne na konstrukcijo ali preko vibracij, ki jih plošča ustvari v zraku in se širijo na stene?
2. Ali bi izvedba sobe v sobi (torej notranjih sten na to ploščo) zmanjšalo prenašanje vibracij plavajočega poda na konstrukcijo?
Razlog, da to sprašujem je v tem, ker bi si poleg studijskij zvočnikov, ki jih že imam, s časom postavil še aktivni sub, ki pa bi zagotovo povzročal vibriranje plavajočega poda. Mene to sicer ne moti, če čutim z nogami vibracije, ampak nebi rad, da se to prenaša naprej.
3. Imam 3 ideje, kako bi naredil meni cenovno dostopno izvedbo sobe v sobi(če ima kdo še kakšno, ga prosim, da mi jo opiše):
a) Stene obložim s kameno volno, ter čez pokrijem z OSB ploščami, ki pa niso fiksirane na stene, ampak se med seboj podpirajo v kotih, kjer se srečujejo. Za strop izberem zelo debel opaž, ki se še najmanj krivi brez dodatne podpore na sredini. Slabost, ki jo vidim, je v vibriranju plošč, ker nimajo po sredini ničesar, kar bi vibriranje zaustavilo.

Na plavajoči pod postavim 1 cm stran od sten (zaradi prostorske stiske) samostoječo "kletko" iz moralov debeline 6x10 cm, jih med seboj povežem na različnih dolžinah z mostički, povsod med morali zapolnim s kameno volno, ter na morale povsod prilepim OSB plošče s silikon kitom. Med kletko in plavajoči pod bi lahko dal kakšno gumo, ki bi omejila prenašanje vibracij med tlemi in kletko.
c) 1 cm stran od sten zašolam in zalijem npr. 7 cm debele stene iz železobetona (ogromno betona in ogromna teža, lahko plavajoči pod razpoka?).
Naj povem, da mi zidanje ni problem, ampak rad pa bi, da bodo stroški na koncu efektivni, ker sicer raje naredim cenejšo varianto. Imam tudi nekaj gumijastih "obešank" iz Kalcer-ja, ki jih nikoli nisem uporabil, ker jim preprosto ne zaupam, da bodo ustrezno "decouplale" vibracije, lahko pa, da se motim.
Ko bo izolacija gotova, imam namen v prostoru postaviti tudi bass trape, ampak vseeno želim kar se le da omejiti izstopanje hrupa iz prostora na konstrukcijo, ker kot že rečeno, ne želim imeti slabe vesti in se raje skoncentrirati na svoje delo.
Hvala
Prispevek uredil/a: Charge, 24 april 2014 - 06:56 .