Zvočna izolacija
Objavljeno 05 marec 2012 - 08:27
Jaz imam na zalogi kakih 8m2 Plamafon plošč iz svojega studia, ki jih ne uporabljam več... Prodam za 8€/m2.
Kontakt na:
ales.jst@gmail.com
sem ti poslal mail..
Se priporočam še za kakšne ponudbe,
Lp Domen
Prispevek uredil/a: Respect2Pac, 05 marec 2012 - 08:29 .
Objavljeno 05 marec 2012 - 09:04
Nizke je problem uredit in je potrebno uporabit primeren materijal za to.
Najbolj pomembno je koliko si želiš uredit akustično prostor in koliko imaš namen vložit.
Pozabi pene, kartonaste škatle jajc ipd.
Glede učinkovitih akustičnih elementov in kako priti do njih je več načinov; DIY po načrtih nekoga ki se spozna na te reči ali pa da kupiš že narejene. Cene ta zadnjih znajo biti visoke.
Projektiram studije ipd. prostore in lahko te priključim kakšnemu studiju, da je količina večja in cena nižja.
Objavljeno 05 marec 2012 - 11:06
Nizke je problem uredit in je potrebno uporabit primeren materijal za to.
Najbolj pomembno je koliko si želiš uredit akustično prostor in koliko imaš namen vložit.
Pozabi pene, kartonaste škatle jajc ipd.
Glede učinkovitih akustičnih elementov in kako priti do njih je več načinov; DIY po načrtih nekoga ki se spozna na te reči ali pa da kupiš že narejene. Cene ta zadnjih znajo biti visoke.
Projektiram studije ipd. prostore in lahko te priključim kakšnemu studiju, da je količina večja in cena nižja.
Hvala za nasvete..
Objavljeno 07 marec 2012 - 11:05
This.
Ne kupuj pene, ker boš imel slabši prostor kot ga maš trenutno.
Objavljeno 07 marec 2012 - 03:56
Edino naredita iz kovine konstrukcijo in približajta okivirje čim bližje tlom, da bo manj zvoka bežalo izpod njih.
Tiste prozorne/steklene/morda plastične refleksivne površine nagnita kolikor je še praktično proti tlom.
Za rešitev kontrolne sobe sicer to ni primerno, kot sami goboti pa ja.
Objavljeno 07 marec 2012 - 07:10
bom kar tu vprašal... ko smo že pri gobotih.
Kakšni so tile? Zakaj samo 16cm in samo DP8? En NLP-jev predlog (gobori za dodatno umiritev akustike snemalnice ali na terenu) je bil sendvič DP8 (10cm) + TPST (4,2cm) + DP8 (10cm), torej skupaj 24,2cm... širina pa tudi malo širša od 1m? Če ni toliko važna širina in ker bom itak delal dva, ki kar lepo objameta glasbenika, bi morda ostal pri standardni meri, da ni treba toliko rezat? Torej ali je pomembno, da so tile mali sestavljivi elementi za te moje gobote 1200 x 750, ali lahko naredim dva po 1000 x 700 in enega (recimo vrhnjega) v merah teh plošč, torej 1000 x 600? Sprašujem kar tule, ker mogoče še komu kaj koristi...
Pa še enkrat - kako vpneš ta sendvič v okvir, da ven ne pade, če prenašaš, kako je okvir pritrjen na tole?
Se opravičujem za "noob" vprašanja, pač nisem nek sam svoj mojster, so po moje v Merkurju in pri Kalcerju gledali, kot da je vesoljec prišel kupovat gradbeni material, hehehe...
Aja - pa še on topic - DIY je najceneje in najboljše, škoda da sem preveč smotan, da se prej nisem tega lotil... ob priliki sledi celotna predelava sobe, Primafoam in Plamapur pa bo letel dol... to govorim že dve leti.
Prispevek uredil/a: satoration, 07 marec 2012 - 07:13 .
Objavljeno 07 marec 2012 - 10:09
Lahko je več malih ja a končna površina naj bo takšna, da vsaj nekaj presega glavo vokalista npr. in da je toliko široko (četudi sestavljeno iz več manjših) da je z njimi kar se da obkrožen, drugače bo še večji vpliv sobe.
Kot sem ti pisal na email, od znotraj si lahko pomagaš s primerno podkonstrukcijo (križ... mreža... na sredini, na zaključno površino si lahko pomagaš z letvami ki držijo okvir, najlepše je če uporabiš močnejšo tkanino, ki bo tervol tako ali tako ko bo napeta sama držala tam kjer mora bit. Plošče je tudi najbolje tako rezati, da se različni sloji sendviča križno prekrivajo... načinov je res mnogo.
Ne kupujem v Kalcerju, ker ne razumejo "vesoljcev"
Objavljeno 07 marec 2012 - 10:31
... no vidiš, zato sem to dal delat tapetniku.
Sam sicer znam "šraufat" in žagat', ampak želim, da je dobro, trdno in stabilno.
Mislim, da bo tapetnik, ki po 10 ur na dan sestavlja in projektira sedežne garniture,
to že znal.
Res ni zastonj, je pa solidno.
Objavljeno 08 marec 2012 - 12:41
Objavljeno 08 marec 2012 - 08:10
Ravno ta tapetnik je pravil, da so pred leti montirali knauf stene, zadaj zadelane s tervolom. Tervol se je posedel, zgoraj je nastala zračna luknja,
in po ne vem kakšni logiki se je zadaj v steni začel nabirati kondenz. Lepa reč!
Govoril sem z enim najpriznanejših tonskih tehnikov pri nas
in je rekel, da on bolj prisega na penasto gumo večje gostote.
Sicer je pa z goboti tako:
če bi zadel "sedmico", bi verjetno zgradil primeren prostor,
akustično obdelan "v nulo". Tako pa ostajamo kar pri gobotih.
Prispevek uredil/a: 5ER, 08 marec 2012 - 08:11 .
Objavljeno 08 marec 2012 - 09:42
Katera pe je "penasta guma" višje gostote?
Z goboti kot nadomestilo akustike je zelo relativna reč, če so goboti načrtovani kot konkreten akustičen tretman, lahko izgleda takole:
http://www.planetaud...?showtopic=4337
porabljeno je bilo kar malo denarja.
Objavljeno 28 marec 2012 - 10:15
še eno začetniško DIY vprašanje - a je kak drug razlog, razen kompaktnosti, da mora biti okvir okoli teh pojštrov iz kamene volne?
Jaz sem sestavil te sendviče iz dveh 10cm tervolk + 4,2 TPST ploščo in je to tako široko, težko in kompaktno, da če jih naložim enega na drugega čisto lepo sami stojijo in ni potrebnih dodatnih stroškov in časa za lesene okvirje - pa še iz stani bolj absorbirajo ali pač ne?
Razmišljam, da bi jih pustil kar take gole pojštre... Napaka ali je to povsem ok?
Objavljeno 28 marec 2012 - 01:30
Tako kot sem ti poslal recept se ga drži in gotovo.
Če sprašuješ forum da ti bo kaj konkretno kdo odgovoril ti je lahko jasno da ne bo nihče razen mene (drugi se ne ukvarjajo s tem, eno par ki pa se... pa držijo riti skupaj, da ne bi izdali svojih "skrivnosti" in samo čekirajo forum da bi kaj pobrali).
Zato sem te tudi prosil za diskretnost, ko sva si dopisovala.
Objavljeno 29 marec 2012 - 12:08
Tako kot sem ti poslal recept se ga drži in gotovo.
Če sprašuješ forum da ti bo kaj konkretno kdo odgovoril ti je lahko jasno da ne bo nihče razen mene (drugi se ne ukvarjajo s tem, eno par ki pa se... pa držijo riti skupaj, da ne bi izdali svojih "skrivnosti" in samo čekirajo forum da bi kaj pobrali).
Zato sem te tudi prosil za diskretnost, ko sva si dopisovala.
Hoj, aja sorry, če je to nediskretno, ni bilo tako mišljeno... TPST samo ena - torej - naredil sem "pojštre" iz dveh tervolk DP8 (10cm) in ene TPST, ne dveh - sem se držal točno tega kar si predlagal - a že ta sendvič je dovolj širok da sam stoji. Vprašal sem samo za okvir... najbrž ni nujen, če je zadeva sama zase stabilna? Vprašam pa kar na forumu, ker morda informacije iz te debate še komu koristijo... Saj marsikdo dela DIY gobote kot vidim.
Prispevek uredil/a: satoration, 29 marec 2012 - 05:07 .
Objavljeno 29 marec 2012 - 07:08
Okvir je zmeraj primeren (oz. potrebna zadeva), da je vse na svojem mestu tudi čez čas, pa da se lahko goboti premikajo ne da bi se poškodavala izolacija. Tudi najbolj trda kamena volna se rada poškoduje in to zelo močno, v kosih začnejo odpadat sloji, tkanina še skuša držati formo a grozno izgleda in vse je nagrbančeno pa čez čas ne bo več samostojno stalo na mestu...
Če ne bo šlo za mobilne gobote, okvirji nisu nujni.
Če se dela z gosto volno 50, 80kg/m3 + je potrebno vedet kaj se dela, če je proizvajalec izolacije drugo podjetje (tudi če dela kameno izolacijo) ali pa da je drugi materijal v igri (steklena, bombažna, celulozna...) je potrebno spet drugačne gostote in debeline uporabljat (izjemno različnen gas flow resistivity, zaradi različnih aditivov, veziv...).
Če je volna pregosta in predebela začne delovati slabše ali celo kontra.
Obstajajo matematini modeli a so žal nenatančni pri predikciji v nizkih frekvencah in so potrebna testiranja, izkušnje...
Dodaj odgovor
3 uporabnikov bere to temo
0 članov, 3 gostov, 0 anonimnih uporabnikov