Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Gradnja studia DomaDIS

37 odgovorov v tej temi

#1 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 07:05

Pozdravljeni!

Z velikim veseljem odpiram to temo, kajti po veliki želji je končno prišlo do načrtovanja mojega studia.

Upam, da bomo z idejami, nasveti in pripombami skupaj oblikovali nekaj, kar bo na koncu z užitkom "poslušati". wink.gif

Za začetek sem dodal dve skici, ki sem jih narisal, na podlagi prebranega na tem forumu. Vendar, pa je tako kot vsak drug prostor tudi ta nekaj posebnega in ima skrite pasti, ki jih je akustično po mojem mnenju težko narediti čim bolj idealne.

TLORIS:
Control_MIX_room_2.jpg

STRANSKI POGLED A-A:
Control_MIX_room_1.jpg

Naj že na začetku povem, da sem za akustiko prostora pripravljen oddšteti okoli 3,5kEUR, da bomo vedeli na kakšnem nivoju lahko razmišljamo. Če kaj ostane še toliko bolje. wink.gif

LP
K

Rad bi, da pokomentirate narisano. Kaj dodati kaj odvzeti, alternative za narisano ipd... Določene stvari na sliki, bom z veseljem razložil, če bo kakšna nejasnost.

LP
K

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 19 januar 2011 - 07:48

Malo poglej tole:
http://www.planetaud...?showtopic=3509
Minimalno idi kaj takšnega.
Drugače pa mi je osebno pri srcu tale princip:
http://www.planetaud...?showtopic=4337
A je to ogromno fizičnega dela in tudi kar računanja, poznavanja teorije ter vedet kako prilagodit za dotičen prostor, je za izkušene.
Za zadnji kotiček si lahko omisliš kaj mobilnega v tej smeri:
http://www.planetaud...p...=300&st=120
Toliko za začetek.
Nenad Patkovic

#3 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 09:07

Sem si ogledal spodnje primere. Sicer sem prebiral te teme že prej, preden sem sam začel načrtovati.

Moram reči, da mi je druga varianta B-flat studia veliko bolj všeč, če bi že izbiral med naštetim. Samo ne vem če je stvar primerna, kajti že tako ali tako je prostor dokaj ozek in če bi na stran dal še takšne absorberje, ne vem če bi se izšlo s prostorom? Ali je možno tudi v tanjši izvedbi smile.gif, kajti do mi izgleda široko vsaj 30cm? V B-flat sem tudi zasledil, da stene niso izolirane strop pa. Osebno se zelo nagibam k temu da bi jih, saj se mi zdi da je bolje imeti še malo ožji prostor a vseeno izoliran.

LP

#4 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 09:51

Glede Področja okoli vrat sem malo premislil in bi vrata obrnil, da bi se odpirala navzven.

Na slikci je prikazano, nekako vodilo na steni in fiksno tečajno vpetje na vratih tako, da bi se odpirala skupaj z trapom. Sicer ni polnjen vogal, ampak ne vem kaj to pomeni glede učinkovitosti?
Re_itev_vrata___1.jpg

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 19 januar 2011 - 09:53

Vse je izolirano tudi v B-flat studiu. Vsekakor bi bil prostor ožji kot da imaš samo absorberje.
Rešitev je odvisna od specifičnega prostora, temu se prilagodi tip/kombinacija izolacije, kalkulacija difuzorjev pa še kaj.

Če boš uporabljal dp8 in 10cm debele absorberje boš bolj malo absorbiral nizke + še da so oddaljeni le par cm od stene... efektivni bodo na pamet povedano do nekje 100Hz (še malo nižje ampak to bo to). Tudi mnogo več vseh elementov boš potreboval.

Tudi školjka studia ne bo kaj prida efektivna glede soundproofinga: 10cmdp8 + 12cm iverka ... ali je to mišljeno kot membranski absorber?

Vsekakor da se naj vrata odpirajo navzven.
Simetrija naj bo tudi v zadnjem delu studia, ne bo v redu če boš imel luknjo, zato sem predlagal mobilni element.
Nenad Patkovic

#6 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 09:57

Ja okoli rumenega na sliki (tervola+12mm iverka) je še stena sobe zidana plus omet. Tako, da ja, če prav razumem deluje kot membrana.

Tisto rdečo pa sem sam dodal, kot inprovizacijo ki nisem vedel ampak željo imam zaključiti vse skupaj z akustično tkanino. V ta namen bi na iverko dodal še 3mm tervola DP8 oblečenega v tkanino, prav tako strop...

Prispevek uredil/a: DomaDIS, 19 januar 2011 - 09:58 .

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 10:10

Dobro velja, upam da si izmeril akustično prostor in skalkuliral na kateri frekvenci bo membrana rezonirala/absorbirala, tako da bo koristno efektivna.

Tega drugeg dela pa žal ne razumem kaj hočeš povedati.
Nenad Patkovic

#8 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 10:20

Ne preračunal nisem nič kajti o akustiki ne vem veliko. Nekako sem zrisal po očutku in elemente, ki so bili uporabljeni v primerih do sedaj na tem forumu. Tako, da ta stvar me še čaka, določitev natančnih demenzij membrane kotnih absorberjev itd. Upam da tudi z vašo pomočjo. Mogoče tudi osebni ogled če bo potreben.

Druga stvar:

Da je na to membrano (tervol + iverka) dodan (prilepljena ali kako drugače pritrjena) 3cm plast trevola DP8 oblečena v akustično blago. To ponazarja tista rdeča plast na notranjih stenah studia...

#9 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2011 - 10:49

Dobro se bova dogovorila.
Nenad Patkovic

#10 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 20 april 2011 - 04:54

Pozdravljeni! Zopet se oglašam tongue.gif!

Sem v dilemi _ v mislih imam nekaj idej kako bi se lotil obdelave prostora, vendar se ne znam dokončno odločiti, kaj je bolj primerno!?!

Pri varianti 5 mi je všeč, ker je vocalB prostor ločen od mix-r, vendar zavzame kar precej, pa tako je že majhen prostor.

Varianta_5.jpg

Bolj pa se nagibam za varianto 6 ampak sem skeptičen, da bom lahko s prenosnimi paneli učinkovito snemal vokale in akustične instrumente z prižganimi zvočniki.

Varianta_6___postavitev_miksanje.jpg
Varianta_6___postavitev_snemanje.jpg

Oblika je takšna ker sem pregledal forum od John Sayers-a pa je dosti studijev na takšen način akustično urejenih (lesena podkonstrukcija + plus neke vrste tervol in čez tkanina)

Prosim pomoč...

Hvala.

#11 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 20 april 2011 - 07:05

Zakaj pa bi moral snemati s prižganimi zvočniki!? Izvajalec itak rabi slušalke v vsakem primeru, ti pa tako slišiš saj si v istem prostoru. Lahko pa tudi ti uporabiš slušalke če že moraš slišati, kako se sliši ko se snema wink.gif. Če imaš vse v enem prostoru, pač prižgeš zvočnike, nastaviš sound ki ga želiš, nato jih pa daš potiho, jih ugasneš ali pa odvzameš signal wink.gif. Ko posnemaš pa poslušaš preko zvočnikov kaj si posnel!

#12 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 20 april 2011 - 07:34

Vem da lahko prižigam ali ugašam, saj trenutno snemam na tak način v eni drugih od sob, vendar je stvar preveč komplicirana smile.gif. S tem, da se mi je naredilo že, da sem na slušalke posnel in se je vredu slišalo, na zvočnikih je bil na koncu čisto drugi spekter, pa čeprav zmiksani komadi niso tako različni na sloušalkah in sem obeh dokaj navajen.

Pa še tko amatersko izpade vse skup tongue.gif .... tko mimo grede, čeprav vem z kvaliteto samega posnetka nima pomena kako nekaj izpade...

#13 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 20 april 2011 - 10:50

Sej si videl moje panele, pa brez problema monitoriramo med snemanjem....do neke meje seveda... punk.gif

#14 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 20 april 2011 - 11:25

QUOTE (muzikant @ 20. Apr 2011 23:50:27) <{POST_SNAPBACK}>
Sej si videl moje panele, pa brez problema monitoriramo med snemanjem....do neke meje seveda... punk.gif

Jp, pri tebi je kul. Zanima me, ali jih čisto zapreš, ko jih snemaš ali imaš kaj rež vmes?

#15 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 21 april 2011 - 11:15

Ostane par centimetrov reže ponavadi ampak ni neke panike... če bi si takrat pregradil studio bil precej bolj omejen...

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 april 2011 - 10:09

Moj predlog je takšen:
ohrani čim večji volumen za kontrolno, naredi premične gobo panele in to separacijske - pomeni naj imajo maso (npr. MDF tudi OSB), z ene strani absorpcija z druge pa lahko kombinacija difuzije in absorpcije (en bežen primer: http://www.planetaud...p...=3387&st=30 , le da nima vmes mase, ki bi zagotavljala večjo separacijo, pravkar pa dela tudi na tem...).
Ko boš snemal lahko eksperimentiraš kaj ti paše v določenem primeru, ko pa miksaš pa ti bodo difuzorji na hrbtni steni tudi prav prišli wink.gif
Pazi kako vgrajuješ zvočnike, ker jim boš lahko nehote preveč spremenil karakteristiko sevanja in ekstenzije v nizkih.
Nenad Patkovic

#17 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 25 april 2011 - 10:20

Ja tudi meni osebno se mi zdi varianta 5 manj sprejemljiva zaradi majhnosti CR, ampak mi je je zaradi Vocalbootha in sobe v kateri bi imel shrambo stojal micov in računalnik veliko bolj pri srcu, saj bi imel v CR tišino brez šumenja računalnika.

Glede vgradnje monitorjev pa sem prešel na to idejo ker sem videl na tujih forumih, da veliko delajo na tak način tudi z zvočniki ki niso namenjeni za wall mount... Vzrok je sicer v tem, da bi mi prostorsko veliko manj zasedli kot bass trap 500x500 plus stojalo in zvočnik na njem, ki kakor vem mora biti za optimalno delovanje oddaljen od stene. Drugače imam namen vgraditi ali adame S2X ali S3X ena od variant so tudi Dynaudio BM15. Sicer ko bo čas ko bo ostala akustika porihtana do takrat pa bom imel moje obstoječe. Omenjene zvočni naštevam zaradi tega, ker v primeru, če bi bili vgrajeni v steno moram to že vedeti na začetku pred tretiranjem.
Toliko okoli zvočnikov...

Zanima me pa še sledeča stvar na eni od tem ki je trenutno aktualna ( http://www.planetaud...mp;#entry35299) in se vrti okoli podobnih dimenzij prostora kot je moj, sem zasledil membranske absorberje, sprva sem mislil, da bi najprej na steno in strop naredil tak absorber (50mm tervol + 12.5mm gips plošča), nato pa bi naprej obdeloval kotne bass trape itd. Vendar NLP tak absorrber/resonator odsvetuješ, ker je preveč delikaten in ga je težko dimenzionirat, da kvalitetno deluje, če sem pravilno razumel.

V varianti 5 pa imam na zadnji steni med CR in VB steklena vrata, ali mislite da bi mi odboj iz njih lahko povzročal velike probleme?

LP

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 25 april 2011 - 09:53

V vocalboothu ne moreš imet računalnika, ker boš potem imel tam problem... ali si najdi neko sosednjo sobo kot machine room ali pa si napravi ISO BOX za računalnik.

Če bi že vgrajeval zvočnike potem naj boodo v mehki steni, naj jih obkroža tervol, lesena podkonstrukcija da lahko vse skupaj montiraš, za zvočnike pa ne delaj škatel, temveč naredi kletko iz letvic da bodo lahko "dihali" (med tervolom in to kletko naj bo seveda nekaj zraka) in da se ne bo karakteristika sevanja preveč spremenila!

Ne verjamem da boš "trofil" željeno frekvenco z membranskim (ali helmholtz-ovim) absorberjem, če nimaš izkušenj.
+ tega da sem proti njim do zadnjega, če se že mora:)

Pozabi na steklena vrata na hrbtni strani!

Tako kot sem ti rekel bi bilo še najlažje.
Nenad Patkovic

#19 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 26 april 2011 - 12:54

QUOTE (NLP @ 25. Apr 2011 21:53:57) <{POST_SNAPBACK}>
Če bi že vgrajeval zvočnike potem naj boodo v mehki steni, naj jih obkroža tervol, lesena podkonstrukcija da lahko vse skupaj montiraš, za zvočnike pa ne delaj škatel, temveč naredi kletko iz letvic da bodo lahko "dihali" (med tervolom in to kletko naj bo seveda nekaj zraka) in da se ne bo karakteristika sevanja preveč spremenila!

NLP, tvoj opis je v nasprotju z Genelecovim manualom za vgradnjo v steno. smile.gif Čist tko, za intermezzo. smile.gif

BTW, Kristian, ne komplicirat z vgradnjo nearfield/midfield-ov v steno, ker to za sabo potegne še in še stvari. ZA zvočniki naredi superchunkse, pa lepo zvočnike na stojala in je to to. Veliko manj komplikacij za boljši efekt.

LP

www.mmedia.si

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 april 2011 - 08:12

Kot ves čas govorim tukaj na forumu, ne bi vgrajeval zvočnikov v steno, če se ne naredi tako kot je pravilno.
Če pa že želi pa je to še najmanj "boleča" rešitev.

Če bi bila stena zelo rigidna bi bila ekstenzija v basih in ojačanje že pri srednje nizkih za cca. 6dB, če pa bi bila takšna "mehka" tervol rešitev pa cca. pol manj ampak bodo pa spet drugi problemi kot nekaj dB več...
http://www.genelec.c...radiationspace/
Zdaj na par dB se bo lažje navadil, na 6dB pa težje...

Kretnice ne vem če zna prilagajat, to delajo pooblščene osebe, spreminjat nastavitve na zvočniškem mini EQ-ju pa seveda ni resna rešitev.
http://www.genelec.c.../room-response/

Še več problemov prinese vgrajevanje zvočnikov v steno ampak dobro saj to vse piše v knjigah, če mi ni za verjet.

Genelecovi "vroči" napotki:

http://www.genelec.c...nting-monitors/
http://www.genelec.c...-large-monitor/
http://www.genelec.c...flush-mounting/

Tile Genelecovi "napotki" so bolj kompromisna rešitev oz. neka načela so podana in to je to, vseeno studiji ki namenijo denar za vgrajevanje zvočnikov v steno naredijo to resno in ne kar tako.

Tudi Sayersovi napotki na njegovem forumu so bolj tak in ni resna rešitev.

Genelec na koncu lepo pove:

Summary

A well designed flush mounted speaker system will remove several problem sources in the reproduction chain, helping to attain the goal of absolutely accurate and true sound reproduction. Flush mounting minimizes diffractions, eliminates back wall reflection, boosts the speaker output, and removes the front baffle effect. Proper flush mounting of the loudspeakers as well as adequate damping of the rear wall of the control room have to be implemented.
... e tu se pa zatakne.
Nenad Patkovic

#21 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 12:53

Živjo!

Ponovno se oglašam. Mogoče ste že nekateri mislili, da sem nad projektom obupal, ampak nisem smile.gif
Končno mi je uspelo zrihtat plac za meditacijo jumping0046.gif

Uglavnem, tukaj dve fotki mojega studia.

IMG_5797.JPG
IMG_5796.JPG

Na sliki je PC še v CR, ker sem slikal preden sem dobil kable. Sedaj je PC v drugi sobi in je v CR popolna tišina, razen šuma zvočnikov, ki pa vemo kako je z Alesisi smile.gif

Včeraj sem končno kupil mic za merjenje frekvennega spektra in takoj pričel z merjenjem. Nad rezultati sem več kot zadovoljen. Sicer se iz grafa vidi, da mi zvočniki začnejo konkretno delat šele pri 58 Hz (tko trdi tudi proizvajalec - Aleseis M1 Active 620).

meritev___majhna.jpg

Celozaslonski_zajem_27.9.2012_134034.bmp.jpg

Celozaslonski_zajem_27.9.2012_134145.bmp.jpg

Merjeno je s programom RoomEQWizard. Smoothing je 1/24 , tudi če ga ni se stvar bistveno ne spremeni.

LP

Kristian

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 04:37

S tem grafom mislim da je nekaj narobe, mislim da ti nagaja REW, tudi meni se je to dogajalo s prejšnjim računalnikom, pa čeprav sem imel Babyface ki je vzorno stabilna.

Izmeri še T30, generiraj kakšen waterfall, večkrat ponovi meritve tako da restartaš računalnik... ponovljivost mora bit.
Označi si pozicijo in višino mikrofona in zvočnikov, da bodo ti parametri zmeraj enaki.

Če ne bo kazalo bolje, probaj izmerit s tem odličnim programom:
http://www.artalabs.hr/download.htm

Program shareware in deluje neomejeno dolgo brez funkcionalnih omejitev, le import, export, save ne deluje.
Nenad Patkovic

#23 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 04:47

QUOTE (NLP @ 27. Sep 2012 17:37:38) <{POST_SNAPBACK}>
S tem grafom mislim da je nekaj narobe, mislim da ti nagaja REW, tudi meni se je to dogajalo s prejšnjim računalnikom, pa čeprav sem imel Babyface ki je vzorno stabilna.

Izmeri še T30, generiraj kakšen waterfall, večkrat ponovi meritve tako da restartaš računalnik... ponovljivost mora bit.
Označi si pozicijo in višino mikrofona in zvočnikov, da bodo ti parametri zmeraj enaki.

Če ne bo kazalo bolje, probaj izmerit s tem odličnim programom:
http://www.artalabs.hr/download.htm

Program shareware in deluje neomejeno dolgo brez funkcionalnih omejitev, le import, export, save ne deluje.

Po čem pa se vidi da graf ni vredu? bom poizkusil še s tem programom. REW pustim tako kot je nastavljen privzeto.

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 05:10

Spodnje frekvenčno območje ne more tako narast, če ni izvira oz. zvočniki ne delujejo tako nizko.
Tudi visoko frekvenčno območje ponavadi ne narača.

Enako čudne rezultate sem jaz dobival.

Ko meriš, nastavi REW na 24bit/96kHz in ASIO driverje, včasih se potem bolje obnaša.

Vsekakor probaj dobit ponovljive rezultate z restartanjem rač. in drugim programom.

Jaz zmeraj, še sedaj ko mi je sistem stabilen, merim z dvema ali tremi programi (REW, ARTA, Smaart) in primerjam.

Imaš tudi tegale ViTUNE:
http://www.vicoustic...Info.asp?Id=110

Nisem ga še sprobal, ampak za orijentacijo verjetno ni slab.
Drugače pa ARTA je zelo dober program, in ni nujno da je stabilna:(, tako kot REW.

Če si na Mac-u potem obvezno probaj Fuzzmeasure (demo je 30 dni).
Nenad Patkovic

#25 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 07:01

Zgoraj objavljene meritve so pa res višek tehnologije violent085.gif smile.gif

Sedaj vam dam na vpogled nove, ki pa mislim da držijo, saj sem dobil pri veliko ponovitvah enak rezultat. Tudi v predlaganem programu Arta je rezultat dokaj enak.

Hvala za opozorilo NLP.

Frekvenčni Razpon:
Celozaslonski_zajem_27.9.2012_194715.bmp.jpg

Waterfall:
Celozaslonski_zajem_27.9.2012_195027.bmp.jpg

RT30:
Celozaslonski_zajem_27.9.2012_194902.bmp.jpg

Zgornje slike so merjene z programom RoomEQwizard

Frekvenčni razpon merjen z Arta:
Celozaslonski_zajem_27.9.2012_194439.bmp.jpg

LP

Kristian

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 08:42

Frekvenčna slika je zelo solidna! cool.gif
Škoda da nisi izmeril "before" situacije, da bi se videla razlika:(
Meril si v sweet spotu?
Kako si ga določil?
Si meril še kje drugje?
Zaradi dimenzij prostora imaš gosto nanizane modalne med 70-150Hz.

Delal si po prvotnem planu?
Spredaj (takoj izza ekrana), levo in desno so trde refleksivne površine ali absorpcijske?
Kakšen je zadnji del?
Vse površine prostora so rigidne?
Nenad Patkovic

#27 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 10:42

QUOTE (NLP @ 27. Sep 2012 21:42:54) <{POST_SNAPBACK}>
Frekvenčna slika je zelo solidna! cool.gif
Škoda da nisi izmeril "before" situacije, da bi se videla razlika:(
Meril si v sweet spotu?
Kako si ga določil?

Hvala za kompliment jumping0046.gif !!! Vsaj vidim, da ni bil zamanj porabljen čas.

Ja to je res škoda, da nisem pomeril slike prej. Tudi mene bi zanimalo, kaj sem pridobil.

Vse meritve sem meril v sweet spotu. Določil sem ga tako, da sem upoštval nasvete od vsepovsod. 1/3 dolžine sobe, kot med zvočniki, ter priporočilo višine zvočnika na lego ušesa z strani proizvajalca le teh (Alesis)...

Kako si ga določil?
Si meril še kje drugje?
Zaradi dimenzij prostora imaš gosto nanizane modalne med 70-150Hz.

Meril sem tudi na zadnji strani studija, ki pa frekvenčna slika ni več tako rožnata :S, ravno 70Hz se močno nabira. Ta razlika se sliši tudi z prostim ušesom, vendar je sreča, da v sweet spotu ne moti.

Delal si po prvotnem planu?

Nisem delal čisto po prvi ideji, kot kažejo moje prve skice, ki sem jih objavil. Držal sem se ideje, da hočem imeti ločen VB in CR. To mi je sedaj tudi uspelo. Več o izgradnji studija bom s slikami pokomentiral v naslednjem postu.

Spredaj (takoj izza ekrana), levo in desno so trde refleksivne površine ali absorpcijske?

Situacija okoli ekrana še ni čisto dokončna. Drugače je za ekranom v celoti absorbcijska površina, raze prečnega nosilca v višini vtičnic, na katerega bo v prihodnosti nameščen wallmount monitor. Tako da bo potem na mizi samo oprema monitorji pa bodo pritrjeni na steno.

Kakšen je zadnji del?
Vse površine prostora so rigidne?

Ne vem kako naj na kratko opišem zgradbo, sem pa, v večini, po fazah vse poslikal in bom v naslednjem postu prikazal kako je studio grajen.

Prispevek uredil/a: DomaDIS, 27 september 2012 - 10:46 .

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 11:04

thumbsup.gif
Nenad Patkovic

#29 DomaDIS

DomaDIS

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 129 prispevkov

Objavljeno 27 september 2012 - 11:39

V naslednjih slikah na hitro predstavim potek izgradnje studija. Vsi, ki ste to delali sami veste, da se ne da pokazati vsega tongue.gif, ker je cel kup stvari iin detajlov povezanih s končno podobo.

Izgled prostora na začetku:
Delno_pospravljena_soba_bodo_ega_studia.jpg
Pogled_skozi_vrata_v_prostor__kjer_so_vidna_stojala_in_stol_za_preverjanje_velikosti_prostorov.jpg

Premik in postavitev novih vrat v studio (razlog za premik - večji VB):
SNC00079.jpg
SNC00111.jpg
SNC00182.jpg

Nato je sledila notranja konstrukcija prostorov. Odločil sem se za kovinske profile. Bil sem sicer skeptičen, če bodo kaj zveneli, amapk kasneje ko so bili založeni s tervolom DP8 niso.:
SNC00415.jpg
SNC00452.jpg

Postavitev stene med CR in VB (sestava: Knauf 12.5mm + 10cm DP8 + Knauf 12.5 + 5cm DP8 + tkanina):
SNC00502.jpg
SNC00544.jpg

Postavitev vseh cevi za el. instalacijo (studio ima trofazno napeljavo - ločen audio, luči in ostala oprema), dovode za PC, stenske multicore...:
SNC00621.jpg
SNC00624.jpg
SNC00655.jpg

Oblaganje stenske konstrukcije s tervolom, knaufom (enojni):
SNC00704.jpg
SNC00707.jpg
SNC00708.jpg
SNC00717.jpg

Izdelava stropov v CR (10cm + knauf)) in VB (10cm + 5cm zrak):
SNC00738.jpg
SNC00739.jpg
SNC00759.jpg
SNC00771.jpg

Izdelava tal v CR in VB ( 5mm podloga za laminat + 15mm OSB plošča + čisto na koncu tekstilna trižena tla z 5mm filca):
SNC00766.jpg
SNC00769.jpg

Montaža klime in prezračevalne naprave, ker sem zaradi boljše akustike okno, ki je vidno na prvi sliki zazidal.:
SNC00806.jpg
SNC00810.jpg
SNC00808.jpg

PODKONSTRUKCIJA - Izdelava notranjih absorberjev (10cm zraka + 10cm DP8 + tkanina) in kotnih superchunk-sov (nekateri dim 60x100, drugi 60x50):
SNC00811.jpg ... spredaj desno
SNC00812.jpg ... spredaj levo
SNC00829.jpg
SNC00814.jpg ... zadaj desno
SNC00815.jpg ... zadaj levo

... vse to sem zapolnil s tervolom. Na hrbtno stran, kjer je zračna reža sem tervol zaščitil s kovertanom, spredaj pa zaključni sloj akustične tkanine.
SNC00879.jpg
SNC00880.jpg
SNC00878.jpg
SNC00883.jpg
SNC00882.jpg ... montaža clouda na prej pripravljene verige (10 cm odmaknjen od stropa in polnjen z 10 cm DP8)

Izdelava okvirjev na katero pride napeta tkanina v VB:
SNC00926.jpg
SNC00927.jpg
SNC00939.jpg
SNC00937.jpg

Tako, to je nekako v grobem potek in zgradba mojega kotička.

Za tem so sledila še fina zaključna dela (montaža vtičnic, stikal, obrobne letve, polaganje tekstilnih tal itd...), da stvar na koncu zgleda tako kot zgleda.

LP

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 28 september 2012 - 09:12

Kovinska podkonstrukcija; če ne takoj, sčasoma lahko začne zvonit na določenih frekvencah.
Vocal booth je volumensko kritičen in boš imel pri frekvenčno nižjih vokalih boomy zvok, cut-aj pač...

Kot preprost kvazi LEDE dizajn (brez difuzorjev na zadnjem delu) moram reč da ti je lepo uspelo.
Seveda v tako malem prostoru je potrebno še kaj več, da se doseže večji sweet spot, bolj prostorska zvočna slika, glede na to da ne veš kaj dosti o akustiki in kako si naredil, čestitam!

Prostor bo psihoakustično nekoliko težaven, saj so vse površine absorpcijske.
Imaš kar nekaj površin membranskih in to iz gipsa, pa še pod OSB ploščo na tleh imaš peno...
S tal odstrani filc, ker so visoke katere jih absorbira potrebne.
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov