Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Prosim za help pri bedroom control-mix studiu :)

37 odgovorov v tej temi

#1 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 02:09

Prosil bi vas, če mi lahko pomagate pri vzpostavitvi optimalne mix sobe...žal ni placa za dedicated mix studio, tko da se je treba probat prilagodit situaciji...

Soba je skoraj kvadratna, mogoče 20cm daljša kamor merijo zvočniki...Verjetno to ni kul..najmanj basa se čuje ko sedim na sredini sobe...ampak kaj to pomeni da je TO najbolj realna slika, in je drugo reflex..?

Kot je razvidno iz slik, imam na eni strani spužvasti jogi, na drugi strani pa lesene predale....zdej, al je to kul da je tam, al bi blo treba umaknit in dat bass trape...čeprav bi blo primarno jih dat u zgornje kote, ker ko sem dal predalčnik in jogi u kote je že ful ublažilo odmev...
Na zadnji strani sobe je na eni strani lesena omara, ki polovico prostora nekoliko izboči, na drugi strani pa vrata za vhod v sobo...

Stranske stene so ena zid, druga pa dvojna vrata za balkon... (ali je to ful slabo, da je tolko stekla...)..

Zanima me, kaj se da nardit iz te sobe, in kaj se ne da...smile.gif, in ali se sploh splača lotevat zvočno urejevat to sobo in upat na solidne rezultate...

Pa tudi, kam bi moral dati piramidno peno (nameraval sem skočit do plama-purja (pri ilirski cool.gif, po priporočilu prenekaterih..) ampak, kjer so balkonska vrata, je ne morem dat...tko da, če dam na levo stransko steno na zid, bo verjetno neuravnovešeno...

Če si bo kdo uzel čas za pogledat, res hvala..

DSC01166.JPG
DSC01167.JPG
DSC01168.JPG
DSC01170.JPG
DSC01171.JPG
DSC01172.JPG

#2 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 02:19

Moj nasvet, pozabi vseskupaj, si si zadal malce preresno nalogo. Nabavi dobre slusalke in ti bo lazje miksat.

Po drugi strani pa, ce si vseeno zadosti nor, da hoces v teh casih investirat v akustiko in opremo, ti iskreno zelim velik srece! smile.gif

#3 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 02:28

Ma hja, res je, da so časi malo neugodni, mogoče ni za se razpucavat... Ampak če sem že kupu zvočnike, bi rad delal muziko usaj na njih...zakaj bi se degradiral na slušalke, o katerih sem mariskje prebral, da niso kul za ušesa za dolgoročen monitoring...

Sej ne mislim ulagat u opremo za nardit nek profi studio, s hadware synthi in efekti...

Rad bi da se da normalno mixat in poslušat.... pol-profesionalno smile.gif

#4 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 03:00

Sorry, nisem hotu zvenet prevec negativno... V bistvu zelo spostujem, da se hoces ukvarjat s tem. Problem je le v tem, da se mi zdi da si precej na zacetku in ne ves cisto natancno kaj vse bo to za sabo potegnilo. V audiu velja nacelo velikega vlozka za relativno majhno izboljsavo. To pomeni, da moras precej investirat, da bo zadeva malce boljsa...In na koncu se vsi ti detajli sestejejo v veliko razliko...

Z mal srece se bo oglasil nas mojster NLP in ti povedal, drugace pa lahko vec info najdes ce malo isces po forumu, je bilo ze precej podobnih poskusov.

Upam, da ti rata nardit solidno zadevo, ki ti bo prinesla veliko uzitkov. Zal ti sam tezje pomagam tu, se raje kot na akustiko ipd. koncentriram na kreativni del glasbene produkcije.

#5 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 03:19

ni panike, sej ni negativno...mogoče je realno, če gledaš iz perspektive, da je nekdo na začetku...sej sem uprašal, če je sploh splača začenjat štelat...

ampak dejstvo je, da poslušam el. muziq in muzik nasplošno že cel life in me zelo fascinira....že od osnovne šole sem se neki zahec zajebaval, najprej na fruity loopsih, pol reason, pol cubase... in me nonstop vleče, da bi se kej udjestoval... zato sem si nabavu zvočnike, midi controller, in hudo mašino i7 920, 9gb ram (tripple ch.) ...no ja, mogoče danes ni več top, ma pred enim letom je bla...

Tko da bi poskusil nardit iz sobe kar se da, če se da..

#6 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 04:20

Za začetek lahko zvočnike odmakneš proč od stene, vsaj 70 cm...

Prispevek uredil/a: embe, 07 december 2010 - 04:22 .

zvok,zvok,zvok...

#7 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 07 december 2010 - 05:30

Aleximo, ne bom se vpletal ali se splača ali ne, seveda se ne vsaj v takšen prostor...če hočeš imet vsaj malo akustično umirjeno bi moral sobo dodobra izpraznit v najslabšem! primeru spravit vsaj izza hrbta nujne stvari katere potrebuješ ko poslušaš, delaš...

Sicer ne vem točno kakšne so dimenzije vendar p slikah kolikor vidim ni ne vem kaj.
Za improvizacijo neke kontrolne sobe si lahko omisliš izza zvočnikov čim večje absorberje, nad glavo en večji viseči absorber (cloud), in pa na levi in desni steni absorberji.
Za absorberje bi ti zaenkrat zadostoval Tervol/Knauf dp8 10 cm debel uokvirjen v recimo lesene okvirje ali pa v namensko zašitih pojštrih in odmaknjen 10cm od stene.

To bi bilo nekako za silo, kaj resnejšega pa ne v takšnem prostoru
Nenad Patkovic

#8 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 08:24

QUOTE (embe @ 7. Dec 2010 16:20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Za začetek lahko zvočnike odmakneš proč od stene, vsaj 70 cm...

Ja, zdej se pribl. 50 cm oddaljeni, samo na slikah to ni lih lepo razvidno... samo če jih dam še bolj naprej, in jaz potem sedim v trikotniku z njimi, pridem oddaljen pribl. 1m od zadnje omare, tko da se mi zdi da se čuje že odmev od zadaj...

QUOTE (NLP @ 7. Dec 2010 17:30:34) <{POST_SNAPBACK}>
Aleximo, ne bom se vpletal ali se splača ali ne, seveda se ne vsaj v takšen prostor...če hočeš imet vsaj malo akustično umirjeno bi moral sobo dodobra izpraznit v najslabšem! primeru spravit vsaj izza hrbta nujne stvari katere potrebuješ ko poslušaš, delaš...

Sicer ne vem točno kakšne so dimenzije vendar p slikah kolikor vidim ni ne vem kaj.
Za improvizacijo neke kontrolne sobe si lahko omisliš izza zvočnikov čim večje absorberje, nad glavo en večji viseči absorber (cloud), in pa na levi in desni steni absorberji.
Za absorberje bi ti zaenkrat zadostoval Tervol/Knauf dp8 10 cm debel uokvirjen v recimo lesene okvirje ali pa v namensko zašitih pojštrih in odmaknjen 10cm od stene.

To bi bilo nekako za silo, kaj resnejšega pa ne v takšnem prostoru

Hvala NLP,... malo me je sicer zamorilo, da "ni za nič resnejšega"...sicer nevem, kaj ti smatraš pod tem pojmom, meni bi bilo dovolj nardit en soliden mix, pol bi ga že dal komu obdelat...

dimenzije sobe so..hmm.jogi = 2m + še kakšen meter in pol do vrat... tko da stranske stene so dolge pribl 3,5m,...sprednja in zadnja pa 20 cm manj...

Torej bi mogu jogi in predale nekako skenslat drugam, v najslabšem primeru za hrbet... in v sprednje kote (spodnje in zgornje) ne rabi dat bass trapov? oz bojo zaenkrat dovolj absorberji, ki si jih omenil..? ampak kako bi naredil z absorberjem tle, kjer so vrata?..
res je bolj švoh situacija...ampak zaenkrat res ni drugih varjant...

Kaj pa omara zadaj, ki naredi neenakomerno izbočeno zadnjo steno? je ful škodljivo to?..

thanx in advance

Prispevek uredil/a: aleximo, 07 december 2010 - 08:35 .

#9 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 07 december 2010 - 09:30

Da se naredi en soliden miks - za to je potreben že v redu akustično urejen prostor.

Kolikor te razumme imaš dolžine stranic sobe skoraj enake oz. cca. 20cm razlike, torej je prerez sobe skoraj kvadrat, modalne se bodo zelo podvajale kar pomeni ogromno bas absorberjev, dobro premišljeni, kocka je v bistvu v akustiki NE, če gre, drugače je potrebno dosti truda.

Če bi hotel neke solidne mikse sploh ni debate da bi ostalo pohištvo notri, seveda vse izpraznit in če gre še podret stene:)

Če pa hočeš neki minimum pa tako kot sem rekel in če ti še ostane nekja prostora za kotne seveda tudi vse kote napolnit kolikor gre pa še kaj... a ne bi spravil več nič noter.
Nenad Patkovic

#10 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 11:10

NLP, hvala za hitre odgovore, ki sem jih nestrpno pričakoval smile.gif

Če še malo bolj poglobim izraz soliden, bi to pomenlo mix, ki me ga ne bi bilo sram dat nekomu s profi studiom, da ga masterizira...smile.gif

Se mi je zdelo, ja, da je kocka najslabše... pi#da zdej ko pomislim...u tej sobi je nemogoče poslušat muziko... oziroma res gnjusen feeling,..pa ni neki da se spoznam na sound..ampak s tolkim poslušanjem dobiš nek občutek, in če je lepo poslušat, je kul, če pa neki ne štima v prostorni akustiki, pa se takoj začuti na feelingu poslušanja... nekako utrudljivo, nadležno, neprijetno...

Tko da... morem razmislit... in predvsem pogledat cene unih tervol 10cm...
Polega tega pa še, kam da dam postlo, in omare... ni lih, da bi ble druge sobe na razpolago, razen če bi spal u kuhinji smile.gif

Treba razmislit in eventuelno iskate alternativne varjante za kakšen plac...

Ena stvar ki mi je prišla zdej na misel, je, če je treba že tolko ulagat za zadušit celo sobo z nekimi izolarorji in bas trapi... zakaj ne zadušit basov že takoj na začetku, še preden sploh zbežijo u prostor..smile.gif kaj nebi bla varjanta da bi se zatlačlo kakšno peno al spužvo v luknje na zadnji strani monitorjev smile.gif Se spomnem da sem s temi mojimi hi-fi missioni dobil zraven neko peno za dat u zadnje luknje zvočnikov...

Pa še to, ali je bolše, če je soba akustično neoptimalna, da bi mel monitorje, ki majo luknjo spredaj namesto zadaj? Bi se mogoče pol bass manj odbijal od sprednje stene in kotov.?..

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 december 2010 - 11:43

Ni za kaj upam da ti bodo koristili oz. se boš kaj naučil:)

Hja takšen miks se ponavadi naredi kot sem rekel v dokaj urejenem prostoru, z izkušnjami in malo preverjanjem še v drugih prostorih in sistemih.

Pač modalne se ojačujejo zaradi izmer prostora, razen če imaš gips stene in delujejo kot membranski absorberji in so modalne "zamaknjene"... vsekakor je treba akustično izmerit prostor če bi hotel resno kaj...

Mah ta predog je samo za "zasilno akustiko"!

Ja res je lahko "cut-off-aš" radijacijo tvojih zvočnikov, da ne vzbujaš primarnih modalnih frekvenc prostora, ampak kaj pa njihovi harmoniki itd.?!
Nekaj malega bi rešil, kaj mnogo pa žal ne.

Luknja zadaj v zvočnikih je malo nerodna glede na zadnjo steno ampak niti najmanj odločilen faktor za bilo kaj do sedaj napisanega kako in kaj!

Raje slušalke kot pravi Greasy Granny, medtem pa iskat drug plac.
Nenad Patkovic

#12 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 10:31

"..meni bi bilo dovolj nardit en soliden mix.."

To je tudi najtezje, marsikdo ni tega sposoben nardit niti v precej bolj akusticno urejenem prostoru, kaj sele ko ti fizika nagaja..

Ko bos nabral vec izkusenj bos vedel kako tezko je dejansko narediti "soliden miks". Ni pa nemogoce... Iskreno povedano, miksanje na slusalke je precej podcenjena zadeva. Meni vcasih prav pase in dolocene stvari je s slusalkami ki jih dobro poznas (si na njih preposlusal na tono glasbe na isti glasnosti na kateri miksas) celo lazje naredis... Jaz bi na tvojem mestu startal tako, potem pa videl kako globoko hoces it v investicijo..

P.S.
Tiste slusalke ki si jih dobil zraven ipoda niso zadost dobre, Dobre slusalke bojo zal drazje od ipoda...

#13 RobotRock

RobotRock

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 212 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 11:11

Res je kupi si dobre slusalke:) plac delat dons je čisti nesmisel:) no razno če to navsak naćin želiš:).Jst sm 12 let preživel u studiu praktično. Dont do this its stupid!!!!

90 % uspešnih artistov dela na slusalke:) kjerkoli:)kadarkoli

Lp

Prispevek uredil/a: RobotRock, 08 december 2010 - 11:14 .

My Website

DONT EAT THE YELLOW SNOW!

#14 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 12:33

GreasyGranny haha, upam da se hecaš ko omenjaš ipoda.. smile.gif

OK, zgleda da bo najboljša investicija, dokler se ne najde kašen plac, v ene kvalitetne slušalke, namesto se jajcat s to kockasto sobo...
Edino mi je žal za te yamahe hs80m, ki sem jih kupu u prazno...kupu sem jih na blef, po priporočilu prenekaterih na netu...usi so jih hvalili...sej je res da so precizni, samo so ful bright... sej verjetno jih niti nisem mogu dobro začut v tej sobi in uni prejšnji...ampak nikoli več ne kupim neki brez da prej poslušam...

Tko da, bom malo prečekiral kaj je kej dobrega v sceni slušalk... če ima kdo kakšno priporočilo, pa naj ga ne bo sram svetovati..wink.gif

Kaj mi lahko nekdo pove malo bolj strokovno kakšen argument proti slušalkam...ker use kar sem slišal je kao da kao niso dobra za ušesa al da škodijo, usaj tko sem razumel...kaj je zdej res...Neki minusi morejo bit, sicer folk ne bi ulagal v studije za monitoring...

Argumenti ZA so itak samoumevni..

QUOTE (RobotRock @ 8. Dec 2010 11:11:37) <{POST_SNAPBACK}>
Res je kupi si dobre slusalke:) plac delat dons je čisti nesmisel:) no razno če to navsak naćin želišsmile.gif.Jst sm 12 let preživel u studiu praktično. Dont do this its stupid!!!!

Lp

Why it's stupid 12 let preživet u studiu? Česa ti je žal...če ti je žal za nazaj, da si bil u studiu..smile.gif pa kaj bi blo bolše, 12 let nabijat slušalke?

#15 RobotRock

RobotRock

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 212 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 12:44

Tako kot pravi GreasyGranny:):Meni vcasih prav pase in dolocene stvari je s slusalkami ki jih dobro poznas (si na njih preposlusal na tono glasbe na isti glasnosti na kateri miksas) celo lazje naredis...

in to je še kako res:)
My Website

DONT EAT THE YELLOW SNOW!

#16 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 12:45

argumenti proti?

http://www.bluebears.../headphones.htm

#17 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 08 december 2010 - 12:48

Men se ni ratal nardit solidnega mixa na slušalke (AKG 240S), je pa fajn za reverb-e nastimavat... Ne vem, mogoce bi jih moral zamenjat za kej boljšega smile.gif
Ne obupaj se z zvočniki, a ves koliko hudih releasov je blo narjenih v takšni sobi kot je tvoja in še na slabše monitorje! Mogoce bi ti bilo lazje, ce bi si omislil manjse zvocnike, z manj basa, ker ti pomojem v tvoji sobi delajo več škode kot koristi.

GreasyGranny, katere slušalke pa ti uporabljaš?

Ebay the baby, get more equipment.

#18 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 12:59

QUOTE (aleximo @ 8. Dec 2010 14:33:45) <{POST_SNAPBACK}>
GreasyGranny haha, upam da se hecaš ko omenjaš ipoda.. smile.gif

Negative, cist resno mislim, une so zanič, rabiš precej boljše... smile.gif
Čeprav imam kolega, ki je sposoben na laptopu s temi slusalkami na polno zmiksat zajeban komad medtem ko se prpelje s primorske v lj.. Ampak tip ma res huda ušesa...

OK, zgleda da bo najboljša investicija, dokler se ne najde kašen plac, v ene kvalitetne slušalke, namesto se jajcat s to kockasto sobo...
Edino mi je žal za te yamahe hs80m, ki sem jih kupu u prazno...kupu sem jih na blef, po priporočilu prenekaterih na netu...usi so jih hvalili...sej je res da so precizni, samo so ful bright... sej verjetno jih niti nisem mogu dobro začut v tej sobi in uni prejšnji...ampak nikoli več ne kupim neki brez da prej poslušam...

To so čist ok monitorji, ko se boš navadu na njih bo super. Itak da lahko delaš tud na njih, sam bolj potihem, pa bo manj vpliva sobe. Al pa nared sam par absorberjev/trapov kot je svetoval NLP, pa bo precej lažje..

Tko da, bom malo prečekiral kaj je kej dobrega v sceni slušalk... če ima kdo kakšno priporočilo, pa naj ga ne bo sram svetovati..wink.gif

Na forumu maš Iskanje, pa mal pobrski, vsakih pet minut kdo vpraša za slušalke. Če se ti pa ne da, jst mam super izkušnje z AKG 271 ali boljse in npr. Beyer Dynamics DT770 ali boljse...Sennheiser drazji modeli so tud super... najboljs da gres v Audiopro, pa poslusas musko ki jo dobro poznas in primerjas, da vidis kaj ti najbolj pase... Ko se bos navadu na njih ti bo vseeno. Pa ce ti morm poudarit, da ne poslusi prenaglas, pol ni pomoci...smile.gif

QUOTE (saso @ 8. Dec 2010 14:45:38) <{POST_SNAPBACK}>

Itak, zato je pa treba na slusalkah uiber muske preposlusat, da se navadis in ves kako se stvari obnasajo... Dalec od idealnega, sam precej lazje kot miksanje v kopalnici.

QUOTE (E.B. King @ 8. Dec 2010 14:48:52) <{POST_SNAPBACK}>
GreasyGranny, katere slušalke pa ti uporabljaš?

BeyerDynamic DT770 PRO, pa ne zato ker so najboljse slusalke na svetu. Dalec od tega, tud realne niso, so presvetle. Ampak sem na njih preposlusal veliko in mi ni frka delat na njih. Bass lahko precej natancno dolocim, ker so zelo svetle je zelo lahko pogruntat ce je treba kaj deesat ipd, reverbe bolj cutis, bolj precizno slisis attack in release kompresorja. Ko se enkrat navadis na drugacno stereo sliko, pol ni frke... Edini nacin je poslusanje dobre glasbe na njih preden gres miksat...

#19 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 01:49

E.B. King, ja sej zdej ko prebiram argumente na linku, ki ga je Saso predlagal, sem se spet nagnu k zvočnikom...

Če pomislim kje dela muziko Laidback Luke, (sem že odpru topic pred pol leta ali več z videotom), ki je letos #17. dj po najbolj prestižni lestvici (DJmag top100), si rečem da se da uspet s čimerkoli...tip dela na frutiy loopsih s free VST plugini in take...

Mogoče če si talent, in veš kako zvenijo usi komadi u tvojem prostoru, kr preprosto nardiš še ti da se tko čuje, s tweakanjem usakega random gumba, ki pride pod roko..smile.gif

Sej meni se tudi zdi da so monitorji the way to go...if you wanna go pro smile.gif Je pa res da me mika nabavit mogoče kakšne z bass luknjami spredaj...in mogoče da so manj svetli ko te hs80ke...te morem met konstantno z zadnjim stikalom znižane HI in MID na -2dB... če bi bla opcija ene -4dB bi meni osebno še bolj sedlo...

GreasyGranny hehe jea, i like ur sense of humor smile.gif
Sej verjamem da so kul slušalke, na vsako stvar se da navadit in pol dobiš feeling kako naj bi zvenelo ko sam produciraš...
Na monitorje, kot praviš, da se morem navadit, pa repliciram, da jih mam že 1 leto in nonstop poslušam uso muziko na njih...tko da bi se mogu že navadit... Ko sem preskoču iz konstantnega poslušanja na missionih + marantz amp, je bil kar naporen preskok...dosti več detajlov, samo tudi bolj rough, surovo, naporno za ušesa...ampak sem se navadu in po tolkem času še ni to to... ampak kot sem reku...nemorem jih obejktivno sploh ocenit, dokler je soba ena fucking postonjska jama..smile.gif

ne ma da ne bo pomote...dobri monitorji, za to ceno...res miljarda detajlov...do zdej sem za reference poslušal Alesise M1 Active mk2, in ene hude za 2000+ € pri članu u studiu...(morem rečt da niti tej alesisi SPLOH niso slabi (za el. muziko))... + ful hi-fi zvočnikov... in lahko rečem da majo res ful detajlov, in dajo surovo, neolepšano sliko, in usaka napakica se čuje.. za stereo imaging in druge stvari pa sploh u taki sobi nemorem ocenjevat...

Prispevek uredil/a: aleximo, 08 december 2010 - 01:52 .

#20 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 03:15

QUOTE (RobotRock @ 8. Dec 2010 11:11:37) <{POST_SNAPBACK}>
Res je kupi si dobre slusalke:) plac delat dons je čisti nesmisel:) no razno če to navsak naćin želiš:).Jst sm 12 let preživel u studiu praktično. Dont do this its stupid!!!!

Lp

Jaz mislim, da je ta tvoj odgovor stupid (brez zamere)... mogoče si 12 let preživel v studiu z dvema ploščama trikotnih pen? Slušalke so super za preverjanje in seveda recimo za delo na avionih, kjer druge opcije praktično ni. Nekateri so se že v štartu navadili na slušalke, nekateri so se morali, ker nimajo primernega akustičnega prostora... treba je priznat, da je potrebno tudi kar nekaj znanja in poznavanja, če hočeš delat oz. se navadit v akustično neobdelanem prostoru ali pa delat kvalitetne izdelke na slušalke. Sicer pa, kot je že nekdo omenil... nekateri še v pro studijih ne znajo naredit spodobnega mixa.

Jaz definitivno podpiram slušalke, če je vaš prostor v katerem delate srednjeveška žalost kar se tiče akustike... treba je pa tudi vedet, da glasbo poslušamo s celim telesom in ne samo z ušesi! Občutek za prostor, panoramo,... na slušalkah definitivno nebo nikoli tako pristen kot na enem povprečnem monitoringu v solidni sobi.

QUOTE (aleximo @ 8. Dec 2010 13:49:11) <{POST_SNAPBACK}>
E.B. King, ja sej zdej ko prebiram argumente na linku, ki ga je Saso predlagal, sem se spet nagnu k zvočnikom...

Če pomislim kje dela muziko Laidback Luke, (sem že odpru topic pred pol leta ali več z videotom), ki je letos #17. dj po najbolj prestižni lestvici (DJmag top100), si rečem da se da uspet s čimerkoli...tip dela na frutiy loopsih s free VST plugini in take...

Mogoče če si talent, in veš kako zvenijo usi komadi u tvojem prostoru, kr preprosto nardiš še ti da se tko čuje, s tweakanjem usakega random gumba, ki pride pod roko..smile.gif

Sej meni se tudi zdi da so monitorji the way to go...if you wanna go pro smile.gif Je pa res da me mika nabavit mogoče kakšne z bass luknjami spredaj...in mogoče da so manj svetli ko te hs80ke...te morem met konstantno z zadnjim stikalom znižane HI in MID na -2dB... če bi bla opcija ene -4dB bi meni osebno še bolj sedlo...

GreasyGranny hehe jea, i like ur sense of humor smile.gif
Sej verjamem da so kul slušalke, na vsako stvar se da navadit in pol dobiš feeling kako naj bi zvenelo ko sam produciraš...
Na monitorje, kot praviš, da se morem navadit, pa repliciram, da jih mam že 1 leto in nonstop poslušam uso muziko na njih...tko da bi se mogu že navadit... Ko sem preskoču iz konstantnega poslušanja na missionih + marantz amp, je bil kar naporen preskok...dosti več detajlov, samo tudi bolj rough, surovo, naporno za ušesa...ampak sem se navadu in po tolkem času še ni to to... ampak kot sem reku...nemorem jih obejktivno sploh ocenit, dokler je soba ena fucking postonjska jama..smile.gif

ne ma da ne bo pomote...dobri monitorji, za to ceno...res miljarda detajlov...do zdej sem za reference poslušal Alesise M1 Active mk2, in ene hude za 2000+ € pri članu u studiu...(morem rečt da niti tej alesisi SPLOH niso slabi (za el. muziko))... + ful hi-fi zvočnikov... in lahko rečem da majo res ful detajlov, in dajo surovo, neolepšano sliko, in usaka napakica se čuje.. za stereo imaging in druge stvari pa sploh u taki sobi nemorem ocenjevat...

Aleximo ne se preveč tolažit s tem... Laidback Luke že dolgo ne dela na tistem setupu, katerega si videl v tistem videu, sploh pa ima kr nekaj let več izkušenj kot ti. Itak ni toliko pomembno na čem delaš, če le znaš na tem naredit kvaliteten izdelek. Treba je tudi vedet, da marsikateri izmed top producentov ne prizna, da dajo delat mix in mastering "pravim ljudem" v tej stroki. Da nekateri nimajo pojma in da drži moj prejšnji stavek, se vidi že v raznih intervjujih ala "In the studio with" od Future Music ipd.

Da ti še odgovorim na tvoj zadnji stavek glede monitorjev... če bi iste monitorje postavil v 5 različnih studijev z različnimi merami in različim akustičnim tretmajem, bi v vsaki izmed sob, zvočniki igrali popolnoma drugače, kar se večina ljudi premalo zaveda in zato dostikrat slišiš.... ja sem bil pri frendu in mu zvočniki res huudo igrajo, drugič spet slišiš... ja sem bil pri enem in ima v k**cu sound. To je ponavadi zato, ker soba igra zraven... vedno je. Tudi audiofili bi se lahko tega bolj zavedali, ker ni vse v zvočnikih, kablih, ampih itd. To govorim zato, ker tudi tvoje Yamahe lahko boljše igrajo, če boš slučajno kdaj vložil v akustiko svojega prostora ali pa se celo kdaj preselil v drug prostor.... zaenkrat si pa kupi proper studijske slušalke wink.gif

Lp

#21 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 04:08

Js bi ti vseeno priporočal, da nekaj absorberjev daš gor.. bas trape daš lahko vsaj v sprednja dva vogala (posteljo premakneš malo nazaj). Pred monitorje daš ene dva panela tervola, kakšen cloud ali dva nad teboj in se bo že kar poznalo... Vseeno pa boš imel probleme s stransko refleksijo zaradi balkonskih vrat.

Drugače pa, če si slučajno zainteresiran: Menjame yamahe za krk rp6 z mojim doplačilom (http://emusician.com...k_systems_rp-6/).. so malo manjši (6") z bas luknjo spredaj - bodo bolje igrali v majhnem placu. Dobri monitorji drugače - si lahko malo prebereš reviewe po netu... Ali pa če je kdo drug pripravljen za kakšno menjavo, se lahko tudi zmenimo. Monitorji so drugače vredu, ampak ker so moji prvi resni zvočniki, bi jih malo zamenjal, da vidim kako igrajo še kakšni drugi. Mislim da ni boljšega načina za dobivat izkušnje kot če zamenjaš nekaj opreme.

Prispevek uredil/a: saso, 08 december 2010 - 04:11 .

#22 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 04:32

QUOTE (RobotRock @ 8. Dec 2010 16:01:15) <{POST_SNAPBACK}>
Ja Vale:)moraš vedeti da nimajo vsi nevem koliko tisoč evrov čukov samo za akustiko tako kot ti!Pol pa še:)zadnji mac po modi ,pa ta stol pa una luč,pa še tatoo nabit na roko hehehehe,........ČE NE NEGRE!!!! BLA BLA BLA !!!!še zmeraj sm mnenja da vsak ki še nima natreniranih ušes veliko prej nardi dober mix na slusalke kot na monitorje:)Zakaj je torej moj odgovor stupid vse kar sm hotu je vspodbuditi mlade nove talente da ki gredo na pot mixanja,da nerabijo nevem kolk dnarja!!in veliko prej bojo prišli do dobrega mixa:)
Lahko ti pošljem takoj tri linke tamalih starih 15 let!!!! k majo tak sound da se lohk mal zamisliš:)đabka ti pol tak studio:))))

Vale pa sj nisi ti bil pri meni v studiu,al?

Vale a za konec mu poveš: zaenkrat si pa kupi proper studijske slušalke !!!JA KVA PA SM MU JST SVETOVAL???

Lp

Vidim, da bolj slabo bereš ali pa ne razumeš mojega posta... napišeš, da si 12 let preživel v studiu in da Aleximo naj tega ne počne oz. naj nima studia ker je to "stupid"?! Jaz izpodbijam ta tvoj "stupid" odgovor, nič druga. Pol pa si še upaš rečt. da nimajo vsi tolk dnarja kot kao jaz. Te kaj tolaži, da nimam svojega avta in da živim pri starih, ker sem dal vse v studio? Pa kaj ma sploh moje vloženo delo in trud v svoj studio in moj tattoo z željami Alexima? Daj si še ga 1x preberi moj post, potem pa se zamisli kaj si mi napisal oz. kakšne bedarije pišeš... bože mili thumbsdown.gif

#23 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 04:38

RobotRock stekam tvoj point...

saso..glede menjave, kot pravim, mogu bi jih prej it nekam poslušat, poleg tega pa sem namenoma kupu 8" cone, ker v elektronski muziki rabiš uni bass...

Vale stekam kaj hočeš povedat, izkušnje in talent so bolj pomembne,,,vem oziroma vidim tudi, kolko je odvisno od sobe, da lahko kej normalnega nardiš...kot so že dostikrat mnogi poudarjali na tem forumu...bolj kot od monitorjev in ostale opreme...
Zato je za ful folka priročnejša in cenejša odločitev slušalke... but still... soba je soba...pri slušalkah maš 2 sobe, za usako uho posebej..smile.gif

Glede absorberjev razmišljam, da bi jih postavil, kot pravi NLP, za zvočnike, nad sabo, na straneh...zadaj... ali pride u poštev varjanta en velik panel tervola dp8, da bi bil prenosljiv, in bi ga prislanjal na vrata nekako, ko bi delal...ali na kakšno stojalo pri vratih... kolko je sploh težek en m x m x 10cm te substance? smile.gif

razmišljam da bi omare skenslal ven iz sobe, jogi pa dal prečno na zadnjo steno, tako da ne bi bilo asimetrije, pa tudi una debela jogiska pena bi verjetno absorbirala kej bass reflexa...

samo ostane problem kockaste sobe... kaj pa npr narediti eno improvizirano đips (debelo) steno na desni strani, kjer je šipa, tako da bi se prostor zožal na optimalnejše dimenzije...?

Prispevek uredil/a: aleximo, 08 december 2010 - 04:43 .

#24 Patron

Patron

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 08 december 2010 - 11:22

moj nasvet je da v sobo postaviš nekaj absorberjev kot so že ostali povedali, nato lahko poskusis tudi z room correction pluginom npr. IK-jevim ARC( samo s tem imam izkušnje), vem da take stvari niso nadomestilo za tretirano sobo in primerne za pro delo, ampak če uporabiš to v kombinaciji z absorberji mislm da bi tvoja situacija znala biti zadovoljiva; seveda najprej absorberji nato ARC( seveda ga najprej stestiraj preden kupiš - torrent ashamed0002.gif )

#25 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 01:34

Sem se odločil poiskat ta video o slušalkah iz Steinbergovega DVDja - Audio Mastering za lažje razumevanje.

---> CLICK <---

In še 1x bom napisal svoje mnenje za vročekrvne in tiste ki mislijo, da je imet studio butasto...

Slušalke so super alternativa, če imaš probleme z akustiko oz. prostorom v katerem delaš, ampak, če je le mogoče, ne delat samo na njih... če nisi pripravljen vlagat v akustiko si kupi dobre studijske slušalke... če veš kaj delaš in svoje slušalke zelo dobro poznaš in na njih dosegaš super rezultate go for it, ampak v vsakem primeru skor ziher preverjaš kaj si naredil na slušalkah še kje drugje in malo je takih ki lahko naredijo top mix na slušalke... kakorkoli, "če imate možnost" investirat v studio, control room itd. enostavno investirajte... moje mnenje... mir z vami kiss.gif

Lp

Vale

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 09:13

http://www.planetaud...p?showtopic=415
http://www.soundonso...gheadphones.htm
http://www.soundonso...gheadphones.htm
http://www.soundonso...es/qa0206_5.htm
http://en.wikipedia....ansfer_function

Če si boš malo umiril prostor z absorberji, si naredi najraje premične panele na koleščkih seveda.
Nenad Patkovic

#27 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 10:16

ja po naknadnem premisleku sem se spet odloču da grem v zvočnike......absorberje, če naredim, ne bojo škodli za eventuelni kasnejši boljši prostor...škodit nemorejo...

poleg tega pa bom dobil en prostor, velik, nekockast, oziroma ga imam na razpolago, edini problem je, da ni notri še nič.... niti poda, niti stene niso pobeljene al nevem kako se jih finishira, do zdej so narjeni samo zidovi, betonski... Pa namesto vrat za ustop u prostor je tam zdej le zrak...tko da je treba vzpostavit use iz nule...malo pre-dolgoročno... toda usaj neka vizija se je odprla...tko da paneli, še posebej prenosljivi-na koleščkih, as NLP says, nebojo škodli jih nardit...se bo pač treba začet posvečat štelanju unega drugega prostora in the meantime...

fuck headphones...fuck' em

ne me sovražit, privrženci slušalk, ampak sem mogu to napisat, da preženem iz sebe to idejo o slušalkah...smile.gif

#28 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 11:25

ni tak hudo... koristi oboje, če lahko... boš več dosegel

#29 aleximo

aleximo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 01:51

ni tko hudo, ne..smile.gif

Koristi najverjetneje res objoe, samo spet, za ene kvalitetne slušalke je treba dat min. okoli 200 €, ki jih bom po premisleku raje vložil v izdelavo abs. panelov ali celo njih nakup:)

Ob tej priliki me še zanima, koliko morajo potem zvočniki biti iddaljeni od zadnjih absorberjev? Koliko je objektivno optimalno (ali je to spet odvisno samo od prostora..), in koliko je minimum, ker glede na to da je soba kockasta, bi blo bolše da so čim bližje sprednji steni, da zadnja nebo odbijala...

NLP, v enem izmed topicov sem zasledil, da prodajaš absorpcijske panele...(ali celo izdelujete).. se da zvedet cene? ali je tudi v kakšnem izmed vaših tervol dp8 10 + cm... ker sem v mnogih topicih zasledil da jih zelo priporočaš (glede na efekt in ceno)...

Prispevek uredil/a: aleximo, 10 december 2010 - 01:52 .

#30 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 10 december 2010 - 04:01

Hm.. glede na to, da ti je 200€ veliko dat za slušalke, priporočam, da se sem spraviš delati absorberje... definitvno boš DIY prišel ceneje skozi kot če to kupuješ. Sem pa prepričan da so NLP-jevi absorberji bolj profesionalne izdelave, kot taki, ki jih boš naredil sam...

Cena je nekako tako.
4-je 100x60cm absorberji narejeni z 10cm DP8 (štirje zato, ker v enem paketu dobiš 4 plošče):
20€ te pride paket, pa še cca 20€ blago...
Potem pa rabiš še enega mizarja, da ti naredi okvirje.

Obvezno rabiš spenjalno pištolo (cca 50€), nekaj sponk, ter iznajdljivost kako vse skupaj pritrditi na steno z 10cm airgapa... Pa seveda obilico prostega časa...

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov