Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Vinyl Master

4 odgovorov v tej temi

#1 ytse1928

ytse1928

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 3 prispevkov

Objavljeno 03 december 2010 - 05:50

Pozdravljeni.

Mene pa zanima, če je že kdo od vas delal masterje za vinyle, če je kdo, kaj so najbolj kritične zadeve pri teh masterjih, kaj vse je treba storiti, preden se pošlje v "tisk".

Vem kako se odzivajo vinyli, kako je z basi in visokimi ter vrezovanjem vinila pod temi posledicami, vem kako je z ekstremnimi dinamikami, vem kako je kontra-fazami, ...

Vprašanje pa je, kaj je potrebno paziti, kaj vse storiti, z EQ-ji, kompresorji, ... , da je vsaj optimalno za oddajo v "tisk" vinyla in da ne bo kakšnih neprijetnih stranskih prisluhov ob prejetju vinyla.

Hvala za morebitne odgovore.

#2 Gregor Zemljic

Gregor Zemljic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 210 prispevkov

Objavljeno 03 december 2010 - 07:43

Hej!

Še vedno delam precej "vinil" mastrov....je pa res da neprimerno manj kot včasih....

Najbolj pomembno po dosedanjih izkušnjah je:

- da visoki niso zdistorzirani ali pa preveč tranzientni....

- da je bass mono pod vsaj 200Hz, sicer bo to "odrezal" cutting engineer - za to uporabiš eliptical filter, ali pa Mid/Side EQ s katerim porežeš base na Side kanalu (npr. Brainworx BX)

- da si pri miksu konzervativen z končnim limiterjem in probaš tranziente kontrolirat na kanalih

- da imaš sub basse čimbolj pod kontrolo....

V vsakem primeru ti bo tisti , ki bo rezal plato še dodatno polimitiral/kompresiral/filtriral zadevo da mu slučajno ne bi cutting igle zlomilo in da bo dobil najboljši signal na vinil.

Zelo dobra razlaga je tule:

http://www.vinylrecorder.com/faq.html

LP G

QUOTE (ytse1928 @ 3. Dec 2010 17:50:45) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdravljeni.

Mene pa zanima, če je že kdo od vas delal masterje za vinyle, če je kdo, kaj so najbolj kritične zadeve pri teh masterjih, kaj vse je treba storiti, preden se pošlje v "tisk".

Vem kako se odzivajo vinyli, kako je z basi in visokimi ter vrezovanjem vinila pod temi posledicami, vem kako je z ekstremnimi dinamikami, vem kako je kontra-fazami, ...

Vprašanje pa je, kaj je potrebno paziti, kaj vse storiti, z EQ-ji, kompresorji, ... , da je vsaj optimalno za oddajo v "tisk" vinyla in da ne bo kakšnih neprijetnih stranskih prisluhov ob prejetju vinyla.

Hvala za morebitne odgovore.

#3 ytse1928

ytse1928

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 3 prispevkov

Objavljeno 03 december 2010 - 08:58

Ja, to stran sem pregledal v celoti, večkrat in je super.

Se ti tudi zahvaljujem za razlago.

Me pa samo še to zanima, a če jaz ustvarim master podoben kot kaj drugega, recimo CD, ampak da sem malo bolj pozoren na frekvence pod 150-200 Hz, v smislu, da ne ropota preveč v nedogled, oz. da je skoncentrirano v sredino, ter da malo popazim na visoke frekvence (kar je že nekako urejeno), bi to moralo biti to, al je še kaj za vedet, glede kakega posebnega nastavljanja v EQ-ju, izpostavljanje/rezanje kakih frekvenc, da je potem na plošči slišati podobno kot pred tem EQ-jem v "normalni" obliki, ali to že "cutting engineer" uredi.

Delam prvič master za ploščo enim prijateljem in ne bi želel kaj preveč zajebat, da bi potem bilo ne poslušljivo, zato tudi taka specifična vprašanja.

Še enkrat se zahvaljujem za vse odgovore.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 04 december 2010 - 08:37

Tuki na vikipediji maš še neki napisano o RIAA standardu

http://en.wikipedia....#The_RIAA_curve
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 12 december 2010 - 01:31

-neka subtilna ekvilizacija? čez celo stran, zaradi
padca hitrosti igle v brazdi (proti notranjosti plošče)
zvok,zvok,zvok...

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov