Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

USB Audio Interface

86 odgovorov v tej temi

#1 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 12 december 2006 - 05:27

Sem si kr dovolil odpret novo temo, da boljpade v oči biggrin.gif

Stvar je sledeča, odločil sm se za nakup "zvočne kartice" in sta mi dve kar zanimive, cenovno in tako.

http://www.thomann.d...dirol_ua4fx.htm

http://www.thomann.d...t_track_usb.htm

Sedaj pa rabim strokovno mnenje, katera je pač bolša hehe..katera bi bila bolj primerna za domačo amatersko uporabo nagiban se k edirolovi?

#2 majikal

majikal

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 160 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 09:56

več opcij ima ima edirol....

za m-audio lahko rečem da men firewire audiophile dela tko kor more, brez problemov ever....

so pa maudio in edirol dost podobne, glede na elemente ki jih uporabljajo za izgradnjo (isti chipi)...

kje pa prodajajo edirol v slo?

#3 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 02:16

ta model je zastopnik http://www.bolha.com...ina/fanta_lemon

Cene se ne razlikujejo, se zgodi da pride tudi cenejše smile.gif

se potem splača dati 6k več za to edirolko, al je že mal precenjena? Glede na to da je m-audio 27k

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 13 december 2006 - 02:46

Jst bi na tvojem mestu vzel M-audio kr v Audio pro v Lj, pa zraven dobiš še eki software-ja in to je to, ta je bolj profi kot edirol. Edirol mi zgleda kot neki Creative sund blaster :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 03:47

sam če zopet pogeldaš

edirol: 24-bit/96kHz
m-audio: 24bit/48kHz

A ni to kao še najbl pomembn, pr zvočni? Al je to pač minimalna razlika..

no jaz sem popoln laik glede tega in komentiram na mnenja, nasvete drugih wink.gif

P.S. kaj je to eki software? biggrin.gif :oops:

#6 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 04:10

ehm... ixi se je zmotu pomoje... mislu je neki (nekaj) softweara (programov).
Jah je kr neki razlike ja, sam ni pa to edini dejavnik kvalitetne konvertacije v digitalni zapis. Je tut zelo odvisno od tega, če so AD konverterji kakovostni al en podn. Tko da, če maš 24/96kbit slabe konverterje, to ne pomen dost...

#7 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 04:27

aja hehe smile.gif Am a se potemtakem tudi ti nagibaš bolj k m-audio, če bi imel izbiro med tem dvema?

#8 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 13 december 2006 - 05:15

Razlika med 48 in 96 Khz je kar slisna, 96 spila bolj tocno. Mi pa Edirolovi izdelki zvokovno niso vsec. Najbrz imajo slabe konverterje.

#9 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 05:52

Morda kdo priporoča kakšno drugo zvočno na USB s to razliko da ni 48 ampak 96Khz, cenovno kar se da ugodno biggrin.gif

#10 majikal

majikal

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 160 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 09:23

slučajn sem tole vidu:

Lexicon Alpha
http://www.bolha.com/oglas2066358

Lexicon je baje huda firma (vsaj za fx/reverbe) . več ne vem

#11 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 09:59

QUOTE (Basement_projects)
Morda kdo priporoča kakšno drugo zvočno na USB s to razliko da ni 48 ampak 96Khz, cenovno kar se da ugodno biggrin.gif

to boš pa zlo težko dobil smile.gif jst bi ti drugač priporočil http://www.emu.com/p...mp;product=9870
samo je pa mal dražja zadeva. Ma pa ta firma tut USB audio kartice, tko da mal poglej. Meni osebno je bolj všeč emu kot pa m-audio.

#12 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 11:44

QUOTE (Malossi)
QUOTE (Basement_projects)

to boš pa zlo težko dobil smile.gif jst bi ti drugač priporočil http://www.emu.com/p...mp;product=9870
samo je pa mal dražja zadeva. Ma pa ta firma tut USB audio kartice, tko da mal poglej. Meni osebno je bolj všeč emu kot pa m-audio.

Se strinjam, E-MU so precej boljse karte. Malo sem prestudiral njihove konverterje in jih primerjal z drugimi. So primerljivi s parkrat drazjimi..

#13 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:04

QUOTE (rotation)
Razlika med 48 in 96 Khz je kar slisna, 96 spila bolj tocno. Mi pa Edirolovi izdelki zvokovno niso vsec. Najbrz imajo slabe konverterje.

Če pa med 48kHz in 96kHz slišiš razliko pa ... kapo dol. smile.gif

LP

#14 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:21

Med razlicnimi firmami jo kar ocitno. Med enakimi sem malenkostno razliko zasledil le pri Tascamovem datu, drugje pa niti nisem primerjal. A to ni taka razlika kot npr med 16 in 24 biti. Imel sem le obcutek da je 96 malenkost bolj tocen.

#15 Basement_projects

Basement_projects

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 29 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 02:27

hm kaj pravite na tega: http://www.thomann.d...mu_0202_usb.htm ?

#16 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 09:24

Po mojem mnenju so tele karte vse pro na enakem rangu!!!!!
Malo denarja malo muzike tongue.gif

Ja tem sem mislil da bobiš še neki programov poleg!!!!
Tko da je odločitev čist na tvoji strani kaj in kako boš nabavil stvari!!!!

Ne pozabite da se pogovarjamo o usb kartah do 30 tisoč SIT! :wink:

#17 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 10:42

QUOTE ([Blaster)
]
QUOTE (rotation)

Če pa med 48kHz in 96kHz slišiš razliko pa ... kapo dol. smile.gif

LP

Jst sem snemal plato na računalnik, enkrat na 24/41khz, enkrat pa 24/196khz. Razlika je bla ful občutna!!!Pri 41khz je manjkala tista toplina, mehkoba, ki jo plata da, pri 196khz je bil sound skor isti kot na plati...

#18 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 10:42

aja pa jst osebno bi vzel emu interface, edirola bi se izognil.

#19 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 11:21

Jst sem snemal plato na računalnik, enkrat na 24/41khz, enkrat pa 24/196khz. Razlika je bla ful občutna!!!Pri 41khz je manjkala tista toplina, mehkoba, ki jo plata da, pri 196khz je bil sound skor isti kot na plati...

Lahko še enkrat razložiš, kaj si mislu povedat s tem? O kakšni mehkobi plate govorimo? Si mislil trak? Ali plato?

Med drugim si dvakrat falil samplerate. wink.gif Verjetno si mislil 192kHz in 44.1kHz.

Če si pa delal na 41kHz (sicer ne vem kako), pa možno da je kaj "manjkalo" ja. laugh.gif

Drugače (v tvoje dobro) ti lahko povem iz lastnih izkušenj, da nima smisla snemat na 192kHz ali 96kHz ali 48kHz če delaš CD produkcijo.

Za CD produkcijo ti priporočam 44.1kHz/24 bit ali 88.2kHz/24 bit (če bi rad zadovoljil svojo psiho 8) ter potem obvezen dithering na 16 bit (in ne kar odsekat tistih 8 bitov kot to počnejo nekateri).

Pa še to... Ni isto, ali imaš konverterje od M-AUDIO-a ali APOGEE-ja. Preverjeno deluje Apogee Rosseta 200 na 44.1/16 bit bolje od M-AUDIO Audiophile 192 pri 44.1/24 bit. Sicer je v ceni neprimerna razlika, vendar veš kaj ti hočem povedat... Številke niso vse.

#20 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 11:44

Jaz razliko med 44.1 in 96 slišim...

Drugače se pa da skoraj vsak konverter OBČUTNO izboljšat z kvalitetnim clock-om... To da ima EMU iste čipe v konverterju kot PTHD pač nič ne pomeni... vsekakor ne pomeni, da je kvaliteta ista!

Drugače pa glede teh poceni USB kartic... Kupi tisto, ki ti je najbolj všeč. Mislim da kakšnih velikih razlik v kvaliteti ne more bit. Edilor mogoče ni tako uveljavljena firma, M-audio in EMU sta nekakšen standard.

Kot nekakšno vodilo, več neumnih igračk kot ima neka stvar (in več ali manj v tem rangu so vse smešno neumne), slabše je. Tudi, večkrat kot PRO napisano v opisu, slabše je... laugh.gif

#21 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:20

Jaz sem tudi slišal razliko med "preprocesiranimi" fajli v Nuendu, Logicu in Pro Toolsih... dokler nisem faz začel obračat in se mi ni vse skupaj izničlo, kar pomeni, da je ISTA meta vse skupaj.

Da pa slišiš razliko v KONČNEM izdelku (se pravi na CDju), ali je bil komad posnet na 96k (in downsamplan) ali na 44.1k, pa svaka čast.

Pa spet trdim, da je bolje snemat na 88.2kHz kot na 96kHz, če snemaš za CD. smile.gif

LP

#22 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:24

Kolkor jaz vem, tudi če snemaš pri 88,2 pri downsamplanju ni tako, da samo vsako drugo spusti... Mislim, da so neki logaritmi... Če je to res, je potem čisto vseeno...

Se pa seveda lahko motim!

#23 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:28

QUOTE ([Blaster)
]Pa spet trdim, da je bolje snemat na 88.2kHz kot na 96kHz, če snemaš za CD. smile.gif

Tut jst neslišim nekih blaznih razli, oz. v čem sploh slišite razlike ???
Prvi pogoj za dobr monitoring je akustično tretiran prostor, drugi pogoj org monitorji,....
Jst mislim da je vse psiha!!!!
To tko kot je že tekla debata, da imajo PT boljši sound kot Nuedno tongue.gif

Evo odpiram novo temo!

#24 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 12:46

Psiha ima sigurno kaj zraven... Je pa zelo težko ločit med psiho in dejansko razliko.

Problem je, da so razlike tako subtilne, da se jih ne da ravno najbolje opisat oziroma slišat. Čutiš jih, nekaj je drugače, ampak kaj točno pa... :shock:

#25 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 03:53

QUOTE ([Blaster)
]

Lahko še enkrat razložiš, kaj si mislu povedat s tem? O kakšni mehkobi plate govorimo? Si mislil trak? Ali plato?

Med drugim si dvakrat falil samplerate. wink.gif Verjetno si mislil 192kHz in 44.1kHz.

Če si pa delal na 41kHz (sicer ne vem kako), pa možno da je kaj "manjkalo" ja. laugh.gif

UUps maš prav, mislu sem 44,1khz in 192khz. :oops:

Mislu sem gramofonsko ploščo- mislil sem pa "mehkobo" sounda v primerjavi z ostrozvenečim CDjem

#26 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 04:53

Mehkoba vinilke? Prvič slišim...

LP

#27 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 07:37

jah vse je enkrat prvič, pravijo... biggrin.gif

#28 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 07:42

Tudi jaz specificni zvok vinilke zaznavam kot mehkobo. CD je slisati bolj tocen, jasen, lahko tudi preoster. Vsekakor se mi dober vinil precej bolje slisi, pa na ozvocenju rabim precej manj eq-ja ker sama po sebi nima toliko motecih frekvenc kot cd, sploh v visjem spektru. Pa bas je pri vinilu bolj poln, zaokrozen.

#29 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 07:51

Ko smo ze pri konverterjih in kartah; tipicen konverter ima vhodno stopnjo ki je nekaksen preamp oz buffer, vecinoma izveden s cipom NE5532, nato pride konverter ki je sestavljen iz vecih delov, vecinoma prav tako cipov, na izhodu je pa ponovno nek buffer, prav tako serije NE, in sicer NE5532.
Do razlik pride zato, ker firme uporabljajo boljse ali slabse cipe, vrhunske masine imajo za buffer tranzistorje namesto cipa (razen konverterja), pa napajanje je precej bolj dodelano. Kot je ze bilo receno velik del sounda prispeva clock.
Ce vzamemo za primer ADA 8000 je tam konverter kar ok, primerljiv z E-MU, a bufferji so slabsi, prav tako clock.

#30 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 15 december 2006 - 12:48

Vsekakor je 192kHz bolj precizno kakor 44kHz in nekoliko večjo vlogo res igra 16 vs 24 bitov.
Največja razlika je pa pri jitteru (po domače; napake pri pretvorbi signala iz A v D obliko in obratno) in pa opamp-ih (operational amplifier-še analogni del vezja). Če imajo zvočne kartice ti dve zadevi kvalitetni je zvok lahko mnogo boljši kakor zvočne z enakimi AD in DA konverterji, ki pa imajo manj kvalitetni clock (posledica je nižji jitter) in opamp-e (vrhunski opampi so grdo dragi). Skoraj vse kartice uporabljajo AKM ali Cirrusove konverterje in kar nekaj celo enake tipe/serije konverterjev.
Kakor je rotation povedal glede snemanja na višjih vzorčenjih (npr. 88kHz) je bolje izbrati duplo ali četvorno vrednost od zamišljenega končnega "formata" posnetka (88:2=44 - cd format), prav zaradi čim manjših zapletov pri ditheringu.
Osebno ne bi izbral USBja, raje Firewire, še bolje pa PCMCIA. Tudi tu je kar dober EMU (ima tudi luštne preampe):
http://www.emu.com/p...p;product=13552
Glede driverjev (ki so na veliko žalost ponavadi najnajnajvečji problem pri neoviranem in kvalitetnem zajemanju zvoka), povprečnih opampov in povpečnega clocka glede na zmerno ceno je pa RME Multiface s PCMCIA opcijo.
Ampak cena je daleč od tvoje zamišljene meje...pa še preampov nima...

Skratka vedno je neki catch smile.gif

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov