Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Prostor v komadu

10 odgovorov v tej temi

#1 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 07 december 2006 - 01:57

Ko poslušam razne komade različnih izvajalcev sem opazil, da imajo v komadih ogromno prostora. Prostor seveda za šalo zapovnejo z raznimi soundi in use zveni tako preprosto in lahkotno!

Pri svojih komadih sem opatil, da imam zelo malo prostora, če hočem dodati kak zvok se mi zdi kr nekako nagužvano, natlačeno...

Zanima me tudi nasvet glede činelc, sj moje zvenijo grobo, medtem ko od artistov zvenijo prou sexi, light...

10x

http://mp3.juno.co.uk/MP3/SF210554-01-02-01.mp3

#2 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 07 december 2006 - 05:52

Ne vem sicer kaj si mislil s tistimi linki - tvoji komadi? A kvaliteta mp3jev je tako nizka, da ti kaj prida ne more nihce povedat na to...

Na vprasanje pa - filtri / EQ, kompresorji, prostorska postavitev - pan in razlicni reverbi in delayi - najvecja umetnost je pravilno zlozit razlicna frekvencna podrocja, da se ne tepejo med sabo, umirit sounde s prevec energije, da ti ne zasedajo nepotrebnega mesta, dat dihat soundom, ki zelis, da so mocnejsi - ne se bat kaksnega zvoka umestit cisto potiho, mu ekstremno porezat dolocena frekvencna obmocja... spet drugega ekstremno obarvat zgolj v ozkem frekvencnem pasu - npr. poslusas, kaj je njegov fundament in ga malo povdaris ali pa obratno okoli njegovih frekvencnih peakov ozko in ekstremno poudaris (poglobis) frekvencne luknje - da potenciras njegove osnovne frekvence - sound pride bolj do izraza, jakost pa se zmanjsa in tako ohrani prostor... itd.

Izkusnje, poslusanje, dober monitoring, dobri plug-ini in itak najpomembnejse: dober komad, aranzma in zvocni vir - slabi soundi ti zasedajo veliko prostora, pa nimajo susa, medtem ko je dober vir ponavadi kul ze skoraj sam po sebi... ce delas zgolj z Reasonom ali cem podobnim recimo se ne cudit, da se zadeve naguzvajo... Pa tudi s tem se da naredit "prostor".

Mogoce en trik - poskusaj delat paning in razmerja na mono (poslusas na mono) - ko pride kak sound do izraza si nasel njegovo pozicijo... ko preklopis na stereo se nato cudis prostoru, ki si ga ustvaril...

#3 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 08 december 2006 - 12:38

Pozabil si na osnovno stvar pri mixu elektronike: kompresija, kompresija in se enkrat kompresija. S tem dosezes da se vse skupaj umiri, bolj sede v mix, ni tako grobo, dobi energijo..
Nekaj pa doda tudi oprema. Dobre produkcije se delajo z outboardom ki je bolj muzikalen in intuitiven za uporabo. Da ne govorim o kvaliteti..
Vazni so tudi aranzmaji, izbor zvokov kjer se outboard spet bolje slisi..Ce imas mixer spusti tracke cezenj in uporabljaj zunanje efekte ce jih seveda imas.
Btw, kateri zanr pa delas?

#4 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 08 december 2006 - 12:30

jst določene sounde v komadu delam na reason in jih potem exportam prek rewirea na cubase, kjer jih pa še dodatno obdelam (efekti, panning...). se mi zdi, da dobiš bolje zveneče sounde kot pa če bi to delal v reasnu samem (tist mixer je u p***i!) Mašine priklopiš direkt na interface.

#5 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 05:27

A se ti bolje slisi ce masine das direkt na inteface?
Meni ne, sploh ce je mixer kolikor toliko ok. Tudi mixanje je bolj intuitivno, predvsem kar se tice eq-ja..
Probal sem tudi varianto da das masine na Behrijev "tube" preamp, potem pa na interface. Malo je neprakticno, a se ti potem oddolzi ravno pri prostoru, definiciji, toplini idr.
Lp Miha

#6 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 13 december 2006 - 10:16

ker preamp? Firme Behri?!

#7 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 14 december 2006 - 08:02

Evo tale je: http://www.behringer...ex.cfm?lang=ENG
Sicer se dobi tudi kaj boljsega, npr "bufferji" ki imajo samo line/di vhode brez mic. Namenjeni so ravno trackingu sintov in podobnih stvari ki potrebujejo vec zivljenja.
V NSK studiu sem npr videl da imajo en fajn Neve preamp z eq-jem. Ne vem koliko ga kaj uporabljajo, je pa nedvomno izjemno uporabna stvar za zgoraj omenjeno. Sploh eq DELA kot se gre. Pa Manleyev Voxbox (mislim da se ne motim, vem da je Manley) imajo prav tako. Najbrz so vse to kupili ravno za dodajanje "zivljenja" trackom.
Po tujih forumih opazam da so zadnje case zelo popularni API312 preampi, predvsem za tracke iz ritem masin. To me ne cudi, ker so vedno sloveli po tem da bobnom dodajo drive. To se pa rabi tudi pri elektroniki...
Lp Miha

#8 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 15 december 2006 - 09:23

QUOTE (rotation)
A se ti bolje slisi ce masine das direkt na inteface?
Meni ne, sploh ce je mixer kolikor toliko ok. Tudi mixanje je bolj intuitivno, predvsem kar se tice eq-ja..
Probal sem tudi varianto da das masine na Behrijev "tube" preamp, potem pa na interface. Malo je neprakticno, a se ti potem oddolzi ravno pri prostoru, definiciji, toplini idr.
Lp Miha

Ne ne nisva se prav razumela. Jst dam mašine od Reasna direkt brez vmesnega mixerja(v reasnu) na interface, pol pa via rewire v cubase in tam dodatno obdelam sound.

Drgač pa tut jst mislim, da se boljš sliš, če maš zunanji mixer. Sam ga na žalost še nimam. Keš je problem pri tem... :wink:

#9 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 15 december 2006 - 10:04

QUOTE (Malossi)
Drgač pa tut jst mislim, da se boljš sliš, če maš zunanji mixer. Sam ga na žalost še nimam. Keš je problem pri tem... :wink:

To nedrži, če maš ceneni mixer ti sound samo uniči !!!!!
Brehinger = Kaputinger :twisted:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#10 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 15 december 2006 - 01:21

Fantje, ne ga srat z Behringer preampi in mixerji... Od behringerja je sam DI-Box dobr, pa kakšna mešalka 16 kanalna za vaje za vaški trio. wink.gif

LP

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 18 december 2006 - 06:23

QUOTE (ixi)
QUOTE (Malossi)

To nedrži, če maš ceneni mixer ti sound samo uniči !!!!!
Brehinger = Kaputinger :twisted:

Ne vem kaj je tebi ceneno. Npr Souncraft Spirit mixerji so poceni, morda malo manj ceneni od Behringerja, a imajo skoraj enake preampe kot opevani Digi 002. Kar se tice elektronike se precej bolje slisi ce mixas preko Spirita, namesto direktno v Digi.
Tisti Behringerjev preamp prav tako zna dodat koloracije ki so cisto uporabne.
Te stvari je fajn probat preden reces da je vse skupaj za en kurc. Pa elektronike ne gre primerjat z rockom ali popom ker je to nekaj drugega. Zmerno popacenje je lahko uporabno, pa vcasih se crap mixer fenomenalno slisi.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov