Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kako poširit synthe?

20 odgovorov v tej temi

#1 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 06:28

Živjo,

Zanima me katere tehnike oz. plugine uporabljata za "poširitev" synthov pa tudi ostalih soundov. Sam ponavadi naredim duplex in enega panam levo enega pa desno ampak je to malo nepriročno zaradi avtomatizacije, zato me zanima če obstaja kak plugin, ki to naredi namesto tebe. Poskusil sem Logicov Stereo Spread in Fluxov Stereotool ampak ni to to.

Hvala in LP! cool1.gif

#2 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 07:00

QUOTE (matejd7 @ 4. Mar 2010 18:28:21) <{POST_SNAPBACK}>
Živjo,

Zanima me katere tehnike oz. plugine uporabljata za "poširitev" synthov pa tudi ostalih soundov. Sam ponavadi naredim duplex in enega panam levo enega pa desno ampak je to malo nepriročno zaradi avtomatizacije, zato me zanima če obstaja kak plugin, ki to naredi namesto tebe. Poskusil sem Logicov Stereo Spread in Fluxov Stereotool ampak ni to to.

Hvala in LP! cool1.gif

PSP StereoPack?

http://www.pspaudiow...eisreview.html;

#3 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 07:00

Eni delajo takole...

http://emusician.com...ion/index1.html

#4 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 07:17

QUOTE (greenhorn @ 4. Mar 2010 19:00:41) <{POST_SNAPBACK}>

+1

#5 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 07:33

Bom sprobal ta pack, hvala! Zdaj sem probal še varianto z sendi, signal sem pre-fader poslal na 2 busa, enega panal strogo levo in drugega strogo desno ampak na širini nisem pridobil nič, nič jasno... idea.gif

#6 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 08:09

Na en send moraš dati delay. Če delaš po tem principu z delayem, bi jaz poslal samo en send postfader, ga nivojsko izenačil s kanalom, mu dodal malenkost delaya (100% wet 0% feedback) in potem send (zrutan na master bus) panal desno, kanal pa levo. Če pa slučajno želiš 180° širine, pa enostavno namesto delaya obrneš polariteto (fazo).

#7 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 08:25

Vse kar sem hotel narediti je to, da bi en instrument track poslal na 2 različna kanala in nato vsak kanal panal strogo v eno smer, da bi pridobil enako širino kot če panam 2 enaka instrument tracka, ampak nevem zakaj to ne gre oz. z audio trackom gre normalno z instrument trackom pa se zvok oz. širina le-tega čisto nič ne spremeni, očitno je to spet še en bug v Logicu... waaa.gif

#8 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 10:14

To ni noben bug.
Če isti signal pošlješ levo in desno je to še vedno na sredini stereo slike (mono). Če želiš, da je stvar "široka" je potrebno narediti razliko med signaloma - to ustvariš tako, da enega zakasniš. Na podoben način zaznavamo položaj zvoka, saj možgani s pomočjo zamika med ušesoma (zvok je relativno počasen) ugotovijo, od kod zvok prihaja.

Razumeš?

#9 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 04 marec 2010 - 10:38

have fun strongbench.gif http://www.mathewlane.com/DrMS.html
Music is what feelings sound like

#10 Katoda

Katoda

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 10:51

QUOTE (jetam @ 4. Mar 2010 21:09:16) <{POST_SNAPBACK}>
Na en send moraš dati delay. Če delaš po tem principu z delayem, bi jaz poslal samo en send postfader, ga nivojsko izenačil s kanalom, mu dodal malenkost delaya (100% wet 0% feedback) in potem send (zrutan na master bus) panal desno, kanal pa levo. Če pa slučajno želiš 180° širine, pa enostavno namesto delaya obrneš polariteto (fazo).

+1

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 04 marec 2010 - 11:11

Kaj pa kaka analogna rešitev? Npr sint skozi DI/instr. input v dober preamp z izhodnim transformatorjem. Tako zadevo imam na lagerju in res naredi širino in globino.
Ali pa preprost, transparenten line driver, ki ima prav tako določen transformator na izhodu.
Transformatorji delajo čuda, res!
Saj vem, zloudat se tega ne da z neta, a line driver s transformatorjem niti ni drag in lahko reši marsikateri problem z motnjami in impedančnimi prilagoditvami.

Miha

#12 mico

mico

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 78 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 11:39

QUOTE (jetam @ 4. Mar 2010 20:09:16) <{POST_SNAPBACK}>

Haas effekt
http://en.wikipedia....iki/Haas_effect

#13 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 05 marec 2010 - 02:06

na nekatere stvari sede tale koristen in zastonjski vtičnik:

http://www.vacuumsound.de/plugins.html (ADT - Artificial Double Tracking)

The ADT technique was developed at Abbey Road Studios by engineers recording the Beatles in the 1960s. To free John Lennon from having to sing everything twice for real double tracking they came up with an artificial replacement: they sent the original signal to another tape machine and re-recorded it. Due to the physical distance between record and playback heads the new signal was delayed. The length of the delay depends on the tape speed (the slower the tape is running the longer it takes for the signal to travel from the record to the playback head). However, due to the machine's (small amounts of) Wow and Flutter the delay time was not fixed but varied slightly, giving an additional chorus-like effect.
The ADT Plug-In takes a mono input signal and creates a stereo output. The original input signal will be output on one channel, the new ADT signal on the other. Blending the two is also possible. The Plug-In allows to control the delay time (10 - 50ms), Wow and Flutter (both with intensity in % and frequency). All values are based on the technical data of the tape machines that was originally used to create this effect.

Prispevek uredil/a: E.B. King, 05 marec 2010 - 02:07 .

Ebay the baby, get more equipment.

#14 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 09:29

Bodi inovativen v sound designu ...

recimo imaš neširok STEREO synth...

razdeli ga na dva tracka. Naj bosta tracka stereo oblike,čeprav bo v njem domoval mono wave.
natlači na en kanal recimo pikico stereo delaya,takoj za njim pa recimo en na izi distorsion. Na drugi kanal rukni kompresor in eq za njim pa kratek stereo reverb.
oboje skupaj pošlji na grupo in nato uravnaj volume obeh kanalov da sta ti uravnovešena v stereo sliki, pa dej gor npr. psp 84, preset doubler ... pa ga ne dat čisto na 100% wet, ampak probaj samo na 33% wet ...

pa maš svoj sound,ki bo usekan in širok smile.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#15 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 10:54

Hvala vsem za nasvete... bo treba bit malo bolj kreativen in več eksperimentirat... strongbench.gif

#16 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 11:14

Al pa zafehtas kochota, da ti synthe spusti cez Fat Bustarda!! strongbench.gif whistling.gif

#17 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 03:02

QUOTE (GreasyGranny @ 5. Mar 2010 11:14:34) <{POST_SNAPBACK}>
Al pa zafehtas kochota, da ti synthe spusti cez Fat Bustarda!! strongbench.gif whistling.gif

A si nor da za en sint prižigam "lampovje debelega bustarda"? =) ... haha....

ni panike... če kdo rabi da mu spustim kšne bobne ali inštrument ali mix čez bustarda,nej mi pošlje wave,pa bomo napedenal =)

p.s. pššššt,mogoče dobim v tem letu Manleya SLAM! mastering edition tongue.gif pol bomo pa zalimoval posnetke u pizdo mater =)

Prispevek uredil/a: kochobass, 05 marec 2010 - 03:03 .

Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#18 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 03:10

QUOTE (rotation @ 4. Mar 2010 23:11:12) <{POST_SNAPBACK}>
Kaj pa kaka analogna rešitev? Npr sint skozi DI/instr. input v dober preamp z izhodnim transformatorjem. Tako zadevo imam na lagerju in res naredi širino in globino.
Ali pa preprost, transparenten line driver, ki ima prav tako določen transformator na izhodu.
Transformatorji delajo čuda, res!
Saj vem, zloudat se tega ne da z neta, a line driver s transformatorjem niti ni drag in lahko reši marsikateri problem z motnjami in impedančnimi prilagoditvami.

Miha

Saj ta, ki sem jo omenil, se lahko izpelje analogno.
To, da transformatorji delajo čuda, je res, čeprav mislim, da gre tukaj predvsem za širjenje v stereo sliki.
Sicer pa je še dosti analognih opcij - lahko pelješ na dva kanala, enega recimo malce posvetliš z eq-jem, drugega malo potemniš in jih panaš levo/desno. Pa tudi s trakom se da, tako da že posneto stezo predvajaš prek predvajalne glave (ne synchro) in jo posnameš na drugo stezo, med stezama bo zaradi razmika med glavama nastala zakasnitev, kar lahko uporabiš za širino. Če gre za stereo signal, se lahko uporabi tudi M/S matrico, ki pa ne bo imela vpliva na mono signal, tako da je odvisno od syntha.

#19 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 05 marec 2010 - 06:03

no, al pa good ol' double tracking apliciras tudi na sinte..hmm, ne vem zakaj nisem tega se nikol probal smile.gif drgac mas pa tud sinte, ki imajo stereo spread - vsako noto zaspila na drugo stran, kar sicer ni blazno koristno pri preprostih linijah, saj lahko isto dosezes s kakim auto pan vtičnikom, pri akordih pa pride kul efekt..
Ebay the baby, get more equipment.

#20 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 06 marec 2010 - 02:10

QUOTE (jetam @ 5. Mar 2010 17:10:17) <{POST_SNAPBACK}>
Saj ta, ki sem jo omenil, se lahko izpelje analogno.
To, da transformatorji delajo čuda, je res, čeprav mislim, da gre tukaj predvsem za širjenje v stereo sliki.

Govorim o namenskem line driverju za sinte, ali pa dobrem preampu za kar koli. Oba s transformatorjem na izhodu.
V mojih testih sem namreč opazil, da določeni izhodni transformatorji naredijo zvok precej bolj fat, širši (fat meni pomeni širok bas in več telesa, širina pa to koliko prostora zvok zasede). Nekako bolj masivno, organsko, večje. Enako dobro se sliši pri stereo ali mono signalu!
Druga stvar ki sem jo zasledil je pa ta, da se pridobi tudi nekaj globine. Nisem prepričan da je ta "globina" posledica samo transformatorja, ponavadi jo slišim ko je v igri lampaš. A s tranzistorskimi vezji nimam veliko izkušenj, tako da vseeno zna biti zaradi transformatorja.
Mislim da je takšna zadeva dobra štartna pozicija za izboljšanje zvoka sintov, ritem mašin, ipd. Bonus je pa to, da precej zmanjša razne motnje, tudi če so ozemljitve narobe vezane.
Se pa pri preampu zna zgoditi, da signal ki gre skozenj kasneje preveč izstopa v miksu. Frend ki je to probal mi je rekel da bo treba kar cel mixer naredit smile.gif

Probal sem tudi varianto z zakasnjevanjem, a so bili rezultati slabši. V bistvu se mi zdi da se na tak način ne pridobi ne vem koliko. No, vsaj ko si enkrat slišal preko pravega transformatorja je občutek tak.

Miha

#21 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 11:51

QUOTE (rotation @ 6. Mar 2010 02:10:17) <{POST_SNAPBACK}>
Govorim o namenskem line driverju za sinte, ali pa dobrem preampu za kar koli. Oba s transformatorjem na izhodu.

Sem razumel, o čem govoriš. Jaz sem povedal par načinov, kako iz mono signala napraviš "stereo". Če je potreben bolj masiven, organski zvok, potem so trafoti, lampe... sicer ne vem, za kakšne synthe gre tukaj, če je kakšna dobra analogna zadeva, to verjetno ni problem, če pa je VSTi, pa bi verjetno koristilo, čeprav je treba pazit, da se ne pretirava, ker sem (bil) tudi jaz, ko sem "odkril" klasične procesorje s transformatorji ali lampami navdušen nad masivnostjo zvoka in sem jih uporabljal povsod, dokler nisem odkril, da morajo biti nekatere stvari tudi šibkejše, da lepo sedejo v miks, in sem ponovno začel uporabljati tudi poceni VCA compressorje ipd. Upam, da ne boš tega spet razumel kot nasprotovanje, ker se strinjam s tem, kar si napisal.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov