Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kick+Sub Bass=srečni par???

28 odgovorov v tej temi

#1 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 30 april 2009 - 02:03

Kot je znano je to nočna mora za začetnike kot sem sam. Moram priznati da me že dolgo časa muči ta problem, zato sem začeu raziskovati po raznoraznih forumih in vse povsod kjer se je omenila ta tema...no ja zvedu sem marsikaj, moje znanje se je poglobilo, experimentirati sem začeu bol veselo ko sem videl smernice raznih skrivnosti "kako do jasnosti in definicije kicka in subbassa"? Nekaj primerov zvrsti glasbe ki jo poslušam:
http://www.youtube.c...feature=related

Ker ne maram samplov kreiram svoje zvoke, zadeve se lotim tako: v abletonu L8 dam v eno midi špuro Operator FM sinth za kick v drugi špuri pa z Operatorjem kreiram subbass...v obe špuri dodam še PLPar EQ10 in frekvenčni analizator...in igra se začne do nezavesti.
Vmes še probujem sidechaning, ročno risanje vol. envelope bas linije, insertam kompresor v master busu z namenom da "zalepim" ta dva najtežja elementa, LFO, filterji....vse skupaj leži strogo v centru...in na koncu dneva večno nezadovoljstvo

tukaj je par priročnih primerov: http://www.youtube.c...re=channel_page
http://dubspot.squar...leton-live.html

http://www.youtube.com/watch?v=jARFT-sDLV0

Jaz nadaljujem z experimentiranjem vas pa lepo prosim za namige

Lp
Music is what feelings sound like

#2 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 01 maj 2009 - 02:59

Drumatic: Klik
Pa ne vem zakaj se izogibas semplom-layering je kar se mene tice cisto dovolj kreativen smile.gif Je pa res jeba, ja. Bi uporabljal tudi ze ready-made kicke, sam nisem naletel se na res dobro zbirko semplov,tu pa tam se najde kaj pametnega. Jih fotri sparajo zase, navsezadnje je pr tej muski dober kick pol komada. jumping0046.gif
Ebay the baby, get more equipment.

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 01 maj 2009 - 05:44

Samplanje je lahko čisto drugačno, kot zgolj umetni sintetizirani zvoki in neke že posnete knjižnice zvokov a ni to že malo dolgočasno...

Malo si poglejte (pogooglajte Google: Amon Tobin in Google: Amon Tobin interview kako to dela Amon Tobin!
Njegova uradna spletna stran: amontobin.com/field

Skoraj vsi zvoki pri njegovih komadih so posneti marsikje in procesirani, efektirani,...(predvsem zajetu tudi na lokacijskih snemanjih z njegovo priljubljeno Nagro še na trak ipd....).

Edit: wikipedia.org/wiki/Amon_Tobin
Amon Tobin intervju remixmag 1
Amon Tobin intervju remixmag 2
Amon Tobin intervju EQmag
Amon Tobin intervju Sound Statement
Nenad Patkovic

#4 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 02 maj 2009 - 07:02

Nekaj v tem smislu?

minimalac študija

Če je to to, potem so z moje strani nasledji namigi:

- kompresija (po ušesu... ni nobenih skrivnosti - součinkovanje attacka, ratia in release-a je ključno...pa ustrezen treshold seveda) recimo Waves SSL buss kompresor je kul za kick oz. za celotno drum subgroupo

- izvor - sample, synth, karkoli - izvor ni važen, samo da je dober sound... sampli in loopi so lahko čisto kul, itak je poglavitna obdelava...

EQ - dosti in ekstremno, a z okusom... kombinacija rezanja, boostanja, različne krivulje, različni plug-ini, itd.

- kick je glavni - miksaj z idejo, da je to dominanten element in sub-bas in ostalo navlako daj precej tišje od kicka in komplementarno ekvaliziraj - (ostalim elementom porežeš osnovne frekvence od kicka)

- ambient na kicku.... prava nastavitev kratkega ambient reverba "odmakne" kick od suhega subbasa in ostalega... različni reverbi, delayi in njih avtomatizacija je nasploh zelo pomembna... Kot dober hec se je pokazalo dinamično filtriranje reverba (brez suhega signala) - to sicer ni v zvezi s tvojim vprašanjem, a zna bit koristno za vnašanje minimalistične dinamike in zanimivosti v komad...

- PSP Vintage Warmer... izogibal sem se ga kot hudiča (in se ga še) za "normalno" glasbo... za minimal techno pa je enostavno carski - pokni ga na stereo out in subtilno nastavi in zadeva naenkrat zakoplje precej bolje. Po moje kar miksaj skozi njega... boljše kot če ga pokneš gor na koncu... da upoštevaš kako reagira...

- najpomebnejši od vsega naštetega pa se mi zdi EQ - naštudiraj uporabo eq-ja, pa boš tam...

Upam, da kaj koristi.

Kak tvoj audio primer...?

QUOTE (graylow @ 30. Apr 2009 15:03:48) <{POST_SNAPBACK}>
Kot je znano je to nočna mora za začetnike kot sem sam. Moram priznati da me že dolgo časa muči ta problem, zato sem začeu raziskovati po raznoraznih forumih in vse povsod kjer se je omenila ta tema...no ja zvedu sem marsikaj, moje znanje se je poglobilo, experimentirati sem začeu bol veselo ko sem videl smernice raznih skrivnosti "kako do jasnosti in definicije kicka in subbassa"? Nekaj primerov zvrsti glasbe ki jo poslušam:

Ker ne maram samplov kreiram svoje zvoke, zadeve se lotim tako: v abletonu L8 dam v eno midi špuro Operator FM sinth za kick v drugi špuri pa z Operatorjem kreiram subbass...v obe špuri dodam še PLPar EQ10 in frekvenčni analizator...in igra se začne do nezavesti.
Vmes še probujem sidechaning, ročno risanje vol. envelope bas linije, insertam kompresor v master busu z namenom da "zalepim" ta dva najtežja elementa, LFO, filterji....vse skupaj leži strogo v centru...in na koncu dneva večno nezadovoljstvo

tukaj je par priročnih primerov: http://www.youtube.c...re=channel_page
http://dubspot.squar...leton-live.html

http://www.youtube.com/watch?v=jARFT-sDLV0

Jaz nadaljujem z experimentiranjem vas pa lepo prosim za namige

Lp

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 02 maj 2009 - 07:54

QUOTE (satoration @ 2. May 2009 20:02:07) <{POST_SNAPBACK}>
- izvor - sample, synth, karkoli - izvor ni važen, samo da je dober sound... sampli in loopi so lahko čisto kul, itak je poglavitna obdelava...

... ja seveda je pomembna obdelava ampak z lastnimi sampli in experimentiranjem si širiš obzorja in večaš kreativnost in te lahko popelje do boljšega izdelka... no pa saj preberite si one vire, moda vas prepriča in vam povedo kaj "novega"...

Klik!
Nenad Patkovic

#6 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 02 maj 2009 - 08:09

Hehe... to je off topic NLP... tu je bolj govor o "samplih" v smislu konkretno o kicku in groovu - kolikor štekam minimal je sound teh elementov ključen in je vse ostalo balast...

Sicer pa - itak Amon Tobin, Aphex Twin, Squarepusher, Bor Turel, hehe, Stockhausen, Luigi Nono, Pierre Schaeffer, DJ Spooky, Boards of Canada, Caribou, Art of Noise (nenazadnje), Four Tet, Tim Hecker, Fennesz, itd., itd. elektro kreativcev in legend je ogromno...Nenazadnje domači Kleemar, Jukeen, Octex tako s prve, pa saj jih je še kar nekaj...

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 maj 2009 - 08:50

Ja to je res off topic, samo hotel sem koga usmerit v kaj "kreativnejšega", razburljivejšega, kot samo nalaganje samplov iz knjižnic ipd. in nadaljnje procesiranje.
Zato pa si ti tu, ki jim rečeš kako pa naj kaj konkretno postorijo wink.gif
Nenad Patkovic

#8 Domestic

Domestic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 92 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2009 - 03:27

Kar se semplov tiče, je v tej poplavi res zelo malo uporabnih, z obdelavo pa lahko tud iz slabih semplov narediš upoporabne. Tud sam uporabljam semple, predvsem za perkusivo, seveda ustrezno obdelane mojim potrebam, drugače pa veliko bolj spoštujem tiste modele, ki z generatorji zvoka ustvarjajo svoje zvoke iz nule, ki jih naknadno še procesirajo, od kickov, snarov, hatov do melodij, skratka vse, kar slišiš v celotnem komadu, to še posebej velja za minimal. Meni se zdi , da danes skoraj ni več razlike med pravimi ustvarjalci zvoka, ki so izumirajoča vrsta in pa med tistimi ki sestavljajo samo semple skupaj. Sicer pa to tud ni nič presenetljivega, ker pač ljudje iščejo čim krajšo pot do čim večjega uspeha in veselja.

Če se vrnem nazaj k bistvu, bi rad omenil, da je za obvladovanje kicka in sub bassa poleg izvorov, orodja za obdelavo ter ušes zelo pomembno sredstvo tudi telo, saj te nizke frekvence bolje čutiš s telesom kot pa z ušesi. In če bi rad limal skupaj kick in bass s kompresorjem je bolje, da narediš sub grupo v ta namen. Nato še precizno nastaviš envelope na bass liniji in lahko prideš do presenetljivih rezultatov.

Glede tvojga stila ti pa toplo priporočam Apple Logic, predvsem zaradi virtualnih inštrumentov, ki jih dobiš v paketu. Seveda se da tudi z drugimi, ampak če bi rad ubral krajšo pot, go for it! biggrin.gif

LP

#9 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2009 - 09:23

Hvala satoration kot vedno, in ostali ki se trudite pomagat thumbsup.gif
Ja sej sampli so kul sam sm si reku da bom probu narest stvari iz nule...zato pa v vseh teh letih še kar nimam komada in se mi tudi ne mudi, kr sem totalno štartu iz nule (od znanja do opreme). Ne morem narest komada če ni sound poglihan, no ja sej sm delu prej neki na Reasnu pa je blo kul sam eeeeh. Od kar pa imam internet stvar pospešeno napreduje (internet je čudo w00t.gif )

Meni se tudi zdi da sta glavna akterja dobra ekvalizacija zvoka, kjer porežemo nepotrebne informacije določene pa napihnemo. In pa kompresiranje kjer določimo potek dinamike zvoka.

Kot sta rekla Monolake in John Acquaviva dobre in slabe producente loči v glavnem ekvalizacija, profiči znajo ceu teden ekvalizirat kick.

PSP Vintage Warmer...hmmm sm slišu same dobre stvari z strani električarjev...več stvari v enem

kar se tiče kompresorjev, mam na izbiro: ableton compresor in free stvari od digitalfishphones. Mogoče kaj priporočate tisti z izkušnjami

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2009 - 09:35

QUOTE (Domestic @ 3. May 2009 04:27:03) <{POST_SNAPBACK}>
Kar se semplov tiče, je v tej poplavi res zelo malo uporabnih, z obdelavo pa lahko tud iz slabih semplov narediš upoporabne....
Meni se zdi , da danes skoraj ni več razlike med pravimi ustvarjalci zvoka, ki so izumirajoča vrsta in pa med tistimi ki sestavljajo samo semple skupaj. Sicer pa to tud ni nič presenetljivega, ker pač ljudje iščejo čim krajšo pot do čim večjega uspeha in veselja.
LP

Žal ja! slap.gif sad.gif
Nenad Patkovic

#11 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2009 - 11:17

aja satoration minimalc študija je kr zdefiniran beat...dobr se slišijo izkušnje wink.gif

zanimame še nekaj, na tem odlomku od 48 sekunde je nov Gaiserjev remix in me zanima z čem doseže ta woble efekt na subbassu...zveni mi kot neka glide funkcija ali LFO modulacija...ali oboje

LP

#12 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2009 - 12:21

QUOTE (graylow @ 3. May 2009 12:17:09) <{POST_SNAPBACK}>
aja satoration minimalc študija je kr zdefiniran beat...dobr se slišijo izkušnje wink.gif

zanimame še nekaj, na tem odlomku od 48 sekunde je nov Gaiserjev remix in me zanima z čem doseže ta woble efekt na subbassu...zveni mi kot neka glide funkcija ali LFO modulacija...ali oboje

LP

Hoj, kul, ja oni minimalc je moj prvi kao minimal techno "komad" sploh - lotil sem se ga samo zato, ker nisem štekal te muzike in me je zanimalo v čem je catch... zdaj se mi zdi da štekam... držat se nazaj, estetika malih sprememb, masivnega sounda, podrejenost beatu, osredotočanje na puls, na sound beata, detajle v basih - na pulziranje "pumpanja", drive... zadrževanje, puščanje, itd. Cela psihologija, jebemti, hehehe...

Glede vprašanj "kako doseči" - glej, tam se dogaja dosti, lahko je posedica nalaganja raznih soundov - lahko je LFO, navaden filter, bit crushing, envelope, pumpanje kompresorja + distorzija, vse našteto... poanta je da si nabereš zvoke in se odločiš kakšno sliko želiš narisati in to počneš...
brez kopiranja drugih - oz. sproščeno - če te nekaj asociira na kak element iz kakega tujega komada, ga nesramno asimiliraj in predrugači - to vsi počnejo... kreativa je v tvoji aplikaciji, kako ti to izvedeš in kam zadevo spelješ... Kot praviš - internet je res koristen - na youtubeu imaš polno nasvetov te vrste, samo ne se zgubit in pretiravat - načelo KISS (keep it simple stupid) je v tej glasbi pogosto zelo koristno... da ne poskušaš dosečt nekega efekta na pretirano zamuden in kompliciran način in si beliš glavo kako so to naredili... (pogosto je metoda čisto simple, oz. je kak efekt tudi "stranski učinek".

Je pa res da je v tej glasbi ključna kontrola - avtomatiziranje filtrov, reverbov, delayev, naredit prostor kjer se le da... ugasnit nepotrebne odzvene, kjer jih naj ne bo - avtomatizacija auxov in sendov, gate-anje kjer je smiselno, itd.

Sicer pa če boš kdaj rabil kak dober sample - tu najdeš ogromno koristnega - Free sound project
Fora je v tem kaj z njimi narediš - jaz imam rad kratke sample - waveforme, glitche, posamezne bobne, ki jih lahko nato transformiraš in namontiraš v kar hočeš...

Aja - pa za monitoring te glasbe so zelo koristne Audio Technica ATH-M40fs slušalke - ker lahko res slišiš sub-bas na njih (grejo do 5Hz): http://www.audiopro....p...t&Itemid=32

#13 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 05 maj 2009 - 12:56

minimalac študija

najsic, dober sound music.gif

EQ - dosti in ekstremno, a z okusom... kombinacija rezanja, boostanja, različne krivulje, različni plug-ini, itd.

en quick fix, ki IMO v 99% primerih izboljsa kick je cut na 400hz, odstrani tisti grobi "thump" in ga zmehca. Potem pa po potrebi...Ampak ja, tezko je, the search for the perfect kick continues...Ceprov ucasih se mi zdi, da gre to ciscenje zvoka malo predalec-surovi stari tehno je definitivno imel več energije(mogoce tudi zaradi visjih BPM-jev in vec hihatov\ridov tongue.gif )...

graylow, a si probal tist plugin, ki sem ga omenil? Je kr fleksibilen in se da dobre kicke nasraufat. Drgac pa za sintezo raznih minimal blipov-blopov proporocam SONIC CHARGE synplant . Hecn sint, kjer se da preko povabljivega GUI-a (gojimo zeleno rozico z 12 vejami in spreminjamo njen genetski material smile.gif) in prave kombinacije nakljucnosti ter manualne kontrole hitro priti do zelo bolanih soundov...Toplo priporočam.

Freesound je zakon, zadnjic sem naletel na tale zvok umirajocega tiskalnika. Neprecenljivo. jumping0046.gif
Ebay the baby, get more equipment.

#14 Floopy FUnk

Floopy FUnk

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 31 maj 2009 - 01:28

Nevem zakaj Kicka preprosto ne posamplas iz kaksnega hi-tech komada, za bass se pa ve sidechain, al pa pac bass nastimat tako, da igra na mestu kjer ni kicka.

#15 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 01 junij 2009 - 08:04

ne ga srat

#16 exorciser

exorciser

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 108 prispevkov
  • Interests:Mjuzik

Objavljeno 01 junij 2009 - 09:02

@graylow: a ni to preprosto?

#17 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 02 junij 2009 - 01:46

Sm že napisu da me zanima kreacija iz nule na pa kopiraj-prilepi.
Mi je bolš če si sam svojo župo skuham po svojmu okusu!

#18 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 02 junij 2009 - 02:10

jaz mam zato Jomox MBase 01

#19 Zergi

Zergi

dubwise!

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov

Objavljeno 02 junij 2009 - 05:56

potrjujem da je ta Jomox zakon zadeva. si ga tudi jaz lastim in od kar ga imam, vse kick-e z njim našraufam, nobene drkarije s sempli već smile.gif

#20 exorciser

exorciser

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 108 prispevkov
  • Interests:Mjuzik

Objavljeno 02 junij 2009 - 08:55

a pa dobiš ravno tisto kar si želiš?

#21 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 03 junij 2009 - 01:52

Js prodajam Mbase01 kr nism dobu željenih rezultatov...ni mi zveneu tak čisto.
Moj adut za kicke je Operator...fuuul sune, všeč so mi rock solid envelopes kr je pač perfektno integriran za Live-a...našrauvam zelooo lepomehke sinusne kike za moja ušesa, pol pa še zapelam čez Vintage Warmer 2 yeee.gif

#22 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 03 junij 2009 - 02:45

+1 za operator, sam da ga uporabljam zgolj za bass bow.gif

lp

#23 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 04 junij 2009 - 01:02

mbase je treba kr pošraufat smile.gif ta operator je pa itak samo vst

#24 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 04 junij 2009 - 01:42

js Operatorju glasovno sporočim kaj želim in mi sam to naredi

#25 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 04 junij 2009 - 03:02

"I'm the operator, with my pocket calculator" wink.gif

btw - jaz pa se zamo zaderem "Nuendo, let there be bass" - pa naredi tako kot je treba, hehehe..

#26 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 04 junij 2009 - 03:11

hehehe dobra dobra....Vale ne bit tako črnogled, VST svet zna bit prav tako zanimiv kot ANALOGIJA...razn če te je v preteklosti kak VST posilil

#27 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 04 junij 2009 - 11:40

sej nisem črnogled... samo ni za logic biggrin.gif jaz itak večinoma delam z ultrabeatom kicke smile.gif

#28 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 05 junij 2009 - 11:07

Battery 3 od NI pa tr-808 banko gor...pomoje že kakšno leto uporabljam samo 808 kicke.Tud sam sem meu Mbase neki časa doma in nisem našel takega kicka, ki sem ga iskal.Se pa da z njim dost igrat na niskih...dobiš zanimive kombinacije.

Enivej...men battery da in nardi iz kicka to kar hočem.

LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#29 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 06 junij 2009 - 01:40

ja pa battery itak... layering je pomembn, včasih treba več kickov skupaj našraufat smile.gif

drgač pa ma jomox, sploh pa ultrabeat res dober low end

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov