Studio RG
Objavljeno 26 marec 2009 - 01:08
No ok, glede na nasvete odpiram svojo temo.
Gradil bom studio, ki bo v osnovi namenjen domačim projektom in low budget bendom. Prostor bo uporabljen tudi za plac za vaje z več bendi,...torej več opreme v placu(načeloma en set bobnov pa dva bass ojačevalca trije kitarski pa kup kitar in dvakrat sint) upam, da bo nastala zanimiva tema, ki bo še komu pomagala pri zasnovi idej.
Prvo pomoč ki potrebujem je velikost prostora. NLP mi je že posredoval kup info o razmerjih in sem jih tud mojmu arhitektu dal naprej. Da pa se ne zaj*** bi rad videl kateri od vaših studiev v živo, da dobim filing za velikost. Torej kolk kvadratov rabim, da bom stlaču bend notr in bo ok delovno okolje. Tud če snemam manjšo skupinico-razni orkestrčki itd,...
Zdej mam plac 7x4 metre pa kar zmanjka,...
OBSTAJA MOŽNOST, DA SI POGLEDAM-OBIŠČEM KAK OD VAŠIH STUDIEV??? MAL ZA FILING KOLK KVADRATOV RABIM...
Bom full hvalažen!
TNX!
RG
Objavljeno 26 marec 2009 - 02:00
Seveda se da z manjšimi gabariti ampak zvočna slika bo mrtva, če boš hotel linearnost zvočne slike in koliko se da decaya...
Snemalen prostor, sploh za kakšen bend, pa sam vidiš koliko je fajn če imaš več...
Objavljeno 26 marec 2009 - 03:55
no ok,...
prilagam mal heca,... no u bistvu ni hec pač pa je konkretna ideja, le da dimenzije niso 100%
k forum ni še obradil sadov sm klicu Aca Razbornika in grem jutr k njemu pogledat kaj in kako ma,...bom provu kej šklocnt,če se bo dalo.
RG
Pripete datoteke
Objavljeno 26 marec 2009 - 04:24
Samo čas si je treba vzet in pobrskat po home studio topicu!?
LP.GiGaHeRtZ
Objavljeno 26 marec 2009 - 04:30
Jaz več nimam svojega studija, tak da... kar nekaj jih je, ki imajo spodobne, bodo se že javili če jim bo, pa tudi ljudje ne spremljajo vsako minuto foruma.
Moraš pa vedet še nekaj drugega, ogled studija ni ravno v neko pomoč, ko si ga sam gradiš je mali milijon vprašanj.
Razen, če ti kdo naredi načrt glede na tvoj specifičen prostor.
To kar si nalimal, to je studijo za šaljenje.
Daj prosim, preglej ta del foruma podrobno, ogromno je že napisanega, težko je vse na novo napisat.
Po vprašanjih sodeč pa razberem, da si nisi nič! prečital.
Če pa želiš svetovanje glede studija pa lahko debatiramo tukaj javno ali pa mi pošlješ PM.
Daj za foro detaljno pofotkaj studio Aco Razbornika, da vidimo malo.
Edit: hvala gigahertz, glih sem tipkal:)
Objavljeno 27 marec 2009 - 11:46
no u bistvu sem prebral skor cel topik home studio, vse kar je blo uporabniga,... vmes pa neki kreganja in nesporazumi,...
potek k sm si ga zamislu je sledeč....ogled parih studiev za ideje in filing kolk veliko rabim(pa da tud slišim u realnosti kaj pomeni akustično obdelan plac). Namreč vedno se svetuje ogromne dimenzije potem pa klikam in googlam pa noben skor da nima dimenzij, ki se jih priporoča razen res hudi studiji. Želim si studio za domačo rabo, torej za snemanje bendov, katerih član sem in še kakega frenda in low budget bendov...
Razumem, da me folk ne pozna in nima časa se z mano ukvarjat-glede obiskov. Danes grem k Acotu, ga bom prašal, če lahko mal pofotkam,...upam da bo dovolil. Bil sem v Hendrixu, ki je velik studio in v bistvu večino zašarjen,... Rad bi si pač ogledal še kak studio na višjem nivoju, ne sam nekih home edition,...tega je na vsakem vogalu velik. Ideje?
glede slikce pa jst nism arhitekt,...
Razumem, da je treba za vsak plac posebej gledat stvari in tudi razumem da ste forumaši že pisali 1000x iste besede. Sem prebral vse kar je blo uporabniga, samo razen od valeja mi nič ne diši ok. sorry.
Pa neki je treba na tem forumu že enkrat razčistit,...na vseh topicih se ponujajo rešitve ki velik stanejo, pa a se res ne da nekomu, ki sprašuje po nasvetu in pove da nima glih full dnarja, na low budget način pomagat???
V bistu ni vse v placu, velik je v ljudeh in izkušnjah,...
No tko jst gledam na stvar,...pač mnenje. Ni treba se razburajat, da pač akustika je 1. in .
Mal sm tečen za obisk studia in neučakan da kdo zine-ja jst mam, ker mam drug teden že drugi sestanek z arhitektom in bi rad mel pripravljeno celotno sliko. Ne bi se rad za***l,...na forumu pod home studio pa ni nobenega takega projekta prav iz nič...razen vale, ki pa ima samo CTRL sobo.... jst rabim met še snemalnico, pa skupen prostor, pisarno za ženo in wc,...pa še cela zgradba bo pasivna torej spet omejitve pri oknih, vratih, materialu,... in že tko bo drago do neba.
Mal sm se spihal,...hvala, če je kdo sploh prebral moje jamranje...
Več je sexy, sam več je tud $$$
35m2 se vam zdi preveč/premal za opisano situacijo(snemalnica)? TNX
RG
Objavljeno 27 marec 2009 - 12:22
Pa bom še jaz eno rekel...Vedeti moraš da je forum vir informacij in da se večina obrne nanj ko jim kaj zagusti ,le redki pa so tisti ,ki jih ponujajo in odgovarjajo na vsako vprašanje.Če pogledaš studije forumašev boš videl(vsaj tistih aktivnih)da so v večini primerov vsi zelo improvizirani (lastniki tistih pravih studijev pa več ali manj spuščajo samo pikre pripombe)in kljub temu delujejo (tako kot si rekel vse je odvisno od človeka).Ne pričakuj odgovorov na kako naj izgradim studio v low budget varijantah ,ker ti bo vsak svetoval tisto kar bi imel sam pa še ne more ,in s tem ti bo dal pameten nasvet(ker le taki nasveti so pot do dobrega akustično obdelanega studija).V tvojem primeru ti svetujem ,da poiščeš v tej fazi ”dobre dimenzije prostorov”(za kar si že dobil neke linke na forumu)in to prilagodiš dimenzijam, ki ti jih dopušča tvoj objekt.Če se le da naj bodo prostori brez sten oz. naredi samo najnujnejše ,ki ti bojo prostore delile tako , da še vedno dobiš večkratnik dimenzij akustično ustreznega prostora.S tem boš dobil proste roke za kasnejšo izdelavo studija, ki ga boš lahko dograjeval po svojih finančnih zmožnostih .Vse akustične obdelave prostorov so suhomontažne in ni potrebe ,da bi že zdaj krivil stene.Vzemi pa v zakup ,da vsaka suhomontažna stena (izvedena kvalitetno za akustiko )vzame še vsaj 25 cm od obstoječega zidu in ta ti formira ustezen akustični prostor.Za enkrat toliko...Če pa hočeš videti studijo ki se gradi po fazah pa lahko prideš k meni v Kamnik (režija je proti koncu ,snemalnica pa čaka kapital)če ti bo to kaj pomagalo...kontaktiraj me na ZS
Objavljeno 27 marec 2009 - 12:40
hvala za izčrpnost,...
sej štekam poanto foruma,... pač nisem izkušen na tem področju in zato sprašujem,...zbiram izkušnje drugih,...
hvala,..ti pošljem ZS
vsak nasvet je dobrodošel,...in ga vzamem resno,...pišem v knjigo,...sestavljam si široko sliko kako in kaj na bi bilo,...potem pa bom stvar tako kot skoraj vsi improvizirano zložil skupaj...
Pa naj bo dovolj o moji nespretnosti uporabe foruma...
Ne pričakuj odgovorov na kako naj izgradim studio v low budget varijantah ,ker ti bo vsak svetoval tisto kar bi imel sam pa še ne more ,in s tem ti bo dal pameten nasvet(ker le taki nasveti so pot do dobrega akustično obdelanega studija)
Ja čista resnica,...vem. HVala
Bom po naslednjem sestanku z arhitektom bolj detajlen pa morda potem lahko forumaši pokomentirate rešitve mojga arhitekta in mojga skromnega znanja,...
TNX
RG
Objavljeno 30 marec 2009 - 09:20
Prilagam slabe fotke,....sorry k mam u P telefon.
pa še link do mov,...spet slaba kvaliteta,..ma vselih... http://ss1.spletnik....ce/MOV00865.3GP
RG
Objavljeno 30 marec 2009 - 02:10
Dizajn rezultira v zelo mrtev prostor, je že zelo zastarel, še zmeraj uporabljajo ogromno mix mizo (strokovno študijo o tem si preberite v subforumu "akustika" - NUJEN KLIK!!!), kjer je v sweet spotu zvok praktično zelo popačen (hude!!! refleksije - čitajte tisto omenjeno prej).
- Dizajn se da zelo lepo popraviti tako, da se takšne velike refleksivne površine enostavno ELIMINIRAJO!
- IN dodajo na kritičnih in premišljenih mestih dobri difuzorji! Saj drugače nima soba nobenega uporabnega/ zdravega decaya (0.2-0.4sec)!
Zato se temu tudi reče "Non Environment Room - NE Room". ... mrtva soba... "živost" daje tista mix miza.
Takšne sobe so primerne za tracking, za mešanje pa ne, sploh pa ne za mastering!
Več kot 33let že prakticirajo to metodo (ne samo Hidley seveda) in narejeno je preko 600 različnih studijev po svetu.
Prednosti so pa, da je soba lahko frekvenčno linearna do 10Hz!!! - "Infrasonic room".
Za surround mešanje tudi do 24Hz!
Verjetno so mu potem tudi prodali custom Kinoshita main zvočnike (tudi izgledajo tako).
Vse je torej lepo in prav, dokler ne fliknejo noter te velike mize in prednosti je vse manj oz. v sweet spotu jih več sploh ni, hah, kot da ne bi kaj dosti vlagal v akustiko.
Res lepa hvala za trud in fotografije!
Pa nazaj k tvojem studiju:
zdaj vidiš kakšen velik prostor bi naj bil in koliko izolacije je to.
Če in ko misliš kaj resno mi lahko pošlješ PM in se lahko projekt seveda tudi prilagodi tvojemu finančnemu stanju primerno.
Objavljeno 30 marec 2009 - 03:44
Na forum se obračam zato ker ne vem vsega... pogledal sm si jork k je hud studio, sam to je too much zame,...
Poste bom nadaljeval ko bom mel kako skico od arhitekta narjano potem pa debatiramo,... to bo itak dolgotrajen proces gradnje in bo moč še veliko usmerjati projekt,...seveda računam na forumaše..
tnx za zdaj!
RG
Objavljeno 17 julij 2009 - 03:18
http://vids.myspace....ideoid=60632291
Lp
Objavljeno 18 julij 2009 - 08:38
link: http://vids.myspace....ideoid=60671826
Lp
Objavljeno 22 julij 2009 - 10:45
mešalko je pa sam predelal... vzel je sslko katero je imel v tivoliju in ji je skrajšal signal path-e oz. povezave.
tko mi je razložu
Prispevek uredil/a: kochobass, 22 julij 2009 - 10:46 .
Objavljeno 22 julij 2009 - 04:29
Objavljeno 24 julij 2009 - 07:40
Spodnji del je klet in bo namenjen kmetovanju,.... zgornja dva prostorčka pa sta snemalnica in controlna. Višina je pri obeh 3.1m ostale mere pa po temle linku http://www.mh-audio.nl/RoomDim.asp torej snemlanicaHeight 3.1 Width 49,60 Length 72,23
in Ctrl
Height 3.1 Width 39,68 Length 47,74
tko nekako,...zdej notranj dizajn ni še doživel večje pozornosti tko da,... no začetek pač.
Lp
Objavljeno 24 julij 2009 - 01:04
Ja očitno je tam studio, saj je/bo tako zgrajeno,... predprostor, čajnica, kadilnica, široka vrata itd,.. pa še v zemlji je da ne bo hrupa ven
Glede notranje akustike pa je moj arhitekt malo revček,...sej neki ve, ampak samo teorijo-prakse s tem nima tko da se sedaj obračam na forum, na ljudi ki ste že nekaj studijev skupaj ali individualno "spacali"
Da povzamem: snemalnica je večja zato ker rabim za cel bend placa, tud za vaje itd... žal večjih prostorov kot so tile ni možno imet zaradi zemljišča, ki je omejeno.
Tko, zdej pa je eno leto časa da si(upam da skupaj z vami) zamislim vse akustične elemente pa kje bo kablovje in barvo plavajočega poda
Ima ko kako idejo? Ja, takoj na plan z jo, HVALA!
Lp
Objavljeno 24 julij 2009 - 07:16
Mimogrede, steno med wc in umivalnikom vržte ven k se bo težko kak ornk desc not zbasu. Pa monterite še pišoar
Prispevek uredil/a: bongoman, 24 julij 2009 - 07:20 .
Objavljeno 24 julij 2009 - 09:50
klasičen izris projekta:(
... potrebne bodo natančne mere vsega!
Je arhitekt prebral malo priporočljiva razmerja stranic prostora, ki sem pripel linke?
Mere vsakega prostora posebej!
Kaj tisto zraven kontrolke je mišljen nekakšen vocal booth?
Če ja potem ne! Boš lahko uspešno uporabljal snemalnico za to!!!
Raje podaljšajte kar kontrolko!!!... obrnite smer poslušanja za 90 stopinj... za začetek.
Za primerne/ zadovaljajoče razmerje stranic prostora še enkrat:
http://forum.studiot...topic.php?t=684
http://forum.studiot....php?f=6&t=3148
To je mišljeno za vsak prostor posebej (SPLOH ZA KONTROLKO!)!... ne za vse prostore skupaj!
Priporočljiva višina je od 4m navzgor..., saj 3.5... 3m in manj slabše pač...
Objavljeno 26 julij 2009 - 09:11
ja to bo na novo,... in sm vidu tisto steno pa se na Rozmana spomnu
Vodomet? Zakaj pa?! Nočem da folk gleda vodomet,...želim da vidijo znak, da tukaj pa snemamo,... a ne?!
Zravn kontrolke bo machine room da ne bo vse brnelo... pa prezračevanje ima na ven.
Razmerja so taka kot sem navedel v prejšnjem postu, snemalnica Height 3.1 Width 49,60 Length 72,23, kontrolna pa Height 3.1 Width 39,68 Length 47,74 ... višje ne gre, ker potem moram tudi druge mere že večat, žal pa sem čist ob meji zazidalnega zemljišča...na sliki: tam kjer je kontrolna, je ni možno podaljšat na isto dolžino kot snemalnica ker je tam meja zemljišča, zato pa je tko zamaknjena in sm v tisti vogalček lahko samo že machine room stlaču. Na kratko to je čist do cm največji možen tloris,...in temu primerna višina stropa.
Aja glede notranjega dizajan, kot sm tudi že omenil,....NI ŠE NIČ.... to se ne bo zdej v enem mescu nardilo,...ko bo dnar bo izkop in klet in del studia,...potem mine leto
No... tko je zdej, da je ženka tiho,...
Vesel bom vseh idej kako obrnit crtl room al karkoli,... sam za zdaj bo treba vse tko,...plastično na papirju... HVALA
p.s.: ja arhitektu sm poslal vse možne linke,...in pogovore s foruma tko da šteka da je pomembno in da mu bom težil... A obstaja še kaka varianta da ostanemo na istem tlorisu pa da bo boljše razmerje??? Previsoko ne smem ker je nad studijem pisarna od žene...
lp
Objavljeno 26 julij 2009 - 09:46
Popolnoma razumem faze gradnje in prioritete zidanja.
Ne razumem pa tega: kontrolna pa Height 3.1 Width 39,68 Length 47,74... kaj višina bo 3.1metra ostale stranice prostora pa skoraj 40m X 48m?! ... ta največja... to je skoraj polovica dolžine nogometnega igrišča!... ?
Objavljeno 27 julij 2009 - 11:06
Poznam ta princim, sej imam že zdej tko en plac za vse, problem nastane ko se trudim postavljat mikrofone na bobnih, ker mi slušalke ne tesnijo dovolj... Pa tud kablovje povsod po celem placu pa zapletanje ko maš 5-6 ljudi notr za snemat,... nekako se mi zdi vseen bolj smisleno kontrolno narest posebej,... Kaj pa vem, morda zgolj princip
Na velik skicah sm vidu da se dela u bistu še en prostor znotraj a bi blo to smiselno? prilagam slikco za lažje razumevanje....
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov