Objavljeno 27 marec 2009 - 11:22
Verjemi, XP-je sem imel optimizirane do zadnjega nepotrebnega servica. In ne, niti slučajno nisem edini, ki meni tako. Problem Viste je, da je izšla prezgodaj, ko je imelo 95% ljudi še prepočasne mašine, in da je bila v 1.00 verziji nekoliko buggy, kar je sprožilo nekoliko pesimizma v ljudeh in razvijalcih programskih rešitev, kar je posledično botrovalo pomanjkanju ustreznih driverjev. Danes se je vse to spremenilo. Aplikacije podpirajo Visto, problem se pojavlja pri starih crackanih zadevah, kar pa ni problem Microsofta. Vista po SP1 deluje zelo stabilno in neverjetno hitro, če je mašina dobra, kar ta, ki jo je Kocho sestavil, brez dvoma je. Sam imam isto matično ploščo ter isti procesor in z Visto zadeva leti mnogo bolje, kot mi je letela na XP-jih. Res porabi Vista za svoje delovanje več rama, a to se pozitivno pozna na hitrosti. Ker je pri i7 za maksimalni izkoristek skoraj nujno imeti 3x2GB, okoli 1GB rama namenjenega delovanju OS-ja ne predstavlja nobene ovire več.
Kar se tiče Macov, so super lušne a (pre)drage mašine, ki se nič manj rade ne sesujejo kot dobro sestavljen PC sistem (ki je skrbno sestavljen in kjer ne mrgoli 600 piratskih in freeware programov na piratskem OS-ju, s 3 antivirusnimi in anti-spyware programi ter štalo v registru). Navsezadnje slava malimmekim za razvoj svojih operacijksih sistemov, ki delujejo na nešteto različnih konfiguracijah. Piece of cake je razviti zadevo za 2 različni matični plošči, 2 grafični kartici in 3 procesorje in za to zaračunavati premium price, poleg tega pa čakati na drajverje določenih exklizivnih proizvajalcev po pol leta.