Pasivni vs aktivni monitorji
Objavljeno 13 september 2006 - 02:40
Lp Miha
Objavljeno 15 september 2006 - 04:10
Meni je bla vedno všeč ideja aktivnih... predvsem je tudi bolj cenovno ugodna se mi zdi...
Mogoče se mi tudi zdi, da proizvajalci prilagodijo ojačevalec karakteristikam zvočnika... in je bolj kompatibilno... (o kativnih kretnicah nimam blage veze...)
Če ne drugega, so pasivni fajn, če gradiš soffit mount, ker se ne grejejo...
Objavljeno 15 september 2006 - 04:18
Pa Alesis One pasivni so precej boljsi od aktvinih, Krk ST6/8 so boljsi kot marsikateri drazji aktivni..
Najbrz je problem v tem, da se pri aktivnih uporabljajo aktivne kretnice in ampi ala LM3886 ki stane 2 jurja. Sicer so izjeme, a redkokatera firma naredi dober ojacevalec v biamp sistemu.
Objavljeno 15 september 2006 - 04:25
Ubistvu o pasivnih nimam kaj dosti pojma... V čem je razlika med aktivno in pasivno kretnico? Kaj aktivna tudi ojača, ne samo reže? Ne razumem najboljš, kako bi to prav prišlo pri loževanju signala za različne zvočnike...
No... Če bi bila to edina stvar, ki mi ni jasna!
Kateri so pa kakšni solidni ojačevalci za pasivne monitorje? Audiofilski so malo dragi, našel sem pa samo alesis in pa behringer... I'll pass tenkjuverimač
Objavljeno 15 september 2006 - 05:02
Pri aktivni izvedbi je vaznih dosti faktorjev, npr dizajn ohisja, stevilo driverjev, izvedba ojacevalca..
Ja, audiofilski ampi so nesramno dragi, in ponavadi ne opravicujejo vlozka. Pro audio scena ima pac drugacne, visje zahteve kar se tega tice, pa kupci dobro vedo kaj hocejo.
Dobri pro ampi so JBL, Crown, Hafler, Renkus-Heinz, EV..
Ojacevalec ki sem ga pri preizkusih uporabil je bil nek nov Renkus-Heinz. A tudi Alesis RA je bil ok, sploh za Alesis Monitor One in BM6P.
Lp
p.s.:Npr stemanje tj zaporeni udarci kicka se mi na poceni aktvinih dobro slisijo, a pri kaksnem orkestru klecnejo pri prvem zahtevnem prehodu. Problem z dinamiko? Najbrz.
Objavljeno 16 september 2006 - 07:56
Še malo pa se bo po glavi tolkel => modeli so se že spravli nov OS delat navidez zelo zelo podoben Win-som, poleg tega pa bo še FREE (Odprtokoden)
No pa še malo o spikerjih :twisted:
Nisem še testiral, da bi imel v studiu ali kjer koli drugje aktivni in pasivni par zvočnikov!
Nevem jaz sem le nekako bil vedno bolj nagnjen k aktivi, z mislijo da je notri v box ugranjen amp kateri je izdelan ravno za ta zvočnik!
Imel pa sem Tannoy Reveal pasivne + Carver A klaso Amp pa je delalalo kot šus!
Všeč mi pa je da imajo določeni monitorji vgrajene limiterje da boxov nemoreš skurt
Sedaj uporabljam Focal SM 6 Solo BeActive :wink:
Objavljeno 17 september 2006 - 11:53
Dynaudio BM15 in BM15A - zmagajo aktivni...
Alesis M1 MkII aktivne in pasivne - in spet aktivni delajo boljse... (seveda nisem imel moznosti sprobavat na ultra dragih koncnih stopnjah - a to bi bil itak overkill - boksi za 60 jurjev in ojacevalec za 300 jurjev??)
Tannoy System 600, system 800 in Tannoy system 600A, 800A - aktivni verziji obojih so "pesem" - hitre, jasne, detaljne; pasivne pa zgolj o.k.
Praksa me prepricuje, da so aktivne verzije enakega modela zvocnikov boljse...
Objavljeno 19 september 2006 - 06:02
Btw, nisem uporabljal dragih ampov. Za Alesis monitorce Alesisa, za Dynaudio, Krke, Adame pa poleg Alesisa se dva drazja.
Miha
Objavljeno 19 september 2006 - 08:21
To my ears I have NEVER found a current model of active monitor with the same headroom and transient response as its matching passive.
This has been borne out to me again and again and again and again. I'm waiting for the exception. That said, the high end ATCs use very powerful amps and may be the exception.
I was giving a demonstration in Montreal at the ASPR and I believe the brand of active loudspeakers was Sennheiser with a very high end cachet feeding this large room. I complained that I was not getting enough difference in my "loud/soft" demonstration of squashed versus dynamic music which I tested in the morning before my talk. The sound guys took my comment to heart and at lunch they brought in the IDENTICAL set of passive loudspeakers and very large, powerful amplifier to go along with it. We matched SPLs EXACTLY with an SPL meter. The difference was intuitively obvious to the most casual observer, and my demonstration rocked heads in the audience.
Another example, is with a pair of highly respected Meyer HD1s that I mixed on for a jazz project. Carefully set up on stands, I mixed on these. Taking the mix back to the mastering room, the producer and I determined that the sound was great, did not need any tonal adjustment, just a tiny tetch of compression. Implying and indicating that the HD-1s were slightly self-compressing. And this I believe is the fatal flaw in almost all active monitors I've encountered... the designers seem to want to put in a self-protection circuit in these integrated systems, and my ears detects it, even if there is no "limiter" indicator light, I wouldn't be surprised if it's there.
Size and weight and cost considerations make it very difficult to put a very high end amp in an integrated speaker and I wouldn't be surprised if the designers themselves don't realize the audible compromise an underpowered amp produces or the improvement that can be done with a more powerful amp, all other things being equal.
So, thus far, I am not that impressed with the amps in active speakers if you want the most headroom and transient response, on an apples to apples basis.
I recommend active speakers to mix engineers all the time, but for mastering, I believe them to be the first compromise---headroom and transient response.
Objavljeno 19 september 2006 - 08:29
A doslej so moje poslusalske izkusnje bile prav nasprotne...
Khhmmm - menjam Dynaudio BM15 + Alesis RA-300 za BM15A - ce se najde kak ponudnik - itak pasivci zvenijo boljse...
Objavljeno 20 september 2006 - 08:59
Kdo za boga je Bob Katz, pa ko j**e njega in njegove pasivne kante?! Kva pa on ve?!
Hec!!! Bob je car!
Objavljeno 20 september 2006 - 09:46
(vsaki mix in mastering prostori pa tako morajo biti v nulo "uglašeni" z zvočniki, tudi če so ti le zgolj Alesisi)
Takšni ali podobni high end zvočniki uporabljajo različno pregrešne driverje kot so mogoče tile:
http://www.thiel-par...plorer1280.html
Torej večji kot imaš sistem več driverjev potrebuje (pa še kaj drugega), cena pa ohoho...
Saj veste; najboljši monitoring imamo vgrajen v glavi-ušesa (zato jih ne uničujte z glasno glazbo ali čim podobnim).
Nekateri najboljši producenti ali mastering ing. uporabljajo skoraj low budget hi-fi zvočnike iz katerih bi mnogi izmed nas naredili hudo žalost.
Skratka, ni tako hudo pomembno pasivni ali aktivni, važno je da imaš vse pošlihtano v glavi.
Vsaj glede zvoka
Objavljeno 20 september 2006 - 10:58
http://www.mbl-germa...html/101_e.html
Cena je skromna: cca. $50.000 za par. 8)
Objavljeno 20 september 2006 - 12:22
Pa nisem govoril o dragih ampih in tudi ne o tem da je kombinacija BM15 in RA300 ne vem kaj. BM15 mi itak niso vsec, za ta denar Adam nudi veliko vec. Pasivne in aktivne izvedbe.
Sicer se pa malo ozrite po ostalih forumih, pa boste videli kaj pravijo.
Objavljeno 21 september 2006 - 02:09
V Spici sem slisal kar nekaj dobrih sistemov. Npr od B&O serija 600 se mi je zdela zelo dobra, pa kar poceni v primerjavi z ostalimi "audiofilskimi" sistemi. A ni zanimivo da je vecina referencnih audiofilskih sistemov pasivnih. Me prav zanima kaj si oni mislijo o aktivnih.
Objavljeno 24 september 2006 - 02:27
Malo heca...
Nekje na netu sem enkrat dobil povezavo do proizvajalca "knofov" za potenciometre... Leseni, kar občutno izboljša zvok... Stali pa cca 500EUR... ha ha!
Še bolj čudno se mi zdi, ker tako malo o akustiki vejo... Pregrešno drage zvočnike dajejo v kote sob, še to popolnoma nesimetrično, potem se pa kregajo da kakšen kabel ponudi 1% basa več, kot drugi...
:shock:
Ampak, sej so njihovi milijoni v opremi, ki ne špila na 10%
našel link za knofe...
http://www.reference..._Code=NOB_C37_C
Objavljeno 24 september 2006 - 04:40
Ne mors verjet... a je to sploh mozno? Res, ne mors verjet... :shock:
Lp,
b.
Objavljeno 24 september 2006 - 04:42
Ja, neumnosti pisejo, pa zelo malo vedo. Poslusal sem kar nekaj zelo dragih sistemov, pa je povsod nekaj manjkalo, predvsem basa, pa postavit ne znajo zvocnikov. Glede kablov so itak adijo, kaj bi rekli ce bi videli povezave v studiu?
Zadnjic sem se pogovarjal z nekim trgovcem s cd-ji ki je rekel da tisti ki imajo najdrazje sisteme niso pripravljeni dati par jurjev za original cd ker raje poslusajo pecenke.
A naj bo tako ce jih to veseli.
Lp Miha
Objavljeno 25 september 2006 - 02:24
Neke skupne točke so že, samo mi je pa čudno, ker se nikoli ne vprašajo, kolko stvari pri snemanju po naše izbojša, po nihovo popači signal... Vse od izbire inštrumenta, mikrofona, predojačevalca, kablov... bla bla bla...
No pa saj... vsak ima svoje veselje...
Meni osebno so pa audiofilski sistemi res nekaj posebnega... Nekateri res fantatsično igrajo! seveda v pravih okoliščinah...
Objavljeno 25 september 2006 - 03:30
Pri B&O so zanimivi tudi Icepower ojacevalci v obliki modulov. Gre za D klaso ojacevalca z visokim dumping faktorjem, izkoristek je nad 90%, so linearni, lepo zvenijo (kristalno cisto), pa se relativno poceni so.
Dogovarjam se, da bi v kratkem predstavil te module tu ali kje drugje. Btw, B&O jih uporablja v najkvalitetnejsih tv-jih, aktivnih monitorcih in se kje. Podobno tehnologijo je patentiral tudi Philips, licenco so pa prodali Hypexu, ki zelo uspesno trzi svoje module (vgrajuje jih tudi Adam). Pravijo da zvenijo nekje med A klaso in single ended triodnim ampom. A Icepower naj bi bili se boljsi.
Bomo videli kako je v resnici s tem.
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov