Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Pasivni vs aktivni monitorji

25 odgovorov v tej temi

#1 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 13 september 2006 - 02:40

Tule> http://www.prodigy-p...c...ost&start=0 so zanimiva opazanja nekaterih zelo cenjenih ljudi v pro audio svetu. SSL Tech je dizajner SSL 4000 serije mesalk in tudi nekaterih drugih... No, tudi jaz sem prisel do podobnih zakljuckov, zato mi je ta thread nekaksna potrditev. Pasivni se meni definitivno slisijo bolje. Pa ni vazno od firme. Kar poslusajte npr Dynaudio BM6p in a, pa tudi ostale.
Lp Miha

#2 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 02:11

Kaj nihce nima komentarja na to? Se strinjate da so pasivni boljsi? Res bi rad slisal se kaksno mnenje.
Lp Miha

#3 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 03:12

Še zdaleč ne.

Primerjal sem Dynaudio BM15A in BM15 pasivne. BM15A dejansko špilajo, da se reče, med tem ko so BM15 kot ene kante.

LP

#4 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 04:10

kateri ojačevalec si pa uporabil pri pasivnih?

Meni je bla vedno všeč ideja aktivnih... predvsem je tudi bolj cenovno ugodna se mi zdi...

Mogoče se mi tudi zdi, da proizvajalci prilagodijo ojačevalec karakteristikam zvočnika... in je bolj kompatibilno... (o kativnih kretnicah nimam blage veze...)

Če ne drugega, so pasivni fajn, če gradiš soffit mount, ker se ne grejejo... smile.gif

#5 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 04:18

No, meni se BM15 se zdalec ne zdijo vredni svojega denarja. V tem rangu se mi Adam precej bolje slisi. Zanimivi so mi pa BM6P s pravim ojacevalcem.
Pa Alesis One pasivni so precej boljsi od aktvinih, Krk ST6/8 so boljsi kot marsikateri drazji aktivni..
Najbrz je problem v tem, da se pri aktivnih uporabljajo aktivne kretnice in ampi ala LM3886 ki stane 2 jurja. Sicer so izjeme, a redkokatera firma naredi dober ojacevalec v biamp sistemu.

#6 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 04:25

hm...

Ubistvu o pasivnih nimam kaj dosti pojma... V čem je razlika med aktivno in pasivno kretnico? Kaj aktivna tudi ojača, ne samo reže? Ne razumem najboljš, kako bi to prav prišlo pri loževanju signala za različne zvočnike...

No... Če bi bila to edina stvar, ki mi ni jasna! laugh.gif

Kateri so pa kakšni solidni ojačevalci za pasivne monitorje? Audiofilski so malo dragi, našel sem pa samo alesis in pa behringer... I'll pass tenkjuverimač

#7 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 05:02

O kretnicah ne bi zdaj razlagal..Pasivne so preproste, ne dodajo kaj dosti, le locijo signale, aktvine pa imajo malo bolj kompleksno vezje, ki je kar kriticno. Nekateri trdijo da so pasivne boljse, a o tem so mnenja deljena.
Pri aktivni izvedbi je vaznih dosti faktorjev, npr dizajn ohisja, stevilo driverjev, izvedba ojacevalca..
Ja, audiofilski ampi so nesramno dragi, in ponavadi ne opravicujejo vlozka. Pro audio scena ima pac drugacne, visje zahteve kar se tega tice, pa kupci dobro vedo kaj hocejo.
Dobri pro ampi so JBL, Crown, Hafler, Renkus-Heinz, EV..
Ojacevalec ki sem ga pri preizkusih uporabil je bil nek nov Renkus-Heinz. A tudi Alesis RA je bil ok, sploh za Alesis Monitor One in BM6P.
Lp
p.s.:Npr stemanje tj zaporeni udarci kicka se mi na poceni aktvinih dobro slisijo, a pri kaksnem orkestru klecnejo pri prvem zahtevnem prehodu. Problem z dinamiko? Najbrz.

#8 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 15 september 2006 - 05:30

Do zdaj so najboljši zvočniki, kar sem jih slišal, audiofilski...

Tako da, če iz te strani pogledam, je najbrš kaj na tem, da je posebej ojačevalec...

Dokler pa Bill Gates ne prizna, da je moj oče, bom pa pač ostal na KRKjih... :?

#9 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 16 september 2006 - 07:56

QUOTE (SoulFood)
Dokler pa Bill Gates ne prizna, da je moj oče, bom pa pač ostal na KRKjih... :?

tongue.gif tongue.gif tongue.gif
Še malo pa se bo po glavi tolkel => modeli so se že spravli nov OS delat navidez zelo zelo podoben Win-som, poleg tega pa bo še FREE (Odprtokoden) tongue.gif tongue.gif tongue.gif

No pa še malo o spikerjih :twisted:
Nisem še testiral, da bi imel v studiu ali kjer koli drugje aktivni in pasivni par zvočnikov!
Nevem jaz sem le nekako bil vedno bolj nagnjen k aktivi, z mislijo da je notri v box ugranjen amp kateri je izdelan ravno za ta zvočnik!
Imel pa sem Tannoy Reveal pasivne + Carver A klaso Amp pa je delalalo kot šus!
Všeč mi pa je da imajo določeni monitorji vgrajene limiterje da boxov nemoreš skurt idea.gif to pa je prednost tongue.gif

Sedaj uporabljam Focal SM 6 Solo BeActive :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#10 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 17 september 2006 - 11:53

Moznost konkretne primerjave sem imel med:

Dynaudio BM15 in BM15A - zmagajo aktivni...

Alesis M1 MkII aktivne in pasivne - in spet aktivni delajo boljse... (seveda nisem imel moznosti sprobavat na ultra dragih koncnih stopnjah - a to bi bil itak overkill - boksi za 60 jurjev in ojacevalec za 300 jurjev??)

Tannoy System 600, system 800 in Tannoy system 600A, 800A - aktivni verziji obojih so "pesem" - hitre, jasne, detaljne; pasivne pa zgolj o.k.

Praksa me prepricuje, da so aktivne verzije enakega modela zvocnikov boljse...

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 19 september 2006 - 06:02

Aktivnih monitorcev nisem ne vem koliko sprobal, a pasivni Alesis One se meni in se marsikomu dosti bolje slisijo. Pa BM6 tudi. To sta dva kar uporabljana zvocnika. Je pa najbrz res marsikaj odvisno od modela.
Btw, nisem uporabljal dragih ampov. Za Alesis monitorce Alesisa, za Dynaudio, Krke, Adame pa poleg Alesisa se dva drazja.
Miha

#12 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 19 september 2006 - 08:21

Majhen a kvaliteten nasvet - kopirano iz http://gearslutz.com/board/showthread.php?t=32796&page=2

To my ears I have NEVER found a current model of active monitor with the same headroom and transient response as its matching passive.

This has been borne out to me again and again and again and again. I'm waiting for the exception. That said, the high end ATCs use very powerful amps and may be the exception.

I was giving a demonstration in Montreal at the ASPR and I believe the brand of active loudspeakers was Sennheiser with a very high end cachet feeding this large room. I complained that I was not getting enough difference in my "loud/soft" demonstration of squashed versus dynamic music which I tested in the morning before my talk. The sound guys took my comment to heart and at lunch they brought in the IDENTICAL set of passive loudspeakers and very large, powerful amplifier to go along with it. We matched SPLs EXACTLY with an SPL meter. The difference was intuitively obvious to the most casual observer, and my demonstration rocked heads in the audience.

Another example, is with a pair of highly respected Meyer HD1s that I mixed on for a jazz project. Carefully set up on stands, I mixed on these. Taking the mix back to the mastering room, the producer and I determined that the sound was great, did not need any tonal adjustment, just a tiny tetch of compression. Implying and indicating that the HD-1s were slightly self-compressing. And this I believe is the fatal flaw in almost all active monitors I've encountered... the designers seem to want to put in a self-protection circuit in these integrated systems, and my ears detects it, even if there is no "limiter" indicator light, I wouldn't be surprised if it's there.

Size and weight and cost considerations make it very difficult to put a very high end amp in an integrated speaker and I wouldn't be surprised if the designers themselves don't realize the audible compromise an underpowered amp produces or the improvement that can be done with a more powerful amp, all other things being equal.

So, thus far, I am not that impressed with the amps in active speakers if you want the most headroom and transient response, on an apples to apples basis.

I recommend active speakers to mix engineers all the time, but for mastering, I believe them to be the first compromise---headroom and transient response.

No trees were killed in the sending of this message. However a large number of electrons were terribly inconvenienced.

#13 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 19 september 2006 - 08:29

Kul, ce Bob Katz tako pravi, potem se ne rabim sekirat, da so vsi moji monitorji pasivni, he, he...

A doslej so moje poslusalske izkusnje bile prav nasprotne...

Khhmmm - menjam Dynaudio BM15 + Alesis RA-300 za BM15A - ce se najde kak ponudnik - itak pasivci zvenijo boljse... smile.gif

#14 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 20 september 2006 - 08:59

QUOTE (satoration)
Kul, ce Bob Katz tako pravi, potem se ne rabim sekirat, da so vsi moji monitorji pasivni, he, he...

Kdo za boga je Bob Katz, pa ko j**e njega in njegove pasivne kante?! Kva pa on ve?!

Hec!!! Bob je car! laugh.gif Sam je pa treba priznat, da so njegovi verjetno pregresno dragi pasivni zvocniki podprti in pravilno kalibrirani z podobno nablinganim ojacevalcem.... Skratka bling, bling is cool, if you're a rock star with an impressive bank account to prove it!

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 september 2006 - 09:46

Interesantno je da Katz uporablja Lipinski L707 zvočnike (prej Reference 3a), ki niso hudičevo dragi, kakor nekateri mastering ing. ki uporabljajo bolano drage Watson Puppyje or whatever (cene 50.000$ nadalje).
(vsaki mix in mastering prostori pa tako morajo biti v nulo "uglašeni" z zvočniki, tudi če so ti le zgolj Alesisi)

Takšni ali podobni high end zvočniki uporabljajo različno pregrešne driverje kot so mogoče tile:
http://www.thiel-par...plorer1280.html

Torej večji kot imaš sistem več driverjev potrebuje (pa še kaj drugega), cena pa ohoho...

Saj veste; najboljši monitoring imamo vgrajen v glavi-ušesa (zato jih ne uničujte z glasno glazbo ali čim podobnim).
Nekateri najboljši producenti ali mastering ing. uporabljajo skoraj low budget hi-fi zvočnike iz katerih bi mnogi izmed nas naredili hudo žalost.

Skratka, ni tako hudo pomembno pasivni ali aktivni, važno je da imaš vse pošlihtano v glavi. sad.gif
Vsaj glede zvoka smile.gif

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 20 september 2006 - 10:58

Še malo paše za oči, če ima kdo srečo pa tudi za ušesa:

http://www.mbl-germa...html/101_e.html

Cena je skromna: cca. $50.000 za par. 8)

#17 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 september 2006 - 12:22

Mah kaj me briga kaj pravi Bob Katz ce sam slisim da se vecina pasivnih slisi slabse od cenovno primerljivih pasivnih. Ce imas kolikor toliko elektr. znanja ti je jasno da z 10$ ampom ne bos dosegal ne vem kaksnih rezultatov. Slabo dimenzionirani so tudi napajalniki, ohisja..
Pa nisem govoril o dragih ampih in tudi ne o tem da je kombinacija BM15 in RA300 ne vem kaj. BM15 mi itak niso vsec, za ta denar Adam nudi veliko vec. Pasivne in aktivne izvedbe.
Sicer se pa malo ozrite po ostalih forumih, pa boste videli kaj pravijo.

#18 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 20 september 2006 - 01:59

MBL so enih najboljših zvočnikov, kar sem jih slišal... Sicer nisem slišal tega omni modela, kar se mi zdi zudi vprašljivo, saj za odboje ni slabšega, kot da zvočnik igra 360 stopin...

So pa fantastični! Da se jih slišat v Vklop-u v LJ... biggrin.gif:D:D

#19 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 21 september 2006 - 02:09

Kje pa je Vklop? Je to bivsa Spica ali nekaj takega, stacuna od Kuzme?
V Spici sem slisal kar nekaj dobrih sistemov. Npr od B&O serija 600 se mi je zdela zelo dobra, pa kar poceni v primerjavi z ostalimi "audiofilskimi" sistemi. A ni zanimivo da je vecina referencnih audiofilskih sistemov pasivnih. Me prav zanima kaj si oni mislijo o aktivnih.

#20 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 21 september 2006 - 08:55

Vklop je na Parmovi v Lj... Se splača kdaj tja zavit, pa poslušat, kaj vse se da slišat biggrin.gif

Ha ha...

#21 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 22 september 2006 - 12:36

Saj to sem mislil. Najbrz so spremenili ime. Tam sem bil nazadnje pred skoraj desetimi leti. Fajn sisteme imajo, a se mi zdijo predragi. Pro audio scena danes nudi veliko kvalitete za malo denarja.

#22 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 24 september 2006 - 02:27

Audiofili so zanimive živali... ha ha wink.gif

Malo heca...

Nekje na netu sem enkrat dobil povezavo do proizvajalca "knofov" za potenciometre... Leseni, kar občutno izboljša zvok... Stali pa cca 500EUR... ha ha!

Še bolj čudno se mi zdi, ker tako malo o akustiki vejo... Pregrešno drage zvočnike dajejo v kote sob, še to popolnoma nesimetrično, potem se pa kregajo da kakšen kabel ponudi 1% basa več, kot drugi...

:shock:

Ampak, sej so njihovi milijoni v opremi, ki ne špila na 10% wink.gif

našel link za knofe... biggrin.gif

http://www.reference..._Code=NOB_C37_C

#23 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 24 september 2006 - 04:40

QUOTE (SoulFood)
našel link za knofe... biggrin.gif

Ne mors verjet... a je to sploh mozno? Res, ne mors verjet... :shock:

Lp,

b.

#24 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 24 september 2006 - 04:42

Hahaha, sem jih tudi jaz hotel kritizirat ravno glede kablov in raznih full range zvocnikov, pa sem se raje vzdrzal komentarja.
Ja, neumnosti pisejo, pa zelo malo vedo. Poslusal sem kar nekaj zelo dragih sistemov, pa je povsod nekaj manjkalo, predvsem basa, pa postavit ne znajo zvocnikov. Glede kablov so itak adijo, kaj bi rekli ce bi videli povezave v studiu?
Zadnjic sem se pogovarjal z nekim trgovcem s cd-ji ki je rekel da tisti ki imajo najdrazje sisteme niso pripravljeni dati par jurjev za original cd ker raje poslusajo pecenke.
A naj bo tako ce jih to veseli.
Lp Miha

#25 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 25 september 2006 - 02:24

No... kar nekaj audiofilov se res spozna na audiofilske zadeve... Kako so pa te audiofilske zadeve relevantne je pa drugo vprašanje!

Neke skupne točke so že, samo mi je pa čudno, ker se nikoli ne vprašajo, kolko stvari pri snemanju po naše izbojša, po nihovo popači signal... Vse od izbire inštrumenta, mikrofona, predojačevalca, kablov... bla bla bla...

No pa saj... vsak ima svoje veselje...

Meni osebno so pa audiofilski sistemi res nekaj posebnega... Nekateri res fantatsično igrajo! seveda v pravih okoliščinah...

#26 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 25 september 2006 - 03:30

Hja, so izjeme. Mene so npr zelo presenetili monitorji od B&O serije 600. So linearni, topli, lepo zveneci, zadosti obcutljivi, lepi, uzitek jih je poslusati, zelo fajn so za mixat, pa se veliko nudijo glede na ceno. Skratka vredni svojega denarja.
Pri B&O so zanimivi tudi Icepower ojacevalci v obliki modulov. Gre za D klaso ojacevalca z visokim dumping faktorjem, izkoristek je nad 90%, so linearni, lepo zvenijo (kristalno cisto), pa se relativno poceni so.
Dogovarjam se, da bi v kratkem predstavil te module tu ali kje drugje. Btw, B&O jih uporablja v najkvalitetnejsih tv-jih, aktivnih monitorcih in se kje. Podobno tehnologijo je patentiral tudi Philips, licenco so pa prodali Hypexu, ki zelo uspesno trzi svoje module (vgrajuje jih tudi Adam). Pravijo da zvenijo nekje med A klaso in single ended triodnim ampom. A Icepower naj bi bili se boljsi.
Bomo videli kako je v resnici s tem.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov