Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Nasveti za monitorje

91 odgovorov v tej temi

#1 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 10:50

Jo!

Vem, da je razlika, če vežeš monitorje prek jack-jacka ali xlr-xlrja glede kvalitete, ampak mi je en tip včeraj rekel, da je gromozanska razlika. Je to res? Amapk bi si pol moral nabaviti neko mešalko majhno ipd., ker žau na UX-Tone Port, perk katerega vežem monitorje, nimam xlr izhoda.

Lp!
Pica pol pa kakav!

#2 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 12:01

Ja ful je razlike. Še večja razlika je pa, če uporabljaš rdeče kable namesto črnih. Ti da ful bolj topel sound. violent085.gif

Aja, pa pazi da bosta oba kabla imela enako dolžino, drugače bo eden igral z zamikom. violent085.gif

LP
www.mmedia.si

#3 dorko z motorko

dorko z motorko

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 42 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 12:37

Ka pa cvišn?
whistling.gif
To je vse R´N´R !

#4 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 01:35

QUOTE (Blaster @ 20. Jan 2009 12:01:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ja ful je razlike. Še večja razlika je pa, če uporabljaš rdeče kable namesto črnih. Ti da ful bolj topel sound. violent085.gif

Aja, pa pazi da bosta oba kabla imela enako dolžino, drugače bo eden igral z zamikom. violent085.gif

LP

jumping0046.gif strongbench.gif
Predvidevam, da sem zastavil smešno vprašanje oz., da je trditev onega k mi je to povedal napačna?! biggrin.gif
Pica pol pa kakav!

#5 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 januar 2009 - 02:24

Ja.
Dosti je takih mitov.
En praktičen nasvet, če boš imel kable nekoliko predolge jih ne zvijaj v kolut/ tuljavo, ker če niso dobro šildani lahko kakšen AM signal uloviš smile.gif oz. povečaš možnost da el-mag smog iz okolice slabo vpliva na tvojo "tuljavo". Raje naj kabel leži nezmotan.
Parkrat sem na monitoringu preko slušalk, ko sem imel neke res leve kable (mogoče proel, ne vem) in zmotano tako kot sem povedal lovil francoski radio, drugič španskega,... kak kdaj, pa še slabi program so imeli smile.gif
Nenad Patkovic

#6 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 07:00

QUOTE (Blaster @ 20. Jan 2009 12:01:45) <{POST_SNAPBACK}>

LP

kaj si pa siten smile.gif se nis naspal? smile.gif

#7 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 07:21

Ja verjeli ali ne...to se je meni tudi že par krat zgodilo... ko sem igral kitaro prek UX-a, sem slišal v monitorjih nek radio v ozadju... pa sam pol gain zvišal.... pa stvar posnel....
...bom naredil mixdown pa prilimal na forum... biggrin.gif
Pica pol pa kakav!

#8 turban99

turban99

Tim Urbanya

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 08:40

QUOTE (Night Crawler @ 20. Jan 2009 10:50:37) <{POST_SNAPBACK}>
Jo!

Vem, da je razlika, če vežeš monitorje prek jack-jacka ali xlr-xlrja glede kvalitete, ampak mi je en tip včeraj rekel, da je gromozanska razlika. Je to res? Amapk bi si pol moral nabaviti neko mešalko majhno ipd., ker žau na UX-Tone Port, perk katerega vežem monitorje, nimam xlr izhoda.

Lp!

Razlika kakšni so kabli, in kakšne priključke imajo definitivno je, kako velika je pa odvisno od tvojega sistema! Torej odvisno kakšne monitorje imaš v tvojem primeru in prav tako kakšno mešalko imaš. Na žalost se pri low budget opremi razlika veliko manj opazi ko pa pri kakem dražjem sistemu.
Ni pa tu take razlike da bi lahko reko da če imaš jack-jack igra slabo, če pa je xlr-xlr pa da igra dobro! To pozabi...
Pri xlr priključku je pač 0 fizično ločena od +/-

Upam da sem ti s tem kaj pomagal. smile.gif

Definitivno pa ne kupovat dražje mešalke zaradi XLR izhodov!:) hehe..

LP

T.

#9 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 10:06

Tnx! Drugače imam KRK RP-6.
Pica pol pa kakav!

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 januar 2009 - 10:19

Wiki TRS jack
balance
jack

... imaš balansirane in nebalansirane jacke.
samo nekaj primerov na hitro.
Nenad Patkovic

#11 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2009 - 11:26

QUOTE (NLP @ 20. Jan 2009 22:19:26) <{POST_SNAPBACK}>
Wiki TRS jack
balance
jack

... imaš balansirane in nebalansirane jacke.
samo nekaj primerov na hitro.

Vem, vem kakšni kabli obstajajo in čemu služijo... mene zanima, če torej naj moja povezava ostane tak kak je....... rač.---> usb - UX2----> mono jack v monitor.

LP
Pica pol pa kakav!

#12 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 12:07

Če daš ti balanced TRS, stereo jack, je ista figa kot XLR.

LP,
T
www.mmedia.si

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 12:32

Kot je rekel Blaster; no to povedo ti linki na kratko!
Nenad Patkovic

#14 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 09:29

QUOTE (Blaster @ 21. Jan 2009 00:07:27) <{POST_SNAPBACK}>
Če daš ti balanced TRS, stereo jack, je ista figa kot XLR.

LP,
T

Torej, če zdaj razumem zamenjam mono jacka za stereo jacka in bo to isto kot xlr... bi moralo bite malo boljše pol, glede zvoka?
Pica pol pa kakav!

#15 turban99

turban99

Tim Urbanya

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 09:47

QUOTE (Night Crawler @ 21. Jan 2009 09:29:56) <{POST_SNAPBACK}>
Torej, če zdaj razumem zamenjam mono jacka za stereo jacka in bo to isto kot xlr... bi moralo bite malo boljše pol, glede zvoka?

Jaz nisem zagovornik zgoraj omenjene teorije. Dvomim da bi ljudje zagovarjali XLR priključke če bi stereo jack delal enako dobro, oz če ne bi bilo razlike!
Že samo če pogledaš komponente višjega cenovnega razreda, npr. Hi-end ojačevalce višjega cenovnega razreda. Zakaj nimajo jack inputov ? zakaj imajo XLR ? sigurno ne zaradi lepšega! smile.gif

To je moja teorija in teorija ljudi ki imajo veliko izkušenj in znanja, da ne bo kdo zameril ki se ne strinja z mano!

LP

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 09:57

hi-end zadeve sploh audiofilske imajo zelo različne priključke; od navadnih paric, činčov, jackov, xlr-ov...
kakor se sami odločijo.

Pri studijski tehniki bi se jaz držal balansiranih povezav, bodisi jack ali xlr, to je vse.
Kako in kaj pa na tistih linkih.
Nenad Patkovic

#17 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 10:09

QUOTE (turban99 @ 21. Jan 2009 09:47:59) <{POST_SNAPBACK}>
Jaz nisem zagovornik zgoraj omenjene teorije. Dvomim da bi ljudje zagovarjali XLR priključke če bi stereo jack delal enako dobro, oz če ne bi bilo razlike!
Že samo če pogledaš komponente višjega cenovnega razreda, npr. Hi-end ojačevalce višjega cenovnega razreda. Zakaj nimajo jack inputov ? zakaj imajo XLR ? sigurno ne zaradi lepšega! smile.gif

To je moja teorija in teorija ljudi ki imajo veliko izkušenj in znanja, da ne bo kdo zameril ki se ne strinja z mano!

LP

Ja se ti pridružujem... nadomeščati xlr z stereo jackom mi je čudno. Res ja, zakaj pol na kakih ojač. ni trs-jov.
Pica pol pa kakav!

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 10:13

Pardon ker bom izpadel nesramen ampak ne bluzite!!!
Preberite si še enkrat vse in tudi linke!
Med balansiranimi povezavami z različnimi priključki ni razlik!
Nenad Patkovic

#19 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 10:31

QUOTE (NLP @ 21. Jan 2009 10:13:37) <{POST_SNAPBACK}>
Pardon ker bom izpadel nesramen ampak ne bluzite!!!
Preberite si še enkrat vse in tudi linke!
Med balansiranimi povezavami z različnimi priključki ni razlik!

Nisem neki expert, zato sem tudi tu vprašal, kako stvari delujejo... ampak razlika že mora biti med trs in xlr. Toretično delujeta oba na isti način, praktično gledano pa bi rekel, da ne. Vsaj pri kaki več meterski uporabi trs-jev ni zaželjena, prav tako pri uporabi phantoma. Tu se vrjetno razlikujeta, da je xlr bolj zanesljivi. Zdaj v mojem primeru za studijske monitorje, pa verjetno pride v poštev trs tudi, ampak nisem ziher..se sploh lahko kaj narobe zgodi? Verjetno ne...
Pica pol pa kakav!

#20 turban99

turban99

Tim Urbanya

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 11:37

QUOTE (Night Crawler @ 21. Jan 2009 10:31:14) <{POST_SNAPBACK}>
Nisem neki expert, zato sem tudi tu vprašal, kako stvari delujejo... ampak razlika že mora biti med trs in xlr. Toretično delujeta oba na isti način, praktično gledano pa bi rekel, da ne. Vsaj pri kaki več meterski uporabi trs-jev ni zaželjena, prav tako pri uporabi phantoma. Tu se vrjetno razlikujeta, da je xlr bolj zanesljivi. Zdaj v mojem primeru za studijske monitorje, pa verjetno pride v poštev trs tudi, ampak nisem ziher..se sploh lahko kaj narobe zgodi? Verjetno ne...

Night Crawler, probaj obe varjanti pa se sam odloči za tisto ki ti bo najbolj pri srcu oz. za tisto ki ti bo odigrala boljše! Na forumu boš težko izvedel kaj se boljše sliši, ker ima tukaj vsak svoje mnenje...

Jaz iz osebnih izkušenj pa vem da so razlike marsikje... odvisno na čem je zvočnik (stojalo ali miza in kakšno seveda je stojalo), ne čem je ojačevalec, kašni so kabli, priključki, elektrika, napeljava, blablablablabla...
Vse to so minimalne razlike ampak jih človeško uho zazna! Tako kot se najbrž dobro opazi kakšen tervol je uporabljen v izolacijo oz. v akustičnem tretmaju sobe,studia...

wink.gif

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 01:43

Teh tem je na svetovnem spletu malo morje, ena obširnejših:
science-versus-gearslutz
...ko si preberete vseh 24 strani (in narašča), boste videli s čim vse se ljudje bavijo in kaj vse slišijo, ko se pa izmeri z napravami pa ostanejo brez besed ali pa se prepirajo ali je to bilo narejeno kot je treba...

Preberite si še debate na GSju o kablih in razlikah, tam se koljejo inženirji svetovnega formata, fizika pa je do sedaj še zmeraj zmagala.
Tudi debate o 16 vs 24 bit in 44.1 vs 192kHz so izjemno popularne, pa tudi tu fizika zmaguje... zaenkrat:)
... dokler se ne bo uveljavila kakšna alternativna fizika.

To kar pa pravi Turban:"Night Crawler, probaj obe varjanti pa se sam odloči za tisto ki ti bo najbolj pri srcu oz. za tisto ki ti bo odigrala boljše! Na forumu boš težko izvedel kaj se boljše sliši, ker ima tukaj vsak svoje mnenje... " je živa istina.

Izberi kar tvojima ušesoma in dsp-ju med njima najbolj paše:)

Nauk, vsaka mala sprememba je lahko slišna objektivno ali subjektivno, najpomembneje je da ustvariš dober in kvaliteten izdelek!
Veste na kakvojaki opremi so nastajali genijalni izdelki...
Nenad Patkovic

#22 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 02:22

Jaz mislim da nobeden izmed vas z mano vret, ne sliši razlike med XLR al pa stereo jack konektorjem, če pa jo kdo sliši je pa to samo zaradi psihe ki vas jebe u mozak, ker veš da si neko stvar zamenjal in si v pričakovanju spremembe oz poslušaš in iščeš spremembe. Tak kot je rekel Turban99, razlike se slišijo marsikje od česa vse je pa odvisno in zakaj je tak pa sami veste...

Najbolši primer mi je še vedno ko en pro inženir nastavlja EQ al kompresor in misli da je potweekal sound, potem pa ugotovi da je bila zadeva na bypass.

Lp

#23 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 02:26

... in zato so blind testi tako zanimivi kot so wink.gif

#24 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 03:02

Pa da še malo dodam...

Marsikdo ima različne konektorje na kablih... v zvočni jacke v monitorjih xlre, nekateri jack-jack, ipd. Kupiš kaj rabiš. Ni važno kakšni so konektorji, važno je da so balansirani.

In kot pravijo tataji "Use balanced connectors on balanced gear!" wink.gif

#25 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 21 januar 2009 - 11:19

QUOTE (Vale @ 21. Jan 2009 14:22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Najbolši primer mi je še vedno ko en pro inženir nastavlja EQ al kompresor in misli da je potweekal sound, potem pa ugotovi da je bila zadeva na bypass.

groupwavereversed.gif goodpost.gif

#26 Psyko

Psyko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 387 prispevkov

Objavljeno 22 januar 2009 - 12:54

Vsa fora pri XLR vs TRS je v tem, da na zvočne karte ponavadi dajo trs-se zaradi pomanjkanja prostora. Xlr konektorji so pač bolj "bikasti" in bolj primerni predvsem za Live vode. Predstavljaj si zvočno karto 1RH z 10 xlr vhodi in 10xlr izhodi ...

Razlika v soundu ... ne me hecat no ...pleh je pleh smile.gif

#27 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 22 januar 2009 - 01:04

QUOTE (muzikant @ 22. Jan 2009 01:19:08) <{POST_SNAPBACK}>
groupwavereversed.gif goodpost.gif

True story wink.gif

#28 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 22 januar 2009 - 02:14

Če želiš slišati to, ja, TRS ima ful slabši sound od XLR-a. Torej, daj vse na XLR in boš mirno spal.

Zakaj pa ne dajejo v mikrofonske predojačevalce TRSjev namesto XLRov? Zato, da ne bi po pomoti ven potegnil kabel in bi s phantomom skuril še pol preampa in mikrofon zraven.

Vrnimo se h kakšnim bolj resnim temam, ne pa tuki nabijat o konektorjih, BALANSIRAN je BALANSIRAN, ni važno al je TRS, XLR, KTR, ŠSM ali ĆŽĐ.

LP
www.mmedia.si

#29 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 22 januar 2009 - 08:38

QUOTE (Blaster @ 22. Jan 2009 04:14:03) <{POST_SNAPBACK}>
Vrnimo se h kakšnim bolj resnim temam, ne pa tuki nabijat o konektorjih, BALANSIRAN je BALANSIRAN, ni važno al je TRS, XLR, KTR, ŠSM ali ĆŽĐ.

LP

Sound imajo ĆŽĐ najbolši jumping0046.gif pigfly.gif

#30 Aleš Dravinec

Aleš Dravinec

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 128 prispevkov
  • Interests:pro audio

Objavljeno 22 januar 2009 - 10:13

QUOTE (zmatej @ 22. Jan 2009 08:38:15) <{POST_SNAPBACK}>
Sound imajo ĆŽĐ najbolši jumping0046.gif pigfly.gif

Ej, to sem pa slišal ! Samo so posrebreni baje boljši od pozlačenih. Ne me vprašat zakaj...
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov