Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

studio Rojas (oz. underground studio)

84 odgovorov v tej temi

#1 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 29 december 2008 - 02:32

Projekt je v resnici nekaj časa že v teku, ampak sem se šele danes spomnil da bi lahko tole kalvarijo delil tudi z vami smile.gif Situacija je sledeča: delavnico, ki je bila do nedavnega v resnici soba za šaro, imam namen predelati v recording room, v kabinetu, ki je sosednja soba, pa bo neke sorte control room. Slike spodaj dajo nedvoumno vedeti, da je vzdušje pretirano kreativno (kar je lepo povedano, da bo treba še malo pospravljat), vendar situacija ni tako črna kot se zdi (na žalost nimam nobene fotke od pol leta nazaj, ker sva od takrat do sedaj s fotrom iz tega prostora odpeljala okrog 7 avtomobilov smeti na komunalo.)

vseeno se stvari le premikajo, v dobrem tednu računam da bom dokončal mizo za cont. rm. in končno lahko preselil računalnik tja kjer mu je mesto. Naslednja stvar bo laminat v rec. rm. na dobršno plast pene in prebijanje stene za multicore (ki še po komponentah potrpežljivo čaka na lotanje v tisti thomann škatli), nato beljenje, potem pa se bo začelo zares, kar se tiče druščine na tem forumu wink.gif . V načrtu je nekaj panel/bas trapov, poigravam se tudi z zamislijo kvazi-difuzorja v obliki vogalov od zidakov, prilepljenih na steno ali v primeru, da to ne bo izvedljivo, gradnja QRD difuzorja.

Ostaja še en nerešen problem in sicer izolacija vrat. Med obema sobama so sicer že dvoja vrata, a vseeno bi rad zagotovil čim boljšo izolacijo med sobama. Če ima kdo s tem že izkušnje ali pozna kakšno učinkovito rešitev - na dan s predlogi, bom zelo hvaležen!

Za začetek naj bo to zadosti, ko bo kaj novega sledi update smile.gif

Delavnica - bodoči rec. rm.

Slika010.jpg Slika019.jpg
Slika020.jpg Slika021.jpg

Kabinet - cntr. rm.

Slika022.jpg Slika023.jpg

Načrt za lažjo predstavo

Slika025.jpg

Prispevek uredil/a: Ziga, 29 september 2012 - 11:58 .

#2 Piranha

Piranha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 60 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 03:11

Glede izolacije, nimam pojma, boš moral počakati na odgovore drugih. Kaj se pa tiče sob in same ideje, ful dobro, vendar te še čaka dosti dela!
Good luck!

#3 TheLUXY

TheLUXY

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 05:01

mimo teme ampak vseeno.. vidm da maš KRK-e.. VXT 6 al 8? pa kak si zadovoln z njimi?

#4 Psyko

Psyko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 387 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 06:39

Jaz bi si raj najprej streho popravil ... v delavnici ti sneži !! jumping0046.gif

#5 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 december 2008 - 07:40

Ziga,

glede, da imata ta dva prostora skoraj enako površino je drugi kriterij izbire sobe za kontrolko le tista bolj simetrična - leva na tlorisu.
Lahko imaš dijagonalno postavitev smer poslušanja.

Miza za kontrolno sobo naj bo čim manjše površine... velika miza predstavlja veliko refleksivne površine.

Brez kvazi difuzorjev, raje pravi QRD ali PRD difuzor.

Za vrata kontaktiraj kolega s foruma Valeta. On je dobil dobra protipožarna vrata za dobrih 600€.
Drugače pa DIY varijanta, recimo kakor Andro31 v svojem threadu.
Nenad Patkovic

#6 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 10:40

No lepo po vrsti:

Ja, to so VXT6 in zaenkrat se mi dopadejo, ni pa to bogve kaj merodajno, ker si kot prvo še nisem lastil ničesar drugega da bi lahko primerjal in še pomembneje - nisem jih še poslušal v akustično spodobni sobi. Kaj več ti bom lahko povedal ko bo control room dokončno tretiran in ko bom kakšen mix poslušal še kje drugje.

Za streho nad delavnico je odgovoren foter, za to se bom brigou ko bom mu svojo bajto.

Pa še kar je resnega in v okviru topica:

Leva soba je bila že v začetku mišljena kot kontrolna in ja, z diagonalno postavitvijo zaradi simetrije. V kot pride miza in za njo en komaden bas trap, če mi bo zneslo pa še plata obešena s stropa pod kotom. Popolne paraboloidne oblike ni kaj iskati ker prostor že v osnovi ni bil mišljen za tovrstno dejavnost in bi bila to zguba časa in energije, nekaj pa bo gotovo pomagalo.

Miza sicer ne bo prav majhna, ker združuje omarico za računalnik, da mi ne bo brenčalo po prostoru, delovno površino in na drugi strani rack. Mogoče bi lahko učinek malo zmanjšal če bi na spodnjo stran mize dal piramide ali tervol? Samo ideja, ugibanje...

Kar se vrat tiče mi 600€ trenutno predstavlja za dekado večji znesek kot to kar bi bilo na voljo. Na žalost, ampak veliko je stvari ki so pomembnejše, ker tudi v stanju kakršno je sedaj celotna stvar funkcionira presenetljivo dobro. V mislih sem imelnekaj kot premično panelo na štenderju, ki se preprosto postavi pred vrata, ko se snema, ali pa bi na vrata namestil tervol/peno.

Da se bomo v prihodnje laže sporazumevali in brainstormali še podatek, da se stvar gradi na študentski buget, kar pomeni da imajo mogoče inovativni pristopi ali "pametne" rešitve z 80% učinkovitosti in 50% cene vsekakor prednost pred preizkušenimi in 100% učinkovitimi rešitvami njim primernih cen. Torej če se da DIY, potem bo to kar prava stvar smile.gif

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 december 2008 - 12:07

Super!
Torej sem ti odgovoril na vsa vprašanja, samo linke moraš prečitat in aktivirati nekaj samoinicijativnosti!
Pravilno!
... tapeciranje vrat ni hudo, je pa časovno potratno...
Super da si se lotil!
Vso srečo!
Nenad Patkovic

#8 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 31 december 2008 - 03:20

Evo - prvi update!

Nova pridobitev je, kot napovedano, miza in rack! Prvi vtis je odličen, na nov habitat sem čakal čisto predolgo smile.gif

Naslednja stvar bo verjetno prebijanje stene za multicore...

še slikce:

Miza_1.jpg Miza_2.jpg Miza_3.jpg

#9 Piranha

Piranha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 60 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 06:05

Lepa miza, mi je zlo všeč. Si dal po naročilu nareti ali si kupil, sam naredil?

Pa še eno vprašanje, kaj je oz. bi naj bilo bolje, da imaš mizo v kotu al v sredini sobe in to celo oddaljeno (nekje sem bral), mislim da 1m al celo 0,7m?
Sprašujem pa predvsem zato, ker sam nameravam v kratkem kupiti eno bolj primerno mizo.

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 07:24

Ogromna pa je... to ti bo predstavljalo nemali akusitčni problem.
Nenad Patkovic

#11 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2009 - 01:02

Mizo sem zrisal sam, pri razrezu in obdelavi so mi pomagali kolegi, ki so imeli na voljo obrtniško delavnico, v zameno pa bodo dobili zaston demo, ko bo studio v uporabnem stanju. Fair trade, vsi smo veseli smile.gif

Vsaj kolikor sem jaz prebral je en najpomembnejših kriterijev za izbiro postavitve mize/monitorjev v sobi simetrija. Samo dejstvo, da je miza v kotu ni preveč vzpodbudno, ker se v kotih koncentrirajo nizke frekvence, modusi sobe, obenem pa upam, da se bo situacija obrnila na bolje, ko za mizo v kotu postavim en komaden superchunk basstrap in na vsaki steni en QRD.

Malo večjo težavo v razumevanju pa mi predstavlja tale nova miza oz. njena problematičnost kar se tiče reflekcije. Že res, da je velika površina, vendar razen potencialnih dveh dodatnih modusov ne vidim problema, saj ploskev ne gleda tako, da bi znatno količino valovanja, ki bi sicer šlo mimo mene, odbijala v moje slušno polje. Kar pa se tiče horizontalnega odboja, ki bi bil lahko problematičan, pa mislim da bi ga zelo elegantno rešil z broadband panelo, obešeno s stropa nad mizo. Če sem spregledal kakšen vidik in posledično akustičen problem, kar z besedo na dan!

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2009 - 10:54

Lahko bi dal neke detajlne skice prostora z vsemi merami, pa da lahko naprej pametujemo:)

Miza je pač velika in boš moral vsekakor narediti dober cloud ipd.

Ampak imel boš močne direktne refleksije od same mize v tvoja ušesa, ki bodo preveč zamaskirali kasnejše refleksije (psihoakustika) od hrbtnih površin... tudi če bodo lepo razpršene skozi čas in prostor (oz. skrbno narejeni in razporejeni difuzorji).

Torej, ti boš že lahko nekako umiril zvočno sliko prostora (seveda kolikor boš napolnil sobo s primernim akustičnim tretmanom...) kot celega, ampak v sweet spotu boš imel prenasičene prve refleksije.

Ali se boš tuširal z mlačno ali pa boš nase spustil velik mlaz hladne "vode"...
V obeh primerih boš moker, v prvem bo doživetje še kar prijetno:)

Upam, da sem dovolj analogno razložil.
Nenad Patkovic

#13 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2009 - 01:05

Za detajle, kar se tiče mer, sem nalepil sliko načrta kleti, format je dovolj velik da se vidi vse mere. Višina stropa je 246 cm.

Misliš da bi nekaj podobnega tepihu na mizi imelo znaten učinek kar se tiče teh motečih prvih refleksij? Sicer se mi zdi da če že morajo biti kakšne, je bolje da so tiste od mize kot tiste do stene za mano, ker če te od mize maskirajo tiste od sten, ki so bolj oddaljene, potem si moj prelisičeni procesor med ušesi predstavlja manjši prostor kot je v resnici, kar je vredu... ali pač? Kakorkoli, skupaj do zmage naprej - bomo že našli vraga da bo na koncu vse štimalo smile.gif

#14 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2009 - 02:19

Kako napreduje?

Lp

#15 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2009 - 07:09

Trenutno potekajo nezanimiva, prašna in smrdljiva gradbena dela. Treba je bilo pobarvat cevi za vodo, prelakirat zunanja vrata (5 min nazaj narejeno smile.gif), 2 runde gipsanja lukenj v stenah in pleskanje z akrilno emulzijo so v teku, a gre že proti koncu. Ta ali naslednji teden bom verjetno barval stene, potem pride notri laminat in ko bo to vse pod streho, sledi nova fotoreportaža smile.gif

#16 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2009 - 07:45

Mali update - danes se je naredila luknja skoz steno in utor za dozo/vtičnico, uglavnem pela je štemarca smile.gif v nedeljo ko bo spet nekaj časa sledi vgradnja vtičnice in cevi za kabel, da ga ne bom direktno v steno zagipsal (mogoče bo pa vseeno kdaj moral ven idea.gif ). Do takrat pa držite pesti ker so izpiti na planu :S

#17 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2009 - 02:12

Tako, pleskanje je končano in soba zgleda zelooo dobr smile.gif (v primerjavi s predhodnim stanjem, z "dekorativnimi" pajčevinami in fleki itd.) Kmalu pride še laminat, potem pa sledijo fotke in zabavnejši del gradnje, kjer se bom malo večkrat obrnil na koga od vas za pomoč pri akustiki smile.gif

#18 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2009 - 02:25

Tako, laminat je položen in čas je za zabavnejši del gradnje smile.gif Torej od tega trenutka dalje iščem nekoga, ki bi bil pripravljen priti v Kranj in mi pomerit frekvenčno sliko prostora. O detajlih bi se pogovorila po telefonu ali prek PM. Fotke sledijo kmalu...

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2009 - 02:50

Meritve akustike
Razen če te denarnica res srbi, me kontaktiraj:)
Nenad Patkovic

#20 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2009 - 04:21

Hvala za link, ko dobim merilni mic prilepim grafe...

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2009 - 04:29

Če nisi bil dovolj pozoren; vseeno kakšna je kvaliteta mikrofona za merjenje!
Samo da je omni direkcionalen in SDM (small diafragma)!
Poglej:
Measuring Microphones
Tudi Behringer ECM8000 je bil super, pa še slabši mikrofoni vgrajeni v SPL metre tudi!
Nenad Patkovic

#22 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2009 - 05:14

Sem prebral, ampak trenutno nimam pri roki niti SD kondenzatorja. Poskusil sem že z rode NT1a in dobil neko zadovoljivo sliko, ampak ker vem da ima sodelavec merilni mikrofon, bom še potrpel kakšen dan (oz. verjetno do konca tedna) in si ga izposodil ker menim da če imam možnost, nevem zakaj je ne bi izkoristil smile.gif Pa še do takrat bom lahko lepo pospravil "ustvarjalni nered" v obeh sobah tongue.gif

#23 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 05:10

Evo, včeraj sem položil še kotne letve in kot obljubljeno sledi foto reportaža. Zaenkrat so to samo "foto" slike, v kratkem pa sledi še zvočna slika prostora v obliki grafa Room EQ Wizzard programčka.

RecRoom_001.jpg
RecRoom_002.jpg
RecRoom_003.jpg

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 05:18

A, še en rdeč studijo smile.gif
Nenad Patkovic

#25 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 06:20

Izgleda mnogo bolj prijetno kot prej jumping0046.gif

#26 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 02 marec 2009 - 07:14

....v teh rdečih studiih bo manjkalo highmidlov (psihoakustika) :-)
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#27 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 07:50

Zato so v planu bež paneli in cloud, da ne bo zgledalo kot kakšna klavnica tongue.gif

#28 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 02 marec 2009 - 07:53

Men je rdeče + bež QL kombinacija, ful se dobr počutim v takem ambijentu!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#29 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 07:53

Vem vem, da bo izpadlo sigurno lepo, pač opazka.
Paneli nevtralnih barv (črna, bež, bela) zakrijejo veliko rdeče površine tako da bo bolj to ambijentalen dodatek kot pri Valetu.
Lepo lepo.
Upam da boste naredili čimveč dobrih panelov in ne boste obupali!
Držim pesti!
Nenad Patkovic

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2009 - 08:05

Heh istočasen odgovor ixi:)
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov