Kaj pravite na Intel Core i7 (Nehalem) in X58?
Objavljeno 30 september 2008 - 11:55
Kmalu na osnovnih proscah ne bo vec PCI vodila, gor bo 4x (ali se vec-krat) PCIe 16x, Native DDR3, USB v3.0, bandwidth "bottleneck-i" bodo minimizirani, FSB bo poskocil, skratka same lustne stvari za dobro delovanje DAW sistemov.
Ce k temu dodam se SSD ter pasivno hlajenje in bo na voljo 0dBSPL DAW sistem brez "specialnih" posegov!
Vec:
http://en.wikipedia....ki/Intel_Core_3
http://www.intel.com...0080811comp.htm
http://www.custompc....8-revealed.html
http://www.mydigital...transfer-speed/
Lp,
b.
Objavljeno 30 september 2008 - 01:59
http://www.myspace.com/zergon
http://www.flickr.com/photos/zergon/
Objavljeno 30 september 2008 - 02:51
Zamenjava socketa - je bil že čas. Glede na to, da Intel skoraj vsak teden izda nekaj novega, kar pa ni v bistvu sploh nič posebnega, ter ob dejstvu da je MONOPOLIST in bo ostal še kar lep čas na tem nivoju... v čem je poanta? Postaja kot Apple, ki vsake tolko vrže ven novo generacijo družine iPodov, z novo funkcijo ali dvema (softwersko!!??!! - update ni v redu). Ampak za Apple bi lahko rekli, da na tem področju vsaj ima konkurenco, kar je pa Intel niti od daleč nima.
Nehalem naj bi bili serverski procesorji, namenjeni home userjem, pošlihtana kopija Xenonu (vsa štiri jedra skupaj, quadcore je imel 2*2 jedri skup). Izredna izboljšava se mi zdi nov socket LGA1366, kar je skoraj dvojno pinov na sedanjem 775 in je bilo glede napredka že res zelo zastarelo. Potem je tu L3 predpomnilnik, zastarel FSB mostič bo zamenjal nek nov Quickpath, zopet je vključena Hyper-Threading tehnologija ki je bla zadnje uporabljena na Pentium4, potem imamo DDR3 ram.....
Vse lepo in prav, ampak zakaj sem napisal da je Intel vse bolj usran? Polovica "nove" tehnologije je sad idej AMDja. Morda je največja bedarija PCI-E only; preden bodo ostali ponudniki hardvera, in semkaj spada tudi audio hardver - prešaltali na pci express, bo preteklo kar nekaj časa.
Pa še moje osebno mnenje: ti procesorji zahtevajo popolno renovacijo kompatibilne opreme. Razumel bi napredek in poganjanje v razvoj, ampak ponavadi ko si kupoval nov sistem si se odločal med AMDjem in Intelom. Danes pa imaš samo na strani Intela toliko procesorjev, da moraš res že zelo dobro vedet kaj paša s kom. Preden bo prišlo dovolj izdelkov na teh platformah, bodo zunaj že 8- in več jedrniki, ki si niti slučajno ne bodo podobni z Nehalem tehnologijami. Svoj čipset, svoj socket, svoja periferija......?? In če samo pogledam stran na Wikipediji kaj imajo in so imeli še vse v razvoju (quad-channel DDR3, LGA1567,...)
Ubistvu AMD napoveduje 32nm tehnologijo only in to Intela precej stiska pri riti
Presenetljiva stvar je cena, če upoštevamo da odmislimo novo matično, ddr3 ram, pci-e,..... glede na monopol res ne vidim smisla v nižanju cen VSEH procesorjev... tudi pravkar reliziranih.
lp
Objavljeno 30 september 2008 - 10:13
Ravno je napocil cas, da se poslovim (s tezkim srcem) od mojega ljubega Pentium4 2.8Ghz. Sluzil mi je kar lepo stevilo let.
In ce sedaj povem se, da trenutno pisem tole sporocilo s 600Mhz Pentium III bos dobil obcutek, da sem nostalgik.
Ampak NE, napaka, nisem.
P4 me je vsekal po denarnici za debelih 4000 mark. Danes je vreden 100eur.
C2D je bil eno leto nazaj vreden 1500eur, danes je vreden 250eur.
Nauk zgodbe: kdor investira hude denarce v DAW racunalnike ima prevec casa in denarja : )
In naravnost fantasticno je, da je TOLIKO stvari na trgu in toliko moznosti in tako naprej. Se malo konkurence prosim (dejmo AMD in IBM), da bo se bolj zabavno.
Vsa ta leta so/bodo ljudje sprobali vse mozne nove komponente in procesorje in kombinacije, zabili 100000000000ur za "trial&error" in si izpulili se zadnje par preostalih copkov na glavi. In ko bodo ravno nasli nekaj kar dela super - glej ga zlomka - nova tehnologija je na trgu, dajmo hitro prodat stare skatle in takoj kupit in probat tanajtaboljsmegasupersplohturbozakon zadnjo generacijo : )
Sprijazni se: MI SMO ODPADNIKI. Vse kar imas danes doma glede muske je sekundarno. Ko je bil izumljen prvi snemalnik (Edison 1878) glasbe ni bilo niti na agendi. Mikrofoni, trak in podobno = vojska. Digitalna tehnologija, A/D/A, patchbay in podobno = telefonija. Skratka, vedno smo se samo svercali...
Torej, zakaj bi naj bili racunalniki zadnje generacije primerni za glasbo? Najveckrat v samem startu NISO in najveckrat imas z novo (zadnjo) tehnologijo samo tezave iz tocno istega zgoraj navedenega razloga. Nov racunalnik ni narejen/izumljen za DAW temvec za kaj drugega. Mi se samo posvercamo in si ga potem prilagodimo za DAW.
Sedaj je cas za kupit PCI in PCIe zvocne kartice, e6600, q6600, x975 cipovje in podobno. Ker sedaj zares ves katere komponente dobro delajo skupaj in ker so sedaj koncno gonilniki in podobno postimani za te skatle.
C2D v studio in P4 domov : )
In zakaj veselje? Glede na to, da sem do sedaj delal relativno brez tezav s staro staro skatlo, vem da bom lahko se toliko bolj elegantno in brez tezav delal z novo staro skatlo. In glede na to, da potratnost algoritmov ne raste premosorazmerno z zmogljivostjo novih procesorjev vem, da SEDAJ nastaja trenutek, ko se bo lahko kreativnost odmaknila od tehnologije, ker te ideje ne bodo vec tehnolosko omejevale. Govorim za muziko. Video, rendering, 3D in ostale CAD stvari so druga pesem.
In kot sem navedel ze v prvem postu - v parih letih bomo koncno lahko imeli neslisni racunalnik (0dBSPL!!!), ki bo lahko v control-room-u ali na terenu ali kjer koli le centimetre stran od zvocnega zajema in hkrati dovolj zmogljiv za naredit karkoli.
Seveda je to mozno ze sedaj, vendar stane in potrebuje poseben tretma. Kmalu pa bo to na voljo vsem za drobiz.
Intel, posranost, prevec izdelkov, monopol ali konkurenca gor ali dol - za nas DAW uporabnike prihaja super cas.
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 10:12
C2D E6600 je biu pred enim letom cca. 600 €, z 2Gb RAM in 500Gb HDD in ne 1500, kot si napisal.
V računalništvu sem bolj kot ne ... doma, tko da so mi stvari precej jasne.
Problem pri vsem tem je pa ta, da imajo aplikacije ala Nuendo / Cubase še vedno multiprocessing bug, tako da ti še taka mašina ne pomaga prav dosti. Osebno Nuendo 4.22 poganjam na Mac Pro, ki je 2x 2.8GHz Xeon, se pravi 8-CORE (1600MHz FSB, 45nm, 12Mb cache-a na procesor), pa žal ne dela niti 50% bolje kot na Q6600 pod Windowsi. Pod OSX-om pa še slabše.
In temu 100% ni kriva mašina.
Aja, neslišno pa deluje Mac Pro že od februarja (zadnja serija). Ne ravno z 0dB, ampak drugega kot vrtenja diska ne slišiš.
LP
Objavljeno 01 oktober 2008 - 10:30
Aja? Zakaj si pa svojega secondhand q6600 prodal 2 meseca nazaj za 800e brez monitorja?
Eno leto nazaj je dober q6600 + monitor stal 1500e. Imam doma sprintane cenike in
ce si sestavis iz tega cenika nekaj vredu koncas na 1300-1500e. Lahko pa je tudi vec, brez problema.
Ko sem si sam hipoteticno sestavil E6600 sistem s 4gb rama, 3x320gb disk in 24" LCD sem koncal s ceno 3500e.
Spomni se, koliko si ti dal za svoj prvi E6600.
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 10:44
Govoril si o C2D in ne C2Q!
Natančno ti lahko povem, ker sem prodal 3 DAW sisteme s konfiguracijo:
Asus P5W-DH Deluxe
Intel Core2Duo E6600
GEIL 4Gb DDR2 800MHz
WD 500Gb SATA2 AAKS serija HDD
nVidia GeForce 7600GT
ohišje ATX
napajalnik 500W
DVD-RW NEC
brez monitorja, za točno 760 €. Če temu odbiješ davek, predvidevam da bi resen kandidat za DAW vzel zadevo na firmo, prideš na 608 €.
BTW... ko se tako veseliš prihodnosti, dvomim da boš čez leto ali dve lahko kupil zverino od računalnika s 24" LCD-jem za 300 - 500 €.
LP
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:12
Napaka, se opravicujem, mislim sem core 2 serijo nasplosno.
Pred kratkim sem na bolhi zasledil en zanimiv komp, ki je sel takoj:
http://www.bolha.com/oglas3509561
Cez 2 leti bi skoraj moral dobit tak komp (kdorkoli bi si ga zazelel) za 300-500e, mislis da ne? Se ti q6600, q9300 in podobni ne zdijo zverine od racunalnika? Meni je to petarda kar se tice moci za DAW uporabo.
In za isti denar (brez monitorja) mogoce ze i7 serijo, mislis da ne? Jaz osebno mislim da ja.
Nima veze, skratka - ideja je bila zgolj v tem, da se racunalniki OBCUTNO cenijo in da so vedno boljsi in da v bistvu za nase delo niti ne potrebujemo vec najnovejse racunalnike (kot jih naprimer videasi) in da za DAW uporabnike prihaja super cas. Glede na to da so zdajsna generacija super, bodo novi modeli samo pocenili vse skupaj, kar pomeni, da bo lahko VSAK (ne samo tisti, ki imajo sluzbo ali poslusljive starse) imel dovolj dober racunalnik za delat muziko.
Nazaj si komaj cakal, da bo prislo kaj novega... se se zivo spomnim ko je prisel ven pentium 200mhz mmx in ko so naredili 233mhz mmx si si takoj zelel zamenjat... danes (vsaj jaz tako cutim) to ni potrebno. Ker ce ti je procesor obremenjen 80% namesto 70% te ne tisci pri srcu : )
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:23
Se spomnim, ko sem 486DX2-50MHz zamenjal za 66MHz in bil potem ves srečen, dokler niso ven prišli Cyrix 75MHz.
LP
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:28
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:40
96/24 lahko prakticno ze sedaj izvajas. 5.1 ali 7.1 pa bistveno nic kaj ne spremenita. Ce gre mono kanal na stereo grupo ali na 5.1 grupo ni bistvene razlike. Tiste par pluginov, ki jih pa imas na 5.1 ali 7.1 grupi pa tud ne bi smel bit nek problem.
Sploh pa rabis za resno se it 5.1 ali 7.1 en kup druge in zelo drage opreme, tako da je ze danes primeren racunalnik za tako delo kapljica v morje v primerjavi z ostalimi skatlami... Kaj sele zvocniki in prostor (in akustika) za take sporte : )
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:41
Po trenutnih cenah (ki sploh ne kažejo znižanj) bo ta format ostal še kar en časa tam kjer je - read-only.
Glede tega z Intel procesorji: se povsem strinjam z MinimalBjem, cene rač. komponent so močno padle in bodo še padale... ni pa logično da se bo računalnik menjalo vsake pol leta. Komponente morajo biti kompatibilne vsaj nekaj časa za morebitne nadgradnje, toliko kot se pa Intel igra z čipseti, mu ne vidim smisla.
Pravtako nima smisla forcirat v stalne novosti, dokler ostajamo na audiu. Quad-core, pa 8GB 1333MHz rama, na koncu pa običan disk z 7200 obrati - ???? ni poante.... ko se pa enkrat prešvicaš na grafiko, video pa CADe je zgodba popolnoma drugačna
Moje mnenje
lp
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:54
V čem potem smisel 96/24?
Ravno te dni se bosta začela tiskat 2 CD-ja iz mojih rok. Če bom videl, da so gor MP3ji, bodo ob genitalije.
LP
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:57
Sploh pa rabis za resno se it 5.1 ali 7.1 en kup druge in zelo drage opreme, tako da je ze danes primeren racunalnik za tako delo kapljica v morje v primerjavi z ostalimi skatlami... Kaj sele zvocniki in prostor (in akustika) za take sporte : )
Lp,
b.
Že, že, poudarek je na 96/24 in več... 192/24...
Kar je pa za kakšen večji projekt zelo požrešno za običajne mlinčke.
Ko miksam in ne šparam s plugini, pa včasih C2D klekne že na 48/24 (pa še kakšna Nebula...).
Objavljeno 01 oktober 2008 - 12:04
V čem potem smisel 96/24?
Ravno te dni se bosta začela tiskat 2 CD-ja iz mojih rok. Če bom videl, da so gor MP3ji, bodo ob genitalije.
LP
A tudi to se dogaja, mater bolano...
Smisel 96/24 in več je dandanes še neupravičeno, ko pa ne bo več CDja... marketing bo potiskal dalje in zahteval vedno več, ni poanta v morebitni slišnosti razlike ampak da se gre dalje v neskončnost (že zdaj se brez problema dobi oprema za DSD ali DXD 352.8 kHz, 24 bit PCM 384kHz/32bit).
Eni zakleto trdijo, da je razlika opravičena in slišna na bolje, drugi spet da je to navzkriž s Shannon/ Nyquist teorijo... ampak kdaj se je marketing oziral na to
Objavljeno 01 oktober 2008 - 12:37
Cak cak, a je to hec al res?
Ker ce je res, to kar boli!!! Si ne predstavljam svojih obcutkov, ce bi se mi to naredilo...
A ste potem vsaj resili vse skupaj?
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 12:48
Ker ce je res, to kar boli!!! Si ne predstavljam svojih obcutkov, ce bi se mi to naredilo...
A ste potem vsaj resili vse skupaj?
Lp,
b.
Ne, to ni hec, to je resnica. In kje je bil problem... Pri masteringu sem PQ pointe postavil drugače kot običajno in s tem "skril" uvod in konec enega komada (če si ga poslušal posamezno). Se pravi, če si dal plato v CD player, dal na 3. komad, ga nisi slišal, če si poslušal celo plato, si ga slišal.
Problem je bil pa v tem, ker je založba iz master CDja RIP-ala v MP3je, nič jih niso poslušali in poslali na češko. Od tam pa dobili nazaj vprašanje, zakaj je npr. uvod skladbe št. 3 v bistvu konec skladbe št. 2 in začetek skladbe št. 4 konec skladbe št. 3. Potem me je šefe založbe poklical ter skoraj nazijal, kako si lahko privoščimo kaj takega, da niso še nikoli imeli težav s tem in razložil kako in kaj delajo, da so to RIP-ali z nekim shareware programom, itd...
Ja, penast sem bil.
Potem so na mojo zahtevo končno fizično poslali tja master CD, na katerem je pravilen razpored, CD Text, itd...
LP
Objavljeno 01 oktober 2008 - 01:02
Tole pa res nikomur ne privoscim... se trudis obdrzat kvaliteto zapisa in to... pol pa tkole...
Ce se vrnemo nazaj na temo... tocno kot si rekel: kaj ti potem pomaga 192/32, 5.1, 7.1, dinamicna konvolucija, najnovejsi racunalniki in podobno? Prav nic...
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 01:07
Naj nam to ne bo za vzgled:)
Objavljeno 01 oktober 2008 - 02:24
zanimivo da misliš da se da accelerometer potegn dol
Objavljeno 01 oktober 2008 - 03:56
V čem je poanta? Če bi dali vse v prvi IPhone, kaj bi potem razvijali naprej? Da ne omenjam da nima podpore za MMS, da je max 32GB spomina, da nima razširitvenega mesta za spominske kartice, da GPS ne zna voditi od A do B, da nima sprednje kamere za videopogovore.... pa še par krutih je.
Ne rečem pa da če bi bil jaz na njihovem mestu ne bi delal na enak način - biznis je lahk sam na ta način.
Dost offtopika
lp
Objavljeno 01 oktober 2008 - 04:03
Objavljeno 01 oktober 2008 - 04:29
no pa ti povej kakšna je bila razlika med prvimi nanoti, 2g, 3g in zdej zadnjo da vidmo kok res je treba da se proglasi nova generacija k si tok brihten. nano ne klasični ipodi
največji napredek je ko se inženirji odločijo zapustiti stare tehnologije in se lotiti novih ter iti v to smer in nove smeri kažejo vse več na to da bo internet na telefonih vse večji boom kot je bil do sedaj zato se strinjam da so se rešili MMS-a ker ga tako ali tako ne bo potrebno imeti (edino če se ti raje voziš z avtom v katermu je CD/disk player in maš zraven še zabojček starih kaset za poslušat),vse kar boš rabil boš mail-al seveda, 32gb je zelo dober dosežek za trenutno stanje tehnologije kar se tiče takih naprav (iPod Touch seveda in ne iPhone), za iPhone je pa še mnogo preveč če pogledamo da je to hybrid telefona in multimedijske naprave
razžiritveno mesto za kartice? spet stara tehnologija za tako napravo doh, zakaj pa tvoja aparatura nima BT da bi to prenesel?
Objavljeno 01 oktober 2008 - 05:47
lepo na izi... Saj ni treba da se strinjamo... vsak pove svoje in to je to : )
Lp,
b.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 06:18
Mislil sem na baje najbolj prodajane, najbolj obične ipode - classic. Kje je razlika med peto pa šesto generacijo? Da je cel iz aluminija, pa na voljo v dveh novih barvah?
Pa povej kje je pomen pri tvojem nanotu, glede da je to že 3 generacija, med prvo in drugo generacijo? Svetlejši zaslon? Nove slušalke???? Nimam čisto nič proti Applu, pravzaprav sem njegov fan, sam ne vem kaj si se tako zagrel v to; pravzaprav sem samo dal primerjavo Intlu ob stran, ker je tema na Intel in dejansko vsi velikani uporabljajo podobne metode. Priznam da nimam kaj dosti pojma o ekonomiji (in opažam da tudi ti ne) in samo razmišljam po čisti logiki.
razžiritveno mesto za kartice? spet stara tehnologija za tako napravo doh, zakaj pa tvoja aparatura nima BT da bi to prenesel?
Glede MMSov pa kartic me mene osebno ne moti, moti pa očitno ljudi ki to kupujejo; seveda, kdo pa danes več rabi MMS? Pa tudi ko se ga je še rabilo niso imeli MMS podpore. Kartice - ima fotič pa kamera BT? Pa nekatere igralne konzole? Navadna PC škatla? Običajno ne, zakaj bi pravzaprav sploh rabil BT za posnete fajle, saj ima že IPhone kamero... ima možnost snemanja? NE zakaj je to dobro pa res ne vem. Torej če si hotel recimo na žuru s frendi posnet par sekund videa si ostal mrzel. Kritika je bila tako glasna da je Apple prekršil svoje sveto pravilo (Apple only) in dovolil imet Drunkbas programčič da si lahk tud kaj posnel. In še en namen moje primerjave je bilo le, kako so si podjetja nekompatibilna med seboj. In da Apple ni dovoil nobenega drugega softvera zraven imet... razumem na OSXih, ampak IPhone je bil precej večji bum kot vsi Maci in osx-i skupaj.
Osebno me ne moti, pravzaprav tudi nisem lastnik IPhone in me boli en k, sam ko malo berem po raznih forumih in vidim da folk res nori, se spomnim da je še moj stari sonyerikson mel kamerco za snemat - veš kolk let nazaj? Pa ne se več kregat ali pa vsaj odpremo novo temo, ker nima niti najmanše veze z Core i7
lp
Objavljeno 01 oktober 2008 - 06:46
in tudi iz tega je razvidno da se več ne splača toliko vlagati v classica kot v toucha in nanota
in upam da bo AMD uspel doseči uspeh kot ga je intel ker bi rabu nov proc za strežnike
over & out
Objavljeno 01 oktober 2008 - 09:50
Za kapitalistično samostojno Slovenijo je bilo na zgodovinskem referendumu ZA kar 93% volilcev.
Dobrodošli v cesarstvu kapitalizma!
Dobro da smo srečni:)
Jaz tudi navijam za AMD (in ATI), tak!
Naj se dogaja.
Objavljeno 01 oktober 2008 - 11:34
Objavljeno 02 oktober 2008 - 11:32
... še prej pa je bil fevdalizem, in?
Objavljeno 02 oktober 2008 - 12:34
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov