Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Katera oprema za snemanje Hip-Hop

24 odgovorov v tej temi

#1 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 01:17

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu, pa sem malo bral, brskal in opazil da ste tu gor pravi profiji :-)

Sam delam rap glasbo, in sem par let nazaj, še bolj na začetku si kupu malo neki robe za cca. 1000€ (zvočna, mikrofon, monitorje).

Zdaj pa sem v eni sobi pregradil steno za mikrofon, ostala stran sobe pa bo za mix itd...seveda ne vem še tudi o akustiki nič, samo to bom pisal drugje.

Zanima me pa, ker mislim nabavit novo robo, kaj naj nabavim, da bo komad čimbolj kakovosten.

Kupit mislim vse. Torej: Mikrofon, zvočno kartico, monitorje, kakšen kompresor za vokal.

Prosim vas za priporočila. Cene pa naj bodo nekje okrog 1000€ (ne za vse skupi-za vsako posebej). Povejte če še za snemanje rapa potrebujem kaj, ki je pomembno, itd.!

Najlepša vam hvala vnaprej, in se opravičujem če so butasta vprašanja:)

Lep pozdrav!

Aleš
http://www.kingrap.net/ - we all are trying :)

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 19 avgust 2008 - 04:39

Večkrat smo se že o teh rečeh pogovarjali, lahko malo pobrskašsmile.gif
V glavnem...
- zvočna: rme ali echo (stabilne in zvočno spodobne in niso predrage), morda štirikanalni lynx!!! če ne potrebuješ preveč I/O.
- za rap je skoraj sinonim sony c800 (sony c800)
cena je pač grda... kakšna dobra audio technica bo tudi okej, pa akg, gefell (cenejši modeli), neumann (cenejši modeli), brauner phantom c, včasih so bili popularni rode... izbira je res velika, najbolje da pa seveda tudi sam si jih sposodiš in se prepričaš. Kje so tu še preampi, ki so prav tako pomembni!
- monitorji pa; mali adami, krki, yamahe, dynaudio, mali klein&hummel, ProAc, mali Emesi, blue sky pro, tannoy,... ampak tvoja ušesa morajo izbrati za tebe "ta prave".

To da si pregrajeval srednji ali mali prostor pa je izjemno slaba oz. najslabša možna rešitev.
Nenad Patkovic

#3 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 07:58

Najlepša hvala za odgovor!

Ja ful je izbire vidim :-) Jst sem pa še preslab za to....uf bom še veliko prebrat mogu:)

Pregradil sem v bistvu "bivši balkon" :-) od pregrade naprej je zdaj dolga soba za mix cca. 6m, široka pač 2,5m. In to je edini prostor kjer lahko imam studio :-)

Za mikrofon pa sem pregradil in je ostalo 3x2m (s tem da je mansardno).

Mislim da kolkrtolk bo (bolje ko zdaj ko mava vse v sobi za spat in med "bivšemu" kavču miikrofon) :-)

Imam pa bratranca ki ima svoj studio, ful kvalitetne posnetke dela, sam je producent in pevc. Reku mi je da ma nek mikrofon (ne spomnem se kater), ki je orig. vreden 4.000-5000€ on pa je od enega dobu ponaredek kao za 1000€. Se to splača?--->ni samo mikrofon ..tudi zvočna, tudi kompresor, itd...pač v tujino so ga sprejeli s komadi (London). Me zanima, se splača to dobit ponaredek?

#4 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 19 avgust 2008 - 08:49

Glede akustike, tu ni ta sekcija, kakor si sam rekel. Lahko, če želiš, jo nadaljuješ pod "home studio".

Glede hardwarea - HW pa je po mojem pomembno, da se kupujejo kvalitetne stvari in več kot imaš izkušenj bolj znaš prepoznati tisto značilnost, kvaliteto, specifičnost, ki jo želiš in potem lahko sproti sestavljaš celoten sistem, ki te bo zadovoljeval.

Ne razumem - original 4.000-5.000€, ponaredek pa 1.000€? Kaj podrazumevaš pod ponaredek; kitajskee cenene kopije (potem je ta ponaredek zelo drag) ali misliš raznorazne klone in DIY kopije?
Nenad Patkovic

#5 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 09:32

Bom drugič seveda, nadaljeval tam glede akustike :-)

Ja ni kitajska cenena roba...je kar kvalitetno narejeno...to menda dela en sam smile.gif ne vem iz kod in nič. Lahko poslušaš komad od bratranca narejen s tisto robo (www.myspace.com/soulgreg) - upam da ne šteje kot kakšno reklamo..

Pač moram se prej tuki pozanimat prej, preden da "vržem" denar vstran.

Hvala!

Aleš

#6 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 09:39

Poceni in kvalitetnih kopij NI. Vsak, ki malo sliči na Neumanna, je hitro kao kopija, pa ni tako.

Čeprav še tako kitajski čungalunga lahko dela prav spodobno. Ampak zanj ne bi dal nikol 1000 €.

LP

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 09:43

Velja.
Na hitro sem ti podal smernice, ogromno pa je že napisanega na tem forumih; od primerjav med mikrofoni in kompresorji, zvočniki...
Samo sediš/ ležiš in čitaš ter vprašaš bolj specifično. To je tudi poanta foruma. Težko je včasih reči kaj je komu všeč. Izjemno so pomembne izkušnje in analizirat v primernem prostoru.
Nadgrajuj počasi. Najprej si privošči efektiven akustičen tretman, potem si kupi eno zvočno kot sem opisal prej, pa zvočnike, pa mikrofon, pa preamp, malo se vmes zadovolji s free plugini (EQji, kompresorji, limiterji, ostali SW FX efekt,...). No potem dokupuj še ostale HW komponente, če ti bo potrebno...
Nenad Patkovic

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2008 - 09:43

QUOTE (Stilus @ 19. Aug 2008 22:39:52) <{POST_SNAPBACK}>
Poceni in kvalitetnih kopij NI. Vsak, ki malo sliči na Neumanna, je hitro kao kopija, pa ni tako.

Čeprav še tako kitajski čungalunga lahko dela prav spodobno. Ampak zanj ne bi dal nikol 1000 €.

LP

Točno to.
Nenad Patkovic

#9 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2008 - 06:25

Najlepša hvala za odgovore!

Ja saj plugine imam. Uporabljam Logic Platinum program pa mam polno pluginov...sam mi noben ne naredi dobrga zvoka. Kakšen limiter mi pride tak čudno ven...največ uporabljam samo wintage warmer.

Jst bom en cel dan (kakšno nedeljo) preležal, kot si reku, za računalnikom in vse prebral, da nebomo tu duplo pisali vse. Če me pa bo kaj takšnega zanimalo ko ne bom našu, pa pišem again :-)

Hvala še enkrat!

Aleš

#10 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2008 - 02:57

Trkaj, recimo, je snemal (zadnji album) na audio technico, ki je nasplošno dober all around mic za karkoli. Tud cena je ugodna.
Če spet uporabm Trkaja- producent je mel nearfielde blue sky pro in pa ene trisistemske JBL-je.

Monitorje sprobaj pa boš videl kateri ti odgovarjajo. Ali se pa dogovori s člani tega foruma, da jih prideš k njim pogledat (k tistim, ki imajo urejeno akustiko smile.gif )
Za približno isto ceno so približno isto dobri vsi. Stvar okusa.

Za v sloveniji primerljivo produkcijo se da s plugini delat. Če maš želje beyond that pol pa sam vadi pare smile.gif

#11 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2008 - 08:40

QUOTE (BlackOrWhite @ 20. Aug 2008 15:57:51) <{POST_SNAPBACK}>
Trkaj, recimo, je snemal (zadnji album) na audio technico, ki je nasplošno dober all around mic za karkoli. Tud cena je ugodna.
Če spet uporabm Trkaja- producent je mel nearfielde blue sky pro in pa ene trisistemske JBL-je.

Monitorje sprobaj pa boš videl kateri ti odgovarjajo. Ali se pa dogovori s člani tega foruma, da jih prideš k njim pogledat (k tistim, ki imajo urejeno akustiko smile.gif )
Za približno isto ceno so približno isto dobri vsi. Stvar okusa.

Za v sloveniji primerljivo produkcijo se da s plugini delat. Če maš želje beyond that pol pa sam vadi pare smile.gif

To je answer ki sem ga čakal. Hvala! :-)

To...gre se samo za Slo sceno (zaenkrat). Trkaj zadnjo plato ma kr ql posneto. Neki takšnega že hočem.

Ja, niti ne zastopim kaj misliš s tem "naj grem sprobat zvočnike"...da grem tja, poslušam, če so mi OK al kaj?-->če pa se ne spoznam......jst trenutno tudi mam monitorje, ampak mi ne pomagajo prav velik ker ni prave akustike. Imam pa: Alesis M1 Active 520.

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2008 - 10:13

Prvo se lepo nauči uporabljati plugine. Če ti bodo všeč jih kupi, če misliš s tem služit denar.
Najprej porihtaj akustiko, vem da stane, ampak moraš imet referenčen prostor, kjer slišiš kolikor se da "resnico". Kot sem omenjal so tudi pomembne izkušnje, ki jih pa boš pridobil sčasoma.
Zvočniki so zmeraj stvar osebne izbire, saj vsak človek sliši enak tip zvoka drugače... psihoakustika individualista pač.

Prvo se orijentiraj na to dvoje in potem širi svoj sistem (studio+HW in SW oprema+način razmišljanja+budžet+ciljna publika in temu primerno trženje - tudi namen projekta in čemu bo studio, ki je velik izdatek služil v prihodnje+kdo bo tržil studijo+reference, ki jih na začetku ni in si s prelivanjem krvi v surovem kapitalizmu, krepiš voljo (po domače, delaš skoraj zastonj glede na vložek, stroške in dobro voljo v zameno z referencami+delo z "umetniki" (zelooo utrodljivo),................. parametrov je ogromno.

Če je to zgolj ljubiteljsko, pozabi tisto prej, ampak za posamezno komponento si rekel, da si voljan dat cca. 1000€.
S tem se da zaštartat relativno uspešen studio in/ ali dobro produkcijo rap glasbe in ostale... Da pa zapolniš praznino, boš počel marsikaj, če boš hotel rentabilen pose (tudi radijske reklame in nujno povezanost z oglaševalskimi agencijami...)!

Torej, prvo definiraj začetne želje in cilje, kaj sploh hočeš! Potem pa probaj razmišljat za prihodnost vloženega kapitala.
Nenad Patkovic

#13 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2008 - 06:16

Hum...lepo napisano:)

Ja...v bistvu bom delal največ zase. Z bratom v bistvu delava studio skupaj. Snemala bova seveda za tudi druge. Zaenkrat seveda neprofitno. Če pa bo profitno, je pa potrebno itak vse kupit-->try before you buy :-)

Glede sobe in akustike bom pa odprl nekje novo temo,...

Plugine pa nekoliko že znam uporabljat, ker delam že par let z njimi, vendar se pa nikoli nisem spuščal v HW. Nikoli tudi ni prišel ven ful kvaliteten izdelek, ker ni bilo niti akustike prave v sobi.(Na monitorjih se je vse slišalo dobro, drugje pa veliko slabše).

Najlepša hvala za pomoč!

Aleš

#14 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2008 - 09:23

Potem pa najprej poštimaj akustiko v sobi, pa boš potem videl kaj lahko narediš
s Alesisi in plugini. In če ne bo v redu-> kupiš druge speakerje, če misliš, da je to problem.

#15 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2008 - 10:51

QUOTE (BlackOrWhite @ 21. Aug 2008 10:23:50) <{POST_SNAPBACK}>
Potem pa najprej poštimaj akustiko v sobi, pa boš potem videl kaj lahko narediš
s Alesisi in plugini. In če ne bo v redu-> kupiš druge speakerje, če misliš, da je to problem.

Ja sanja se mi ne kaj je problem. Kolkr sem po tem forumu vidu, sem skor prepričan že, da je akustika kriva. Mi pa en speaker ne dela sad.gif (odzadaj ima glasnost in če jo prestavljam, samo hruši. Igra ne. Kot bi stik zabaval. Sem ga razstavu, pa je vse videti OK.).

Za začetek bom sedaj tapison položu po tleh in po stenah, na strop bom dal pa stiropor, potem pa bom oblaču z ostalem... :-)

LP!

#16 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2008 - 02:03

Srečno.

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2008 - 05:47

QUOTE (l3ksy @ 21. Aug 2008 11:51:52) <{POST_SNAPBACK}>
Ja sanja se mi ne kaj je problem. Kolkr sem po tem forumu vidu, sem skor prepričan že, da je akustika kriva. Mi pa en speaker ne dela sad.gif (odzadaj ima glasnost in če jo prestavljam, samo hruši. Igra ne. Kot bi stik zabaval. Sem ga razstavu, pa je vse videti OK.).

Za začetek bom sedaj tapison položu po tleh in po stenah, na strop bom dal pa stiropor, potem pa bom oblaču z ostalem... :-)

LP!

Odnesi zvočnik na servis.

Ne polagaj tapisona in ne stiroporja, to nista primerna materijala!!!
Nenad Patkovic

#18 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 22 avgust 2008 - 06:20

QUOTE (NLP @ 21. Aug 2008 18:47:47) <{POST_SNAPBACK}>
Ne polagaj tapisona in ne stiroporja, to nista primerna materijala!!!

Wouw a res. Prepozno sem našel ta forum, tapison pa je že kupljen sad.gif

Ja kaj pa če se kasneje pozabavam z tervolu itd.. ?

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 avgust 2008 - 10:41

Daj prečitaj podforume "Home studio" in "Akustika"!!!!!!!!!
Nenad Patkovic

#20 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 23 avgust 2008 - 01:35

Iz audio pro so mi priporočali naslednje:

"
Kartica RME FIREFACE 400...885 € Mikrofon SE Electronics GEMINI... 1130 € Procesor FOCUSRITE VOICE MASTER PRO...520 € Priporočljivo je, če se boš ukvarjal z lastno produkcijo, uporaba UAD dsp platform za obdelavo in finalizacijo posnetkov.

"

Je to OK zame? Če seveda prej poštimam akustiko smile.gif

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 23 avgust 2008 - 09:43

Osebno bi se izognil SE mikrofonom (osebna izbirčnost, made in kitajska... saj imajo neke nagrade pa to, pa eni modeli naj ne bi bili slabi... ampak brauner panthera bi pa bil super zadevica...).
Focusriteov dinamični procesor... (btw: to je tudi izdelano na kitajskem), pa ni kaj posebneka, kakšen amekov star modul (se da preko bolhe večkrat dobit ugodno), neve, morda si bi lahko omislil kakšen DIY klon...
Nenad Patkovic

#22 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 23 avgust 2008 - 11:18

Kaj jim je blo pa da so ti sE Gemini predlagal? Za jurja si raj Neumanna nabavi. Dobiš pa spodobne mikrofone že za 300 €.
Čemu pa Voice Master Pro? To je kr ena škatla. red_bandana.gif

BTW... Braunerji so mi ful "ozki" in našpičeni. Edini Brauner, ki bi ga imel je Brauner VM1. Ta pa je itak totalno predrag. wink.gif

LP
www.mmedia.si

#23 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2008 - 12:02

... res je tudi kakšen neumann ali gefell.
Nenad Patkovic

#24 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2008 - 02:45

Hvala mojstri:-)

Jst bi že vse narobe kupu.

Ko bom v trgovini že s kešom, bom prej še povedal med čem izbiram in bom še prosu za predloge.

Hvala lepa za enkrat!!!

LP

Aleš

#25 l3ksy

l3ksy

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 15 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:13

No, po dolgem času pozdrav spet smile.gif

Nabavu sem karto Fireface 400. Tudi nekaj sem že snemal z njo (na mikrofon Preception 100). Prišlo ni tako slabo.

Nabaljvam pa sedaj mikrofon...

Izbiram med:

Neumann U87
Studio projects C1
Rode NT2

Vem, da so cene mikrofonov različne. Ampak tako je...rekli so mi, da dobim čist ok mikrofon (Studio projects C1) in preamp za super ceno. Če pa vzamem Neumann U87, pa bom vse veliko drago plačal, v kvaliteti pa razlike nebo VELIKE. - Je to res?

Nekje na forumu sem zasledil, da za rap, naj bi bil mikrofon najboljši DINAMIČNI? Spet pa mi je en kolega, ki se ukvarja s tem, rekel, da je bolje kondenzirani!...

Prosim za malo pomoči.

Tudi za preamp me zanima, kateri bi bil primeren...Če bom dosegel dokaj boljšo kvaliteto z nekaj več denarja, sem to tudi pripravljen naredit. (Imam čas, ne rabim vse na enkrat!)

Lep pozdrav!

Aleš

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov