Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kateri prenosni snemalnik?

23 odgovorov v tej temi

#1 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 06:44

Pozdravljeni,
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s prenosnimi snemalniki za terenska snemanja?
Katere uporabljate in kako ste zadovoljni z njimi?
Katere mikrofone uporabljate z njimi?
Zelo popularen je baje m-audio microtrack, ampak od kar je izšla verzija II, ima veliko problemov z samo stabilnostjo.
Drugo kar je, me pri teh zunanjih snemalnikih zelo motijo slabi preampi, ker če natančno poslušam kake testne posnetke iz neta, imajo vsi precej šuma oz. hiss-a.
Ima kdo izkušnje s kako napravo, ki bi snemala clean, čisto in kvalitetno, pa da bi seveda bila prenosna?
Drugače je microtrack I kar vredu, samo mu v minus štejem interno baterijo in pa seveda slab preamp.
Ena varianta sicer obstaja, digitalna povezava s preampom, ampak nisem še zasledil trgovine v slo, kjer bi imeli prenosne baterjske preampe.
Eden od takih, ki sem ga našel na netu je mic 2496.

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 28 julij 2008 - 09:29

V bistvu je odvisno zakaj rabiš prenosni snemalnik !
Naši novinarji imajo Sony MD kot so npr. MZ-NH700 , MZ-G755, in MZ-RH1.
Vsi pa uporabljajo mic ECM-MS907 in so posnetki zlo dobri, seveda če ni mikrofon predaleč ali preblizu govorca !!!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 10:33

Snemalnik rabim za snemanje kakih efektov, pogovorov itd.
Samo mini disc a ni to že mal zastarelo?
Mikrofon imam točno ta od sonija, pa se mi zdi zvok precej "čuden", kot da mu manjka nekaj sredine in globine. Recimo ne more se primerjat s kakim shurom.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 11:53

Pol ti očino mic ne dela dor.
Jst sem cel zbor posnel z takim micom dodal malo reverba in to je to smile.gif
Je pa res da če enkrat pade na tla je za odpis.

#5 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 11:55

Zakaj zastarelo, ker nima spominske kartice ? Ker je le MD in HD recorder ?
Npr. Sony MZ-RH1 je poleg imel še SW za prenos in konverzijo prispevkov pa tudi za editing.

#6 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 28 julij 2008 - 07:22

Kot sem omenil v eni današnji temi na prenosne rekorderje: Mayah Flashman
Res profi makina, v Thomannu nov stane 1700€...
Nenad Patkovic

#7 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2008 - 02:02

QUOTE (ixi @ 28. Jul 2008 12:55:08) <{POST_SNAPBACK}>
Zakaj zastarelo, ker nima spominske kartice ? Ker je le MD in HD recorder ?
Npr. Sony MZ-RH1 je poleg imel še SW za prenos in konverzijo prispevkov pa tudi za editing.

Ja, predvsem zaradi spominske kartice in zato, ker nima možnosti snemanja v mp3 formatu, pa še prenašat je treba 1,1, kar pa včasih traja.
Kakšen pa je bil posnetek?
Si mel veliko šuma glede na to, da si snemal samo z enim mikrofonom?
Mislim glede na ta mick, kako si ga postavil.
Gor ima možnost določanja kota 90, oz 120 stopinj.
Ne, z mickom ni nič narobe, samo zvokovno mi deluje zelo specifično še posebaj, če si preveč oddaljen od njega. Če pa si preblizu, gre pa itak v clipping.
Odvisno pa je seveda tudi to, kakšen snemalnik se uporablja.
Vedno ko sem snemal s tem mickom sem ugotovil da zelo hitro zgublja na kvaliteti, če se preveč oddaljiš tako da mislim, da ni omnydirectional.
Mislim pa, da je to zato, ker ima ta mick very low output.
Pa še nekaj je. Zelo je natančen in zelo pomembno je, kako se govori vanj. Ker, če nisi točno na sredini, je potem pan stereo slika malo čudna.

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 29 julij 2008 - 07:51

S Sonyjem MZ-RH1 ti ni potrebno snemat 1:1, ker lahko posnetke preneseš prek SW v kompjuter. OK Pustmo zdej to, jst ti govorim o tem kar poznam in da je cenovno OK, mam pa tut Marantz PMD660 , ki je pa klasa zase. Poglej si to, vendar je nekajkrat dražji.

Z Sony micom sem snemal vokalni zbor, mic se pozicioniral na center, dvignil malce nad zbor ter ga nagnil navzdol, ga svičal na 120° in pritisnil REC na MD. Posnetek je bil QL. Dodal reverb in to je blo to.
Zaklipa ja in ne, odvisno od situacije, je pa res da ful pobira P-je in B-je.
Zaenkrat se mi obnaša najboljše od vseh sprobanih micov, vse tam od Shura, Sennheiserja, Beyerdinamica,....

#9 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2008 - 12:09

Ixi, tolk kritik, kot sem jih slišal o tem recorderju pmd 660, jih nisem o nobenem, niti o microtracku ne.
Baje, da slabšega preampa kot ga ma, že skoraj nebi mogu met.
Posnemi nekaj glasnega, pa boš mel takoj distorzijo, da ne govorim spet o šumu, ki ga ma ta recorder kar precej.
Men osebno, so še najbolj všeč tele:
Sound devices 722 t, tascam hdp2 in pa marantz pmd 671.
S tem da, pmd 660 nima kodiranja v mp3 več kot 128 kbps tako da, raje dam več za recorder, pa ga mam vsaj za neki časa.
Evo ena stran, ki je meni glede review-jev še najbolj všeč:
http://www.transom.org/

#10 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 29 julij 2008 - 02:43

Roko na srce se obdeloval že toliko posnetko rzličnih stvari z "marancom", pa ni bilo nikoli problemov z distorzijo.
Saj sam veš kako je dan danes z novinarji in kako snemajo => mal po travniku pa malo po cesti ......

#11 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 30 julij 2008 - 02:47

Ja saj, eni imajo dobre izkušnje, drugi spet ne.
Sam glede na review-je in glede na to, kar sem slišal sam, je preamp absolutno preglasen, me spominja na stare čase, ko smo snemali še na kasete.
Mogoče, pa so pri marantzu nostalgični, pa so pustili tak preamp biggrin.gif.

#12 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 30 julij 2008 - 02:51

Nlp, Povej, se ti da kakšen demo posnetek nardit z flashmanom, pa ga uploadat?
A v mp3ju tut snema, pa do kolk ma kodiranja?
Btw, na tisti strani, ki si jo dal ga ni več.

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 julij 2008 - 11:49

Okvirne specifikacije:

Audio encoded as MPEG1/2 Layer 2, Layer 3(MP3) 56kbps-256kbps
16 Bit / 48kHz Linear recording option for high quality sound
Audio stored on interchangeable Compact Flash (CF) Cards
Digital in/out on SP/DIF
Mono or Stereo operation
3 hours continuous recording with alkaline batteries
Additional Stereo-Line-In and Stereo-Mic-In
Stereo-Line-Out
Headphone Out
Marker function during recording

Za testiranje pa te vabim, da ga osebno sprobaš!
Moraš dobit občutek, da to ni plastična igračka in kako preprost je za uporabo.
Nenad Patkovic

#14 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 31 julij 2008 - 09:38

Hvala za povabilo.
Se bova prek zs-ja zmenla.
Sam neki me še zanima kolk baterij gre not? Mam eno cf kartico od sandisca 4 gb, misliš da bi to delovalo?

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 31 julij 2008 - 10:36

Moralo bi delovati seveda.
Velja, ko ti bo, me kontaktiraj.
Noter gredo 4 baterije, ima pa tudi napajalnik, če imaš v bližini dostop do elektrike.
Nenad Patkovic

#16 Pero100

Pero100

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2008 - 05:21

Dobrdan.

Tole je moj prvi poust na temu forumu tko da najprej use pozdravljam.
Js sm meu priložnost se srečat s par terenskimi recorderji. Šlo je predvsem za snemanje reklam in filmou.
In morm rečt da najboljša mašina je definitivno Aaton Cantar-X2 Aaton
Podoben recorder je tud Nagra VI Nagra...aja ..pa še HHB portadrive sm uporabljal HHB.
Res je da so ti recorderji zelo dragi..vendar je tudi posnetek temu primerne kvalitete. (ob uporabi dobrih mikrofonou seveda)..Za film se ponavadi uporabljajo Sennheiser MKH60/70 ali pa drugi podobni usmerjeni mikrofoni. Za stereo posnetke sm imeu letos možnost snemat na Schoeps MS...zelo hudi mikrofoni. Schoeps

Precej cenejši (in tud bolj primeren za snemanje izjav-novinarsko področje) je pa tale: Sony PCM-D50 Sony
in ima zraven že stereo mic.
Podoben je še Zoom H4 Zoom

Drgač se mi pa zdi Sound Devices nekje umes med Aatoni in Sonyji, tko cenovno kot po kvaliteti; čeprau še nism snemal na Sound Devices.

Tok o tem
Pero

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2008 - 05:36

Odličen tale Aaton Cantar! cool.gif
sem ga parkrat videl v živo, me je imelo da bi si ga kar odnesel:)
Moram rečt da imaš okus tako za terenske rekorderje kot za mikrofone:)

In točno tako kot si rekel za zoom in sony recorder (pa tudi m-audiji ipd.); "in tud bolj primeren za snemanje izjav-novinarsko področje"!
Nenad Patkovic

#18 Avian

Avian

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 28 oktober 2008 - 09:13

Huh pero tole kar si pa napisal ni slabo. biggrin.gif

Glede Cantarja se strinjam zadeva je več kot odlična. Delal parkat že nanj in jumping0046.gif a mi ga kdo podari biggrin.gif

drugače pa vidim da si pozabil še na Devo, čeprav tale Deva mi ni všeč. Ni tako hmm userfriendly kot Cantar. In na žalost tudi ni tako robustna kot Cantar, tako da...

Glede mikrofonov za teren. Hja Schoepsi so supr toda ne pozabi še na DPA ali pa celo na Soundfield

Soundfield je supr za snemanje kakih atmosfer oz kakih efektov.

Glede Sennheiserjev pa niso samo MKH60 oz 70 v igri. Dosti se tudi uporabljajo še 416 oz 816. (slednji so suupr za zunaj)

Kaj ba bube? Res je da z njih ni lep zvok, toda vedno pa ti lahko pridejo prav biggrin.gif

Sam sedaj največ delam z DPA 4060 bubicam z Zaxcomovim oddajniki in sprejemniki. Čeprav tudi kaki Lectrosonicovi oddajniki se jih ne bi branil. (v bistvu če oz. ko bom nabavljal opremo potem verjetno Lectrosonics pa DPA 4060 bubica biggrin.gif)

lp Avi

p.s. Pero a si ti drugače od 100ke ?? Sam sem bil oz hodim še delat največ trenutno za Ritem. Lahko pa pade kak beer2.gif pa še kakšno razdreva na temo snemanja zvoka po terenu biggrin.gif

QUOTE (Pero100 @ 27. Oct 2008 18:21:56) <{POST_SNAPBACK}>
Dobrdan.

Tole je moj prvi poust na temu forumu tko da najprej use pozdravljam.
Js sm meu priložnost se srečat s par terenskimi recorderji. Šlo je predvsem za snemanje reklam in filmou.
In morm rečt da najboljša mašina je definitivno Aaton Cantar-X2 Aaton
Podoben recorder je tud Nagra VI Nagra...aja ..pa še HHB portadrive sm uporabljal HHB.
Res je da so ti recorderji zelo dragi..vendar je tudi posnetek temu primerne kvalitete. (ob uporabi dobrih mikrofonou seveda)..Za film se ponavadi uporabljajo Sennheiser MKH60/70 ali pa drugi podobni usmerjeni mikrofoni. Za stereo posnetke sm imeu letos možnost snemat na Schoeps MS...zelo hudi mikrofoni. Schoeps

Precej cenejši (in tud bolj primeren za snemanje izjav-novinarsko področje) je pa tale: Sony PCM-D50 Sony
in ima zraven že stereo mic.
Podoben je še Zoom H4 Zoom

Drgač se mi pa zdi Sound Devices nekje umes med Aatoni in Sonyji, tko cenovno kot po kvaliteti; čeprau še nism snemal na Sound Devices.

Tok o tem
Pero

"Sound is fifty percent of the motion picture experience" - George Lucas

#19 Pero100

Pero100

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2008 - 11:32

Hey Avian

Res je ja ..u 100tki delam ze lep cajt.

Za Devo sm tud že slišou...ampak delal z njo pa še nism.

Soundfielda majo na Vibi ..mislm da tega ST350...oz neki podobnega. Ampak nism se še spustu u tale B format surround.

Kar se pa bubic tiče mamo pa na 100tki Lectrosonics koplet: oddajnik, sprejemnik..in morm rečt da so te bubice špica...super sound (če se jih da na lepo pozicijo naštimat). Sm uporabljal tud bubice od Vibe (Sennheiser)...in so Lectrosonics 100x boljše ..seveda tud zato ker so une od Vibe ze čist pokvarjene in popolnoma zadenfane. Lectrosonics majo tud zlo fajn sistem za prtrdit bubico na obleko (človeka)...plus da vlečejo kakih 100 metrou. Uglaunem zlo fajn.

Hmm..a 416/816 sta predhodnika mkh 60/70 ?

Lep Pozdrav
Pero

p.s. Perček pa komot kdaj, ko se kje srečamo : )

#20 Avian

Avian

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2008 - 04:40

Hey Pero

hja B-format je supr. Vse kar je lepo vrzes to na 4 kanale potem pa lepo v studiju nazaj v procesor pa dobis vn ali stereo pa se igras z sirino pa obracanjem oz tudi seveda 5.1 surround (z hardware proc) oz. celo 6.1 oz 7.1 (z pluginom). Fino je da ker lepo nastimas posnames in ce ti kaj ni vsec potem lepo v studiju popravis pa je. Je pa res da je ta zadeva primerna izkljucno bolj za efekte oz atmosfere. Na eni reklami smo se igrali in posneli atmosfero z njim, in ker se je v nje kamera vrtela okoli osi smo se atmosfero zaceli z soundfieldom vrtet biggrin.gif skratka suprca

Glede Vibinih sennheiserjev pa naslednje: AAAAAJOOOOOOJ wall.gif violent085.gif Imel z njimi izkusnje in so res ze cist bogi.

lp Avi

p.s. Pozdravi lepo Samota D. biggrin.gif rec mu da ga bivsi ta cupavi sodelavec pozdravlja biggrin.gif bo ze vedu kdo pa kaj biggrin.gif

p.p.s. glede piva sam povej kdaj pa kje prec bo padlo
"Sound is fifty percent of the motion picture experience" - George Lucas

#21 Lajf pc

Lajf pc

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2008 - 11:56

moj kolega, ki se ukvarja z resnimi delom ga uporablja in ga ne zna prehvalit......
http://www.thomann.d.../edirol_r44.htm
bo kej muzike?

#22 For

For

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 47 prispevkov

Objavljeno 06 januar 2009 - 11:51

Olympus ls-10 pa nikjer ni omenjen?

Tudi iskalnik ne najde te besede....

Prosil bi vas za nasvet.
Zadnjič me je en kolega šokiral z zvokom tega prenosnika. Posnel je namreč nekaj z Beto 58A in s tem snemalnikom. Ker tudi sam imam enako kitaro kot on in tudi Beto 58A sem bil navdušen nad zvokom in na sploh z uporabnostjo te zadevice.

Zanima me pa tole. Itak sem mislil kupit nek kondenzatorski mikrofon in zdaj resno premišljujem da kupim Olympus ls-10

Če tkole prašam ... a lahko tale snemalnik konkurira kakšnem kondenzatorskemu mikrofonu tam nekje do 200 € ? (mislim na kvaliteto posnetka)

Tukaj je kar nekaj napisanega o tem snemalniku. Jaz sem predvsem poslušal tiste posnetke ker sem z angleščino bolj tko ... ashamed0002.gif

Mogoče še primerjalna tabela z konkurenti
http://digitalmedia....der-comparison/

Lepo prosim za kakšno mnenje ...in mogoče.... kje se ga v Sloveniji da dobiti za najmanj denarja?

Hvala vam!
ROCK!

#23 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 januar 2009 - 10:13

Glej, ne more en "all in one" snemalnik za 400$ zvenet, kot en samostojen mikrofon za cca. 200$.
Če nisi profesionalec boš itak nekaj časa zadovoljen z njim.
Marsikdo poroča, da so zadovoljni z njihovo (mislim na vse te male "all in one" solucije) kvaliteto, sploh ko gre za demo varijante.
Ampak za resnejše delo in posnet s tem normalen album... upam da ne pričakuješ tega od teh zadevic.

"I'm quite happy with the mics overall — they did a good job of grabbing the full range of instruments at the various sessions and rehearsals I recorded. Although the mics are reasonably free of wind noise, interviewers will want to use the excellent windscreens and engage the low-cut filter to minimize handling noise.

For those who need more flexibility, the external microphone input does a reasonable job, as you can hear in this voice recording. I go quiet in the middle so you can analyze the sound of the preamps...

I also like the wide variety of file formats and resolutions the LS-10 offers. It's handy to be able to record to MP3 to save memory with non-critical recordings; WMA compression is almost as efficient and sounds noticeably better. When memory is not an issue, WAVs at higher sample rates and bit depths will improve the sound of your recordings.

So, is this the ultimate flash recorder? I can't say until I finish this series; there will always be a contender on the horizon. But it is within spittin' distance of the winner's circle. If you are looking for a recorder that is easy to use, can go anywhere, gets great battery life, and makes excellent recordings, give the Olympus LS-10 a try."

Če si prečital mnogo pro audio revij, potem lahko med vrsticami razbereš, da je to malo več kot dobiš za to ceno in da je spodobne kvalitete.
Če ti prevedem; luštna igračka s katero se da tudi kaj naredit.
Če boš z njim snemal novinarske intervjuje ali demo posnetke bo super zadeva!

Na koncu koncev pa je marsikateri album nastal tudi na kasetarjih, važna je tvoja iznajdljivost.
Tudi s skrajno budget varijanto so naredili marsikaj, zasledil sem tudi odlične albume,... (prebiraj malo TapeOp...) ampak so si potem kupili resno opremo... le zakaj?!

Mimogrede: jaz bi počakal še kakšno leto ali dve, da jim vgradijo še vezje za mobilno telekomunikacijo in kamero, pa boš imel vse v enem žepu, "pro kamero", "pro snemalnik" in odličen "iPhone", čez leto pa mu bodo dodali še brezplačne GPS adria mape jumping0046.gif
Nenad Patkovic

#24 For

For

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 47 prispevkov

Objavljeno 11 januar 2009 - 10:41

Hvala NLP!

Ma ....sploh ne vem ....ta snemalnik se mi zdi praktičen ....se mislil da se lahko približam kvaliteti 200€ vrednim kondenzatorskim mikrofonom ...

Še enkrat hvala!
ROCK!

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov