Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Katero zvočno karto z dobrimi predojačevalci?

47 odgovorov v tej temi

#1 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 06:24

Pozdravljeni,
Sem nov na forumu.
Odločam se za nakup nove karte, za snemanje. Zanima me razlika med RME fface400 in Digigram VX222.
Katera je boljša, katera slabša?
Kakšni so preampi pri eni in kakšni pri drugi?
Kolikor vem tudi rtv uporablja digigram.
Za snemanje ne rabim več kot 2 ali mogoče največ 3 kanale. Kvaliteta mi je pomembna tako, da bom vzel tisto, ki je boljša.
Res pa je, da o digigramu na netu nisem našel nobenih review-jev.
Če ma kdo kak boljši predlog, je seveda dobrodošel. Pomemben mi je kvaliteten preamp in seveda dobra zanesljivost.
Hvala vsem za odgovore.

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 28 julij 2008 - 09:30

Rme v vseh pogledih prevlada nad Digigramom !!!
Res je pa to da nimaš 3 preampe na RME FF400!
lpX
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 10:46

Hvala sem bil malo v dilemi, pa sem raje vprašal.
Kaj pa kvaliteten primeren mikrofonski preamp?
Če se le da, se držim tistega pregovora: Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval.
Ali bo dovolj dober tisti, ki je na karti?
Ubistvu za svoje delo rabim samo dva vhoda in dva izhoda.
Hočem reči bi za tako ceno kot je fface400 dobil dobro karto in preamp seveda z manj vhodi, ali pa se mi vseeno splača nabavit to karto in preamp posebaj?
Rad bi čimbolj optimalno iskoristil karto in na čimbolj enostaven način dosegel dobre rezultate, zato tudi ne rabim vseh teh dodatnih stvari, ki jih ima ta karta, seveda pa mi je kvaliteta pomembna.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 11:20

Na karti sta čisto solidna preampa tko da ni straha!
Zakaj pa sploh potrebuješ opremo ?

#5 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 11:39

Zato, ker se bom ukvarjal z digitalizacijo, pa tudi tako za snemat, mastering me zelo zanima, pa nebi rad kupil kar nekaj.
P.s.
Kako je s hiss filtri, kako se to dela v studijih?
So filtri softwerski, oz. hardwerski?
Zelo všeč so mi posnetki na nekaterih cd-jih in to področje me že od nekdaj zanima.

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2008 - 11:50

QUOTE (blaž @ 28. Jul 2008 11:39:09) <{POST_SNAPBACK}>
Kako je s hiss filtri, kako se to dela v studijih?
So filtri softwerski, oz. hardwerski?

Oboje SW in HW.

#7 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2008 - 01:41

Kakšne filtre svetuješ, za najbolj optimalne rezultate?
Se je bolje osredotočit na software, ali na hardware?
Velikokrat sem se igral z raznimi posnetki, ampak je problem, ker se pri reduciranju šuma pojavijo tako zvani artifakti, sepravi je potrebno limitirat frekvenčno območje med 8 in 10000 hz, pa še takrat se znajo pojavit problemi.
To se sliši podobno, kot slaba internetna, oz. telefonska povezava. Kakšen nasvet morda, kako čimbolj učinkovito odstranjevati šum, je pa verjetno že za v drugo temo.
Recimo vzemimo posnetek iz master traku, ki je bil pozneje digitaliziran.
Kako profesionalci to počnete in na kaj ste najbolj pozorni?
Glede na to, da bom kartico uporabljal predvsem za takšne namene, se mi zdi vprašanje kar na mestu.
Hvala.

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 29 julij 2008 - 07:53

Pri tem ni pravil, so samo tvoja ušesa, monitorji in akustika prostora.

#9 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 julij 2008 - 09:06

Za kvaliteto, stabilnost, zanesljivost in normalen denar: RME ali ECHO, če si na jabki pa še APOGEE DUET in METRIC HALO.

Metric Halo (dvokanalni ne osem) izstopa z kvaliteto preampov, apogee ima tud v redu preampe, rme in echo imata spodobne preampe, echo malo boljše kot rme.
Zmeraj je bolje samostojen preamp, te izbereš po ukusu in budžetu primerno.
Morda za začetek uporabljaš tiste na kartici, ko pa stvari postanejo ambiciozne in zahtevnejše, pa še nekaj denarja se nabere, pa dokupiš kar želiš.
Nenad Patkovic

#10 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2008 - 11:51

Ok, hvala vsem za nasvete, bom razmislil, pa seveda nekaj od tega nabavil.
Kako je potem s temi software oz. hardware filtri, kaj od njih in seveda kje v slo se splača kupit?
Ali je nujno imeti hhardware, ali je dovolj samo software?
Zanima me predvsem, kako se znebit artifaktov, ki nastanejo ob reduciranju raznih šumov. Šum sicer res popolnoma izgine, samo se pa pojavijo te artifakti na posnetku tako, da se posnetek sliši bolje s šumom,kot brez, vsaj po svoji dinamiki.
Kateri program je za tako delo najboljši, pa tu ne mislim po funkcijah, ampak po učinkovitosti, oz. rezultatu?

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 julij 2008 - 09:22

Ali boš uporabljal SW ali HW efekte je stvar osebne izbire, okusa, navade in zahtev.
Imaš kvalitetne HW filtre ki imajo svoje omejitve in prednosti (analogen zvok, fizičen kontakt, vendar omejitev je na število kanalov - mono, stereo, cena,...).
Imaš tudi kvalitetne SW filtre (tudi zna biti visoka cena, skoraj ni ojemitve kanalov - moč računalnika, kvaliteta enim res profesionalcem ni enaka analognim... kar je relativno,...).

Najprej se uči s SWjem, pa potem vidiš če potrebuješ HW, lahko tudi najameš studio in finalne tracke koloriraš v pravem studiju brez da bi plačeval dneve in dneve snemanja. Če se boš dovolj izuril z SW plugini, boš dobil dovolj dober zvok, pač ogromno izkušenj, pa tudi z analogno opremo ni tako lahko, pa vzdrževanje...

Za igranje z zvočnim spektrumom ti priporočam iZotope RX restoration bundle. Ko se boš z njim naučil delat, boš prijetno presenečen.
Čudežev ne bo, a bodo več kot zadovoljivi rezultati.
Nenad Patkovic

#12 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 30 julij 2008 - 02:32

Nlp, hvala. Bom poskusil tako, pa bomo videli, kaj pa kako se bo obneslo.
Kako si pa mislil s tistim, da bi lahko tudi v studiju delal, ne da bi plačeval ure?
Mislim, da se dandanes nade redko kdo, ki ti da kaj zaston.

#13 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 30 julij 2008 - 07:18

Ni mislil da boš dobil studio v uporabo zastonj ! Prineseš s sabo final tracke ter jih tam analogno z HW obdeluješ - v studiu, ne da bi v njem zapravljal čas in denar z presnemavenjem, itd

#14 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 30 julij 2008 - 08:27

aha, no lepo, samo da vem.

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 julij 2008 - 11:33

Ja tako kot ixi pravi, namesto dnevov ki bi jih preživel in plačal v studiu, je to lahko le par urc, kar pa je finančno zanemarljivo.
Nenad Patkovic

#16 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 03 september 2008 - 07:36

Evo, zdej sem se pa dokončno odločil. Vzel bom echota Laylo3G. Ugotovil sem, da rme ne rabim, vsaj po funkcijah in temu nikoli ne bom mel toliko kanalov aktualnih, da bi se mi to splačalo, pa še verjetno bom nekaj prišparal za kaj drugega. Zanima me samo še ena malenkost katero verzijo mi priporočate?
Po eni strani bi vzel PCI, po drugi pa fireWire, vsaj kar se povezljivosti tiče, je lažje, pa še z latenco verjetno ni takega problema.
Zanima me, za vse lastnike te kartice, bi se dalo prek zs-jev zmenit, da bi pri komu to kartico videl oz. bolje rečeno slišal?
Verjamem, da je odlična kartica samo vseeno. Glede na to, da jo moram posebaj naročit bi bilo bolje, da bi jo prej pri nekomu, ki jo že ma sprobal.
Hvala vsem.

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 03 september 2008 - 09:13

PCI ima nižjo latenco in večjo stabilnost.
Nenad Patkovic

#18 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 03 september 2008 - 10:08

Nlp, vem, samo na njihovi strani piše, da naj bi bilo skoraj isto. Pa ok, saj konec koncev cene so tu tu, tako da je res skoraj vseeno. Če praviš, potem je PCI boljša izbira.

#19 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 09:04

Kaj noben nima te karte?

#20 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 09:24

Jaz bi definitivno vzel RME Fireface 400, če izbiraš med tema dvema. Med drugim ima kar precej prednosti, kot so SteadyClock ter RME TotalMix, ki je za mene eden najboljših vmesnikov nasploh.

PCI verzije Echo karte niti pod razno ne bi kupil, ker gre PCI vodilo ven in vse prehaja na PCI Express (PCIe in NE PCI-X). In kolikor vidim, oni še nimajo PCIe verzije. Pomeni, da boš menjal računalnik... boš moral menjati tudi karto.

BTW... latency pri tebi ni pomemben, če boš posnetke samo obdeloval (ali tudi snemal, saj skoraj vse karte dan danes omogočajo near zero-latency monitoring). Latenca v digitalnem svetu pa je VEDNO prisotna.

Če pa gledaš za res profesionalnim orodjem za mastering in obdelovanje posnetkov, pa poglej za SADiE (http://www.sadieus.com/).

LP
www.mmedia.si

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 12:49

Pač vtakneš PCI kartico v PCIe adapter itd, mar ne?!

SteadyClock je slabša urca kot jo premore Echo, kako da tega ne veš?!

RME TotalMix je res nadpovprečen, ampak ali bo potreboval zahtevne routinge?!

SADiE je dobesedno propadel in ga v skrajnem zadnjem hipu kupil Prism Sound za sitniš.
Je pa lušten sistem, ki pa ima dandanes prehudo konkurenco (recimo na hitro iZ radar, Merging Tech., Euphonix, Sydec...). Sicer sem ga pa povohal na BBCju pa me ni vrgel na rit!... sploh za takšne brezvezne cene!

Ampak zakaj omenjaš high end človeku, ki bi rad imel normalno low/ mid budžet kartico?!
Samo, da ga zmedeš.
Nenad Patkovic

#22 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 01:58

Dej NLP umir se.

Pa ne ti meni z urami in konverterji.

LP
www.mmedia.si

#23 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 02:17

Aja?!
No potem pa ti povej za spremembo kaj pametnega pa brez ironije, nesramnosti in mnogokrat šifriranih odgovorov. Ne bodi tak Gorenjc!
Si sploh kdaj delal s SADiE sistemom al so ti samo slikice všeč?
Nenad Patkovic

#24 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 02:49

Vidva. sej se ni treba skregat takoj. Meni echo čisto zadostuje, ma dobre preampe, boljše kot rme, konverterje verjetno tudi, za to kar ga bom potreboval, bo še predobr.
Najpomembneje pa je, da ma analogne potenciometre za nastavljanje kanalov, gain itd.
Mislim, da mi bo to čisto dovolj za to, kar bom jst uporabljal.
Rme pa ima vse v konzoli, pa še dvakrat je dražji.
Ne vem zakaj potem nekateri echota tako hvalijo, če nebi bil dober, ga verjetno nebi.

#25 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 04:45

QUOTE (NLP @ 6. Sep 2008 15:17:56) <{POST_SNAPBACK}>
Aja?!
No potem pa ti povej za spremembo kaj pametnega pa brez ironije, nesramnosti in mnogokrat šifriranih odgovorov. Ne bodi tak Gorenjc!

Ne komentiram spljoh. Gorenc, lol biggrin.gif

Si sploh kdaj delal s SADiE sistemom al so ti samo slikice všeč?

Ne, nisem delal s SADiE sistemom jaz osebno, ampak poznam folk, ki ga ima in VEM kako in kaj dela.
Bolj ali manj je namenjen masteringu, restavriranju posnetkov, itd... Za sam tracking pa je bolj tako tako.

Niti približno se ne mislim kregat in izpodbijat kakršno koli mnenje. In napisal sem, da bi JAZ KUPIL TO IN TO. Kaj bo pa on, ali kaj bi navsezadnje ti nabavljal mi je pa popolnoma vseeno, pa če takoj kupi philips kasetar. Svetujem pa po lastnih izkušnjah, po tem kar pač vem in kar sem imel možnost probat. Nikakor pa niti slučajno ni treba mojega mnenja upoštevat, da se razumemo.

Povem svoje mnenje in to je vse. Saj si že slišal za termin "diskusija", kaj? Še enkrat si preber, kaj sem napisal.

Če pa ne znaš brat, daj pa sestra. violent085.gif

LP
www.mmedia.si

#26 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 06 september 2008 - 04:53

evilgrin0040.gif pheee pa taka moderatorja ! da vidmo ko je jači jumping0046.gif strongbench.gif
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#27 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 06 september 2008 - 06:21

QUOTE (Blaster @ 6. Sep 2008 14:58:47) <{POST_SNAPBACK}>
Dej NLP umir se.

Pa ne ti meni z urami in konverterji.

LP

QUOTE (Blaster @ 6. Sep 2008 17:45:43) <{POST_SNAPBACK}>
Ne komentiram spljoh. Gorenc, lol biggrin.gif

...
Niti približno se ne mislim kregat in izpodbijat kakršno koli mnenje. In napisal sem, da bi JAZ KUPIL TO IN TO. Kaj bo pa on, ali kaj bi navsezadnje ti nabavljal mi je pa popolnoma vseeno, pa če takoj kupi philips kasetar. Svetujem pa po lastnih izkušnjah, po tem kar pač vem in kar sem imel možnost probat. Nikakor pa niti slučajno ni treba mojega mnenja upoštevat, da se razumemo.

Povem svoje mnenje in to je vse. Saj si že slišal za termin "diskusija", kaj? Še enkrat si preber, kaj sem napisal.

Če pa ne znaš brat, daj pa sestra. violent085.gif

LP

No, ko sem pa jaz povedal svoje mnenje pa ni bilo v redu, ne.
Nenad Patkovic

#28 Katoda

Katoda

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 07 september 2008 - 01:13

al so ti samo slikice všeč?

lool

kewlpics.gif

#29 blaž

blaž

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 07 september 2008 - 05:39

Blaster, hvala za link, sam tistega res ne bom kupoval. Predrago, za moj proračun vsaj za enkrat. Kupoval sem pasata in ne ferarija. Verjamem, da si mi dobro predlagal. Vglavnem vidim, da noben nima te karte, za sprobat.

#30 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 07 september 2008 - 11:33

Ker si napisal, kako profesionalci to počnejo, sem ti pač samo informativno podal link SADiE-ja, ki je res "profi" in ga predvsem uporabljajo za mastering in restavriranje posnetkov, kot sem povedal.

Če kupuješ navadno zvočno karto, itak da ne pride v poštev. Budget-a nisi navedel, navedel si samo uporabo.

RME je v vseh pogledih zakon. Imam tudi Presonus Firestudio in ti lahko povem, da interface ni za primerjat. ECHO pa poznam samo Layla24 in nič drugega, tako da ti težko kaj povem o njih.

Glede na to, da pa en izmed uporabnikov na formumu strašno hvali ECHO karte in to v večih postih, pa predvidevam, da jih je že pobliže spoznal oz. ima doma celo kakšno za sprobat? Ali pa so mu samo slikice všeč. jumping0046.gif

LP
www.mmedia.si

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov