AUX - SCART problem zvoka
Začel
sm28885
, jun 22 2008 06:21
12 odgovorov v tej temi
Objavljeno 22 junij 2008 - 06:21
Se opravičujem, če nisem pod pravo temo tega opredelil. Imam pa naslednji problem. Kadar priključim SCART kabel iz glasbenega mikro stolpa na TV se mi na AUX kanalu, ki ga imam prav tako povezanega iz stolpa na računalnik pojavi šum v zvoku. Tako, da moram vedno izklopit SCART kabel kadar vključim AUX kanal na stolpu. Zanima me, če je kakšna možnost, da se ta šum, ki je prisoten na AUX kanalu odpravi medtem ko je SCART priključen. HVALA že v naprej za odgovore!
Objavljeno 22 junij 2008 - 06:43
QUOTE (NLP @ 22. Jun 2008 18:27:41) <{POST_SNAPBACK}>
Da ni to kakšna napaka s samimi napravami?!
Dvomim, saj ima moj prijatelj isti mikro stolp in enako težavo..
Objavljeno 22 junij 2008 - 10:06
QUOTE (sm28885 @ 22. Jun 2008 19:21:53) <{POST_SNAPBACK}>
Se opravičujem, če nisem pod pravo temo tega opredelil. Imam pa naslednji problem. Kadar priključim SCART kabel iz glasbenega mikro stolpa na TV se mi na AUX kanalu, ki ga imam prav tako povezanega iz stolpa na računalnik pojavi šum v zvoku. Tako, da moram vedno izklopit SCART kabel kadar vključim AUX kanal na stolpu. Zanima me, če je kakšna možnost, da se ta šum, ki je prisoten na AUX kanalu odpravi medtem ko je SCART priključen. HVALA že v naprej za odgovore!
Praviš šum. Je pa najverjetneje 'brum'.
Probaj naslednje : Izklopi ANTENO iz TV in bo nehalo brneti (šumeti - praviš).
Rabil boš ločilni transformator....
Javi, kaj dogaja
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 22 junij 2008 - 10:49
QUOTE (Aleš Dravinec @ 22. Jun 2008 23:06:25) <{POST_SNAPBACK}>
Praviš šum. Je pa najverjetneje 'brum'.
Javi, kaj dogaja
Javi, kaj dogaja
Sem izklopil anteno in šum oz. brum je ponehal.
Hvala!
Objavljeno 23 junij 2008 - 12:17
Če gre za brum, ta nastaja zaradi razlik napetonstnih potencialov mase. V tvojem primeru zaradi razlike med TV-em in stolpom. Probaj priklopit vse tvoje "naprave" na razdelilec in na eno vtičnico da ne bo razlik, da bo ista ozemljitev, ista faza in ista ničla. Tako bi brum mogel prenehat
Poročaj.
Objavljeno 23 junij 2008 - 05:23
QUOTE (sm28885 @ 22. Jun 2008 23:49:06) <{POST_SNAPBACK}>
Sem izklopil anteno in šum oz. brum je ponehal.
Ločilni transformator? Se najbolj ne spoznam na te stvari. Kako pa deluje? Je treba to kupiti v trgovini? In kakšna je cena pribl.?
Hvala!
Hvala!
sm.... ,
Problem je v tem, ker je celoten sitem TV - stolp - računajnik , ki je spojen med sabo z audio kabli, ozemljen na dveh krajih : prvič preko šuko vtikača računalnika, drugič pa preko koaksialnega kabla (najverjetneje) kabelske televizije.
Res je, kot pravi 'sven', da gre za potencialno razliko med masami. Če imaš možnost, z AC voltmetrom izmeri (zaradi radovednosti) nepetost med antensko vtičnico (nepriključeno) in ozemljitvenim vodnikom na katerikoli vtičnici. Če boš nametil manj kot 30V, dam za pivo,..., pazi, ker zna biti tudi 100V, pri meni doma na primer je že tako.
No, o rešitvi :
Prekiniti je potrebno 'ground loop' ali masno zanko po naše. To narediš tako, da priklučiš med TV in stolp, ali pa med PC in stolp tako imenovani ločilni transformator. Ta poskrbi za to, da popolnoma galvansko loči obe priključeni aparaturi, audio pa gre 'skozi' nespremenjen.
Poceni, a solidni stereo ločilni transformatorji se uporabljajo tudi v avto akustiki. Imaji RCA (činč) vhoda in izhoda, tako da nimaš težav s priključitvijo.
Pokliči podjetje Farmel iz Novega mesta, kjer imajo kose na zalogi (07 337 39 40) in vprašaj za ločilne činč transformatorje, ki jih po navadi priporoča Aleš, bodo že vedeli.
Upam, da boš rešil.
Pozdrav
P.s.: Zna se zgoditi, da bo kdo predlagal izolacijo ozemljitve ne vtikaču računalnika ali kaj podobnega. Ne poslušaj !! Je napačna, nevarna, nezakonita in neumna rešitev, pa še pomaga ne v večini primerov !
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 23 junij 2008 - 01:09
QUOTE (Aleš Dravinec @ 23. Jun 2008 06:23:50) <{POST_SNAPBACK}>
sm.... ,
Problem je v tem, ker je celoten sitem TV - stolp - računajnik , ki je spojen med sabo z audio kabli, ozemljen na dveh krajih : prvič preko šuko vtikača računalnika, drugič pa preko koaksialnega kabla (najverjetneje) kabelske televizije.
Res je, kot pravi 'sven', da gre za potencialno razliko med masami. Če imaš možnost, z AC voltmetrom izmeri (zaradi radovednosti) nepetost med antensko vtičnico (nepriključeno) in ozemljitvenim vodnikom na katerikoli vtičnici. Če boš nametil manj kot 30V, dam za pivo,..., pazi, ker zna biti tudi 100V, pri meni doma na primer je že tako.
No, o rešitvi :
Prekiniti je potrebno 'ground loop' ali masno zanko po naše. To narediš tako, da priklučiš med TV in stolp, ali pa med PC in stolp tako imenovani ločilni transformator. Ta poskrbi za to, da popolnoma galvansko loči obe priključeni aparaturi, audio pa gre 'skozi' nespremenjen.
Poceni, a solidni stereo ločilni transformatorji se uporabljajo tudi v avto akustiki. Imaji RCA (činč) vhoda in izhoda, tako da nimaš težav s priključitvijo.
Pokliči podjetje Farmel iz Novega mesta, kjer imajo kose na zalogi (07 337 39 40) in vprašaj za ločilne činč transformatorje, ki jih po navadi priporoča Aleš, bodo že vedeli.
Upam, da boš rešil.
Pozdrav
P.s.: Zna se zgoditi, da bo kdo predlagal izolacijo ozemljitve ne vtikaču računalnika ali kaj podobnega. Ne poslušaj !! Je napačna, nevarna, nezakonita in neumna rešitev, pa še pomaga ne v večini primerov !
No, o rešitvi :
Upam, da boš rešil.
Pozdrav
Hvala za pomoč! Sem naročil tale transformator in javim kako bom kasneje rešil.
Objavljeno 24 junij 2008 - 08:55
QUOTE (sm28885 @ 24. Jun 2008 19:33:44) <{POST_SNAPBACK}>
Sem zrihtal zadevo in brum je ponehal. Hvala vsem za pomoč.
Lp
Lp
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com
ADRaudio
www.adraudio.com
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov