Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Ctrl rm

50 odgovorov v tej temi

#1 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 05 junij 2008 - 07:20

Pozdravljeni!

Imam prostor z naslednjimi merami: Š: 2,85m ; D: 3,9m ; V:2,5m

Uporabljal bi ga kot kontrolno sobo, morda bi občasno v njem tudi kaj posnel.

Prostor je z oknom ločen s snemalnico.

Kako mi predlagate namestitev akustike in postavitev opreme, ki zajema: mešalno mizo z merami 95cm x 75 cm + cca. 10cm kabli, stojalo z dvema synthoma, 2 racka 10HE, par studijskih monitorjev, PC in 19" LCD ter 2x 15" CRT (mogoče bosta CRT-ja romala v smeti in ju bo nadomestil še en 19" LCD)?

Prilagam še tloris prostora:

Kako bi vplivalo na akustiko, če bi postavil vrata na steni med studijem in kontrolno sobo levo od okna namesto na zunanji steni, kot so na skici oz. katera postavitev je boljša?

LP

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 05 junij 2008 - 09:17

V tem prostoru je še najbolje da je mix miza in mix pozicija po dolžini sobe. Vrata če bi bila med studijem in snemalnico... je vprašanje dosedanje konstrukcije, vsekako boš si morda zaželel difuzijo na hrbtni steni, potem boš moral "obesiti" del difuzerjev tudi na vrata.

Vsekakor pa bo potrebno dosti zvočne izolacije...smile.gif

Kaj "studio"/ snemalnica je kaj večja?!
Nenad Patkovic

#3 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 06 junij 2008 - 11:05

Snemalnica je 4m x 9m

#4 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 06 junij 2008 - 11:14

... in čemu večji prostor ne bi bil CR? Iz te bi še lahko nastal v redu režirka.
Za snemalni prostor imaš tako nekoliko prenizek strop, da bi imel neke hude prednosti v večjem prostoru...
Nenad Patkovic

#5 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 06 junij 2008 - 11:22

Večji prostor se žal uporablja tudi za druge stvari, zato je nemogoče, da bi imel v njem stalno postavljeno tehniko, mikrofone in inštrumente pa lahko vedno umaknem.

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 06 junij 2008 - 12:04

Kakor želiš.
Ko boš obdelal ta majhno sobico tako kot je treba (brez nekih piramidic in takšnih...) ti bo ostalo par kvadratnih metrov (cca. 7-8) za premikanje... aja pa še minus mix miza, par synthov, 2 racka 10HE, par studijskih monitorjev, PC in 19" LCD ter 2x 15" CRT,... boš delal na reciva 3-4m2 pa še z akustiko ne boš spet zadovoljen, ker boš nafopal tolko refleksivne navlake v tole kamro da boš spet hotel dodajat akustične elemente.
Vidiš dilemo?
Poznam cirkuškega akrobata, ki živi na pol kvadratna metra jumping0046.gif
Nenad Patkovic

#7 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 06:20

Končno se bo počasi začelo graditi studio.

Stanje je takšno: CRT-jev ne bo, tiste stene, na kateri so narisana vrata pravzaprav še ni, zato bodo lahko vrata kjerkoli na tisti steni, morajo pa biti obvezno na tisti steni. Tisto veliko okno med ctrl in live roomom bom konkretno zmanjšal in bo najverjetneje točno na sredini stene.

Glede pozicije mize nisem najbolje razumel, zato prilagam skico da vidim, če sem razumel 90° narobe.

Vse vertikalne vogale mislim "obdelat" z 10cm DP-8 pod kotom 45°, nisem se pa še odločil ali bom dal širino absorberja 60 cm ali 1m (računam na kakšen nasvet).
Tla so trenutno betonska, a jih bom moral katramirati zaradi vode, čez pa nameravam dati stiropor in beton - skupaj bo prišlo cca. 10 cm, tu gre predvsem za toplotno izolacijo.
Strop bo najverjetneje sestavljen iz 5cm tervola DP-5 ali DP-8 (spet računam na vas), nad tervolom bo še 5 cm airgapa, tervol pa bo pokrit s takimi letvicami, kot je Crocy obil stene ali pa kar OSB ploščami (spet potrebujem kakšno mnenje).
Pod strop bi obesil še cloud absorberje - 10cm tervol.

Okno na zunanji steni je precej nad tlemi, tako da nameravam pod njim zgradit difuzor (QRD ali skyline?).
Če je ta miks pozicija pravilna, mi levo in desno od notranjega okna oz. za monitorji naredil še 2 skyline difuzirja.
Levo in desno pa bi na e.r. točkah dal absorberje iz 10 cm tervola (verjetno dp5) ki bi bili 10 cm oddaljeni od stene oz na eni strani bi bil morda pritrjen na vratih.

Po potrebi bi še horizontalnim kotom dodal absorberje, a bi te dodajal ko bo prvi del akusične opreme končan in bom opravil meritve, saj ne bi rad "ubil" sobe.

Imam še eno vprašanje: Katero frekvenco naj izberem za izdelavo difuzorjev? Naj si nekako pomagam z izračuni z Acoustic calculatorjem ali naj ko postavim absorberje izmerim, katere so težavne frekvence?

Upam, da mi ne boste obrnili hrbta.

Hvala in LP

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 07:05

Dobro si prečitaj IXI-jevo kontrolno sobo, ko si jo je delal, naj bo to vzor za male prostore!!!

Če hočeš da je frekvenčna slika dokaj linearna v tako malem prostoru, bo žal prostor dokaj mrtev (reverbtime/ decay sobe), ali pa ne bo ravne frekvenčne slike. Tako pač je v malih prostorih.

Difuzor naj difuzira od cca. 500/ 600Hz pa do cca. 5000/ 8000Hz.
Za to je dovolj globina do 18-20cm in širina enega vala ali kockice cca. 1.5-2.5cm (Skyline 2D difuzor je od RPGja in temelji na prime number 157, BBCijev pa le na prime number 7).
Večja globina, nižje frekvence difuzira, tanjši vali ali manjše kockice pa določajo difuzijo visokih frekvenc.

v tvojem primeru idi z QRD 1D in recimo sekvenco 17, 19, 23..., višja je sekvenca več površine lahko pokriješ z enakimi difuzorji, ker če je sekvenca mala postane difuzno polje preveč uniformirano, kar pa ni okej!
Ampak ti imaš malo zadnjo steno, pa bo 17, 19, 23 čisto zadostovalo.

Tako, da ne rabiš pretirano teoretizirat:)

Vse ima neke meje, zato difuzor ne more biti broadband, če ni takšen kot recimo tale večsekvenčen: RPG diffractal

Difuzor, ki gre do cca. 500/ 600Hz, potrebuje cca. 1.8m, da razvije efektivno in optimalno difuzno polje!
Torej moraš biti vsaj za toliko oddaljen od njega, da deluje v vsej svoji moči.
Zato boš lahko v režiji imel difuzor le za hrbtom, če bo smer poslušanja po dolžini.

Smer poslušanja: po dolžini obvezno! Sploh v takem majhnem prostoru.

Difuzor naj bo v višini glave!
Nenad Patkovic

#9 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 07:54

Hvala za odgovore.

Kar nekaj sem že prebral o akustiki (tudi vse kar je bilo kadarkoli napisano na tem forumu), zato sem se tudi odločil, da bom v bodočem "studiu" poskusil ustvariti čimboljše pogoje, saj vem da se v slabem prostoru ne da ustvariti ničesar.

Torej sem vse obrnil za 90°?

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 08:36

Ja.
Po dolžini!
Nenad Patkovic

#11 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 08:57

Saj tako sem si tudi prvotno zamislil, a me je tisto, da mora biti miza po dolžini, zmedlo.

LP

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 10:11

QUOTE (jetam @ 29. Dec 2008 20:57:12) <{POST_SNAPBACK}>
Saj tako sem si tudi prvotno zamislil, a me je tisto, da mora biti miza po dolžini, zmedlo.

LP

"... še najbolje da je mix miza in mix pozicija po dolžini sobe..."
tale stavek te je zmotil?
Oprosti nerodno in nenatančno sem napisal.

Zmeraj je v malih prostorih bolje imeti orijentacijo poslušanja po dolžini, ker so hrbtne kasnejše reflekcije preblizu "early" reflekcijam in se medsebojno kregajo ter izkrivljajo zvočno sliko.

Večji prostori, mnogo manj težav...
Nenad Patkovic

#13 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 29 december 2008 - 11:02

QUOTE (NLP @ 29. Dec 2008 22:11:46) <{POST_SNAPBACK}>
"... še najbolje da je mix miza in mix pozicija po dolžini sobe..."
tale stavek te je zmotil?
Oprosti nerodno in nenatančno sem napisal.

Zmeraj je v malih prostorih bolje imeti orijentacijo poslušanja po dolžini, ker so hrbtne kasnejše reflekcije preblizu "early" reflekcijam in se medsebojno kregajo ter izkrivljajo zvočno sliko.

Večji prostori, mnogo manj težav...

Vem, vem... zato sem si pol leta belil glavo s tem zakaj bi v mojem primeru bilo bolje obratno.

No sedaj vem, da je prišlo le do nesporazuma.

#14 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 02:46

V merilu sem narisal kako nameravam opremiti prostor:

Na stropu in v vseh kotih stropa bodo še dodatni absorberji. Verjetno bo potrebno še kaj, zato prosim za še kakšno mnenje.

LP

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 04:49

Ni slabo. Le tvoj sweet spot bo verjetno bolj pri "sredini".
Tako kot pravi akustik Wes Lachot, naj bo izhodišče 38% in potem še prilagajaj pozicijo.
... kar pa pomeni morebitne zaplete, mislim da že slutiš, da bosta levi in desni absorber morda že prekrivala šipe...
Nenad Patkovic

#16 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:04

Sweet spot (križ) je točno na 38%

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:08

Potem pa oprosti:)
optična varka očitno.
Nenad Patkovic

#18 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:19

Potem pa oprosti:)
optična varka očitno.

Oprostim smile.gif Res izgleda čudno. Ko sem risal sem 3x premeril, ker nisem mogel verjet.

Difuzor na vratih bi bil verjetno takšen (višine skoraj celih vrat z luknjo za kljuko):

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:21

Edit: Dobro bo!
Nenad Patkovic

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:31

Iz česa pa boš naredil difuzor, les je pretežek!

Moj predlog:
lahko narežeš težek tervol 2.5cm ali 5cm debel na takšne velike kose, preko "well-ov" pa nalimaš kakšno gumo, ob strani pa prekriješ le s tkanino, da deluje kot difuzor in absorber - realtraps difuzor princip.
Meni je ta ideja odlična, mnogo, mnogo bolj kot leseni ali iz stirodura.

Najgloblji "well" naj bo do cca. 18-20cm in širina enega cca. 2.5cm...
Nenad Patkovic

#21 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:41

Glede difuzorja se še nisem odločil.

Razmišljal sem 3-5mm vezani plošči (mora biti tanko da bo šlo na vrata), čeprav zadnje čase se nagibam k temu da bi bil hkrati tudi absorber.
V Hendrixu sem videl da je v wellih nekaj takega kot tapison, kaj je pod tem pa ne vem...

Tudi tvoja rešitev se mi zdi zanimiva, čeprav mislim da tudi lesen ne bi smel biti pretirano težek.

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 05:54

Kaj je to Hendrix? Studio?
Maš kakšno slikico?

Naredi tako kot sem ti rekel, ne glede na težo (seveda se da naredit da je lesen in ni "poln" in temu posledično mnogo lažji).
V malih in srednje velikih prostorih je absorbcije, predvsem nižje, zmeraj premalo!
Nenad Patkovic

#23 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 06:12

Kaj je to Hendrix? Studio?

Ja RTV-jev studio v Kopru.
Slike nimam pri sebi, če jo najdem jo "objavim".

Če bo le mogoče bom naredil tako kot predlagaš. pri tej zasnovi me skrbi edino to da guma na tervolu ne bo stala.

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 december 2008 - 06:45

Aha hvala, sem že mislil da je Jimi oživel smile.gif

Gumo prilimaš z eno gumi lezungo/ lepilom za gumo, klasičen neostik recimo.
Lahko je tudi plastika, realtrapsi imajo npr. malo debelejšo plastično neke vrste folijo.
Mora pa biti tervol vsaj 80kg/m3 - DP8, lahko več...
Nenad Patkovic

#25 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 31 december 2008 - 11:38

Obljubljena fotka...

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 07:44

Ja to ni prav, "well-i" bi morali biti refleksivni.
Razen če jih ne moti, da ta "tapison" absorbira visoke.
Hvala za fotko.
Nenad Patkovic

#27 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 09:45

Pa še jst eno iz RSL-a:

RSL.jpg

LP,
T
www.mmedia.si

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 10:20

Ta je normalen, ja:)
A si preštel koliko ima "well-ov"?
Nenad Patkovic

#29 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2009 - 10:58

Ugotovil sem, da bo potrebno še prednjo steno izolirati.
Bi bilo moteče, če bi bila ta stena obita npr. z lesom, pod katerim bi bilo 5 cm tervola dp-8 / dp5, ostale 3 pa betonske?

LP

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2009 - 12:40

Kaj natančno te je napeljalo na to misel?!
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov