Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Slovenska produkcija

41 odgovorov v tej temi

#1 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2006 - 09:42

Katere slovenske rock in pop plate zvenijo po vašem mnenju najbolje?

Ter seveda, kdo jih je delal... ?

LP

#2 bopsi

bopsi

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 55 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2006 - 11:36

QUOTE (St|lus)
Katere slovenske rock in pop plate zvenijo po vašem mnenju najbolje?

Ter seveda, kdo jih je delal... ?

LP

Zdi se mi, da se po ve?ini vsi producenti SLO POP/ROCK produkcije ve? ali manj med sabo poznamo. Želel bi, da se motim, vendar po mojem mnenju iz tega sledi, da drug drugega ne bomo niti pretirano hvalili, niti grajali. Mogo?e se pa le motim in torej na plano s kritikami..... :-)

#3 soundpad

soundpad

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 14 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2006 - 07:25

Plata od Neishe je za moje pojme dobr narjena čeprav mi je bolj všeč po aranžmajski plati kot po produkcijski...dobri komadi + dobri glazbeniki...cant go wrong!

#4 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2006 - 07:32

LP[/quote]

Zdi se mi, da se po ve?ini vsi producenti SLO POP/ROCK produkcije ve? ali manj med sabo poznamo. Želel bi, da se motim, vendar po mojem mnenju iz tega sledi, da drug drugega ne bomo niti pretirano hvalili, niti grajali. Mogo?e se pa le motim in torej na plano s kritikami..... :-)[/quote]

Glede na to, da vedno vsak najde v vsakem projektu nekaj, kar mu ni všeč, predlagam sledeče. Za vsako pohvalo, lahko daš eno grajo. Vsa mnenja so seveda subjektivnega značaja.

Primer: Neisha-avtorsko in aranžmajsko izvrstno, osebno pa mi ni najbolj všeč vokal.

lp

#5 alesko

alesko

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 05 februar 2006 - 01:15

Dve plošči, ki sta me prepričali, sta Katere barve je tvoj dan skupine Dan D (Žare Pak) in Mindhacker Lare Baruca (Peter Penko) - dokaz, da znamo tud Slovenci delat zahtevnejšo produkcijo...

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 20 februar 2006 - 11:20

No pa bom še jst podal svoje mnenje!

Dan D - Katere barve je tvoj dan ? (Žare Pak)
Lare Baruca - Mindhacker (Peter Penko)
Bohem - Življenje in zločin (Boštjan Podlesnik)
Neisha - Neisha (Dejan Radičevič)

zanimiva pa mi je plata Zoran Predin - Žarniza za boljši jutri

Drugač se pa najde tut kak posnetek do kakšnega no name banda ku ma prav hudo produkcijo! :roll:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#7 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 20 februar 2006 - 01:23

No, bom še jaz povedal svoje, čeprav sem tudi sam zastavil vprašanje in odprl temo.

Men ma recimo ful hud sound plata od Šank Rockov - Vzemi ali pusti (Bor Zuljan)... Prou peveč uiber definirano vse skupaj, hehe. Skratka ... hudo. :oops:

Potem Tinkara Kovač - O-Range (Andrea Fleggo), zelo dober izdelek, po soundu me spominja na italijansko produkcijo, ne pretirava z delayji, reverbi, ...

Žal pa mi npr. večkrat pohvaljena produkcija od Siddharte Rh- ne zveni ne vem kako oh in sploh. Mislim, da bi si fantje glede na to, kakšni muskontarji so se skupaj zbrali in kakšne komade majo, zaslužili boljšo produkcijo.

Neisha - Neisha (Dejan Radičevič), zelo lepo, še vedno pa ne moreš primerjat s tujo produkcijo. Drugače punci kapo dol!!! Končno ena prava glasbenica v Sloveniji, ki res ve kaj dela.

Drugače pa ima zelo dobro produkcijo tudi Jan Plestenjak za moje pojme. Mogoče pri prejšnji plati - SOLO mix ni glih ne vem kako v nulo, na zadnji - Do raja pa je gor ene par komadov, narejenih tko, da so lahko za vzor.

Da se razumemo, mnenje je čisto osebno, pa brez zamere!

Seveda pa se lahko vsi strinjamo, da je 80% produkcije odvisnih od dobrega aranžmaja, komada in izvedbe.

LP

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 20 februar 2006 - 05:27

QUOTE (St|lus)
Men ma recimo ful hud sound plata od Šank Rockov - Vzemi ali pusti (Bor Zuljan)... Prou peveč uiber definirano vse skupaj, hehe. Skratka ... hudo. :oops:

Men se pa zdi ta plata full sterilna -> tko kot praviš preveč je vse definirano...

QUOTE (St|lus)
Potem Tinkara Kovač - O-Range (Andrea Fleggo), zelo dober izdelek, po soundu me spominja na italijansko produkcijo, ne pretirava z delayji, reverbi, ...

Mi je tut dobr narjena ampak mi ni med favoritev...

QUOTE (St|lus)
Žal pa mi npr. večkrat pohvaljena produkcija od Siddharte Rh- ne zveni ne vem kako oh in sploh. Mislim, da bi si fantje glede na to, kakšni muskontarji so se skupaj zbrali in kakšne komade majo, zaslužili boljšo produkcijo.

Tut men ni Rh- ni nevem kaj produkcija....taka plastična se mi zdi...

QUOTE (St|lus)
Drugače pa ima zelo dobro produkcijo tudi Jan Plestenjak za moje pojme. Mogoče pri prejšnji plati - SOLO mix ni glih ne vem kako v nulo, na zadnji - Do raja pa je gor ene par komadov, narejenih tko, da so lahko za vzor.

Ja tut janovih neki komado zveni zelo zelo dobr enih par pa je mimo wink.gif za moje pojme oz bi jst naredu drugač!!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 12 marec 2006 - 09:30

naj produkcija''''' werner sto posto pol dolgo nič pol pa predin in natalija takoj za njima pa zmelkow inmihelič

#10 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 01 maj 2006 - 02:16

Kot da obstaja samo pop in pop-rock v SLO...

Omenil bom samo nekaj SLO plat, dobro narejenih v vseh pogledih (ustrezna produkcija za ustrezni glasbeni stil in itak - kvalitetni in kreativni izvajalci, ki naredijo celo nekaj zaporednih dobrih plat...):

N'toko - Dobrodelni koncert ob koncu sveta
- Cesarjeva nova podoba

Moveknowledgement - Sun Sun
- Ant People

Crazed Farmers - New crop
- Because

Miss.bee - Stop & think

Ruins Matador - The Girls Seem Happy The World Seems Dead

BAST - The Secret Life of the Nextdoor Neighbour

Octex - Variations

Sagar - Ragas

Laibach - vecina njihovega novejsega opusa - v produkcijskem smislu, sicer so zgodnja dela bolj zanimiva - zvocno-tehnicno pa - Kapital, Nato, Jesus Christ Superstars, Wat, Anthems ...)

itd., itd.

#11 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 02 maj 2006 - 10:05

Ne morem verjet, da ni noben omenil banda Olivija...

Prvič ko sem slišal so mi šle dlake pokonci!!!! Sploh mi je vokal neverjeten!

In pa nov CD (mislim da Anima, al nekaj podobnega) od Jadranke Juras!

In pa Siddharta... Dan D...

Najljubši pa mi je še vedno od Olivije. Ni preveč komplikacij bilo pri snemanju, ampak enostavne stavri je še težje dobro sproducirat kot pa zamaskirat vse nepopolnosti v šunder... IMHO

#12 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 04 maj 2006 - 03:53

Se strinjam. So kul band, dobri vokali, vse stima... A niso eni redkih - kar precej je slovenskih bandov, sam niso toliko komercialno izpostavljeni...

Prej sem jih nekaj nastel, ki so kar znani, je pa se kar nekaj drugih dobrih, pa modernih jazzerjev in drugih kreativcev, ki tudi znajo odlicno igrati - npr. Alzheimer trio, Compe, Lolita, mednarodni projekti Sama Salamona, Zlatko Kaucic, itd., itd. ima toga jos...

#13 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 08 maj 2006 - 12:10

a se kdo spomni 2227? fajn alter band,mi je zelo zal da so poniknili. tudi posnetki so dobri. nekaj je delal tudi razbornik v tivoliju.
plestenjakov sound se mi za njegov stil zdi cisto primerljiv s tujino. sam komadi so mi tako osladni...
magnifico zna marsikaj dobrega narest.
glede siddharte se pa kar ne morem odlocit. dober sound,produkcija,a se nenaravno slisi.
moveknovledgment ima po moje popvprecen a cisto korekten sound. nobenega presezka ne vidim. sem bil parkrat pri mixanju zraven kot poslusalec. a v prihodnosti znajo presenetit. nazadnje so delal z janijem mujicem ki nabavlja samo top opremo. se bo splacalo mastering delat pri njem. ima dynaudio air 25, pa vse kar novega kupi je spica. pa steka kaj pomeni dober outboard.
octex se mi zdi ful ful plasticen. tudi sterilen. plate so dolgocasne,kot da bi en in isti komad poslusal eno uro. tudi live ima borno tehniko.
kar se tice elektronikov sta kar se sounda tice definitivno najboljsa umek in kanzyani. tudi bizzy kaj dobrega izda. in seveda laibach. saj gre za isti studio...laibach so mi v zivo eni boljsih. pozna se da so zunaj veliko delali.
na splosno se mi pa zdi nasa produkcija bolj po domace narejena. vsi vse znajo narest,ful se spara...zdi se mi da je za marsikaj kriva majhnost trga,premalo konkurence,konec koncev smo tudi tonci slabo placani,tezko kupimo opremo.. ker delam v klubu lahko primerjam nase in tuje tonce. tuji imajo neprimerno vec znanja,dobre opreme,profi pristop..
enake izkusnje imam s studiji. nekdo je prej omenil da se pri nas najdejo tudi struckoti. res je,a povprecni se mi zdijo podpovprecni, ce me razumete.
se nekaj za zakljucek: kar se zvoka in komadov tice se mi pri nas elektronska muska zdi neprimerno boljsa od ostalega. laibach in umek so pac zvezde svetovnega merila. za ostale bi to tezko rekel. pa 2227 so tudi imeli potencial.

#14 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2006 - 10:25

Dobre pripombe... Namen mojega prvega posta na to temo je itak bil, da kdo koncno omeni se kaj, kar ni izkljucno pop-rock... Pa prekinit jamranje, da ni bandov v SLO...

Pri elektronikih pa je zelo dober se Kleemar, a se nima nic uradno izdanega.. Pa ce si ze 2227 omenjal, potem se lahko spomnimo se stevilnih zanimivih slo bandov - od Borghesie, Miladoyke..., pa Psychopath, itd. Takega znanja kot v Nemciji ali ZDA in ostalih zibelkah tehnicnega in audio razvoja pa seveda ni...

Miss.bee imajo zunaj nov album - po napovedih veliko obljublja... tudi zvocno-tehnicno...

#15 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2006 - 12:29

nisem mislil na razvoj tehnike. bolj na delo,znanje,pristop toncev. sam sem se kot mulec v franciji ucil na ssl 4000 in amek mozart...pri nas so bili pa 30 let nazaj. ko sem se vrnil sem bil cisto sokiran. mlad,zagret,a moznosti ni bilo. me niso spustili zraven. vsi so vse sami zelel delat,niso rabil asistentov. a se asistentov pri nas se vedno ne fura?
se pa izboljsuje,sploh odkar je tu daw. a se vedno povprecen tonec ne more v zivo sprobat vrhunske opreme,razlicnih set upov. to je pomembno.
kaj pa tisti kleemer dela? napisi kaj,lahko bi mu kak spil zrihtu. ko smo pri borghesiji. aldota sem videl pri maticah>pomanjsan the stroj. zelo perspektivni,atrakcija za na oder. odlicen sound v zivo,a ne vem ce so kaj posneli.
lp

#16 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 08 maj 2006 - 03:20

kaj pa PANDA? Men je njihov star album "V poznih nocnih urah" super narejen, sploh za tisti cas in za razmere pri nas, takrat.

Komad "Vzemi me" mi se zdej groova smile.gif

Pa jazzerji so tud dobr snemal, pa stara popevkarska scena, to je vse hudo narejen... boljs kot delamo mi danes. Sploh kar se tice aranzmajev...

"Macek Muri" je tud super narejen!

Lp,

b.

#17 soundpad

soundpad

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 14 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2006 - 05:42

Jz bi dodal še Avtomobile k tej zbirki...!
Ne me držat za besedo, ampak slišal sm da je bila Olivija posneta na digi002...tko da ni treba met ne vem kakšne opreme če maš dobre glasbenike in komade!

#18 KARIZMA

KARIZMA

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2006 - 10:48

Se strinjam z vama. Tako Panda kot Avtomobili imajo odlične posnetke. Pomembno vlogo igrajo prav aranžmaji. Pozna se, da sta to dve ekipi, kjer člani dihajo skupaj.

Kjer je znanje, izkušnje in ljubezen do glasbe se to odraža tudi na posnetku. Pa makar na digi 002.

P.S. Avtomobili: Drugačno nebo - ubijalski snare

LP

#19 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 09 maj 2006 - 02:03

QUOTE (rotation)
nisem mislil na razvoj tehnike. bolj na delo,znanje,pristop toncev. sam sem se kot mulec v franciji ucil na ssl 4000 in amek mozart...pri nas so bili pa 30 let nazaj. ko sem se vrnil sem bil cisto sokiran. mlad,zagret,a moznosti ni bilo. me niso spustili zraven. vsi so vse sami zelel delat,niso rabil asistentov. a se asistentov pri nas se vedno ne fura?
se pa izboljsuje,sploh odkar je tu daw. a se vedno povprecen tonec ne more v zivo sprobat vrhunske opreme,razlicnih set upov. to je pomembno.
kaj pa tisti kleemer dela? napisi kaj,lahko bi mu kak spil zrihtu. ko smo pri borghesiji. aldota sem videl pri maticah>pomanjsan the stroj. zelo perspektivni,atrakcija za na oder. odlicen sound v zivo,a ne vem ce so kaj posneli.
lp

Asistenti ? Najbrz ne, vecinoma so v SLO srednji in mali studiji, kjer je pogosto lastnik tudi tehnik, itd. Mogoce RTV, kak vecji studio, nimam pojma.

Ja, pa Aldotov BAST je tudi zelo na nivoju - sploh zadnji album.

Nekaj vec o Kleemarju:

http://www.rx-tx.org...p?s=3&artist=25

Glede starih popevk, ki jih nekateri omenjate - res, ko slisis zvok popevk iz 50. in 60. let, kar vidis lampe, pa velike retro masine & kolutnike; crno-belo vizijo dobro pripravljenih pevcev z naivnim svetlecim pogledom in zverzirane glasbenike s cigareti v ustih, ko se pripravljajo v velikih, dobro zvenecih studijskih prostorih.

#20 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 11 maj 2006 - 05:28

Mogoče tudi Elvis Jackson- Summer edition?

Drugače mi je tudi na trenutke všeč sound Pande (kar so snemali v Metroju...). Tako da me je tooooliko bolj razočaralo, ko sem slišal posnetke Carpe Diem.

To je en band iz Celja, s katerimi sem bil v kontaktu. Posnetki so mi bili všeč, zato sem jih vprašal, kje so snemali ta demo in na kakšno opremo. Sem se kar v zemljo vdrl ko so mi povedal da je to studijski posnetek (Metro). Razločno se slišijo začetniške napake na posnetkih (predvsem doooosti preveč kompresije in pa presvetel sound)

Enega lepega citata sem se zdaj spomnil: Amateurs are limited by their knowladge, only pro's are limited by their gear

laugh.gif

#21 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 26 maj 2006 - 12:59

malo sem bral poste o emi in sem skoraj bruhal :roll: a je smiselno zgubljat besede za tako debilne prireditve kot je ema? saj sploh nima zveze z glasbo, umetnostjo..ema je pac tv show in nic vec. pri nas mu pravijo spektakel.. saj nimam nic proti komerciali, a razni anzeji in podobni maritovi ljubim.. se mi obracajo.
npr druge godbe pa nihce ne omeni. pa jazz festivala. da ne govorim o klubskem dogajanju ki je kar pestro. ful me preseneca da se folk na koncu se krega okoli eme in plagiatorstva, o pravih stvareh pa niti stavka. a to so stari macki? ne, to so obrtniki v pravem pomenu besede. podobno kot vodovodarji, kmetje, razni serviserji ipd. ustvarjajo solidne prudukte brez presezkov.
saj ne da jih ne bi cenil, vendar se mi zdijo posti na nivoju rumenega tiska cisto odvec. clovek bi pricakoval resnost, zavezanost umetnosti, ne pa pisanje o emi.
pa se nekaj: kar se tice glasbe smo zunja slovenci poznani le po elektronksi in narodnozabavni glasbi. a bo kaj govora tudi o tem?

#22 Matox

Matox

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 30 maj 2006 - 02:21

Če je kdo slišal - kaj meniš o novem albumu Passo Continuo?

Zadeva trga gate, vsaj po mojem mnenju, odlična produkcija!
In to v home-studiu...
Vse je relativno!

#23 Matox

Matox

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2006 - 12:12

Em.... Slišal sem, da je bila stvar narejena, posneta in zmiksana v Lopatičevem studiu... Ne vem, morda se motim, CDja nimam doma, tako da...
Vse je relativno!

#24 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov
  • Interests:smisel življenja : )

Objavljeno 10 junij 2006 - 12:21

Kaj pa tanova plata Noctiferia - Slovenska morbida, je že kdo slišal zanjo?
Tat Purusha

#25 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2006 - 12:34

Jaz vem za novo plato, a je se nisem slisal. A nisi bil ti zraven? Noctiferia se mi zdi fajn za tisto kar delajo, a sicer nisem ravno ljubitelj tako temacne glasbe.

#26 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2006 - 03:24

Ja, bil sem zraven od začetka do konca kot tonski mojster, producent, mixman in mastering inženir... Ravno zato sprašujem, ker me zanima feedback kako se ljudem zdi ta plata glede same produkcije, še posebej pa zato ker prihaja iz male Slovenije :wink:
Tat Purusha

#27 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2006 - 05:50

Ali se sploh splaca tako malim bandom izdajat plate? Se Laibach pri nas proda bolj malo glede na njihov renome..???

#28 Matox

Matox

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2006 - 09:16

Malim bendom se izplača izdajat plate le zato, da si lahko potem za kakega jurja dvignejo ceno na špilih. Trust me, I know.
Vse je relativno!

#29 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2006 - 10:50

Seveda se ne splača, če bi rad iztržil slavo in denar. Slovenija, to ubogo malo mestece polno pogojenih duš, ki so čisto brez samokritike in polni brezveznih plagijatov, ha ha... Samo poglej kdo pri nas največ služi z musko, Čuki in podobni... ironija. Kaj češ, oberkrajnarji, samo klobase, pivo in štanc za manj inteligentne. Za teh nekaj ubogih duš se verjetno res ne splača vlagat velik denarja in truda, ker itak ne znajo cenit, če rata kaj dobrega in je plod drugega slovenca.

Noctiferia pa itak to ne dela zaradi Slovenije. Njihov cilj je še vedno svetovni trg in največje metalske založbe. Prva plata "Per Aspera" je bila izdana v ZDA in je pobrala zelo dobre recenzije po celem svetu... upam, da jim bo uspelo s to plato vsaj toliko.

LP
Tat Purusha

#30 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2006 - 11:49

QUOTE (Purusha)
Ja, bil sem zraven od začetka do konca kot tonski mojster, producent, mixman in mastering inženir... Ravno zato sprašujem, ker me zanima feedback kako se ljudem zdi ta plata glede same produkcije, še posebej pa zato ker prihaja iz male Slovenije.
Prva plata "Per Aspera" je bila izdana v ZDA in je pobrala zelo dobre recenzije po celem svetu...

Tule je nekaj nepravih podatkov:
1.)Prva plata od Noctiferie se imenuje Baptism at Savica Fall, ne Per Aspera.
2.)Ti nisi bil tonski mojster, producent, mixman in mastering inženir pri zadnji plati, ker je to bil Peter Tägtgren (razen morda nekaj snemanja).
3.)Slovenska Morbida je pretezno Svedski izdelek.
Z darkerji veckrat sodelujem kot tehnik pri njihovih prireditvah na Metelkovi, tako da o teh stvareh nekaj vem, ceprav me taksna muzika ne zanima prevec.
Miha
p.s.Nekje je zapisno da naj bi nova plata imela vplive industriala. Nisem je slisal, a vem da je pri njihovi publiki in sploh podobnih izvajalcih ala Crossroatz ta izraz zelo priljubljen. Kako je pri njih s tem? Samo sminkerstvo in nobenega industriala?

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov