Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Norah Jones

34 odgovorov v tej temi

#1 febo

febo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 28 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2008 - 08:40

Veliko se je že govorilo o tem superiorno hudem soundu Nore Jones & banda... pa sem vseeno odprl eno temo, da malo povprašam za mnenja. Upam da sem jo postavil v tapravi forum... sem mislil pod mikrofone, ker se dosti zadeva, ampak... no, če bo treba, prosim prestavite.

Torej... zanima me malo vaše mnenje o soundu, kakšni komentarji, komentarji na mikrofone, instrumente, vse...

recimo poglejmo tale posnetek:

Kar sem jaz opazil na vseh Norinih posnetkih je to, da vedno uporablja isti vokalni mikrofon in sicer, če se ne motim Neumanna K 104 ou 105s.

Kar je meni fascinantno je to da ima njihov sound tako lep topel touch... in to prav vsi inštumenti, in ne samo vokal...
Torej, ste mogoče zasledili kateri kondenzator je na kitari? Meni se zdi da spet Neumann in sicer KM184.

Kako pa dobijo tako lep klavir? Kako je to ozvočeno? Več mikrofonov? Dinamični??

Kaj pa KONTRABAS? Je ozvočen z mikrofoni ali preko pickupa? vidim, da ima en Hartke box, katera je pa glava pa ne vidim...

uglavnem razpišite se, če vas je volja. smile.gif

febo

#2 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2008 - 09:13

Zaigrat znajo, ona pa zapet. To je to...

LP
www.mmedia.si

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 28 januar 2008 - 11:30

Norah Jones in Pink Floydi imajo nekaj skupnega; imajo referenčne albume kako bi naj zvenelo nekaj, kar bi naj bilo top high end.
Dosti je na tehnikah snemanja in uporabi skoraj povsem analog pathu, ogromno pa na zadevi, ki jo omenja Blaster 8)
Nenad Patkovic

#4 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2008 - 11:36

jst mam filing da ma ona že tako izgovorjavo... k neko mjhno govorno napako... ta njen na pol š pa na pou s ... =) amerikanščina wink.gif

aja,pa grem tud stavt da za tem vokalom stoji zadi neki ql kompresorček ala UREI oz. UA,pa en lep preampič ki seveda da ni Phonic al pa behringer =)
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#5 febo

febo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 28 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2008 - 11:59

Kar se tiče izvedbe se strinjam... High end glasbeniki pač. Glede govora tudi... poglejmo recimo slovenski primer PATETICO...

Še vedno pa mislim, da je nekdo imel zelo dobro idejo kako hoče da se stvar sliši (topli in zaokroženi zvoki) in potem tudi izbarl top opremo za to... tako da je bilo vprašanje bolj mišljeno kot diskusija o tej opremi wink.gif

B

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 januar 2008 - 09:00

Patetica ali pa "Nejše" ne bi uvrščal, primerjal ali sploh asociral z Norah Jones...različni svetovi, druge dimenzije in huda razlika v glasbenikih :twisted:
Nenad Patkovic

#7 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 29 januar 2008 - 10:11

hehe, res je ! glasba, izvajanje, že recimo takoj se vidi po kontrabasistu - imaš lahko najboljšo opremo pa imajo eni ton zanič, eni pa na najslabšo pa super, je treba znat strunce pobožat prav! pa seveda še vse ostalo!

je pa to svet zase !

lp, Aleš
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#8 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 29 januar 2008 - 12:37

No, tako mimogrede NLP - Neisha in Patetico nimajo ravno najslabših glasbenikov... Tako mega razlike spet ni - so seveda pri N.Jones na plati v akciji mega jazz zvezdniki a la Bill Frisell, Brian Blade, Adam Rogers, itd., a ni ravno 100 proti 1 - sploh glede na to kaj pokažejo na albumu - meni so te njene plate živ dolgcajt, a to je pač subjektivno...

Poanta je res predvsem v tem, da zna zapet in da znajo res lepo igrat (sami lirični mojstri sounda) - pa tudi v stilu glasbe - igrajo tako nežno in mehko - že sam band in njen vokal ima tak zaokrožen sound... (kdor je kdaj delal life ve, kako je vse odvisno od bande - lahko se samo postavijo gor in je sound že takoj odličen ali pa šraufaš in šraufaš in na koncu ugotoviš, da te ne moti sound, ampak da pač slabo igrajo - so razglašeni, slaba dinamika, slab ton inštrumentov, niso točni...)

Take počasne in srednje tihe zadeve je najlažje lepo ujet - dosti težje je kvalitetno zajet hitro, komplekstno in agresivno glasbo - pa da še zmeraj zveni kvalitetno... Če je dosti prostora v glasbi lahko inštrumenti zazvenijo - imajo čas odzvanjat, glasbeniki se lahko več igrajo s tonom - balade imajo zmeraj boljši sound od razpaljotine (sploh če ni šus vrhunsko narejen...)

Res - kakovostno posnet take easy listening balade tako zverziranih glasbenikov res ni neka strašna umetnost - verjamem da bi Blaster s svojo opremo lahko posnel enako dobro, če bi se Nora in ekipa znašla v njegovem studiu... wink.gif

Dosti težje je naredit dober posnetek in album bolj zahtevnega in agresivnega jazza...

peace

-------
aja - glede life zvoka in micov (si jih že sam pogruntal...) - tu še posebej vidiš,da je res poanta v tem, da igrajo pač mehke zadeve - zato tak sound - sound klavirja ni nič posebnega - ne bi preveč mistificiral - ker potem ne boš nikoli tega dosegel... Ker ni nekih blaznih trikov - mehko igranje, dokaj standardni kakovostni mikrofoni in korektna izvedba - to je vse...

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 01:07

Kaj pa temu life-u manjka? smile.gif))) Za kak % bolj je že razštelano (sploh back vox) ker je velik oder, pa open air, pa to...

Vokal in klavir mi je čist sorodno jajce kot Norah J., sam da ima malo več "edge-a" - ni tak easy smooth... Ker je pač drugačen stil.

BTW - Norah Jones stil produkcije in sam zvok glasbe dosti dolguje Nashvilleskemu stilu countryja - dosti country plat ima točno tak sound - a fora je v zračnih aranžmajih, soft igranju in petju - da je vse tako nežno nevznemirljivo - da lahko neopazno brenči na radiu v ozadju...

#10 KARIZMA

KARIZMA

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 01:27

Zdravo!

Ravno "ego" je pri naših glasbenikih problem. Pri vsakem komadu je treba pokazati vse vrline. Vemo, da je dober komad sestavljen iz večih segmentov. Najtežje se je osredotočiti na sporočilnost pesmi in jo jemat kot celoto.

"Less is more" - Mislim, da je to Norah odlično uspelo

Lep dan

#11 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 01:35

Se strinjam Karizma...

Hotel sem samo povedat dvoje:

1. v osnovi je fora zvoka NJ soft igranje in petje ter minimalnistični aranžmaji // tehnika je drugega plana in ni nekih skrivnih receptov - poleg tega pa se mi njen zvok ne zdi tako drugačen ali poseben od ostalih "soft" izvajalcev - tako demistificiranje lahko komu koristi, da se ne zapleta, kako za vraga dosečt tak sound - v studiu in na odru pa mu nažigajo free jazz ali ne vem - narodnozabavne poskočnice wink.gif

2. glede na NLPjevo pripombo - sem se pač obregnil, da pa ravno pri Neishi in v Pateticu igrajo odlični glasbeniki (pa ker jih večino poznam je treba malo branit, hehe), ki niso ravno za pivo nosit ekipi od NJ...

Še en dokaz, da je fora "okroglega" sounda v soft komadih:

(pa sem eden tistih, ki tega "Patetico" glasu ne morem - nekateri ga obožujejo, mene pa živcira... A kontrabas, klavir, vse skupaj - enaki softič kot pri Nori Jones, če smo že v tem filmu...) Pa Deki je car na klavirju, ki bi lahko dal Nori kakšno lekcijo, hehe...

#12 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 03:37

Men sound od Norah Jones sploh ni baš nešto. Ampak je res hud smile.gif
Izvedba je... hmm...recimo temu daleč od perfektne, ampak kljub temu popolna za to glasbo... not je polno fušev ampak člouk bi jih prou pogrešal če jih neb blo...

Zadeva ima hudo dobro avtorsko podlago in dober koncept. Dodaj tu še dobre glasbenike in karizmatičnega izvajalca in dobiš nekaj, kar je v studiu težje zaj**** kot dobr nardit smile.gif

Njena glasba ima rep in glavo.

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 07:37

Res nisem rekel in sploh nikakor ne trdim, da so naši glasbeniji slabši, boljši, enaki,... vsak človek je svoj individuum!
Doseč je potrebno njihovo pravo sožitje...kemija morda.

Norah Jones ni moj stil glasbe (nekaj komadov je dobrih), ampak album je referenčen za poslušanje tudi na avdiofilskih sistemih (zadnje čase se malo spuščam v to:)), pa vseeno sem bolj pristaš Pink F. ali Dire Straitsov, tudi kakšnega odličnega bluesa, jazza ne maram preveč... ampak vem kaj se v redu sliši, vsak pa ima seveda svoj okus o stilu glasbe in pravico do tega.

Neisha ali patetico ne bodo in niso svetovna referenca, to je dejstvo, torej ne lažejo ušesa samo meni. Mislim, da bi oba banda mnogo bolje prišla skozi samo s svojim igranjem, kot s faliranimi vokali (ena grozno izgovarja, druga pa nima vokala za petje, kot da skadi 30 cigaretov na dan, zžlempa pol litra viskija ter renči v mikrofon, ego in samovšečnost lije na folk v prvih vrstah pa vse do mix pulta... in za tem 100% stojim!).
Iz glave na pamet na hitro recimo; Melodrom jih polula:) Imajo svoje minuse glede na prej omenjene, ampak za mene je celotna slika mnogo lepša.

Ideja, inovativnost, sinhronizacija, harmonija, sožitje, sproščenost, neegoizem, ljubezen, zgodba, izkušnje (ustvarjalcev in snemalcev)...blabla... tu je kvaliteta glasbe, takoj zatem oprema (vključno s studii).

Nisem pa rekel da nimamo dobrih glasbenikov, le da v tem primeru to ni to. Pir bi jim lahko nosili vokalisti.
Moj okus, moje mnenje, hvala bogu da so drugim všeč, kak bi pa drugače živeli od tega.

Sem pa slučajno gledal dokumentarce (eni so bili celo na rtvslo) o Norah Jones, Pinkih in Dire S. in pardon...res različni svetovi, druge dimenzije in filozofije. Morda mnogokrat celo pretiravanje, morda tudi to doda nek čar...
Nenad Patkovic

#14 SaXsIm

SaXsIm

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 50 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2008 - 09:20

men pa Neisha deluje wannabe Norah Jones, sicer ne tako po stilu glasbe kot podobi ki jo hoče ustvariti. Še mic ima podobn. :twisted:
Pa na tem posnetku se mi zdi kitara fauš in na momente tudi sopran sax. Pa vokal preveč seka ven in sax je nekje v megli zadaj. Meni ni všeč.

#15 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 07:09

ta koncert neishin, je za moje pojme glede sounda čist soliden, vsi ki se tud ukvarjamo z live ozvočevanjem vemo zaka in kako, je to čist drug princip dela kot v studiu in več zaebancije nardit spodoben zvok live!

Jaz saxofon slišim vse detajle, najvrjetno pa je bil zvok v živo čist drug kot pa tle na video posnetku! Jaz bi reku vredu narejeno za live!

norah pa itak country, veliko countrya ima identičen sound, res je kot je nekdo že omenu, če ima čas vsak inštrument, pride vse do izraza! že mala osnovna zasedba ti da večji spekter frekvenc in harmonij, kot pa en kup inštrumentov, ki se frekvenčno tepejo in potem moreš pucati z eq v nedogled!

lp, Aleš

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 10:25

Se opravičujem, jaz skoz govorim o studijskih albumih in ne live posnetkih.
Nenad Patkovic

#17 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 30 januar 2008 - 10:29

Sem raje malo počakal da se malo razpišete in povete svoja mneja.
Z 75% izjav se strinjam.
Bobr komad, se pravi text, glasba in arnžma, dobr vokal in odlični glasbeniki, dobra oprema = ODLIČEN REZULTAT
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#18 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 30 januar 2008 - 11:18

Jaz še vedno stavim na Sade ...tako live posnetki,kot studijski... ter Pink floyd in Toto ....pr slovenski produkciji pa je vsega preveč ...pogrešam tišino u komadih ....Norah Jones pa mi je ZA MOJ OKUS dolgočasna .

PS ..joj Grace Jones sem pozabu biggrin.gif ... no to so referenčni izdelki za moj okus ....
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#19 bongoman

bongoman

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 75 prispevkov
  • Interests:akustika, produkcija, projektiranje

Objavljeno 30 januar 2008 - 12:26

BO TREBA ŠE MAL POSLUŠAT

za reference mehko in trdo:

1. SADE
2. STEREO MCs
3. U2

:smt026
::: E V O L U T I O N : : O F : : S O U N D ::::

http://www.myspace.com/dingorecordings

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 01:20

Sade je tudi ok... pa Patricia Kaas!
Kaj pa vaya con dios?
...al pa les negresses vertes.
Nenad Patkovic

#21 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 02:06

Še enkrat: glede na začetni post - mehkoba sounda pri Norah Jones je v osnovi v mehkem izvajanju in petju ter zračnih aranžmajih in ne toliko v kakšnih posebnih trikih - tisti zadnji % pa seveda na studijskih albumih doda tudi oprema (a febo je linkal en youtube life posnetek, kjer tudi zveni vse tako mehko... zato tudi debata o life-u)

Začimbo seveda dodajo "malenkosti", kot je recimo njen studijski vokalni mic vintage Neumann M49 (ki ima mimogrede enako ročno narejeno PVC membrano (M7) kot moj Gefell UM70, hehe... - kar seveda ne pomeni da je ta majk enak kot M49 - seveda ni, je pa zelo dober in ima nekaj tega karakterja)

Moja poanta je, da ni treba "mistificirat" ne sounda ne izvajalcev (tako tujih kot naših) - ker na tak način ne bomo nikoli blizu...

Sicer pa za vse, ki mislijo, da je glavna fora v opremi - life set-up Norah Jones:

http://www.prosoundw...ann/norah.shtml

(saj so res dobri mikrofoni, a očitno je Sennheiser tudi njihov sponzor, saj izključno uporabljajo Sennheiser in Neumann mikrofone - Neumann pa je v lasti Sennheiserja)

BTW - sem miksal en album, kjer je vokal posnet life z istim Neumannom 105 preko Avalona, pa sploh ne zveni tako žametno (in niti ni potrebe da bi), ker je povsem drug stil petja...

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 02:48

ja, njihov live zvok je lep (okroglost in mehkoba gor dol) in je vsekakor dosegljiv,pri Norah Jones ipd. se predvsem govori o studijski albumih, da so reference. Ne bi mešal live in studia, ker smo to že v nekih temah in je poglavje zase. Mislim da ti youtube linki malo medejo...smile.gif
Nenad Patkovic

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 03:29

QUOTE (NLP)
ja, njihov live zvok je lep (okroglost in mehkoba gor dol) in je vsekakor dosegljiv,pri Norah Jones ipd. se predvsem govori o studijski albumih, da so reference. Ne bi mešal live in studia, ker smo to že v nekih temah in je poglavje zase. Mislim da ti youtube linki malo medejo...smile.gif

Ta zadnji ni Youtube - je članek (malo reklamni) o mikrofonih, ki jih uporablja na turneji... febotu bo najbrž zanimivo...

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2008 - 03:33

ne, ne, vem, oni prejšnji.
Nenad Patkovic

#25 febo

febo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 28 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2008 - 07:53

Oj!

Ful fajn, da ste se tko razpisali... sam sem bil zdej 2 dni brez neta in sem danes malo nadoknadil z brnajem wink.gif... in hvala Satoration za velik linkov!

Ja sej to se vidi, da je Sennheiser očitno sponzor ker ji TOK hvalijo, ta Moro celo pravi "that's all we're using..." verjetno je še kkšn drug mikrofon dober, pa bi dobili isti/podoben sound (za inštrumente mislim, predvsem recimo za bobne, kjer pravi, da majo tut sennheiserja)... tko da neki je sigurno na tem.

Kar se pa izvedbe tiče pa tut morm rečt da se s svojo laično presojo strinjam wink.gif ...moram pa še tut kr nekej preposlušat, da dobim mal več občutka.

Ok še ena kost: kolko nardijo k temu particular Norah Jones soudnu (in za live in studijsko) preampi/dobri preampi/preampi na lampe?

lp, Febo

#26 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2008 - 11:57

ok...

se ena zadevca k je ql narjena...

http://www.myspace.com/mndegeocello
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#27 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2008 - 10:52

zelo vredu produkcija se strinjam !

lp, Aleš

#28 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2008 - 11:00

Se strinjam s Satorationom kompletamente. Dodal bi sam se to, da je ocitno pokojni Arif Mardin res vedel kako narediti kul sound. Lahka mu zemljica!

#29 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2008 - 11:51

no, te pa še en dober "live" link:

Nenad Patkovic

#30 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2008 - 12:40

QUOTE (febo)
Oj!

Ok še ena kost: kolko nardijo k temu particular Norah Jones soudnu (in za live in studijsko) preampi/dobri preampi/preampi na lampe?

lp, Febo

Blaster nam je enkrat odprl oči s primerjavo - kupi eno Yamaho 02R96v2 pa boš na konju, hehehe...

link: http://www.planetaud...opic.php?t=1136

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov