Zunanji disk in Cubase
Objavljeno 03 januar 2008 - 01:29
Pred kratkim sem na računalnik prikloplil zunanji IDE disk (Usb 2.0) s Cubase projekti. Projekte je normalno odprlo, vendar je bil disk enostavno prepočasen da bi lahko sinhrono predvajal vseh 40 trackov.
A kdo uporablja zunanje diske tudi za redno uporabo? Je krivo moje zunanje ohišje ali so zunanji diski enostavno prepočasni?
Hvala za pomoč!
P.s.: disk dela normalno ko ga priklopim direktno na IDE vodilo.
Objavljeno 03 januar 2008 - 02:43
Pred kratkim sem na računalnik prikloplil zunanji IDE disk (Usb 2.0) s Cubase projekti. Projekte je normalno odprlo, vendar je bil disk enostavno prepočasen da bi lahko sinhrono predvajal vseh 40 trackov.
A kdo uporablja zunanje diske tudi za redno uporabo? Je krivo moje zunanje ohišje ali so zunanji diski enostavno prepočasni?
Hvala za pomoč!
P.s.: disk dela normalno ko ga priklopim direktno na IDE vodilo.
Mel isti problem, vendar potem mi je diodibuh zrihtal ICY BOX ohišje z nekim posenim čipom, in dela brez problema.
Objavljeno 03 januar 2008 - 03:08
FW400 omogoča: 400Mbps=50MBps; stereo 44kHz/16bit=1,38MBps --- 50:1,38=cca.36 stereo trackov (ampak le teoretično in z najboljšimi driverji).
(btw: RME FF800 "hendla" cca. 56mono, Duende pa 64 preko FW400 protokola...)
Morda bi bilo majhno izboljšanje tudi boljši trdi disk, a ne tolika da bi vseeno zmogel 40 trakov stereo...
Zakaj pa ne miksaš in imaš vse shranjeno na internem disku in ko zmiksaš ali seliš session drugam, presnameš vse na externega?
Tako jaz delam.
ICY box enak imam tudi jaz
Objavljeno 03 januar 2008 - 06:48
Baje, da so te dodatne pci karte za sata priklope precej slaba varianta.
Če delaš na kišti si raje prklopi direktno na sata oz. IDE porte, če si na laptopu pa poskusi z PCMCIA kartico in sata kontrolerjem, baje je kljub majhnosti bolše od pci internalne karte.
PS: pa še odvisno od hitrosti diska, ker če imaš 5400rpm ali celo manj.... potem to ni lih najbolš varianta. Vsaj 7200rpm oz. več (a so pole že SCSI :?: :shock: )
Objavljeno 03 januar 2008 - 07:22
Disk mora biti 7200rpm, vsaj 16Mb predpomnilnika (32 bolje), drugo so jajca.
Eden je še biser: WD Raptor, 10.000rpm, 73GB, 16MB predpomnilnik.
Običajni, ki so sedaj aktualni in dobri so recimo: samsung spinpoint M5, 160GB, 5400rpm, 8MB (svetla izjema) in hitachi deskstar 7K1000, 72000rpm, 32MB, 1TB.
SCSI je drug protokol (in večji obrati 15.000rpm).Predrago in male kapacitete (74GB)
Objavljeno 03 januar 2008 - 07:46
Problem je ta, da imam 2 računalnika ... eden v studiu en pa v stanovanju 100 km stran kjer študiram.
Do zdaj sem imel pač en disk, ki sem ga nosil okoli. Vsakič znova odprl škatlo, vzel ven, nesel v drug računalnik, priklopil ... Zadeva je sicer delala super, vendar je cel postopek zamuden in nič kaj prijeten za trdi disk.
Ideja je pač ta, da imam zgolj en disk s projekti, katere lahko odpiram na dveh različnih DAW-ih brez vsakega kompliciranja.
No, bom še mal razmislil mogoče pa se mi porodi kakšna dobra ideja
Objavljeno 03 januar 2008 - 09:19
FLAAASHHH :!: :!: :!:
Objavljeno 03 januar 2008 - 11:50
FLAAASHHH :!: :!: :!:
ja ali pa SSD-solid state disci, samo cene so zaenkrat nore in relativno male kapacitete...a to ni bistvo;
konkretno tebe Psyko, omejuje USB2 protokol, verjetno bi moral za dovolj hitro komunikacijo med externim diskom in kontrolerjem (v računalniku) izbrat SATA-SATA (zaradi tvojih zahtev - 40 stereo trackov)... niso torej diski krivi, so dovolj hitri, kot sam ugotavljaš, ko ga direktno/IDE pokneš v PC.
Če pa imaš oba računalnika stacionarna/desktop, potem pa si omisli v obeh enako izmenljivo ohišje, kjer samo vtikaš svoj prenosni disk (ki ima pritrjene prilagojene nosilce za v 3.5´´ chasis/ohišje) iz enega v drugega. To je zelo poceni in efektivno (pa še na ključek so chasisi
Imaš pa očitno kar zahtevne projekte, imaš kaj za pokazat 8)
Objavljeno 08 januar 2008 - 05:59
control panel -> system -> hardware -> device manager -> med "disk drives" poiščeš svoj usb disk -> desni klik -> properties -> policies -> označiš " Optimize for performance"
http://www.myspace.com/zergon
http://www.flickr.com/photos/zergon/
Objavljeno 08 januar 2008 - 09:51
To z rack ohišji je zelo zanimiva zadeva, bom probal ... seveda če jih še sploh kje prodajajo.
Za pokazat je in še bo. Bom pokazal kaj, ko končam s trenutnimi projekti
3.5 colski racki pa se ja normalno dobijo, imaš pač različne tipe (IDE, SATA,...). Pa še poceni so. Izberi raje tiste ta dražje ker imajo boljši in tišji ventilator ter plastika je boljša.
Objavljeno 08 januar 2008 - 11:27
Rack za disk ali rack kot škatla od računalnika za v "audio rack"?
Objavljeno 08 januar 2008 - 11:42
http://www.comshop.s...p?articleid=883
ampak ta digitusov žal ni kvaliteten.
Objavljeno 09 januar 2008 - 12:07
my bad
Mimogrede če še omenim ker sem ravno od te stroke, da če boš kupoval nov disk pa le nabavi SATA al SATA2 zaradi samega kontrolerja.
IDE se gre za paralelni pretok (25bitov naenkrat), sata pa serijski (serial ata - 1bit naenkrat). Po logičnem sklepanju bi lahko rekli da je paralena zadeva hitrejša, ker gre lahko več informacij paralelno oz. hkrati po kablu, pri serijskem pa informacija za informacijo; pa ni tako. Zaradi ponovnega ravzrščanja na koncu kabla postane pošiljanje počasnejše od zaporednega enojnega pošiljanja, če bi hoteli hitrosti izenačit bi za tak kontroler odšteli večje denarce (SCSI patent).
Kakorkoli pa že se ti res splača kupit kar je NLP prej postal, ker samo odpopaš ko rabiš drugje in to je to. :wink:
lp
Objavljeno 05 marec 2008 - 05:17
Nekatere "nove" matične imajo baje že ugrajeno..... in ko sem se ob tem postu malo zamislil, se mi je zasvetilo, da pravzaprav ta priklop imam tudi sam na matični. Torej je le bilo vredno pred 2 leti dajat 70k sit za matično :shock: :shock: :shock:
Na nekem forumu sem zasledil, da je ta eSATA (external serial ata) celo HITREJŠI od navadnega SATAII.
NLP če sem ga kje usral oz. veš kaj več.... :?: :?:
Objavljeno 05 marec 2008 - 07:57
Prihaja pa FW3200 in USB3.0...pa tudi nova sata z duplo hitrostjo kot je sedaj tale esata ali "sata2".
Imaš tudi lepo pregledno tabelico.
Objavljeno 05 marec 2008 - 08:16
Ja se obeta še kar zanimivo razširjanje firewirea, ki ima napovedan prihod na police skladno z USB3.0. Temu bo sledila še LAN mreža z 10 in 100Gb linijami pa si kmalu ne bo kaj več zmišljevat.
No da ostajamo na temi diski: kljub temu da se bodo povezave fw in usbja precej zvišale, nastaja tukaj "kompjutersko ozko grlo", kot sam to imenujem::
Hkrati pa, ko govorimo o zunanjih diskih, je nekje običajo da se v škatle ne daja diske, ki so hitrejši od 7200rpm - zaradi hlajenja. Torej u tem primeru je po tabelah na wikiju razvidno, da je že FW800 hitrejši, kot je sploh potrebno za maximalni prenos podatkov, kaj šele eSATA, ki pravzaprav označuje vrsto kontrolerja.
Sploh če uporabljamo pri našem delu, 1. branje sampli 2. kar zahtevni OSji in 3. zapisovanje in da se vse dogaja na enem disku.... postane hitro kriza :oops: .
Prav zato že nestrpno pričakujem, da bodo cene SSDju in nasplošno flash diskov kmalu upadle.
Objavljeno 05 marec 2008 - 08:21
video ki sem ga sicer videl že pred par leti, torej ko je bil ssd res še nasploh BUM:
http://www.youtube.c...feature=related
http://www.youtube.c...feature=related
pa meni še najbolša:
lp
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov