Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Mastering v Sloveniji

22 odgovorov v tej temi

#1 G-String

G-String

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 02 februar 2006 - 07:01

Koga priporočate, s kom imate izkušnje, kdo dela dobro, komu se je bolje izogniti?

#2 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 02 februar 2006 - 08:37

Relativna zadeva...

Lahko ti pa iz prve roke rečem, da je eden redkih, ki dejansko VE kaj dela, g. Martin Žvelc.

LP

#3 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 02 februar 2006 - 09:08

QUOTE (St|lus)
Relativna zadeva...

Lahko ti pa iz prve roke rečem, da je eden redkih, ki dejansko VE kaj dela, g. Martin Žvelc.

LP

res je zadeva relativana!!!!!

tut jst mislim da je g. Žvelc car na tem področju pa tut g. Križaj ni slab!!!p.s. pa še bi se kak najdu ! Npr. Turk Iztok
x-sound

#4 Mr. Pitch Shifter

Mr. Pitch Shifter

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 18 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2006 - 01:34

QUOTE (x-sound)
QUOTE (St|lus)
Relativna zadeva...

LP

res je zadeva relativana!!!!!

tut jst mislim da je g. Žvelc car na tem področju pa tut g. Križaj ni slab!!!p.s. pa še bi se kak najdu ! Npr. Turk Iztok

Turk? Cool musician. Mastering...?

Zvelc? OK sure...
...Ampak - dej g. Zvelcu dance-techno-reggae-2step-dnb-electro-house track v mastering.

Wanna invest and try...? Then compare.

Brez zamer, mastering je ZELO specificna zadeva in noben dober in fair mastering inzenir ne bo iskren ALLROUNDER.

IMHO...
Bolje izdati kaseto kot prijatelja.

#5 G-String

G-String

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 07 februar 2006 - 12:04

Hvala za odgovore. Žvelca poznam in res dela kar dobro. Za Turka še nisem slišal.

Ni pa padlo kaj dosti imen tukaj - kaj to pomeni, da v Sloveniji ni kakega renomiranega mastering studia? Bojim se da ja.

Na živce mi namreč gre, ko komad z dobrim mixom pred masteringom narejenim v Slo pogosto zveni bolje kot masteriziran izdelek.

No, če se boste spomnili še koga, komur bi zaupali svojo glasbo, da jo 'dvigne za 1 nivo', napišite... smile.gif

#6 bopsi

bopsi

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 55 prispevkov

Objavljeno 07 februar 2006 - 12:12

QUOTE (G-String)
Hvala za odgovore. Žvelca poznam in res dela kar dobro. Za Turka še nisem slišal.

Ni pa padlo kaj dosti imen tukaj - kaj to pomeni, da v Sloveniji ni kakega renomiranega mastering studia? Bojim se da ja.

Na živce mi namreč gre, ko komad z dobrim mixom pred masteringom narejenim v Slo pogosto zveni bolje kot masteriziran izdelek.

No, če se boste spomnili še koga, komur bi zaupali svojo glasbo, da jo 'dvigne za 1 nivo', napišite... smile.gif

Rak Janez
David Šuligoj
Julij Zornik
Bor Zuljan
...
..
in še in še samooklicanih "mojstrov" tega posla,....in nekateri izmed njih v?asih uspejo narediti kakšen res dober mastering

#7 dulash

dulash

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 23 prispevkov

Objavljeno 21 februar 2006 - 07:58

Zemljic

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 22 februar 2006 - 08:37

QUOTE (dulash)
Zemljic

Verjetno si mislil Gregor Zemljič (Random Logic) tongue.gif
Mi je en frend reku da mu je ql master naredu (elektronika) za ostalo pa nevem!
Pa tut Mihelič Tadej, Čelik Borut,.... znate narediti ql master!
Lp
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 08 maj 2006 - 12:35

mislim da pri nas ni specializiranega studija za mastering. se najbolj se pravi stvari pribliza produkcija elektronske glasbe. laibach,umek...a zal ne vem kje delajo master,cisto mozno da ne pri nas. v kratkem bomo sodelovali pa bom povprasal.
sicer se pa elektronsko glasbo precej zlorablja v smislu mixanja,masteringa. po kaksni logiki se dela dobre mastre za elektroniko,za ostalo pa ne? master je master,ne glede na zaner. ce se dela slabo za rock,potem tudi elektronike ne morejo naredit dobro.
kaj ostali mislite? to me zelo zanima ker na tem podrocju nimam kaj dosti izkusenj.

#10 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 11 maj 2006 - 05:33

Nekako sem dostikrat dobil tale odgovor na to vprašanje:

Vsak ki da kaj nase v Slo da delat mastering v tujino.

Mislim da je v Italiji nek fajn mastering studio

#11 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 11 maj 2006 - 06:13

Ujej, lihkar sm dubu en komad iz studija... Človek je master peljal čez neko staro lampo in (pomojem) še čez en hard-knee comp (singleband ;). Ko sem poslušal sem mislu da zunaj grmi in da bo nevihta, je bil pa samo kick-drum mal preveč veličasten..

Odslej se imenujemo "The 20Hz Orchestra" :-)
Ahhh, tudi entropija ni več to kar je nekoč bila ...

#12 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 12 maj 2006 - 07:08

Imam zelo dobro izkusnjo z Sterling Soundom v New Yorku. Imajo Afterhours program kjer ti mastering naredijo za veliko manj kot to stane velike boyse.

Ue Nastassi mi je naredil zadnji master in smo zelo zadovoljni!

#13 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 12 maj 2006 - 09:18

Eh ja... matevz, ni vse lampa! To je treba uporabljat zelo z občutkom in ne pretiravat. Lahko je ql, lahko pa pokvari vso stvar.

Očitno, tisti, ki je to delal, nima glih dobrega monitoringa. wink.gif

LP

#14 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 31 maj 2006 - 01:58

Poslušal novo plato od Gibonnia - unca fibre --> Mastering Janez Križaj (Studio METRO) ne samo dobro temveč odlično :!: :wink:

#15 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 31 maj 2006 - 02:14

Ta podatek je pa tudi mene presenetil. Plata zveni neverjetno dobro!!! Vsaka cast Krizaju!!

#16 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 02 junij 2006 - 11:57

QUOTE (ixi)
Poslušal novo plato od Gibonnia - unca fibre --> Mastering Janez Križaj (Studio METRO) ne samo dobro temveč odlično :!: :wink:

Verjetno je bil tud ze mix dober, ane? In verjetno je blo tud ze posneto vrhunsko... potem je mastering lahko povsem na drugem nivoju kot ce se boris s tem a se bo kick slisal al ne... biggrin.gif

Lp,

b.

#17 soundpad

soundpad

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 14 prispevkov

Objavljeno 02 junij 2006 - 08:03

Sm hotu jz tut pohvalt plato, ker je res dobra...no če maš za ritm sekcijo duo katche/levin je težko zajebat 8) ...tretji komad so bobni božanski...metlce..ssssshh
smile.gif

P.S: MinimalB...vabljen na poslušanje smile.gif

#18 mpplay

mpplay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 24 prispevkov

Objavljeno 03 junij 2006 - 06:25

QUOTE (minimalB)
QUOTE (ixi)

Verjetno je bil tud ze mix dober, ane? In verjetno je blo tud ze posneto vrhunsko... potem je mastering lahko povsem na drugem nivoju kot ce se boris s tem a se bo kick slisal al ne... biggrin.gif

Lp,

b.

To krepko drži, kajti med mixom in masterjem je zlo tenka črta.
(I'm In)

#19 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 09 junij 2006 - 08:25

Še nekaj glede Križajevega masteriziranja:
Sem mu poslal mail z pohvalo in vabilom na forum!
Njegov odgovor citiram :

"Dragi IXI,

zadrega greje prav toliko kot hvala, ker ne vem, kako naj se zahvalim. Najprej hvala za vabilo k sodelovanju na forumu. Lepo je kdaj poklepetati o ljubih procesorjih zvoka, vendar me te skrivnosti ne fascinirajo več toliko, da bi si lahko jemal čas. Zvok je samo medij za prenos glasbe, in glasba je samo medij za prenos nečesa tretjega. Ves prosti čas posvečam študiju psihologije ustvarjalnosti kozmosa.

Lepo je izvedeti, da je nekomu izdelek všeč, da "vse štima", saj samokritičnost mojega dela kaže podobo, ki je daleč od popolnosti. Sem imel pač srečo, da sem postal kolešček v delujočem mehanizmu. Unca Fibre je delo strašne ekipe in je delo enega umetnika. Je delo pesnika, ki tako verjame v svoje zgodbe, da jih mnogim prepričljivo pove. Njegova prepričljivost je največji navdih za vse, ki smo sodelovali pri nastanku albuma.

Pohvale albuma na vašem forumu in debate o masteringu pa so me navdihnile, da si vzamem čas in da, za bolj zaokroženo celoto pogledov, dodam še svoj vidik.

Mastering je zadnja (in samo zato "najpomembnejša") faza ustvarjalnega procesa. Objektivno gledano pa je najpomembnejša zgodba, dobra pesem in čustveni izraz solista. Vsi ostali elementi so, po funkciji in po pomembnosti, podrejeni. Strinjam se z vsemi razmišljanji na forumu, vsak pač gleda iz vidika svojih izkušenj in zato ima vsak svoj prav. Povsem se strinjam, da v Sloveniji gospod Martin Žvelc najbolje ve kaj dela, in vsakič, ko je dobil v mastering moje mikse je opravil odlično (več kot ql in ok) delo, kar za mnoge masterje, ki so se mi vračali iz Londona ali Milana, ne bi mogel trditi.

Slabe izkušnje (ali vsaj zelo različne in nepredvidljive) s precej dragimi mastering uslugami v tujini, so me že pred davnimi leti napeljale, da sem začel svoje mikse masterirati večinoma sam. Kakšni so bili začetki se raje ne bi spominjal; s časom, skozi poizkuse in napake, pa sem razvil hibridno (analogno-digitalno) tehnologijo dela, ki mi zagotavlja večje dobičke in manjše izgube zvočnega vtisa, kot sem jih bil deležen pri uslugah drugih. Ko so moji masterji lastnih miksov začeli dobro zveneti, so me za mastering začeli klicati tudi drugi producenti in založbe, tako da imam danes na seznamu skoraj 140 albumov ali prek 1500 masteriranih posnetkov. Občutek in izkušnje (znanje, če ni podprto z dejanskimi izkušnjami, je samo predsodek) so moj kapital in danes mi večino prihodkov ne predstavlja več produkcija ampak mastering, največ za stranke iz tujine. V kratkem studijo Metro odpira tudi online mastering uslugo, ki bo nadgradila drage in počasne kurirske službe.

V zgodbi o zvočni podobi Unca Fibre je glavno delo opravil Nikša http://www.diskograf...iksa-bratos.htm . Mastermind, ki poveže in zmeša vse elemente, je bil izbran od pesnika, da izbere mene, da izberem mikrofone za bobne, akustiko sobe, procesorje in nivoje na trak. Ko pa sta Manu in Dado v studijo Metro igrala, je snemal Rok Podbevšek, ki je bolj zbran od mene. Med snemanjem bobnov sem kuhal čaj, gostom odpiral vrata in skrbel, da je Manuju kavice iz Olive nosila francozinja s pariškim naglasom. Vse razen bobnov in klavirja (Matija Dedić) je bilo posneto v Splitu in Zagrebu. Poleg bobnov in klavirja sta posneti tudi obe Metrojevi odmevni plošči EMT 140.

Kje bi miksal se Nikša dolgo časa ni mogel odločiti, na koncu pa je izbral njemu najbližji studijo z digitalno mizo DM2000, katera mu je omogočila popolni Total Recall in večkratno popravljanje miksov. In zopet se je izkazal kot odličen mešalec. Pri njemu najbolj cenim, poleg do milimetra dovršenega balansiranja izredno kompleksnih aranžmajev, tudi izjemen okus za odmeve in prostorsko postavitev.

Za mastering je Nikša, ki je preizkusil kup svetovnih in lokalnih mastering uslug, premišljeval dosti manj kot za miks, saj je bil že pri albumu Mirakul zadovoljen z mojim mehčanjem digitalnih miksov (SSL-digital), in je tako lepo rekel: "Bio sam tamo (London, Milano...), probao, čuo, i eto mene opet tu!". Poleg celotnega stereo miksa mi je prinesel tudi steme (vokali, inštrumenti, bobni in bas). Seveda sem pograbil steme in obdržal stero miks le za referenco. Vsekakor je bil stereo miks odličen in nikakor ni šlo za popravljanje razmerij ampak za otoplitev brezbarvne hladnosti digitalne mize, kar je precej lažje, če so elementi miksa ločeni. Tako sem lahko na primer, ko sem snemal layer svetlobe skozi tri paralelne eq-je (cca 10kHz), vzdignil malo pretemne vokale za 6db ali, ko sem snemal 200-300Hz pas vzporedno skozi Disterssor in Fatso, vzdignil bobne za 6db in malo spustil vokale. Pri snemanju območja pod 100Hz prek analognega traku (Otari), pa sem vokale kar izklopil.

Prednosti paralelnega procesiranja in snemanja procesiranih signalov nazaj na disk so:
- originalni master ostane v polni resoluciji in vedno nedotaknjen;
- isti procesor se lahko uporabi večkrat in z različnimi nastavitvami;
- različni procesorji se lahko uporabijo za isti namen vzporedno in seštejejo, s tem se jim poudarijo dobre ter skrijejo slabe lastnosti;
- razmerja med posameznimi layerji se določijo šele na koncu, ko je obdelan celotni album;
- morebitni kasnejši popravki so hitri, saj gre večinoma le za popravke razmerij elementov in analogni del studija ostane ugasnjen (total recall).

Največkrat me vprašajo kako rešujem fazne probleme v paralelah in odgovor je, da je jasno treba poskrbeti za časovno uskladitev signalov (zamik DA-AD konverterjev in digitalnega mikserja) in uporabljati procesorje, ki so fazno koherentni. Na primer najkompleksnejši lampaš Massive Passive se v paraleli obnaša nepredvidljivo, če se uporabljajo pahljačaste krivulje ali Low in Hi Cut filtri. Tudi za digitalne procesorje velja podobno; na primer Waves C4 je kot paralelni procesor povsem neuporaben, zato pa je novejši Waves LinMB odlično fazno usklajen. Žal je tudi, sicer izredno zanimiv, Waves TransXmulti podedoval slabo kretnico iz C4 in zato uporabljam TransXwide z nadomestkom kretnice iz LinEQ.

Unca Fibre je bil zelo velik projekt v več pogledih (atmosfersko občutljiv in aranžmajsko zahteven glasbeni material, uskladitev terminov mednarodne zasedbe, visoka pričakovanja, število skladb in trajanje celotnega albuma itd.) in je željene roke zamujal za kar nekaj mesecev. Ko je prišel na vrsto mastering in sem vprašal kdaj je zadnji rok za predajo masterja, je bil odgovor: "Včeraj, če se da!". Seveda je Nikša pokazal več razumevanja kot založba in menedžment, tvegal njihova dodatna negodovanja in mi dal na voljo tri dni. Nesreča ne počiva in napadla me je viroza z vročino, tako da sem dva dni preživel na aspirinih in polovičnem delovnem času, tretji dan nadoknadil zamujeno in četri dan je bilo vse nared za finalni bouncing.

Nikša me je malenkost presenetil, ko je na finale, poleg dogovorjenih angleških vzorov, prinesel še nekaj ameriških CD-jev za referenčne primerjave in sem moral vzdigniti celotni nivo skoraj za 3db, kar je nekoliko porušilo postavljena razmerja, in sva potrebovala cele tri ure (običajno mi vzame manj kot uro), da sva našla pravi kompromis. Ko pa je bilo postavljena prva skladba, je steklo dosti hitreje, in ko sem posamezno skladbo v nekaj minutah uskladil z referancami, je Nikša največkrat dejal samo: "OK, zapisuj!". Kjer pa je imel pripombe so bile povsem koncizne in precizne v stilu: "Probaj malo smanjit onaj layer od trista herca!" in uau točno to je manjkalo. Zopet sem spoznal, da je najlepše delati za tiste, ki postavljajo maksimalne zahteve, vedo kaj hočejo, poznajo proces, slišijo razliko, se pustijo presenetiti, se ne bojijo tveganja in mi dajejo polno zaupanje, saj zaupajo sebi.

Največjo spremembo od mojih pripravljenih nastavitev pa je Nikša prinesel v nivoju širinskih M/S layerjev, ki jih sam ne bi niti slučajno upal postaviti tako visoko (ne glede na to kako so mi všeč), saj drastično spremenijo panoramska in prostorska razmerja. No tak nivo "psihoakustike" ne bi bil možen, če bi imel samo miks namesto stemov, saj so bili za surround layer bobni (ki bi postali preširoki in zmazani) znižani večinoma več kot 12db, vokali (ki bi se preveč odmaknili) pa od 3db do 6db. Visok nivo surround layerjev je prinesel odkritje mnogih prej skritih podrobnosti igranja, novo življenje odmevov in bolj zanimivo celotno zvočno sliko. Morda lahko kdo opazi spremembe barve v fadeout-ih, kjer visoki in mono layerji izginjajo hitreje kot bas in side informacije.

Popravkov masteringa ni bilo, razen da sta Nikša in Gibo, ko sta v nekaj dneh na raznih koncih temeljito preposlušala master, ugotovila, da v eni skladbi manjka ena linija spremljevalnih vokalov. V stereo miksu je bila, v stemih je ni. Malenkost, ki se pripeti zlahka pri izdelavi stemov iz miksov s prek 70 kanali, je bila zahvaljujoč total recall-u miksa in masteringa popravljena takoj. Popoldan je Nikša skočil do studija, naredil bounce back vokala in ga zvečer naložil na FTP strežnik. Zjutraj sem ga zalepil zraven obstoječih layerjev, naredil ponovni master in dopoldan je bil nov CD v pisarni založbe ter MP3 za avtorizacijo v Zagrebu in Splitu.

Dodam lahko samo še to, da se meni moje delo niti slučajno ne zdi popolno; če bi se dalo bi na masterju Unca Fibre popravil vsaj tri stvari:
1. Posnel bi še en layer zmiksan iz najslajšega Summita navitega na širokih 5kHz, iz preciznega Night Technologies z AirBandom prav tako na 5kHz in najtoplejšega Manleya navitega od 2 do 8kHz glede na značaj posnetka. S tem bi dobil malo več prodornosti in veselja zlasti pri tistih skladbah, ki naj bi bile vesele. Res pa je, da album govori o ločitvah in razočaranjih.
2. Posnel bi še en layer limiterjev samo za vokale zmiksan iz TubeTech CL1B, CraneSong in ADL. S tem bi dobil bolj prisotne tihe dele vokala in bolj kontrolirane glasne vokale, ki občasno malo povozijo mogočnost celega benda. Res pa je, da umetnik ljubi tako tiho intimo kot glasno pompoznost in da vokali na ameriških CD-jih zvenijo histerično in stisnjeno.
3. Posnel bi Fatso, Distresor in ADL samo na bas stem. S tem bi dobil harmonike in prezentnost bas linij tudi na malih zvočnikih. Res pa je, da temen bas daje bolj sodoben zvok in zveni bolj impresivno na večjih zvočnikih.

Oziroma kot poje pesnik: "Svak je od nas bio na svoj način greška"

V navdih!
Janez

--------------------------------------------------------------------------------
PS
IXI, upam, da bo to pismo za silo zadovoljivo opravičilo za moj neodziv na vabilo in zahvala za hvale, in ne samo, da v celoti dovoljujem njegovo objavo ostalim članom foruma, ampak te zanjo tudi prosim."

Mislim da bo dal ta post marsikomu marsikaj za premislit tongue.gif

#20 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 09 junij 2006 - 08:57

Jst se ne grem več. :oops:

Pa res mislte, da se brez vseh teh Manleyev in Tube-Techov ne bi dalo preživt?

LP

#21 soundpad

soundpad

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 14 prispevkov

Objavljeno 09 junij 2006 - 09:35

Janez res od srca hvala za tvoj izčrpen odgovor...Vedno me je zanimalo če je Nikša mastermind ( zvokovno) gibonijevih projektov, če gre hvala iz tvojih ust pa v to sploh ne dvomim več!

@blaster :
Na začetku je g. Križaj napisal:
"Mastering je zadnja (in samo zato "najpomembnejša") faza ustvarjalnega procesa. Objektivno gledano pa je najpomembnejša zgodba, dobra pesem in čustveni izraz solista. Vsi ostali elementi so, po funkciji in po pomembnosti, podrejeni"

In vsi manley-ji in tubetechi ki jih imaš na razpolago ti ne pomagajo če ni tega kar je napisano zgoraj...Pesmi ki poslušalca premaknejo! Mislim da bi lahko tudi črtal vse ta high -end orodja iz spiska pa bi album še vedno stal, ker so pesmi dobre , ker je odigrano super in ker je narejen s srcem!

#22 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 09 junij 2006 - 04:07

Cool mail je napisal nas prijatelj ane? biggrin.gif
Najvecji smeh je pa da je bil Krizaj sosolec od moje sestre v srednji soli, moja sestra je pa NAJVECJI glasbeni antitalent biggrin.gif - tko mal za ravnotezje smile.gif

OK, ne vem zakaj sem zdej to napisu, ampak ker je ze napisano ne bom radiral...

Lp,

b.

#23 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2006 - 09:46

Fino branje! Hvala iXi!!

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo