Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kateri mic najpogosteje uporabljate?

39 odgovorov v tej temi

#1 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 14 maj 2006 - 01:43

No... pa začnimo še na tem forumu en tak thread... biggrin.gif

Jaz osebno nimam ravno neke posebne izbire...

Nekako najljubši mi je Oktava ML52-01, vendar ne paše povsod.
Če rabim svetel mikrofon ponavadi uporabim Rode NT1, za vse ostalo pa dobro staro 57-ko...

Pa vi?

#2 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 14 maj 2006 - 01:31

AKG C414 pa 57ko.

#3 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 15 maj 2006 - 03:40

za studio neumann u67,za ostalo pa zelezno pravilo sm 57.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 15 maj 2006 - 04:57

Rode NT 2000 in pa seveda beto 57!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 15 maj 2006 - 05:37

Ponavadi izbiram med Shure KSM32, ADK A51s, Rode NTK (zadnjič me je prijetno pozitivno presenetil v enem POP komadu za lead vokal), Audio Technica 4033, kupil pa bom verjetno še Rode Classic II.

Seveda pride še klasika za bobne, Shure SM57, AKG D112 (ali Audio Technica ATM25), bobnarski mikrofonski set Audio Technica, AKG C1000 za hi-hat, to je pa že skoraj to. smile.gif

rotation: se pa priporočam za en test Neumanna U67, ker te žvali še nism probou nkol. A maš ti to al kaj?

V frankfurtu sem videl in slišal novega Neumann TLM49 in mi je pustil nepozaben vtis... Ne vem pa, kako bi se obnesel v miksu.

LP

#6 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 15 maj 2006 - 10:47

Rode K2 za vokale in karkoli drugega - super, da lahko nastavis nekaj vmes med ledvicko in kuglo, Shure SM81 za kitaro & svastarije, Hajdinjak labs stereo kondenzatoski set na lampe za ambient in razne stereo posnetke, tudi za overheade.

Imel pa bi AKG C12, ker zgleda sexy. Pa karkoli od Telefunkena (iz istega razloga)

Pri kolegu sem imel moznost slisati in uporabljati v akciji razlicne stare Microtech Gefell mikrofone - super mikrofoni za precej manj denarja od Neumannov...

#7 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 maj 2006 - 11:36

to blaster:
u67 sem uporabljal v studiju v franciji kjer so ga imeli za impresionirat stranke. majk res ni veden niti dela svojega denarja.
me pa zelo zanima zgoraj omenjeni c12 oz njegova kapsula. slisal sem varianto neumann mislim da u67 vezje s to kapsulo,pa moram reci da je bilo slisat bolje od obeh skupaj.
to saturation:
kaj pa v 72 smile.gif a te to zanima v zvezi s c 12? 72 je bil moj prvi diy preamp. placal sem skoraj 100 jurjev za material,prodal pa za 70. res fajn biznis.

#8 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 16 maj 2006 - 09:20

Vem za enega AKG C12, ki se prodaja za okrog 800.000 SIT. Če koga zanima, mu lahko dam cifro. wink.gif

Ima kdo izkušnje z Rode Classic II? Vem, da za nekatere Classic I dela bomba, Classic II pa nekateri grajajo, drugi hvalijo... me pa precej mika.

LP

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 16 maj 2006 - 11:24

To rotation - smile.gif Mislim, da je V72 prevec eksoticen zame, bi poskusil najprej z malo modernejsimi dizajni... API, itd.

Mikrofoni za 800 jurjev so zame zal zgolj mokre sanje... Pa najbrz prinesejo samo kaksnih 20% izboljsanja v primerjavi s cem srednjerazrednim a la Rode K2 ali classic, AKG 414 itd. Oz. ce ima kdo bogate izkusnje s tem - ali prinesejo vec? Je toliko boljsi sound, da se splaca investirat 3x ali 4 x vec ?

Zanimajo me tudi tile Earthworx, samo ocitno nima se nihce tod naokrog nic izkusenj z njimi.

Bi pa vsem priporocal kaksne stare Microtech Geffelle - vzhodnonemski Neumann - so me navdusili z nevtralnostjo in "evfonicnostjo" - lepo so zveneli po domace. Baje se na ebayu dobijo ugodno; sam se nisem nobenega nabavil, a kolega ima celo zbirko.

#10 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 16 maj 2006 - 02:03

nevem kako zelo tudi rabljeni Geffel-i niso poceni!

Sem slišal, da je Neumann (ustanovitelj) priznal, da je ga je Geffel prehitel po tehnologiji!

Ampak ja... načeloma mokre sanje. Se pa da z dosti cenejšimi mikrofoni zadovoljit nestrokovno publiko pomoje...

Bluebear quote: amateurs are limited by tehir knowladge, pros are limited by their gear... Mislim da je dosti resnice v tem stavku! biggrin.gif

Grem stavit da posname Michael Wagner dosti boljše komad z Behringerjevo opremo kot pa jaz v Air studios... :oops:

#11 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 16 maj 2006 - 03:50

No, glede cene Rode Classic II ne vem, če je ravno primerljiv s K2, saj stane 370.000 SIT, pri Thomannu celo 1.700 EUR, K2 pa je 500 EUR. Po moje je to že kar višja klasa...

LP

#12 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 16 maj 2006 - 05:38

mislil sem kapsulo od c12. ta ze ni 800 jurjev. vem da se je ze precej kombiniralo s temi kapsulami,ruskimi ohisji in kopijami neumannovih vezij. poslusal sem klipe ki so bili res fascinanti. samo to so custom made mikrofoni, moras sprobat...pri nas jih itak ni.
o earthworks sem pa zadnje case zasledil same dobre stvari. pomojem je to prava stvar,pa tudi cene so kar zmerne. na gearslutz gear sem nasel klipe tudi za te majke.

#13 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 17 maj 2006 - 03:02

Earthworks so sigurno odlični mikrofoni!

Drugače pa so dostkrat stari mikrofoni precenjeni pomoje... Primerjal sem en star odličen Band & Olufsen (Royer dela zdaj praktično kopije...) ribbon, ampak mi je ibla moja Oktava ML52-01 dosti bolj všeč. Neprimerno več detajlov...

Ni vse, kar je staro, dobro... Za originalen C12 dobim kakšne tri vrhunske mikrofone, s katerimi bom veliko več dodal svoji omarici, kot pa bi z C12.

Drugače sem pa nekje prebral, da se splača pogledat kaj za BLUE mikrofoni. Imeli so eno totalno štalo, in je zdaj nova firma ratala, al nekaj podobnega... Ali celo dve... Baje da so za svoj denar (tudi niso ravno poceni) izredno kvalitetni!

#14 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 17 maj 2006 - 03:06

zdaj sem našel the nove"blue" mikrofone:

http://violet-design.com/index.php

#15 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 17 maj 2006 - 01:03

torej nobenih informacij o dobavljivosti c12 kapsule brez ohisja? A ni Hajdinjak delal nekaj v tej smeri? Ima kdo kaksne izkusnje z njegovimi izdelki?

#16 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 17 maj 2006 - 02:57

Jaz imam njegov stereo set - zaenkrat se nisem evforicen, ceprav dela zelo zanimivo... Sound je zelo odprt, detaljen, vcasih se mi zdijo visoki nekoliko poudarjeni, ampak najbolje se obnesejo v kaksni dobri akustiki, lahko dobis tako 3D stereo sliko... Snemal sem ze vokale na Rode K2 close + ta par stereo mikrofonov malo bolj od dalec - in so se vokali dosti lepse stopili v miks...

Na hajdinjakov set je Iztok Zupan naredil kar nekaj zelo zanimivih posnetkov.

Ce pristopis spostljivo in se ne delas prevec pametnega (ne vsiljujes prevec svojega mnenja) se splaca z gospodom pogovorit. Najbolj cenim pri njem zilico po nadgrajevanju oz. delanju necesa, cesar se ni v taki obliki... Je malo sanjaca, se mi zdi, kar cenim. Audio ni samo tehnika je tudi art...

Zato ni nujno, da je vse s prve vrhunsko - ce imas se sam znanje s tega podrocja, preveri, stopi v kontakt. Ne vem kako napreduje ta njegov kit, a v tej verziji (izpred dveh let) ima malo bolj eksoticne konektorje - iz mikrofonov v preamp: xlr - chinch in izhodi iz preampa so chinchi... Komercialna (in nekajkrat drazja) verzija bi naj imela XLR prikljucke...

Zanimivo je tudi, ker so lampe dostopne od zunaj in lahko eksperimentiras med razlicnimi tipi...

Ta kit set je v bistvu nekaj vmes med audiofilskim hi-fijem in studijsko tehniko - odbito in avanturisticno, ni pa univerzalno primerno za vse - a kateri mikrofon sploh je?

BTW - set je v bistvu misljen kot en stereo mikrofon - sestavljen iz dveh locenih mikrofonov + preamp / napajalnik na lampe.

#17 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 07:49

nikjer ne najdem informacij...

tudi na hajdinjaklabs ne...

Bi lahko pomagal s kakšnim linkom?

Hvala!

#18 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 12:38

Sem se sam preveril - na spletni strani ni kaj veliko. Ocitno ne namerava tega razvijati dalje ali pa ta projekt trenutno miruje...

Vse kar sem nasel je omemba mikrofonskega kita na ceniku DIY kitov za Slovenijo (pride 950 EU):
http://www.hajdinjak...n...e&artid=109

Ce te zanima mu pisi mail in ga povprasaj kako je s tem. Kontakt je na spletni strani. Imas pa na njihovem forumu nekaj mp3jev posnetkov s temi mikrofoni...

Upam, da je kaj koristilo...

#19 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 02:02

Zelo zanimivo!!!!!

Pa sta vredna tega denarja? Ravno poceni nista, čeprav je še predojačevalec...

#20 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 04:02

zelo zanimivo;tole temo bi lahko malo bolj razdelali.
torej gre za par mikrofonov z xlr izhodom ki gre na nebalansiran chinch vhod na preampu,izhod je pa enako nebalansiran chinch. tipicno za hi-fi. to mi ne disi prevec ker ce imas kaksen problem z omrezno napetostjo lahko zacne brnet,vec je tudi suma...preamp pac mora biti balansiran,sicer prej ali slej naletis na tezave. s transformatorji bi imel zvok najbrz precej vec lampaskega karakterja. ja satoration,kot si rekel;gre za izdelek nekje med hi-fi in pro audio.
enakop kot ostali slovenski "zanesenjaki" na tem podrocju shem ne dajo,tako da si zgradbe mikrofonov in preampa nisem mogle ogledat. 950 evrov za kit komplet brez balansiranih in/out je veliko denarja. ce se ze spuscas v gradnjo mikrofona in preampa se splaca pogledat tudi kje drugje.
nasel sem npr veliko predelav rode nt2. odprejo mikrofon,zamenjajo tranzistorsko vezje z lampaskim(npr neumann u76),zamenjajo kapsulo (npr za ck12,m7,k47) in to je vse. enako se da narest tudi z nekaterimi drugimi kitajskimi mikrofoni. vazno je le to da vezje in kapsula sedeta v ohisje. tule je nekaj govora o kapsulah,njihovih cenah,zvoku,zamenljivosti. priporocam v branje! http://www.prodigy-p...c...le&start=45
kar se tice preampov je pa tudi precej tega na netu. ce koga zanima mu lahko dam linke za kite. a osebno kitov ne kupujem,rajsi kupim pcb ploscico in sam nabavim material in sestavim. pride lahko tudi za vec kot pol ceneje. dobro opisanih in stestiranih projektov je malo morje,tako da ze tezko zgresis ce ves kaj bi rad.
a se je kdo ze bavil z zgoraj omenjenimi predelavami? kaj mislite o tem?

#21 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 04:29

Mene zanima predvsem zvok. Ti mikrofoni imajo "nekaj"... Zvenijo drugace, kot karkoli drugega kar poznam - so namenjeni stereo posnetkom - audiofilskim posnetkom na dva mikrofona, brez close micinga, itd. Jaz jih zlorabljam se za kaj drugega... Glede konstrukcije pa bi se bilo najpametneje pogovorit z g.Hajdinjakom osebno. Brez problema mu lahko pisete na mail in povprasate o teh mikrofonih, po moji izkusnji je zelo pripravljen podelit znanje in filozofijo gradnje... Tudi debato okoli kapsul, glede balansirane / nebalansirane izdelave, itd.

BTW - tezav z brumom in sumom nisem imel se nikjer - na razlicnih lokacijah...

#22 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 04:46

poleg zvoka me zanima tudi cena. zato iscem alternative v smislu izdelave opreme. s hajdinjakom sem ze govoril o teh zadevah. njegovo podrocje je hi-fi,torej blizu a vseeno dalec od nasega podrocja. z njim se v marsicem ne strinjam. npr z izborom ne vem kaksnih zlatih konektorjev,srebrnih kablov,pretirano dragih elektronk,kondenzatorjev...
pri hi-fi se gre v bistvu za nacrtno degradacijo zvoka ki je potem bolj poslusljiv.
v pro qaudio pa so zahteve drugacne,,reprodukcija mora biti kolikor se da verna in s cim manjsimi stroski seveda. tu ni preseravanja z zlatom,srebrom,ogromnimi hladilnimi rebri...

p.s.:saj ni nujno da jih bos kdaj imel,a pro mic preamp ima xlr balansirane vhode in izhode. chinch nikoli ni bil pro audio konektor. a ce si zadovoljen s tem kar imas se nima smisla sprasevati o podrobnostih. vazno da ima dober zvok.

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 18 maj 2006 - 05:41

Vem, saj sva imela debato glede tega (XLR vhodov in izhodov), a ker sem itak dobil "testno" ponudbo, nisem vztrajal na balansirani izvedbi, ki bi bila drazja. A zvok je zanimiv... ne glede na chinche... Ce snemam ambient - uporabim ta set.

Se to glede seta - ne vem kako je v ostalih njegovih hi-fi napravah -a te lampe, ki jih uporablja za ta preamp niso pretirano drage.

Glede kablov pa - lahko bi kar odprli novo poglavje - mislim, da lahko dobri kabli veliko pripomorejo k boljsemu zvoku. Tudi srebrni smile.gif) ce je treba - sem sprobal na hi-fiju - en soliden srebrn kabel (zmerne cene) med CD playerjem in ojacevalcem - dela odlicno - zvok je bolj detaljen, ne bolj degradiran... Mislim, da se audiofilski hi-fi in pro audio zavzemata za isto stvar - na razlicnih koncih - eni za cimbolj verno reprodukcijo, drugi pa za cimbolj kvalitetno in verno zajetje glasbe...

Po moji izkusnji (poslusanje) ni vseeno ce imas v studiu neke cisto navadne kable ali pa Monster cable, Mogami, Planet Waves, itd.

Seveda so kabli bolj ali manj zadnji - ko je vse na nivoju lahko se tisti procent izboljsanja dosezes se z malo bolj kakovostnim kablom.

#24 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 27 avgust 2006 - 08:38

QUOTE (SoulFood)
Drugače pa so dostkrat stari mikrofoni precenjeni pomoje... Primerjal sem en star odličen Band & Olufsen (Royer dela zdaj praktično kopije...) ribbon, ampak mi je ibla moja Oktava ML52-01 dosti bolj všeč. Neprimerno več detajlov...

Tole je ena redkih ce ne celo edina omemba ribbon majkov na forumu, kar me pri razmerju cena/zvok cudi. Zadnjih par let namrec srecujem vedno vec taksnih mikrofonov, reviewev, posnetkov. Imel sem tudi priloznost preizkusiti Royer R121 in moram reci da gre za zelo dober majk. Pa npr Beyer M160 tudi ne gre podcenjevati.
Obstaja tudi firma Shinybox ki prav tako izdeluje ribbone. Tule:http://www.gearslutz.com/board/showthread.php3?t=36800&page=2 je review njihovega majka in nekaj komentarjev. Cene so res ql. Glede na to kar sem slisal v fajlih imajo naraven, topel zvok, primeren ravno za DAW.
Kaj pravite?
Miha

#25 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 30 avgust 2006 - 02:31

Ribboni imajo pač en poseben zvok... Mislim, da so malo "počasnejši" in zato vse nekako mehkejše deluje (ampak nažalost tudi zelo temno v primeru Oktave...)

Je pa zelo fajn imet tudi ta "zvok" na izbiro! biggrin.gif

#26 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 30 avgust 2006 - 04:31

Sem slisal da je Oktava bolj temna. A si si kaj poslusal fajle od Shinybox-a? Meni se ne zdi nic temno, podobno je kondenzatorcem, le malenkost vec detajlov. Cena pa sitnica..

#27 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 30 avgust 2006 - 04:41

Kolkor jaz vem, naj bi bili ribboni bolj temni... na splošno nimajo teh nabitih visokih tonov... Mogoče imajo te shinybox mal "posodobljen" zvok...

Čeprav res nisem slišal nobenega drugega ribbona kot Oktavo in pa še enega starega Bang und Olufsen...

#28 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 30 avgust 2006 - 04:50

Zdaj sem si malo bolj pogledal to stran od Shinybox-a...

Cena ni sitnica SPLJOH!

Tale stane 175$ :shock: :shock: :shock: laugh.gif laugh.gif laugh.gif :roll: :twisted:

dejansko je tako poceni, da mi je zelo sumljivo vse skupaj! Ne bi ravno zaupal nekim posnetkom iz njihove strani... Pomoje je to samo ribbon varianta kitajskega zvoka mikrofonov...

#29 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 30 avgust 2006 - 04:53

QUOTE (SoulFood)
Cena ni sitnica SPLJOH!

SoulFood kok ni 175$ sitnica za mic :twisted:
To je cca 33k, to pa res ni dost za tak mic!!!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#30 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 30 avgust 2006 - 04:57

mogoče sem malo debila...

Ampak sem pod vtisom da cena:sitnica pomeni, da je nekaj zelo drago... :shock:

In ja, ta mic je smešno poceni!

Ali je smešno poceni za tak mic? Načeloma po izkušnji z Rode NT1A vidim, da so taki mikrofoni najdražji... Daš par 10k in se tepeš po glavi... Bruhneš ko slišiš, kaj dela :S

(kupi kdo NT1A? laugh.gif )

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov