Kot sem že v temi Večkanalni mastering prebral je najbolje dober oz. odličen mix!
Kaj pa naj uporabim za mastering nakoncu, kako se lotit tega?
Npr. kompresor,eq,l2(l3) ali kaj??
Hvala!
Kaj uporabit za mastering ?
Začel
x-sound
, feb 02 2006 06:42
7 odgovorov v tej temi
Objavljeno 02 februar 2006 - 07:08
QUOTE (x-sound)
Kot sem že v temi Večkanalni mastering prebral je najbolje dober oz. odličen mix!
Hvala!
Hvala!
Najbolje, da nic.
Poskusi najti priblizek sounda ki ga hoces brez masteriziranja, to je z mixanjem.
Nezne kompresije na skoraj vsak kanal, ne vec kot -2dB or so.
EQ> better cut away than boost!
FX> malo kolicino, a dobre reverbe, ostali efekti po obcutku - vedno glej phase meter..! Usesa te bojo prevarala oziroma nimas dosti dobro stereo sliko v studiu (incl. myself-to je jeba oz. je zlo drago)
pred masteringom pusti VELIKO dinamike na master outputih, bouncaj do -6dB. Bo ze master engineer dvignu !!!
Ce moras pa zaradi stroskov sam masterizirati, upostevaj najmanj to kar sem navedel.
Watch your levels, ne masteriziraj "kvadrata"
LP
Bolje izdati kaseto kot prijatelja.
Objavljeno 02 februar 2006 - 07:35
QUOTE (x-sound)
Kaj pa mi priporaočaš da uporabim na koncu!
Master bo moral pač narediti sam(stroški)
Uporabljam ProTulse LE 6.7 in Waves, URS Eq in Factory bandle plugine!
Hvala!
Master bo moral pač narediti sam(stroški)
Uporabljam ProTulse LE 6.7 in Waves, URS Eq in Factory bandle plugine!
Hvala!
ok to je zelo nehvalezno takole razlagat:) ampak zlo na grobo>
URS eq fajn...Waves...hm no ok, raje kej drugega, razen seriaj Reneissance. Probi se Elemental Audio, super plugsi, metri. Ce hocs bl warm, saturated sound...Vintage Warmer je en mojih favorite plugsov, dosegel zlo fajn rezultate....ampak mora bit SKORAJ na bypass...ne pretiravat...sam malce Drive v desno
drgac pa moj tipicn setup kar se tice softwarea je > eq > comp > multiband comp > limiter.
eq-notches, comp odvisno, loh sam za peaks, lahko d mam kdaj sidechain kick notr..., multiband comp za sirse freq. bande, limiter spet...ce je dinamicn material samo malce, da drzi, vcasih pa khm rabmo LOUD.
Ko to rabm, mam v motuju se SSL hardware compressor, ki ga lahko dam vmes med plugine (Logic) v verigo. Ne nujno vedno.
Vse kar sem napisal pa je samo po sebi nepomembno, tu je potrebno veliiiiko izkusenj in znanja...
...da se pa marsikaj
:wink:
Bolje izdati kaseto kot prijatelja.
Objavljeno 03 februar 2006 - 06:30
Moj predlog bi bil naslednji :Poišči komad (ne slovenski),ki je najbolj podoben tvojemu in delaj primerjavo med njima.Tako boš slišal koliko kompresiranja,kakšno ekvalizacijo,panoramiko...Če boš ugotovil,da ne moreš narediti primerljivega izdelka se vrni nazaj na mix in tam popravi.
Naprimer:Zdi se mi,da se pri nas ( pri rocku) preveč izpostavlja bobne-že pri mixu se zelo "našpiči" njihov zvok in potem se pri masteringu zadeva samo še potencira. Končni efekt pa je masking,to pomeni da se določene frekvence prekrijejo in kar naenkrat ni dovolj kitar ali vokala.In potem se spet dodaja različne frekvence in na koncu je master preoster,največkrat prekompresiran.Jaz bi rekel,da manjka mehkobe.
Upam,da sem bil razumljiv.(Zgoraj povedano je samo moje doživljanje glasbe)
Naprimer:Zdi se mi,da se pri nas ( pri rocku) preveč izpostavlja bobne-že pri mixu se zelo "našpiči" njihov zvok in potem se pri masteringu zadeva samo še potencira. Končni efekt pa je masking,to pomeni da se določene frekvence prekrijejo in kar naenkrat ni dovolj kitar ali vokala.In potem se spet dodaja različne frekvence in na koncu je master preoster,največkrat prekompresiran.Jaz bi rekel,da manjka mehkobe.
Upam,da sem bil razumljiv.(Zgoraj povedano je samo moje doživljanje glasbe)
Objavljeno 14 junij 2006 - 11:24
QUOTE (frenky)
katere kompressorje(plug ine) pa uporabljate za kompresiranje oz. mastering?
Kar se tice pluginov osebno menim takole:
1. DSP
UAD Precision serija je fajn
TC electronics MD3 je super.
Sony Oxford... odlicen
2. Native
www.refinedaudiometrics.com (EQ je strupen!)
www.algorithmix.com
www.ursplugins.com
www.pspaudioware.com
Lp,
b.
Dodaj odgovor
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov