Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Panel trap VS. Superchunks

13 odgovorov v tej temi

#1 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 19 oktober 2007 - 11:14

Pozdrav!

Poleg zanimivih "panel bas trap-ov" (Ethan-ovega porekla), sem zasledil tudi kotne absorberje z imenom "superchunks".

Zanima me, če ima kdo izkušnje z obemi? Na internetu sem našel le meritve superchunkov ( http://forum.studiot...topic.php?t=536 ). Nikakor pa ne najdem meritev za panel BT.

Trenutno sem bolj naklonjen prvim. Predvsem zato, ker sem v kotih omejen s prostorom.
www.myspace.com/dahow

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 20 oktober 2007 - 06:27

Če boš mal pogledal pod Home Studio, boš opazil da skoraj vsi ki so radili studio smo za kotne absorberje uporabili oba principa absorberjev, tko "superčakije" kot panelne. V mojem primeru sem vse 4 kote vertikalne kote obdelal z superčakiji, ostale horizontalne talne in horizontalne stropne pa za panelnimi absorberji.
Z superčakiji dobiš maso in stem začneš uravnovešat nizke frekvence od cca 150 HZ in gor. Govorim o superčakijih narejenih iz kamene volne Tervol DP-8. Če bi va kotne absorberje dodal še npr. gumo ali neko vezani ploščo, bi stem dodal še pasivne membrane in prišel se do boljšega rezultata.
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 oktober 2007 - 03:53

...ampak pri membrani je potrebno bit zelo previden (masa, material, perforacija?...), če ne lahko narediš več škode kot koristi!

To s superchanksi že vsaj leto, dve bluzimo in težimo vsakemu, kje si bil do sedaj laugh.gif
Nenad Patkovic

#4 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 22 oktober 2007 - 11:11

Hvala za odgovor.

NLP: Hehe.. Sem videl že več postov kjer se omenja te čakije ipd., a nikjer nisem zasledil meritev. Namreč, zanima me samo ali so (npr.) čakiji res veliko boljši od panelov OZIROMA: se mi splača vržt omare ven iz sobe (?) smile.gif

Drugače za membrane sem nabavil vezane plošče 3mm in 5mm...
www.myspace.com/dahow

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 22 oktober 2007 - 01:18

Aja, no meritve so na forumu studiotips ja, nekje med mnogomi posti je bil dan tudi link, verjamem pa da ga ni lahko kar tako najt.

Membrana dodobra doda pri absorpciji spodnjih frekvenc, a seveda ni to tako lahko. To je že tuning absoberjev, za kar pa moraš izmeriti modalne frekvence prostora in temu primerno implementirat membrano.
Proizvajalci absorberjev se poslužujejo prototipov in meritev v primernih laboratorijih (čas in $$$, zato pa produkt stane toliko).
Membrana lahko zato naredi več škode kot koristi, lahko pa prekopiraš kakšen membranski absorber, ki je že industrijsko narejen, a načrti ne ležijo kar vsepovprek po webu smile.gif
Če že moraš dat membrano in nimaš izkušenj, naj bo absorber odprtega tipa (perforirani okvirji), morda naj bo tudi membrana perforirana.
Sicer v tem primeru absorbcija ne bo tako velika v območju reagiranja membrane (peak), bo pa ta peak manjši in s širšim Qjem :wink:
Pomembna je pa stopnja perforacije in masa membrane. Predlagam mlahavo membrano (limp mass), za večjo učinkovitost.
Lahko se lotiš tega tudi tako, da sestavljaš absorberje in jim dodajajš različne membrane, vmes pa opravljaš meritve svojega prostora in nenehno prilagajaš...
Bolj natančno ti težko svetujem.

...aghmmm, ta nasvet stane 497€ brez DDV:)
Nenad Patkovic

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 oktober 2007 - 03:05

No, če ti je tudi ta link ušel, potem ga še enkrat objavljam.
Natančni principi izdelave in teorije v redu absorberjev in difuzerjev.
http://downloads.bbc...t60s_70to96.pdf

to je seznam free dostopnih projektov BBCjevega r&d oddelka, morda najdeš še kaj interesantnega :wink:
Nenad Patkovic

#7 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 26 oktober 2007 - 01:34

Huh.. To bi pa lahko doktorat napisal smile.gif

Sem se odločil, da bom kr več absorberjev naredu:
1) samo steklena volna + tkanina,
2) steklena volna + 3mm membrana iz vezane lesene plošče,
3) stekl. volna + 6mm membrana iz vez. plošče.

Podobno kot je predlagal Ethan. Načrte sem tudi tko naredu, da se bodo 2) in 3) nahajali v kotih (z ene strani eden, z druge drugi). Ob straneh bodo več ali manj "piramide" zaradi stereo slike.

Če se slučajno ne bo obneslo, bom pa enostavno mebrane dol dal pa zalepu gor kakšno perforirano membrano. Bom pa vse skupaj še objavu na forumu, ko začnem delat. Tuki mam en kup načrtov, ki jih morem še v elektronsko obliko spravit.

Sem pa že opravu tudi ene (ultra amaterske) meritve s Shure SM57 smile.gif in "sweep frequency" signalom. Rezultati:
http://www.pina.info...dziv_nizkih.gif (časovna odvisnost)
http://www.pina.info...ba/cel_spek.png (rdeča črta)
www.myspace.com/dahow

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 26 oktober 2007 - 01:38

S katerim programom si pa to meril ??
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 Verteroney

Verteroney

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2007 - 12:42

Prvi je ETF5 - mislim.

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2007 - 12:54

Pri membranah bodi temeljit, vzelo bo ogromno časa, če želiš da bo tako kot mora bit.
3mm in 6mm je pretanko, jaz sem uporabljal 12mm in bi v svojem(!) primeru moral 15mm.
Ne delaj zaprtih "tjunanih" absorberjev, ker boš razočaran, razen če želiš nek določen efekt.
Nenad Patkovic

#11 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2007 - 06:45

QUOTE (ixi)
S katerim programom si pa to meril ??

1. ETF
2. Wavelab - Aproksimiran posnet sweep

NLP: Hmm.. Pa si distanciral membrane od steklene volne?
www.myspace.com/dahow

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2007 - 07:41

Ja sem, za cca. 0.5-1cm. Bili so membranski panelni zaprtega tipa (neperforirani okvirji)- tjunani so bili namreč na specifičen prostor.
Bili so moji prvi. To že nekaj časa ni več "moderno" smile.gif

Poanta je da so okvirji perforirani (še obod je dodatna površina anbsorpcije), membrana pa da je dušena in po možnosti primerno perforirana (sicer manjši resonančni peak membrane a z večjim/ širšim Q-jem, kot sem že parkrat omenil). Seveda za kotne chunkse je perforiran okvir manj pomemben, če so od tal do stropa in ni nič "lufta", da bi stranska površina tudi bila izkoriščena.
Ne tjunaj absorberje na določene modalne frekvence prostora, saj takšni absorberji so manj univerzalni in z manjšim povprečnim izkoristkom ter imajo bolj omejen bandwidth.
Torej chunksi so boljši od panelnih, a čimbolj broadband panelni naj bodo na prvih refleksijah, chunksi v kotih... še bolje pa so cilindrični s primerno perforirano membrano...
Nenad Patkovic

#13 lelo

lelo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 22 avgust 2011 - 05:05

Drugače za membrane sem nabavil vezane plošče 3mm in 5mm

se da pa nabavit tud različne debeline po meri, jaz sem zasledil tule obrazec za naročilo vezanih plošč.. Mogoče še komu v pomoč.

#14 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 22 avgust 2011 - 09:13

QUOTE (lelo @ 22. Aug 2011 18:05:31) <{POST_SNAPBACK}>
se da pa nabavit tud različne debeline po meri, jaz sem zasledil tule obrazec za naročilo vezanih plošč.. Mogoče še komu v pomoč.

thumbsdown.gif

Pa ti boš v vsako 4 leta staro temo dal propagandno sporočilo?
Če bi bil js administrator bi takega userja banal... mislim.. če ni dovolj da enkrat napišeš pa tudi ne vem.

Na 4 leta staro temo pa tudi mislim da ni potrebno odgovorjat (predvsem ne z reklamo). violent085.gif

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov