Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Sonar 7, Samplitude 10 ali Adobe Audition 3 ?

32 odgovorov v tej temi

#1 Narayan FM

Narayan FM

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 04 oktober 2007 - 04:04

Elo.

Napočil je čas, da se skinem z Cubase-a. Preveč problemov.

Odločit se moram med Sonarjem 7 in Samplitude 10.

Ima mogoče kdo izkušnje z obema ali pa vsaj konkretne izkušnje z enim?

Hvala.

#2 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 04 oktober 2007 - 04:29

Sonar mi ni bil ravno ne vem kaj... sploh pa ne naproti cubasu, že zaradi osnovne funkcionalnosti za userja (zoom :twisted: )

Samplitude pa še nisem sproval...

#3 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 04 oktober 2007 - 06:01

Samplitude 10 bi rekel... sam sem se sicer pred kratkim odlocil za Nuendo 4 in mi ni zal... ti bi najbrz rabil Nuendo 4NEK... kakorkoli... kaj pa te muci pri Cubaseu?
Nuendo je zame zmeraj bil stabilen... pa novi channel EQ je bomba, pa routing je sedaj hud, pa se sto malenkosti - ce si navajen "studijske" logike v Cubaseu, ti bo Samplitude malo tezaven... jaz sem sprobaval Samplitude 8 in sem enostavno pogresal mixersko logiko Nuenda...
Je pa Samplitude res hud program z izjemnimi plug-ini in soundom... a mislim, da ga je v marsicem (ali vsem - razen nekaj hudih internih plug-inov ki jih ima Samplitude) Nuendo dohitel, kar se pa tice hitrosti dela in logike celotnega workflowa je Nuendo zame zmaga...

#4 Narayan FM

Narayan FM

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 04 oktober 2007 - 06:09

Hm, fenx. Strah me je ravno, da mi workflow ne bo ustrezal. Cubase-a sem se ful navadil, vendar me muči da ni sidechaininga, non-stop imam probleme z midi timingom, ne slišim klika, blokirat mi začne že pri 85% izkoriščenega procesorja,...pa pri sumingu se enostavno sliši, da ni najbolje narejen.

Kakšne so stvari pri Nuendu?
Je še možno kupit prejšnjo verzijo?

#5 Narayan FM

Narayan FM

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 04 oktober 2007 - 06:53

Ampak bolj ko čekiram Sonar 7, bolj mi je všeč. Midi editing je naravnost fantastičen, sploh pa step sekvencer. Ima ful uporabnih efektov in softsynthov, ma vse kar rabim, pa še blazno poceni je v primerjavi z Nuendom.
Moram dobit kakšen c***k, da ga sprobam.

#6 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 04 oktober 2007 - 06:59

Samplitude za midi ni bas nekaj, mogoce je v teh zadnjih verzijah kaj boljse.
Nuendo je bil zmeraj bolj stabilen od Cubasea, glede midi timinga ne vem... ker ne uporabljam toliko, da bi opazil...
Ce si tako navajen workflowa, potem mislim, da ni kaj razmisljat - lahko pa kje najdes "testno" verzijo Samplitude 8 in si malo pogledas ce bi ti slucajno ustrezalo... ne vem kako je z demo politiko pri Samplitudu, a 8 obstaja skrekana in jo lahko preveris.
V novem Nuendu imas side-chaining pa se dosti drugega... z blokiranjem nimam tezav - celo nekatere stare projekte iz 2, ki sem jih preobremenil in so mi v real-timeu ze praskali, nov program fura brez pripomb... Engine je hud, mislim, da summing ne bi smel biti slab - a ce se ne motim je v bistvu isti engine kot Cubase 4 - tako da ne vem...
Meni zveni izjemno dobro. Nic slabse od Samplitude 8 ki sem ga slisal...

Glede stare verzije ne vem - probaj najt kaksen second-hand Nuendo2 in upgrejdaj na 4 - ta varianta te pride manj kot nov Samplitude... N3 ti se ne bo dovolj - ni se sidechaininga, pa nov channel EQ je hud, pa avtomatika, pa se in se...

Ce ti je workflow vazen ne menjuj - to je bil tudi glavni razlog, da sam nisem presaltal na Samplitude, pa se dokaj ugodna varianta upgrejdanja in v pravem trenutku ponujena moznost nakupa enega rabljenega N2.

Mogoce pa Sonar...

Za klasicno mixanje in post-pro se mi zdi, da ga cez Nuendo ni...

#7 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2007 - 02:28

Odloči se na podlagi glasbe, ki jo delaš oz. miksaš. Sonar uporabljam zdej in ima po moje precej boljši summing kot Cubase. Predvsem na srednjih. (Sem pozabil na probleme s snarei) Je pa dosti manj stabilen od Cubase-a. Serije Cubase, Nuendo so fantastične glede implementacije in stabilnosti. Dejansko delajo. Medtem, ko sonar ne blesti ravno... Še hujši od ProToolsov LE ipd...

Samplitude ima meni zanimiv zvok a mi deluje bolj za akustične stvari. nisem se pa z njim dovolj ukvarjal, da bi lahko napisal neki konstruktivnega.

Moj nasvet:
- Sonar: dobro implementiran MIDI kontroler, nova verzija ima dodan sequencer, zvok na srednjih je odličen, slaba kontrola avtomatizacij, VSTja ne prebavlja ravno najbolje, ima precej problemov s stabilnostjo
- Cubase: je odziven, odličen za produciranje, VST dela, zvok ni ravno transparenten, slaba MIDI kontrola
- Samplitude: Usklajen dinamičen zvok na srednjih

PS: V sonarju se klasičnega sidechaina sploh ne da naredit...
www.myspace.com/dahow

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 05 oktober 2007 - 07:39

QUOTE (Narayan FM)
Hm, fenx. Strah me je ravno, da mi workflow ne bo ustrezal. Cubase-a sem se ful navadil, vendar me muči da ni sidechaininga, non-stop imam probleme z midi timingom, ne slišim klika, blokirat mi začne že pri 85% izkoriščenega procesorja,...pa pri sumingu se enostavno sliši, da ni najbolje narejen.

Kakšne so stvari pri Nuendu?
Je še možno kupit prejšnjo verzijo?

Za Cubase pride zedj enkrat update v katerem bo tudi sidechain, in še nekateri dodatki, za C4 govorim.

Z Samplitude delam vso radijsko produkcijo, od reklam, oddaj, prispevkov,.... vendar si ne predstavljam samplitude za delanje glasbe, preveč se mi zdi štorast..
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2007 - 10:36

Ne stekam najbolj pripomb na sound Cubase/Nuenda... ce govorimo o starejsih verzijah o.k. - je neka razlika napram Samplitudu... a ko govorimo o 4-ki ??

daHOw - A si dejansko enak projekt eksportiral iz dveh razlicnih programov? Sicer je razlika pac subjektiven vtis... jaz recimo sem iz Samp 8 in N2 eksportiral grobi projekt in je bila razlika zelo majhna... nimam vec fajlov, da bi jih postal - mogoce pa obstaja kje kaksen test z wav primeri...
Ze sam sound, ko delam v 4-ki pa je "evfonicen" - zveni bolj odprto in dinamicno od 2-ke... Je zelo "transparenten"...
Samplitude 8 mi ne zveni boljse - ne vem pa kako je 9, 10...
Skratka - Nuendo 4-ka vec kot zadosti kar se tice sounda... Pa ce montirajo blockbusterje z njim ze ne more imet za kurac sounda, hehe...

#10 Narayan FM

Narayan FM

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2007 - 01:05

Fenx vsem. Bom najbrž res kar na Steinbergovih zadevah ostal. Izguba cajta, da bi zdaj študiral čisto nov program.
Bom sprobal Nuendo 3, da vidim kako dela.

fenx še 1x.

#11 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 07 oktober 2007 - 11:54

Satoration: Za 4-ko ne ven točno, ker še nisem testiral. A so tudi algoritme spreminjali? Drugače pa ne pravim da je slab - tudi sam sem razmišljal, če bi šel nazaj na Cubase.. Sodeluje pa tudi v najbolj "zahtevnih" projektih..tko da...
Drugače pa vem da sem imel velikokrat probleme z usklajevanjem srednjih visokih in basov. Npr. nikakor mi ni uspelo narediti, da snare prereže mix. Vse mi je zvenelo bolj gladko. -> Lahko, da je bil kriv tudi VST NI Battery 2, 3-ka ima bolj dinamičen zvok...

Kar se tičle testiranja in miksanja enakih trackov sem enkrat miksal projekt v Cubasu in tracke exportal v PT LE. Šlo je za bolj industrial metal komad z elektronskim basom in kickom. Ko sem vse skupaj prenesel v PT, se je avtomatsko odprla dinamika na nizkih, pa še reverbov, ki jih prej sploh nisem čul, so bili zdej tam. V PT imam občutek kot, da je bas saturator na vsakem tracku. Zanimivo, po tem mi je uspelo ločiti tudi nekatere primerjave na digidesignu (SSL vs. PT SSL). Komu znano kaj?
www.myspace.com/dahow

#12 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 07 oktober 2007 - 12:59

Ne vem, vem da dosti dela psihologija, res pa sam tudi slisim razliko med Nuendo2 in Nuendo4... ne poznam pa Cubasea - sploh ne starejsih verzij... Potem je tu se panning law, itd. Pac - vazno da vsakemu dela njegovo orodje... (khm, pravkar sem se zavedel dvoumnosti tega stavka) smile.gif))

#13 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 07 oktober 2007 - 04:19

ni ga čez preprostost a. auditiona. tudi mixi zvenijo dobro.
nimam še v3...
Nenad Patkovic

#14 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 07 oktober 2007 - 06:24

QUOTE (NLP)
ni ga čez preprostost a. auditiona. tudi mixi zvenijo dobro.
nimam še v3...

sej ni še zunaj tongue.gif
se pa strinjam, da je za mixe ena najboljših zadev Audition....

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 07 oktober 2007 - 08:30

...ga pa zato nestrpno pričakujem laugh.gif
so pa ga res polomili pri preglednosti že pri V2, cooledit in V1.5 sta bili boljši glede tega, ampak ko se navadiš je ok.

bomo videli...
Nenad Patkovic

#16 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 08:04

Hja,

tud jaz čekiram Adobe Audition, 3jka bo res huda verjetno, tud dvojka sploh ni slaba.

V bistvu jo čekiram kot alternativo Wavelabu, za wave editing pa malo kućni mastering, ampak me je multitrack tud blago prevzel.

Je kje kaka knjiga, video za Audition?

lpk

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 11:22

So neki tutoriali na agmmmtorentihtralali.
Ker uporabljam AA X že od cooledita dalje, se jih nikdar nisem poslužil, pa še otročje preprost program je smile.gif
wavelab mi ni nikdar sedel, ima pa AA skoraj enake funkcije, morda celo kaj več.
Nenad Patkovic

#18 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 12:35

Cool edit je bil kultni progi, Audition pa lepo nadaljuje - za montazo ni bolj simple in logicnega programa... za glasbo sem vseeno veliko raje na Nuendu, a se da delat tudi z Auditionom - sicer sem sedaj toliko osvojil Nuendo, da ugotavljam, da se da skoraj vse enako hitro in simple pocet kot z Auditionom - edino ta hec, da imas ob strani nalozene file in jih kar meces v multitrack project je nekaj ueber prakticnega za radijsko montazo ali kaksno elektroakusticno kolaziranje... Tako preprosto nima tega resen noben drug program, kar jih poznam - pa samo preklopis s klikom miske in si ze v audio editor nacinu in isto nazaj... simple in logicno kot pasulj...
Naucit pa sem se ga moral the hard way - prvic sem ga videl in sem ze moral na njega zmontirat enourno radijsko oddajo s ful nekimni prelivi, pa podlagami, pa izseki intervjujev, pa snemat spremni komentar,... (in nikogar naokrog, da bi ga kaj vprasal) - sicer je zaradi tega montaza trajala 5 ur, naucil pa sem se ga le v enem dnevu... hehe... ne rabis knjige Kosta77- to je poanta...

Wavelab nekako ni primerljiv - meni je Wavelab najboljsi program za skompilirat master CD in ga zapect...

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 01:34

Ja, za zahtevnejšo glasbeno produkcijo je bolj tak-tak, razen zdaj kaj bo prihajajoča AA V3 povedala...

Z Nuendom in Cubaseom ni kaj za zgrešit, ko gre za zahteven projekt, pač so mi štorasti, kar pa kaže tudi na mojo nepripravljenost da bi jih dokončno zverziral laugh.gif
Samo potem bi res tudi razmislil o Samplitudeu 10, saj sem kar uporabljal 8-ko, tudi štorast, a dober.
V Logicu pa priznam- se izgubim.
To je pač začaran krog, nobena odločitev pa osebno menim ni napačna.
A vsa ta orodja so dovolj dobra za resno delo, le odločit se je treba in jih naštudirat.
Za vsak primer se bom prvo šalil s AA V3, ko bo prišel ven.
Nenad Patkovic

#20 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 02:27

Še najbolj bi rad videl, kako bo zgledalo urejanje frekvenc u trojki... na reklamnih movijih sem videl, da se bo dalo brisat kot u MS slikarju.... kako bo pa to uplivalo na zvok....... boooo

A mogoče kdo kaj ve kdaj izide.... sem malo prečekiral njihovo stran, pa nič.... sam preorder al upgrade :roll:

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 03:47

V sredini tega četrtletja baje.
Glede spektralnega editiranja pa je tako; to je za tiste ki vedo kaj delajo laugh.gif
drugače raje pusti na miru.
Ma saj v principu je z vsem tako tongue.gif
Nenad Patkovic

#22 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 04:30

So komadi (The Corrs-What Can I Do, Hillary Duff,....) ki majo neko bedno frekvenco nekje okoli 16kHz.... sam sem jo na hitro odpravu z scientific filter u v2.0, s spektralnim pa bi se dalo to še hitreje uredit.

Pač eden simpl primer. biggrin.gif

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 05:24

Torej ti miksas The Corrs? smile.gif))

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 05:34

Morda ima "ta frekvenca" nek namen tongue.gif
Nenad Patkovic

#25 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 06:07

QUOTE (satoration)
Torej ti miksas The Corrs? smile.gif))

Ma itak a laugh.gif

Morda ima nek namen, vendar ni prav nič skladen z pesmijo... usaj meni ne :roll:

Pač kakorkoli že, upam da se bo Adobe tudi tokrat izkazal

#26 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 08 oktober 2007 - 07:53

za radijsko produkcijo je AA raketa ,simpl ko pasulj ,sploh ko si presete nastaviš na tipkounco .... meni je to kul (jebiga odaje imam ovrednotene in ves presežen čas je men u škodo) in mislim da je audition taprav tool za delat. Doma,pa ko imam čas pa itak Nuendo biggrin.gif ... kaj se tiče Sonarja(da naumo čist off topic) Kanadčani ,Švedi in Američani prisegajo nanj(tisti ki so Mac haterji) ... men GUI ne potegne kaj pa vem, mam raje steinbergovega "telebajska"
Audition 3 bo zunaj drugo polovico novembra (sem že zatežil da ga nabavjo),ker ga NUJNO rabim biggrin.gif

PS+OT :smt021 :smt068 :smt067 biggrin.gif pošiljam winiju UFO-tu in sky-ju
peace biggrin.gif
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#27 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 08:45

Meni tud Sonarjev GUI ne potegne, tak tipkarski.

Ampak eni ga ne morje on ne morjo prehvalt, tko da stvar očitno dela.

Moram rečt, da je men Cubase 4 Studio (s katerim preždim kar precej časa) všeč, mogoče bom šel na Cubase 5 ko bo (ne več Studio), ampak v principu mi super dela, tu in tam rikne ampak nič resnega.

E, znalci - a bi mi torej AA2 bil kul kot wave editor in za cd sestavt? kot npr kontra še enkrat dražjemu wavelabu.

(sej mam demo doma pa mal flirtava, ampak bi še kako mnenje)

Moram reč da mi je na videz zelo všeč tud multitrack način, a sop kake prednosti/slabosti prot Cubase?

Edino kar me odvrača je Adobeov loop format .cel. Ma komu je treba še enga standarda (ki ni standard itak sploh). daj rex1/2pa acid pa je, ne?

lp

k77

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2007 - 11:59

AA je odličen za record, mix in editing, post in mastering, pa tudi cd zapečt.
Za povsem glasbeno produkcijo je boljši nuendo ali cubase, AA zna imet (zaenkrat) probleme z rewireom, naprednejšimi midi funkcijami,...
AA3 bo očitno to prebolel.
Wavelab sem uprabljal od njegove prve verzije in sem ga povsem opustil ko je prišel AA2.
AA se lahko lepo dopolnjuje z reasonom in sorodnimi glasbeno/produkcijskimi programi.
Po drugi strani pa cubase ali nuendo znata biti bolj "samostojna" in če imaš še wavelab se lahko lepo mesebojno dopolnjujejo, cena dveh prograamov je seveda visoka, imaš pa možnost prenosljivosti projektov.
Zna bit problem, da v drugem (morda boljšem) studiu hočeš, kaj dosnemavat, spreminjat, miksat pa nimajo AA da odpreš projekt, ker povečini imajo npr. cubase ali protoolse. Razen, če si vedno poleg nosiš svoj računalnik, software?
Z AAjem je pač možno res udobno in kvalitetno delat, kar sem v prvem stavku povedal.
Tudi samplitude ali sequoia (sploh 9tke in sedaj prihajajoče 10tke) so res resna konkurenca cubaseu in nuendotu...
btw: Logic uporabljajo res mnogi znani profesionalci, pa meni niti najmanj ni všeč. Osebna izbira pač, ki potegne za seboj neke druge odločitve in rešitve, kako prit do svojega cilja.
Nenad Patkovic

#29 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2007 - 07:50

QUOTE (NLP)
AA je odličen za record, mix in editing, post in mastering, pa tudi cd zapečt. Za povsem glasbeno produkcijo je boljši nuendo ali cubase.

Mhm, glede na to da vse sešljakam v Cubaseu (eh), a je pr mixu kaka prednost v AA2 (al pa v 3jki ko pride)?

Moram reč da mi za mixat izgleda zelo solidno, mogoče zato da ipak exportam tracke iz cubasea in se pol ne zajebavam več s soft sinti ampak enostavno samo miksam.

No, itak bi bil to samo bonus (če jo uporabim namest Wavelaba)

QUOTE (NLP)
btw: Logic uporabljajo res mnogi znani profesionalci, pa meni niti najmanj ni všeč. Osebna izbira pač, ki potegne za seboj neke druge odločitve in rešitve, kako prit do svojega cilja.

ja, isto tuki. Logic je res daleč od tega, da bi bil logičen, vsaj ne na prvo žogo. Ampak uni k ga obvladajo prisegajo nanj.

Razen audio editinga.

k

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2007 - 08:20

Ma funkcionalne prednosti v AA 2 pri mixu ne bo, razen preglednosti in preprostosti le-tega. Zaenkrat pa ni dovolj dober (vsaj meni) za glasbeno kompozicijo na primer - cubase je.
Tudi sekljanje in obdelava je enostavnejša. Pa post in mastering tudi. Z močnejšo mašino je tudi za sinhronizacijo uporaben.
Saj pravim, kakor se navadiš in kaj ti paše. Nič ne boš izgubil, če se poigraš kakšna 2-3 dni z (zaenkrat) AA2 in vidiš če je to tisto kar potrebuješ. Ker je zelo preprost, ti bodo 3je dnevi verjetno dovolj. Le čas je tisti, ki te bo stal.
Za wavelab pa sem ti tak povedal kaj menim, je odličen program, a ima steinbergov workflow, ki ni tako praktičen in enostaven kot AAjev.
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov