Demo CD - Se splaca?
Objavljeno 22 september 2007 - 12:37
ze kar nekaj casa spremljam vas forum in opazam da je tle kup enih ljudi ko res vedo veliko in se dobro spoznajo na glasbeno produkcijo, zato sem se odločil da objavim novo temo z upanjem, da mi iskreno in strokovno odgovorite.
Sam se ukvarjam z izdelavo R'n'B in Hip Hop beatov ze priblizno eno leto. Veliko ljudi je ze slisalo moje beate in velika vecina je zelo zadovoljna z mojim delom.
Nekaj posameznikov, ki se ukvarjajo z rapom in petjem so hoteli kupiti moje beate, vendar jih jaz nikoli nisem imel namena prodajati ali dajati zastonj, ker sem bil še amater na tem področju. Imam filozofijo da svojega dela ne smem nikoli na veliko eksponirati, ker "beat-i" ki so preveč eksponirani zgubijo svojo vrednost, če pred tem ni sklenjena pogodba.
Zdaj sem se namreč odločil, da bi probal poslati en demo CD s 9 beat-i, na določene slovenske založbe, da vidim kakšen feedback bom dobil.
Mi lahko prosim kdo pove, če je to pametno in ali se sploh splača to delat?
Hvala vnaprej ;-)
(P.S. To je moj prvi post)
Objavljeno 23 september 2007 - 06:32
Sam sicer nisem strokovnjak za Rnb in hip hop sceno...sem bolj doma na področju elektronske glasbe....in moje mislenje je da v pravcati poplavi hip hop producentov v Slo. lahko le zgubiš če ne boš zalagal skupin z svojimi beati.Saj nenehno ustvarjaš nove.....in če si zares unikaten in napreden..nekega dne lahko prav ti postaneš iskano blago za vse več hip hop zasedb,ki iščejo unikaten zvok za svoja besedila!...sicer pa::dober glas(zvok)seže v deveto vas!
Kar se tiče prodaje beatov založbam...težko!..že celoten projekt(demo posnetek, ki vkljucuje aranžmaje itd...) se težko proda ali vnovči...samo beat!?..ne verjamem!!
LP.GiGaHeRtZ
Objavljeno 23 september 2007 - 06:56
Objavljeno 23 september 2007 - 10:24
Že sama kultura beatov je taka, da se je zmeraj nekje kradlo. Še največja imena imajo ukraden, tudi celoten, beat ne da bi pri tem izplačevali avtorske pravice..
Ne verjamem, da bi založbe odkupile beat. Morda zasedbe oz. avtorji..
Verjetno bo najbolje, če narediš en konkreten posnetek in razpošlješ po myspace-u..
Objavljeno 23 september 2007 - 11:06
Nisem se razmisljal sploh o tujini, ampak sem vesel da ste to omenil, ker vem da je npr. v nemciji polno raperjev in r'n'b pevcev.
Hvala za komentarje in nasvete!
Objavljeno 24 september 2007 - 11:59
Sam sebe spromoviraj na tak način da svoje bite daš ven na medmrežje :twisted: kot free pa naj jih pobre kdorkoli, in če bodo OK te bo že folk najdu in se dilou s tabo naprej, ali pa poiščeš nkega mladega raperja in naredita podvig.
Objavljeno 24 september 2007 - 02:16
In kako je s avtorskimi pravicami v tem primeru?
Objavljeno 24 september 2007 - 02:52
sej hip hop podlaga brez dobrga reperja še ni nič ....
(v komercialnem smislu)
če bi bil na tvojem mesti bi res raje dajal cd raperjem kot založbam... in naredi celotne komade, takrat boš šele zanimiv kakšni založbi...
obstaja neka licenca, ki je namenjena za take stvari... reče se ji http://creativecommons.org/ ....
sicer se še nisem poglobil, ampak kolikor vem o te zadevi bi bilo ravno zate...
če kdo kaj več ve o creative commons naj pove ... pls ...
Objavljeno 24 september 2007 - 03:00
anekdota:
znanec-slikar je slikal ogromno sliko v naravi, ki jo je zaradi veličine puščal kar zunaj ob reki... pride en dan in ugotovi da slike ni več.. ves srečen reče: NEKOMU JE BILA SLIKA VŠEČ ... in res se je našel krdaljivec, ki je potem odkupil še eno ali dve sliki od njega ....
torej ne se bat kradljivcev, ker je treba malo reskirati...
Objavljeno 24 september 2007 - 06:08
Meni znana stran, katera je namenjena za uploade in ima to potrdilo od creative commons je http://www.jamendo.com/.
Na tej strani pa najdeš pogoje, kateri so na kratko opisani:
http://creativecommo...s/by-nc-sa/2.0/
KAJ LAHKO DELAŠ
- prenašaš (to Share — to copy, distribute and transmit the work)
- spreminjaš (to Remix — to adapt the work)
KAJ NE SMEŠ
- si pripisovati kot svoje
- uporabljati u komercialne namene
- če spreminjaš (zremixaš) moraš navesti od kje ti original in seveda ne smeš prodajat
Skratka, u dandanašnji gomili glasbenikov je neki takega kar dobrodošlega... glede na to da založbe sploh ne jeb*jo na nove glasbenike
Objavljeno 24 september 2007 - 08:10
--------
Efektiv - tezko bos prodajal beate, razen ce so res nekaj hudo posebnega - kar pomeni tudi zvocno unikatni, dobro sproducirani, itd. Ce pa so, pa kar na dan z njimi... tukaj, myspace, website, hipahopa forumi, itd.
Artist ki bo od tebe kupil beat ga najbrz ne bo dajal kar tako naprej, da bi se "eksponiral" kot pravis... Ce pravis da je ljudem vsec jim daj ali prodaj to naprej, kaj se sploh obremenjujes z neko filozofijo kako in kaj... just do it! Sploh ce si se bolj na zacetku...
Pa ce ze govorimo o prevec znucanih beatih in bojazni, da se bo tebi to zgodilo- ena lustkana stran z nekaj legendarnimi loopi, ki so jih ljudje posamplali iz starih plat in jih je uporabilo na razlicne nacine stotine bandov, Djev, MCjev... - http://hem.passagen....arde/drums.html
--------
Za kreativno izmenjavo (povezano s CC projektom) pa sem ze nekje drugje omenjal zelo zanimivo stran Free Sound Project:
http://freesound.iua.upf.edu/
Tu lahko dobis zastonj ogromno soundov, pa zadeva je interaktivna - recimo da potrebujes posnetek "perujske lame, ki se pari" - to napises na njihov forum in kmalu se bo nasel kdo ki bo z veseljem to posnel in objavil na tem sajtu... Nek sound iz tega sajta so celo uporabili v filmu "Children of Men"
peace
Objavljeno 26 september 2007 - 12:08
Dober beat je tak, ki v sodelovanju z dobrim vokalom naredi dober komad. Drugače je drekica, pa tud če je še tko izviren, čuden, buta in oh in sploh..
Sam mal naglas razmišljam....
Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:42
ce hoces uspet z demo cd-jem in nimas nobene veze v zalozbi bos bolj tezko karkoli naredil...
kot opazam tukaj pri nas ljudje ki mislijo nekaj z tem naredit naredijo tako...
1. posnamejo demo cd.
2. ko posnamejo cd. naredijo ovitke it oz ce ne znajo samo jih dajo delat ( torej "nalepka " za na cd in skatlico
3. in pol dajo cd v tiskanje...
4. tukaj pomagajo razni kšoki (klub studentov obcine koper) za promocijo - tko da se organizire evente in tam te cdje ali talajo ali karkoli
samo to je vse samozaloznistvo... pol pa za drugi cd se ze odzove kaksna zalozba .... ce se .. odvisno kako so dobri koliko ljudi jih pozna itd....
ker vec folka ko jih pozna vec folka se udelezi koncerta
torej vec fokla bo kuplo cd
kar napelje na vecji dobicek
no tko nekako
mores bit res nekaj posebnega da te zalozba sama najde ....
Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:49
Založbe crkujejo, tko da tut če ti sam naredih cd do končne podobe, se pravi izdelan CD daš založbi da ti sfura distribucijo, če ti jo, moraš bi res zelo dober ali pa nekaj posebnega, kar je tržno zaniivega
Veliko sreče
Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:55
samozalozba....
ceprau poznam enega tipa ki ga je zalozba nasla oz medeđer in je meu ze use urejeno in je poslau u kurac use ... je reku da mu je bolse u undergroundu ...
tko da ne vem kolko se ti v bistvu res splaca...
ce delas dobre beate... jih delaj naprej ...
magari si ustanovi sp ... in tko trzi beate...
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov