Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

snemanje bobnov

29 odgovorov v tej temi

#1 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 16 april 2006 - 04:01

ja. zanima me, kako posneti bobne s petimi mikrofoni:

od kolegov slišim da snemajo vsak mikrofon na svoj track, pa sem mi mislil: a majo res tok denarja za tako kartico, ki lah paralelno na vsak track posebaj snema pet ali več kanalov.

imam lexicon omego in lahko snemam le dva kanala paralelno: kaj mislite, ko bi miks naredil na mešalki in nato R in L kanal pripeljal v kartico. mislim da druge opcije ni? ali se da še kako drugače???

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 17 april 2006 - 05:54

Z dvemi kanali boš res mal težje posnel bobne :twisted:
Jst ji snemam ponavadi za vsaj 7 mikrofoni, če mam pa možnost pa z 10 mic :roll:
Dobro nebom reku da se s 3 al pa 4 mikrofoni neda posnet bobnov --> smo tut snemali pa so bobni zveneli odlično!!!
Ozvoči bobne, zmiksej na mešalki in nato snemaj streo track !!!
Kaj pa efekti!!! --> reverb na snare moreš tut že v miksu dat tko da morajo bobni že zvenet kot na koncu!!!!
Veliko uspeha!!!! tongue.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 06:35

sej tud jaz mislim snemat z ene 6, 7 mikrofoni, ampak tako, da jih bom-kot si že omenil-dokončno zmiksal na mešalki, saj nimam kartice, ki bi imela možnost snemanja toliko trackov paralelno kolikor je mikrofonov. kakšna pa je praksa v kakem pro studiu glede snemanja? ali imajo res take kartice, da lahko snemajo vsak mikrofon na svoj track? :wink:

#4 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 08:38

Praksa je taka, da jih snemam ravno čez cca. 2 uri. wink.gif In sicer z 11 mikrofoni.

2x snare
2x kick
1x tom1
1x tom2
1x tom3
1x hi hat
1x ride
2x overhead

Po potrebi dodam še ambient, odvisno od zvrsti in komada, ki ga snemam. To vse skupaj se torej snema na 11 ločenih kanalov naenkrat.

LP

#5 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 10:36

Ampak lahko se pa dobi odličen posnetek tudi samo z 4 mikrofoni (kick, snare+hihat, 2x overhead). Pri uporabi večih mikrofonov je pač mal več dela z gate-anjem da ti drugi bobni ne prebijajo na kanal. Če majo bobni (baterija komplet) dober sound že sam po sebi je lažje in lepše delat z manj mikrofoni.

Predvsem pa posveti dovolj časa postavljanju in poslušanju!

To je zgolj moj 'neuraden', predvsem pa 'bobnovsko totalno neizkušen' nasvet ;)
Ahhh, tudi entropija ni več to kar je nekoč bila ...

#6 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 12:30

aha. vendar je problem imeti tako zvočno kartico, ki bo imela možnost snemati 11 kanalov paralelno na vsak kanal posebaj... verjetno veliko stane kajne laugh.gif

kaj mi potlej svetujete: kako naj snemam bobne s kartico, s katero lahko samo dva kanala paraleno na ločene tracke snemaš? ..število micov naj ne bo določeno-recimo pa nad 5.

#7 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 12:46

Z mixerjem je edina varjanta, al pa z nasnemavanjem -> torej večkratnim snemanjem.. lahko pa postaviš tudi MIDI bobne in snemaš MIDI signal, zvoke pa naknadno dodaš s plugini..

Drugače pa večinoma kar vsi uporabljamo zvočne karte ki imajo vsaj 8 vhodov. Priporočam ogled Terratec EWS88, MOTU, Delta 1010, in podobnih kart...

#8 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 17 april 2006 - 01:15

QUOTE (frenky)
kaj mi potlej svetujete: kako naj snemam bobne s kartico, s katero lahko samo dva kanala paraleno na ločene tracke snemaš? ..število micov naj ne bo določeno-recimo pa nad 5.

prvo še mal povej kakšno zvrst glasbe boš sploh snemal da ti vemo svetovat zaradi pozicije mikrofonov zgolj zaradi OH-ov!!

Ozvoči bobne s 4-mi mikrofoni in sicer :
arrow.gif OH (L+R) uporabiš lahko tehniko xy, ab ali ms :!:
arrow.gif kick (lahko ga daš v boben, na odprtino ali pa na kožo oz. ob kožo odvisno kakšen kick bi rad mel :!:
arrow.gif snare

arrow.gif arrow.gif vse skupaj lepo zmikasaj in nato master snemaj s tvojo karto!

Sporoči kako je šlo!!!

lp :wink:
x-sound

#9 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 17 april 2006 - 10:42

posnami prvo overje ( LR)...in naj ne igra kicka in snera...potem pa posnami še kick pa sner......zveni ludo...ampak najboljša varjanta od vseh....

p.s.
če pa bobnar ni dober se niti ne trudit

#10 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 18 april 2006 - 03:36

Posnameš Overheade, potem pa počiš na ista mesta sample, pa je. Nikakor pa ne še enkrat it igrat, k bo katastrofa.

LP

#11 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 18 april 2006 - 10:16

zakaj pa ne?
če odigra prvo vse razen kicka in snra in potem sam kick in snr?

#12 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 18 april 2006 - 11:37

Poskusi, pa boš videl zakaj ne. :oops:

LP

#13 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 19 april 2006 - 08:09

če boš probal mi javi zakaj se ti ni izšlo biggrin.gif

monžni problemi:
- da bobnar ne zna igrat
- da ni skupaj povezano (uporabiš beatdetectiv - extraktiras groove od overjev in pripopaš na kvantizacijo kicka in snr-ja......)
- če ni uredu sound pa lahko se vedno in se lazje trigiras

#14 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 19 april 2006 - 11:54

QUOTE (frenky)
ja. zanima me, kako posneti bobne s petimi mikrofoni:

od kolegov slišim da snemajo vsak mikrofon na svoj track, pa sem mi mislil: a majo res tok denarja za tako kartico, ki lah paralelno na vsak track posebaj snema pet ali več kanalov.

imam lexicon omego in lahko snemam le dva kanala paralelno: kaj mislite, ko bi miks naredil na mešalki in nato R in L kanal pripeljal v kartico. mislim da druge opcije ni? ali se da še kako drugače???

Ce imas na voljo res samo dva kanala, potem bo to zelo tezko oz. bos potreboval McGyver pristop biggrin.gif .

Namesto tega ti predlagam, da si omislis kak dober sampler in sequencer ala BFD, Battery ipd. Vecina jih ima ze tudi sprogramirane groove, ki jih sestavis kot lego kocke. To bo verjetno zvenelo VELIKO bolje kot improviziranje in nasnemavanje. Lahko ti pa rata, ce si iznajdljiv....

GG

#15 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 12:59

hmm. kaj pa nova kartica. nekdo je omenil že terratecovo osemkanalno. v kateri trgovini imajo največ izbire in kaj mi svetujete vi, če bi kupil novo-osemkanalno(mislim da bo to dovolj za bobne) verjetno pa so kar precej drage kajne...

#16 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 02:15

Ma kupi si Presonusa Firepod, imaš not 8 zelo solidnih preampov, pa še Cubase LE dobiš zraven. Cena je pa okrog 160.000 SIT.

Jaz imam zelo dobre izkušnje z manjšim, Fireboxom.

LP

#17 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 02:28

laugh.gif zadeva zgleda super laugh.gif v Audiopro ga dobiš za 148k. proti lexicon omegi sploh ni drago!

#18 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 03:17

Kul, ampak se vedno rabis toliko kot bos imel kanalov tudi predojacevalcev, mikrofonov ipd.... v bistvu vreca brez dna, ampak je pa fajn... :twisted:

GG

#19 frenky

frenky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 51 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 04:05

preampov ne rabis-vsak kanal ima že svoj preamp(pravijo da je soliden).

#20 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 20 april 2006 - 06:15

QUOTE (frenky)
preampov ne rabis-vsak kanal ima že svoj preamp(pravijo da je soliden).

vsak kanal ni nujdo da ima preamp!!! :twisted:
to je sedaj v tvojem primeru da inma karta preamp na kanalu!!!
Npr. karte katere imajo 18 inputov(digi002) ima sami 4 mic preampe vse ostalo so line inputi!!! tongue.gif
x-sound

#21 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 21 april 2006 - 12:16

Zato sem ti predlagal tako karto, ki že ima 8 preampov.

Če imaš denar, si kupi 2 RME Fireface 800.

BTW: X-sound, kolikor vem, Digi002 rack nima 4 preampe in 14 line in, ampak 4 mikrofonske preampe, 4 line in, 2 S/PDIF in 1 ADAT (8 kanalov).

Torej, še vedno lahko z dodatnimi analognimi preampi (brez kakšnega digitalnega outputa) snemaš le 8 kanalov hkrati.

LP

#22 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 21 april 2006 - 07:06

QUOTE ([Blaster)
]Zato sem ti predlagal tako karto, ki že ima 8 preampov.

Če imaš denar, si kupi 2 RME Fireface 800.

BTW: X-sound, kolikor vem, Digi002 rack nima 4 preampe in 14 line in, ampak 4 mikrofonske preampe, 4 line in, 2 S/PDIF in 1 ADAT (8 kanalov).

Torej, še vedno lahko z dodatnimi analognimi preampi (brez kakšnega digitalnega outputa) snemaš le 8 kanalov hkrati.

LP

UPS!
Ja itak sorry narobe sm napisal :oops: mislil na inpute 8) predvsem sem hotel izpostavit 4 mic preampe!
x-sound

#23 mpplay

mpplay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 24 prispevkov

Objavljeno 22 april 2006 - 01:05

QUOTE (frenky)
hmm. kaj pa nova kartica. nekdo je omenil že terratecovo osemkanalno. v kateri trgovini imajo največ izbire in kaj mi svetujete vi, če bi kupil novo-osemkanalno(mislim da bo to dovolj za bobne) verjetno pa so kar precej drage kajne...

Oj,

svetujem ti da terratec in teh raznih low cost fint ne kupuj, ker boš še tist
denar vrgel skozi okno.

Moje mnenje-oglej si:

- M Audio =(cenovno precej dostopno)
- MOTU
- RME

8)

LP

#24 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 23 april 2006 - 09:08

Jst mam terratec ews88mt in sem zelo zadovoljen z njo - preprosta, robustna in špartanska.. predvsem pa ima odlične driverje na vseh platformah..

#25 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 06 maj 2007 - 11:48

dobi si 2 studijska kondenzatorca in postavi enga spredaj in enga nad glavo od zadaj
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#26 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 06 maj 2007 - 04:18

Pod pogojem, da sta t.bone gre z dvemi, a ne jodldajs, če imaš Neumanne jih rabiš NAJMANJ 5!!! laugh.gif

#27 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 08 maj 2007 - 03:23

prjatu očitno imaš ti sam s seboj neki hud problem, ki ga bomo še diagnosticirali v prihodnosti

ja tudi na 2 mica se bobne snema, če še nisi slišal za to! poslušaj tony wiliamsa - večina najhujših posnetkov je naredil na 2 mikrofona!!!
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#28 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2007 - 06:08

Si mu jih ti postavil?

laugh.gif

#29 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2007 - 08:00

QUOTE (jodldajs)
prjatu očitno imaš ti sam s seboj neki hud problem, ki ga bomo še diagnosticirali v prihodnosti

ja tudi na 2 mica se bobne snema, če še nisi slišal za to! poslušaj tony wiliamsa - večina najhujših posnetkov je naredil na 2 mikrofona!!!

Samo tud jst močno dvomim da je snemal tko da je imel spredaj in zadaj mikrofon.

#30 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 08 maj 2007 - 08:33

QUOTE (ml-matevz)
Jst mam terratec ews88mt in sem zelo zadovoljen z njo - preprosta, robustna in špartanska.. predvsem pa ima odlične driverje na vseh platformah..

teradrekova karta ima konverterje ki uporabljajo 64x oversampling, dandanes je "nujno" 128x-tni. sicer obstajajo še druge firme ki ga serejo pri določenih modelih (aghmtascamššš)

Osebno imam to karto in če jo primerjam s kakšnim jajcem, ki ni ne vem kaj bolj profi- npr. m-audio; so pri teradreku sičniki precej ostrejši, seveda so še druge anomalije a ta je dovolj iritirajoča.

driverji pa; že v tretjem zamenjanem računalniku lahko poročam da teradrek kraljuje v nestabilnih in slabih driverjih. od tod tudi neslavni vzdevek "teradrek" smile.gif
popi in kliki, skratka raznorazne prekinitve med snemanjem so mačji kašelj glede na to kaj zna vse pokazat.
Vsak novejši driver pa je avantura zase...in že ko misliš da si našel stabilni sistem, ti ga nov updejt windovsov zagode na novo...

osebno bi raje vzel presonus (Greasy Greany menda še prodaja skoraj zastonj en njihov produkt-poglej pod prodam), rme (!), echo (!).

Motu raje če imaš maca, drugač zna bit s svojimi driverji tudi samosvoja avantura, pa motu je kakšno slabo stopničko nižje od rme-ja, razen modificiranih variant...

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov