Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Soba v mix, studio room - ilyesh

63 odgovorov v tej temi

#31 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 06 julij 2009 - 10:02

Iz prvega grafa se vidi da imaš cca. vsaj 35dB devijacij.
Največji doli in vrhovi so posledica modalnih in skupek harmonikov.
Odvisno kakšen smoothing oz. nastavitev kjer določaš 1/12 ali 1/24 si naštimal... najbolje da daš unsmooth, takrat bo še večja razlika.

Glede akustične obdelave malih prostorov si prosim preberi threade od IXI-ja ko si je delal svoj studio in od Valeta.
Tako boš vedel kam kateri kaustični element vsaj približno spada.

Ni sredine, čim večja linearnost je pomembna skozi merjen frekvenčni spekter oz. čim ravnejša linija grafa z čim manj grbinami po domače.
Nenad Patkovic

#32 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 07 julij 2009 - 08:25

QUOTE (NLP @ 6. Jul 2009 23:02:48) <{POST_SNAPBACK}>
Iz prvega grafa se vidi da imaš cca. vsaj 35dB devijacij.
Največji doli in vrhovi so posledica modalnih in skupek harmonikov.
Odvisno kakšen smoothing oz. nastavitev kjer določaš 1/12 ali 1/24 si naštimal... najbolje da daš unsmooth, takrat bo še večja razlika.

Glede akustične obdelave malih prostorov si prosim preberi threade od IXI-ja ko si je delal svoj studio in od Valeta.
Tako boš vedel kam kateri kaustični element vsaj približno spada.

Ni sredine, čim večja linearnost je pomembna skozi merjen frekvenčni spekter oz. čim ravnejša linija grafa z čim manj grbinami po domače.

ok,....saj kaj kam spada sem približno osvojil do sedaj. Sem prebral vse treade.....
Sem mislil, da je kakšen specifičen pristop za določene frekvence. Rad bi se čim bolj sistematično spravil k celi zadevi in ne kar na "blef" smile.gif
Daj še kak link za harmonike pošlji, da si tole še malo razjasnim. Kolko razumem je to "posledica" glede na dimenzije sobe ?

Nastavitev merjenja je bila na 1/12.
35db deviacij si prebral od najnižje točke do najvišje ? A je to veliko ?

#33 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 07 julij 2009 - 10:14

Pošlji unsmooth graf, par dB-ov bo še razlike:(
35dB je kar veliko devijacij ja (ene sobe imajo še hujše, boljše:)), odino je tudi kako si meril in ali sis tal ob mikrofonu, za njim, pred nijm (upam da ne:)), koliko ljudi je bilo v prostoru,...
Najbolje da si sam in sediš za njim... v sweet spotu.

Če imaš osnovne modalne frekvence imaš potem še mnogokratnike le-teh, temu se rečejo harmoniki:)
Nenad Patkovic

#34 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 10 julij 2009 - 05:53

QUOTE (NLP @ 7. Jul 2009 23:14:13) <{POST_SNAPBACK}>
Pošlji unsmooth graf, par dB-ov bo še razlike:(
35dB je kar veliko devijacij ja (ene sobe imajo še hujše, boljše:)), odino je tudi kako si meril in ali sis tal ob mikrofonu, za njim, pred nijm (upam da ne:)), koliko ljudi je bilo v prostoru,...
Najbolje da si sam in sediš za njim... v sweet spotu.

Če imaš osnovne modalne frekvence imaš potem še mnogokratnike le-teh, temu se rečejo harmoniki:)

Sem stal ob strani, brez ljudi v prostoru......malo spremembe sicer ob unsmooth verjetno bo vendar ne preveč (verjetno bodo deepi ali pa boosti bolj veliki a ne ?).

A se 35db deviacij z vsemi "hribčki" s pravilno postavitvijo absorberjev in difuzorjev da v redu porihtat ?

Za merjenje ta vikend ne bo časa po vsej verjetnosti, ker bom les za absorberje pripravljal.

Sem da difuzor naredil.....

Pripete sličice

• Difuzor_1.jpg
  • Difuzor_2.jpg

#35 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 10 julij 2009 - 08:52

QUOTE (dejanilly @ 10. Jul 2009 18:53:32) <{POST_SNAPBACK}>
Sem stal ob strani, brez ljudi v prostoru......malo spremembe sicer ob unsmooth verjetno bo vendar ne preveč (verjetno bodo deepi ali pa boosti bolj veliki a ne ?).

Moral bi stati za mikrofonom oz. sedet tako kot bi miksal.

A se 35db deviacij z vsemi "hribčki" s pravilno postavitvijo absorberjev in difuzorjev da v redu porihtat ?

To je osnoven namen:)!!!

stehtaj ga za finto, da vidijo koliko nanese en takšen difuzor iz lesa:)
Nenad Patkovic

#36 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 12 julij 2009 - 09:41

QUOTE (NLP @ 10. Jul 2009 21:52:26) <{POST_SNAPBACK}>
Moral bi stati za mikrofonom oz. sedet tako kot bi miksal.

To je osnoven namen:)!!!

stehtaj ga za finto, da vidijo koliko nanese en takšen difuzor iz lesa:)

Huh,...teški je za po....it. Kakih 30 kg ima ziher. Nisem imel vage pri roki.
Naslednji vikend je akcija,.....pride tervol tako, da upam, da za vikend (+dva dni dopusta) uspem vse skupaj na zid in strop dobiti.

Eno vprašanje še za difuzorje....:
1. Kam naj jih točno dam ? Od zadaj pri oknu je malo problem ker ne morem dat dva simetrično vodoravno razen, če ju dam malo niže (enega pod oknom drugega zraven). Kak konkreten predlog ? Na okno ga ne morem dat, ker se mora odpirati !

2. Kaj pa na stropu ? A dam raje dva zapored po sredini zadnjega dela stropa ali raje enega zraven drugega med trami ?

3. Na stranskih stenah sem mislil po enega v višini glave dat. V redu tako ?

4. Bo taka postavitev difuzorjev v redu, če bi slučajno kdaj tudi bobne hotel v tej sobi posneti ? Planiram narediti "umetno" pregradno steno iz tervola dp8.

.....komaj čakam, da se zadeva začne premikati......pena je sicer že šla dol s sten strongbench.gif

#37 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 13 julij 2009 - 08:04

QUOTE (dejanilly @ 12. Jul 2009 22:41:40) <{POST_SNAPBACK}>
Huh,...teški je za po....it. Kakih 30 kg ima ziher.
.... 2. Kaj pa na stropu ?...

Sam da ti ne pade na glavo violent085.gif

#38 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 13 julij 2009 - 08:30

QUOTE (saso @ 13. Jul 2009 09:04:44) <{POST_SNAPBACK}>
Sam da ti ne pade na glavo violent085.gif

he,he očitno bom moral znak za "danger zone" nabaviti ali pa kako rudarsko čelado jumping0046.gif

#39 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 13 julij 2009 - 11:31

Z strop ti raje priporočam difuzor iz stirodura- je veliko lažji, lažje ga je izdelati (izrezati kvadre). Jaz bom šel v to opcijo.

#40 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 13 julij 2009 - 12:02

QUOTE (_ID_ @ 13. Jul 2009 12:31:04) <{POST_SNAPBACK}>
Z strop ti raje priporočam difuzor iz stirodura- je veliko lažji, lažje ga je izdelati (izrezati kvadre). Jaz bom šel v to opcijo.

Kje pa ga kaj nabavljaš ? A se npr. 4x4cm palice lahko dobi kje ?

#41 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 14 julij 2009 - 02:03

Stirodur se dobi v ploščah. Sam ga moraš narezati na ustrezne kvadre.

#42 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 julij 2009 - 09:30

QUOTE (dejanilly @ 12. Jul 2009 22:41:40) <{POST_SNAPBACK}>
Huh,...teški je za po....it. Kakih 30 kg ima ziher. Nisem imel vage pri roki.
Naslednji vikend je akcija,.....pride tervol tako, da upam, da za vikend (+dva dni dopusta) uspem vse skupaj na zid in strop dobiti.

Eno vprašanje še za difuzorje....:
1. Kam naj jih točno dam ? Od zadaj pri oknu je malo problem ker ne morem dat dva simetrično vodoravno razen, če ju dam malo niže (enega pod oknom drugega zraven). Kak konkreten predlog ? Na okno ga ne morem dat, ker se mora odpirati !

2. Kaj pa na stropu ? A dam raje dva zapored po sredini zadnjega dela stropa ali raje enega zraven drugega med trami ?

3. Na stranskih stenah sem mislil po enega v višini glave dat. V redu tako ?

4. Bo taka postavitev difuzorjev v redu, če bi slučajno kdaj tudi bobne hotel v tej sobi posneti ? Planiram narediti "umetno" pregradno steno iz tervola dp8.

.....komaj čakam, da se zadeva začne premikati......pena je sicer že šla dol s sten strongbench.gif

30kg še ni tako težko:)

1. Zadnja stena kjer je tudi okno prekrij z mobilnim absorberjem okoli okna pa na steno daj po dva absorberja (levo in desno od okna), torej vsega skupaj štiri.
2. na strop raje enega zraven drugega med trami, priporočljivo bi bilo pri tebi vsaj štiri.
3. difuzorje daj za oknom in za vrati torej v zadnji polovici prostora. Npr. 4 na levi in 4 na desni, povprečna višina pa višina glave ko poslušaš.
4. tako bi lahko tudi kakšne bobne posnel.
Seveda BREZ nekih pregradnih sten!!!

... število difuzorjev zna kar nanest...
Držim pesti!
Nenad Patkovic

#43 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 27 julij 2009 - 07:55

Eto,......sem spacal nekako vse skupaj (oz. smo). strongbench.gif jumping0046.gif

Se opravičujem za kvaliteto slik vendar sem na žalost imel samo telefon pri roki.

Postopek je bil nekako takole:

0. Čiščenje sobe, prazna soba

Prazna_soba_prednji_del.jpg

1. Dostava tervola

DP8.jpg

2. Oblanje lesa za okvirje absorberjev, razrez lesa za okvirje, izdelava okvirjev, razrez tervola (z zelo ostrim velikim kuhinjskim nožem,....tako nič ne srbi koža pa sem bil v kratkih rokavih), razrez filca in končna izdelava absorberjev:

Okvir_1.jpg Okvir_2.jpg Absorber_5.jpg Okvir_4.jpg Okvir_3.jpg Absorber_6.jpg

3. Izdelava superchunksov (na žalost nimam slik, ker se mi je tel. izpraznil:(). Postopek je simpl tervol sem zavil v filc in ga pritrdil v kot. Vzel sem aluminijaste "lajsle" na V, da pol lepo chunk notri pade.

Za na strop smo samo tervol v filc oblekli in ga dali na nosilce.

4. Pritrjevanje absorberjev

Final prednji del:
Prednji_del_final.jpg

Strop (slika je postrani, levi del stropa):
Strop.jpg

Zadnji del:
Zadnji_del_1.jpg

4.1 Izdelava prenosnih absorberjev za na oboja vrata(nimam slik).

5. Izdelava difuzorjev. Les sem dobil že pooblan, tako da smo ga samo razretali na 156 delov (po kalkulaciji iz prejšnjih postov za skyline), pol pa nalepili na plošče.
Difuzor.jpg Difuzor_razrezan.jpg

6. Namestitev difuzorjev (7x na steno), en še bo obešen preko okna:
Zadnji_del.jpg

7. Meritev narejena ful na hitro, ker se mi je mudilo in nisem imel časa česar koli nastavljati. Pravtako še v sobi ni bilo difuzorjev ter stranksih absorberjev na vratih.
merjenje_270709_spectrum.jpg

Porabljen čas je bil ca. 6x po ca. 11 ur čistega dela.

Sledijo še finese vendar zaenkrat nimam energije. Na chunkse mislim dat na zunanji strani še eno tkanino, ker je filc nekam tanek (sem dobil 80m2 za 8-eur).

Sedaj se še moram malo navaditi na vse skupaj in zvočnike v redu namestiti, pa še enkrat vse premerit,....upam, da naslednji vikend.

Komentarji, pripombe, nasveti, vprašanja dobrodošli seveda................................................nlp ne preveč šinfat, če sem kaj narobe naredil smile.gif

Pa hvala vsem, ki ste si čas vzeli za nasvete, obiske......vas čaka "špricar" gor v studi-u. beer2.gif

Prispevek uredil/a: dejanilly, 27 julij 2009 - 07:57 .

#44 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 27 julij 2009 - 08:39

lepo lepo....a tista disko kugla je namenjena kot akustični tretma ...difuzor neke vrste ?
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#45 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 27 julij 2009 - 08:43

QUOTE (microsound @ 27. Jul 2009 21:39:05) <{POST_SNAPBACK}>
lepo lepo....a tista disko kugla je namenjena kot akustični tretma ...difuzor neke vrste ?

ne, ne,.....jo mislim imeti samo zaradi lepšega pa da sweet spot bolj nacentriram (na sliki je še malo postrani,....sem jo že dal na sredino). thumbsup.gif

#46 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 27 julij 2009 - 09:14

QUOTE (dejanilly @ 27. Jul 2009 21:43:28) <{POST_SNAPBACK}>
ne, ne,.....jo mislim imeti samo zaradi lepšega pa da sweet spot bolj nacentriram (na sliki je še malo postrani,....sem jo že dal na sredino). thumbsup.gif

DISKO , DISKO jumping0046.gif
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#47 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 27 julij 2009 - 09:45

A si vzel dp8 10cm?
Si ga distanciral od stene za cca. 10cm?

Lepo izgleda.
Zadnjo steno boš tudi moral pokrit s takšnimi paneli ...npr. dvema ma na zadnji steni... ta modalna frekvenca je dominantna.
Zvočna slika je še dobro groba...
Več bo vsega linearnejša bo... imaš še manevrirnega prostora...
... seveda pa... do neke meje ko ne bo več smiselno zaradi osnovnih gabaritov prostora in fizikalnih zakonov... kdo si ih je le izmislil:)
Nenad Patkovic

#48 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 27 julij 2009 - 11:47

Za merjenje ta vikend ne bo časa po vsej verjetnosti, ker bom les za absorberje pripravljal.

čestitam na napredku dejan wink.gif

kolk te je stal en difuzor cca?

#49 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 08:38

QUOTE (NLP @ 27. Jul 2009 22:45:56) <{POST_SNAPBACK}>
A si vzel dp8 10cm?
Si ga distanciral od stene za cca. 10cm?

Lepo izgleda.
Zadnjo steno boš tudi moral pokrit s takšnimi paneli ...npr. dvema ma na zadnji steni... ta modalna frekvenca je dominantna.
Zvočna slika je še dobro groba...
Več bo vsega linearnejša bo... imaš še manevrirnega prostora...
... seveda pa... do neke meje ko ne bo več smiselno zaradi osnovnih gabaritov prostora in fizikalnih zakonov... kdo si ih je le izmislil:)

seveda.....dp8 z 10 cm airgapa !
ne vem kam bi dal panele na zadnji strani, ker imam tam difuzorje. Malih res ne bi rad delal. smile.gif

QUOTE (Vale @ 28. Jul 2009 00:47:06) <{POST_SNAPBACK}>
čestitam na napredku dejan wink.gif

kolk te je stal en difuzor cca?

thnx Vale,....sedaj bo več časa za muziko....smile.gif

Drugače pa sem za difuzorje plačeval različno od 40 EUR za enega do 10 EUR za enega. Če ne bi na začetku z Obijem pametoval Talktohand.gif bi me vsi stali ca. 10 EUR po kosu. Sem les in oblanje ful poceni dobil.

Prispevek uredil/a: dejanilly, 28 julij 2009 - 08:39 .

#50 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 09:01

Malo se boš moral znajt, pa važna je simetrija prostora in postavitev akustičnih elementov!

Težko verjamem da je en difuzor (156 sekvenc) stal od 10-40€ (in verjetno brez tvojega rezanja in lepljenja).
Na kakšen način pa si rezal natančno les?
Nenad Patkovic

#51 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 09:54

QUOTE (NLP @ 28. Jul 2009 10:01:06) <{POST_SNAPBACK}>
Malo se boš moral znajt, pa važna je simetrija prostora in postavitev akustičnih elementov!

Težko verjamem da je en difuzor (156 sekvenc) stal od 10-40€ (in verjetno brez tvojega rezanja in lepljenja).
Na kakšen način pa si rezal natančno les?

seveda moje delo ni všteto v ceno, pa še foter je bil zraven......mava kar drago uro biggrin.gif

na male kose (4x4 ali pa 3x3) mi je razrezal mizar se mi zdi, da dve veliki 4m deski iz katerih sem dobil ca. 60 m lesa za difuzorje . Potem mi je še vse skupaj pooblal. Stalo 40 EUR. Ven sem dobil 4,5 difuzorjev. Potem sem doma vse na tleh začrtal in z malo cirkularko vse skupaj narezal na 156 kosov (žaga je kar natančna tako, da sem lahko rezal na mm natančno). Sem pa potem doma les in oblanje dobil še ceneje.
Lepilo je ca. 10 EUR za vse difuzorje skupaj se mi zdi (Pattex, oni, ki ni ultra hiter).

------------------------

en absorber 100x60 mi je ostal in ne vem kam z njim......a je bolje, da ga dam na tla pri prednji steni ali na zadnji ?

QUOTE (microsound @ 27. Jul 2009 22:14:33) <{POST_SNAPBACK}>
DISKO , DISKO jumping0046.gif

danceee.gif

#52 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 10:17

aha, no potem pa ja, sem mislil da ti je mizar narezal.

Pri sprednji steni ti ne bo kaj prida pomagal pri temu tipu dizajna...

Bolj organizirane slike bi moral obesit da bi se kaj natančneje videlo.
Nenad Patkovic

#53 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 10:29

QUOTE (NLP @ 28. Jul 2009 11:17:38) <{POST_SNAPBACK}>
aha, no potem pa ja, sem mislil da ti je mizar narezal.

Pri sprednji steni ti ne bo kaj prida pomagal pri temu tipu dizajna...

Bolj organizirane slike bi moral obesit da bi se kaj natančneje videlo.

Bom ta vikend vse lepo s fotičem poslikal.

#54 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 02:24

super... in kako dolgo si sestavljal en difuzor z lepljenjem?

#55 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 28 julij 2009 - 03:04

QUOTE (Vale @ 28. Jul 2009 15:24:59) <{POST_SNAPBACK}>
super... in kako dolgo si sestavljal en difuzor z lepljenjem?

ca. 5 ur za 3 difuzorje naenkrat. vključuje zarisovanje in rezanje lesa, hoblanje koncev (ne grejo lepo lepiti), leplenje; dve osebi (gre ful hitreje, če se malo organiziraš).

#56 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2009 - 03:25

@Nlp,......

.....za vrata sem si naredil tudi pregradne stene in, ko jih združim pride ven kar lep zid iz dp8, tako da bi lahko naredil tak en vocal booth skoraj v prednjem delu studia.....
Kaj misliš na kateri strani sobe bi bilo najbolje snemati vokale oz. inštrumente ? Mizo lahko umaknem v poljubno smer.
thnx

#57 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2009 - 04:06

sprednji del prostora bo bolj mrtev kot zadnji kar je lepo uporabno za snemanje inštrumentov, miza je v napoto a če praviš da to ni problem potem v redu.
V zadnjem delu bi moral ograjevat z mobilnimi gobo paneli.
Nenad Patkovic

#58 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2009 - 07:30

QUOTE (NLP @ 29. Jul 2009 17:06:38) <{POST_SNAPBACK}>
sprednji del prostora bo bolj mrtev kot zadnji kar je lepo uporabno za snemanje inštrumentov, miza je v napoto a če praviš da to ni problem potem v redu.
V zadnjem delu bi moral ograjevat z mobilnimi gobo paneli.

A ni gobo panel ravno npr. dp8 zalepljen na nek nosilec ? Meni recimo pol pride zid v obliki črke U (poljubno razvlečen).....

#59 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2009 - 07:55

http://www.realtraps.com/p_gobo.htm
nič ni zalepljeno... so uokvirjene plošče goste izolacije, preoblečene v tkanino.
Nenad Patkovic

#60 dejanilly

dejanilly

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 29 julij 2009 - 08:34

QUOTE (NLP @ 29. Jul 2009 20:55:23) <{POST_SNAPBACK}>
http://www.realtraps.com/p_gobo.htm
nič ni zalepljeno... so uokvirjene plošče goste izolacije, preoblečene v tkanino.

ja,ja saj nekaj takega sem mislil

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov