Piskotki

Skoči na vsebino

Slika
- - - - -

Odprta debata z Gregorjem Zemljičem

44 odgovorov v tej temi

#1 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 06 april 2013 - 11:57

Pozdarvljeni,

Kot je že najavljeno, dne 24.4.2013 med 20-22 uro, bo Gregor odgovarjal na zastavljena vprašanja, v tej rubriki, v video obliki - Stream.

Link za stream bo objavljen.

Z vprašanji na dan.

Posnetek odprte debate
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#2 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 09 april 2013 - 07:03

Lp vsem, kot vidite sem bolj pasiven forumas, preberem vse,... Napisem bolj malo.

Vprasanji za G. Zemljica:

Uporaba in nastavitev paralelne kompresije in kompresiranje v MS matriki....
Kje kdaj in kako uporabit.

Hvala

Prispevek uredil/a: x-sound, 09 april 2013 - 07:05 .

x-sound

#3 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 09 april 2013 - 07:52

Eto ... se podpišem pod tole. Sam dostikrat popravljam kaj z npr. BX-ovimi plugini, vsaj kar se tiče čiščenje slike ... Pa me zanima kako ti uporabljaš MS prijeme smile.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 15 april 2013 - 07:22

A prav nobenega nic ne zanima ??? Vsi vse vemo wink.gif

#5 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 15 april 2013 - 08:46

QUOTE (ixi @ 15. Apr 2013 08:22:08) <{POST_SNAPBACK}>
A prav nobenega nic ne zanima ??? Vsi vse vemo wink.gif

Vsi smo ze bli tam pa smo vse vprasali tongue.gif

#6 boris

boris

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 193 prispevkov

Objavljeno 15 april 2013 - 08:53

Ok se bom js javu potem smile.gif .. Torej ok komad je zmiksan in pripravljen za končno stopnjo .. vedno sem imel težave z postavitvijo končne glasnoti na sistemu je še blo kar ok ampak recimo v avtu pa je blo kar hudo opazna razlika .. z katerim procesom (miltiband comp, .. ? ) bi se dalo in kako to najlepše popravit

Hvala, uspešno in lp

#7 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 16 april 2013 - 06:13

znano mi je akustično pravilo je da se nizke frekvence ne panirajo in so strogo v centru zaradi tega da igla na plošči ne poskakuje in zaradi splošnih zakonitosti nizkik frekvenc kjer niso smiselni stereo efekti...ampak ko sem analiziral naprimer Ben Klocka, Gaiserja in druge tehno virtuoze sem dostikrat zaslediu na stereo analizatorju nekakšne ozke elipse na sub-basu (Ben Klock - Subzero) ali celo da je elipsa rahlo šviga levo-desno (Gaiser - Pullpush) ali pa da je kick rahlo paniran v eno stran...ali se ti efekti uporabljajo zaradi bolšega zlitja naprimer kicka in basa kot pametno maskiranje? Maskiranje je neizbežno, finta je izpeljati maskiranje na konstruktiven smiseln način da se nič ne krega...kar je ena izmed glavnih razlik med producenti in Producenti.

Music is what feelings sound like

#8 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 17 april 2013 - 08:06

Mislim, da je čas "ne-pan-iranja" bass frekvenc že passe ...

Danes si lahko privoščiš marsikaj, še posebej če vzameš v zakup, da povprečen poslušalec uporablja "in-ear" slušalke.
Sam pri mixu (če je potrebno/če komad kliče po tem), pan-am kick tudi strogo desno,snare levo, bas nekje vmes (mogoče celo ultra stereo reverb na basu).
Spet drugje (kjer je gužva v komadu) je pa kick strogo določen/postavljen točno v center(frekvenčno zrezan u nulo - torej soliden,stabilen low end, punchy middle, oster high freq.), roomi,OH postavljeni pod 100-200 hz strogo v mono (z BX digital V2 ali BX shread spread), medtem ko kitaram pa pustim malo low enda (da ruži tam strogo levo desno).

Mislim, da precej zavisi od komada do komada ... če je dovolj "prostora" in ti strogi stereo na sub-ih ne skače v ostale elemente mixa ... why not use it? smile.gif

Btw, sčekiraj BX shred spread ... zna biti zelo ql orodje za larger than life stereo efekt.
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#9 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 17 april 2013 - 11:13

danke wink.gif

#10 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 18 april 2013 - 10:25

Naj vas spomnim na "webinar" ali kako se že temu reče, drugi teden z g. Zemljičem,

Odprta Debata ...

še vedno lahko napišete vprašanja na katera bo lahko Grega odgovoril tako teoretično kot praktično.

#11 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 19 april 2013 - 10:16

Evo še eno vprašanje za Zemljiča ... Veliko smo že vsi slišalo o tem, me pa zanima njegovo mnenje na to temo...

Torej,

mixer si zaželi napumpanega posnetka (pumpanje kompresorja na master bussu).

Ali naj mixer pusti svoj kompresor na mixu in s tem zacementira energijo komada (potem je komad načeloma že na pol zacementiran kar se končnega sounda/feelinga tiče), ali naj ti pove kakšen kompresor s kakšno nastavitvijo je imel na master bussu in se sam igraš s soundom/feelingom komada?

Sprašujem pa zato, ker sem osebno prisostvoval masteringu neke plate precej znanega artista, katera je zvenela že tipi topi, samo še par nians je bilo treba popraviti ... (minimalna ekvalizacija, tam do -3db ... pomoje samo zaradi različnih control roomov).
Slišal sem tudi, da je večina plat ki pride v mastering bajto že tako poštimana... torej vse tipi topi.
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#12 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov

Objavljeno 22 april 2013 - 11:42

LP

Saj ne rabi zgledat tipično slovensko "ne bomo nič vprašali, ker potem bo izpadlo da nič ne znamo " smile.gif)

p.s. Celo življenje se učimo

#13 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 23 april 2013 - 08:04

1. Kako si si Gregor želi, da mu mixer pripravi posnetek - na kaj je treba posebej paziti, da se mu olajša masteriziranje posnetka
2. Kakšen chain ponavadi Gregor uporablja ITB in OTB
3. V čem je razlika med samim masteriziranjem stereo mixdowna in stemov in kakšna je razlika v pristopu do teh dveh variant.

Hvala! Mikro
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#14 jantex

jantex

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 197 prispevkov

Objavljeno 23 april 2013 - 01:18

V današnjem času je precej ponudnikov masteringa, ki na nek način izvajajo preset mastering, kjer peljejo komad skozi svoj signal chain, bodisi analogen, digitalen ali kombinacijo obojega, kjer razen manjših splošnih eq korekcij aktivno zelo malo posegajo v material. Npr. večkrat se mi je že zgodilo, ko sem dobil minuto in pol testnega masterja, kjer sem dobil občutek, da inženir skladbe praktično ni poslušal, saj je zgolj pavšalno komprimiral, porezal malo spodnje middle, nažgal limiter in s stereo wideningom raztegnil sliko...končni rezultat je, da je posnetek oddaljil od njegovega bistva. Ko sem mu to omenil, mi je odgovoril, da je mislil, da hočem imeti glasen posnetek za na radio...bi mu pa že poslušanje aranžmaja in skladbe dalo vedeti, da to ni to, kar bi zahteval komad.

Čeprav v posameznih primerih lahko ustreza posameznemu materialu, sem po drugi strani mnenja, da tak "mehanski" in "statični" mastering zbija kredibilnost kvalitetnemu delu mastering inženirja in tudi masteringu kot umetnosti in stroki. Zanima me, če se pri masteringu v večji meri poslužuješ avtomatike (dinamike, ekvalizacije, stereo slike) ali si bolj pristaš statičnega pristopa masteringa na način: "nastavi da dobro zveni in pelji skozi".

Lp, Tine

#15 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 24 april 2013 - 01:15

Jaz bi vprasal kaj si Grega osebno misli o AVB tehnologiji?

http://www.planetaud...?showtopic=4837

#16 Zergi

Zergi

dubwise!

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 08:22

Kakšno je njegovo priporočilo glede stemov, koliko njih, kako jih razdeliti, mono/stereo/efekti?

#17 Makexon

Makexon

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 03:08

Zanima me kako bi Gregor naredil mastering samo z uporabo Waves pluginov, se pravi katere plugine od Wavesa bi uporabil in po kakšnem vrstnem redu in zakaj.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

#18 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 03:32

Rad bi slišal mnenje o analognih peak limiterjih (PL-2 itd.) in o uporabi clipanja namesto (poleg?) limiterja.
Hvala

#19 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 04:34

A se res še vedno pogovarjamo o clipanju? to dejansko pomeni "louder than 0dBFS" ker dela intersample clipe ki ti pol klipajo končno stopnjo po DA. not really hifi, Petrolea je bila sklipana in je katastrofalna. RH- je bolši

Mene zanima kakšno je mesto mastering engineerja v 21. st., ker strička v belem plašču za pripravo rezanja v vinil (oldschool mastering) ne potrebujemo več. Ali je mastering nekaj kar je dejansko pomemben proces, ali dejansko pomeni samo "drug par ušes" in neko tradicijo nečesa kar se je delalo včasih? Ker v goli video produkciji "mastering" kot tak ne obstaja recimo.

Vem da velik bendov precej pali na hype "u bomo na hitro zmiksali in bomo potem dali veliko denarja v master in bo super" >> ali dejansko kot mastering engineer takšno razmišljanje podpiraš, ali se ti zdi (kar pomeni manj biznisa zate) da je dober miks pomembnejši od dobrega masterja?

Kaj ovira inženirja da naredi dober mix brez masterja, da bi prosperiral na komercialnih kanalih distribucije razen transparentno sprešane dinamike?

Ali se ti zdi da plugini postajajo vedno boljši in ali bodo v določenem trenutku zamenjali hardware? (Pri mnogih miksih so ga pravzaprav že)

#20 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 04:45

QUOTE (Ploki @ 24. Apr 2013 17:34:14) <{POST_SNAPBACK}>
A se res še vedno pogovarjamo o clipanju? to dejansko pomeni "louder than 0dBFS" ker dela intersample clipe ki ti pol klipajo končno stopnjo po DA. not really hifi, Petrolea je bila sklipana in je katastrofalna. RH- je bolši

Clipanje ne pomeni nujno intersample clipanja.
Pa ne da bi bil navdušen nad clipanjem, ampak me zanima mnenje, ker vem, da marsikdo to uporablja. Tvojega sem že dobil, hvala.

#21 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 05:02

Kako pa klipnes brez intersample klipa?

Sj nism mislil nic slabga- super vprasanje drgac!

#22 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 05:39

QUOTE (Ploki @ 24. Apr 2013 18:02:17) <{POST_SNAPBACK}>
Kako pa klipnes brez intersample klipa?

Sj nism mislil nic slabga- super vprasanje drgac!

Več možnosti obstaja. Lahko klipaš v analogni domeni (npr. Prism Over-Killer) , pri tem pa ostaneš pod 0 dBFS AD pretvornika, lahko uporabiš plugin za clipanje in izhod enostavno zmanjšaš pod 0 dBFS, ker IS klipanje nastane šele pri DA pretvorbi, lahko pa tudi klipaš AD pretvornik in znižaš nivo v digitalni domeni, čeprav marsikateri ADC tega ne sprejme ravno najbolje.

#23 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 07:13

majk ček 1,2,1,2 ...ka daj, a bo al ja smile.gif

#24 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 07:41

QUOTE (brodrec @ 24. Apr 2013 18:51:20) <{POST_SNAPBACK}>
Čaw

Ali bo možno stream pogledat kasneje? oz. ga povleči dol?
hvala,

lp,
D.

Seveda.

#25 Katoda

Katoda

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 07:42

Prispevek uredil/a: Katoda, 24 april 2013 - 07:44 .

#26 Katoda

Katoda

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 09:03

super je blo

#27 jejsus

jejsus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 149 prispevkov

Objavljeno 24 april 2013 - 09:09

Zahvaljujem se vsem odgovornim in še posebej Gregorju za ta dogodek. Zdaj bom en teden hodu po sobi sem in tja ter mrmral biggrin.gif

#28 Katoda

Katoda

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 25 april 2013 - 07:39

kdaj lahko pricakujemo posnetek ? sem namrec izpustil dobro urico konteksta mellow.gif

#29 Makexon

Makexon

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 25 april 2013 - 09:35

QUOTE (Katoda @ 25. Apr 2013 07:39:47) <{POST_SNAPBACK}>
kdaj lahko pricakujemo posnetek ? sem namrec izpustil dobro urico konteksta mellow.gif

http://www.livestrea...42-d9fda198e621

Jaz pa pričakujem PDF file z navodili g. Gregorja Zemljiča za izvedbo masteringa beer.gif

#30 benetom

benetom

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 87 prispevkov
  • Interests:Rock, računalništvo, kitara,...

Objavljeno 25 april 2013 - 11:58

Odličen stream...hvala za vplogled v tvoj svet mojster Gregor !

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov