Malce sem bral mnenja uporabnikov o akustični peni in največ odklonilnih mnenj je bilo povezanih s slabo absorbcijo pri nizkih frekvencah.
Pri meni gre za mavčno steno, 2x1cm, vmes pa 5cm DP8 kamene volne. Po kvaliteti preostalega stanovanja sklepam da ni bilo vzeto v poštev nobeno načelo zvočne izolacije, preprečevanje prenosa vibracij, "Decoupling" in podobno. Posledično se še vedno prenaša zvok človeškega glasu. Rabim neko poceni in enostavno rešitev, ki bo vsaj malo pomagala pri situaciji ( stena vseeno kolikor toliko izolira, vsak dB ki ga uspe zmanjšati bo plus ).
Na pamet mi je padlo par različnih opcij.
Ena opcija je da se lotim izolacije s pomočjo absorbcije. V tem primeru bi kupil akustično peno in jo nalepil direktno na steno ( debelina je lahko največ 5cm ). Kot plus vidim to, da v primeru selitve jo lahko vzamem s seboj, namestitev je res enostavna, cena pa tudi mislim da ne bi smela biti prevelika.
Druga možnost pa je da se zadeve lotim z dodajanjem mase. Ena možnost so cementno iverne plošče, ki za svojo ceno ponujajo kar dobro maso na kvadratni meter, montaža bi verjetno izgledala tako, da bi jih pritrdil direktno na mavčno ploščo, vmes pa dal substanco kot je green-glue, da bi omejil prenos vibracij. Malo za šalo, malo za res sem se spomnil še na keramične ploščice. Verjetno bi jih tako majhno količino kot jo rabim za izolacijo ( 9m^2 ) našel v naši kleti kar bi precej zmanjšalo moj strošek. Masa samih ploščic je zelo dobra, ne vem pa kako bi se odnesle v tem primeru, vibracije na žalost zelo dobro prenašajo...
No, vesel bom vsake pomoči. Za konec naj še enkrat poudarim, zelo pomembna je cena in čas montaže, edine frekvence ki me zanimajo pa so frekvence ki jih povzroča človeški govor ( in v primeru manjših otrok občasno tuljenje ). Mislim da je največja koncentracija nekje med 500Hz in 1500Hz, upam da se ne motim. Upoštevati je potrebno tudi sedanje stanje ( 2x mavčna plošča, 5cm DP8 kamene volne ), da se vidi kaj bi bolj rabil ( maso ali absorbcijo ). Lp