Skoraj podtema za "Mastering v Sloveniji", ampak zanima me koliko imate izkusenj s tem:
1. Koliko sami posiljate albume ali komade v mastering
2. koliko to pocnejo ali zahtevajo bandi, ki jih miksate
3. Ali naredite po miksu se kar sami mastering ali pac ze sam mix buss bolj komprimirate in limitirate in je to to... ?
4. Ali pogosto posiljate masterirat v tujino?
5. Ali bi masterirali v high-end slo mastering studiu, ki bi storitev opravljal zelo zagrizeno - brez casovne omejitve, z moznostjo brezplacne revizije in s sirokim poznavanjem razlicnih stilov (ne samo pop in narodnozabavna) in z zelo ugodnimi pogoji?
6. Kaksna tarifa bi se vam zdela "bargain" za mastering cele plate na high-end opremi in s primerno zvenecim rezultatom?
Koliko se v SLO uporablja mastering?
Začel
satoration
, feb 11 2007 05:50
7 odgovorov v tej temi
Objavljeno 19 februar 2007 - 05:17
Zadnje cajte se vedno vec folka odloca za profi mastering, pa tudi placat so pripravljeni
V to bi se splacalo investirat ce nabavis res dobro opremo. A tu moras premisliti ali se pri nasih cenah za mastering splaca nabavljat npr monitorje za vsaj par 1000 evrov, pa drag outboard in ostalo. Brez tega zelo dvomim da bi dobil kliente.
Lp!
Miha
V to bi se splacalo investirat ce nabavis res dobro opremo. A tu moras premisliti ali se pri nasih cenah za mastering splaca nabavljat npr monitorje za vsaj par 1000 evrov, pa drag outboard in ostalo. Brez tega zelo dvomim da bi dobil kliente.
Lp!
Miha
Objavljeno 19 februar 2007 - 06:54
QUOTE (satoration)
1. Koliko sami posiljate albume ali komade v mastering
Skoraj vedno če re za resen posnetek
QUOTE (satoration)
2. koliko to pocnejo ali zahtevajo bandi, ki jih miksate
Meni je samo umevno da dam dober izdelek z roke, v primeru da gre za nek problem z denarjem jim pač probam razložit kako in kaj je mastering...
QUOTE (satoration)
3. Ali naredite po miksu se kar sami mastering ali pac ze sam mix buss bolj komprimirate in limitirate in je to to... ?
V kolikor negre za nek iber band, solista ali pa demo potem naredim mastering sam s plugini, se bom pa masteringa loteval samo takoj ko bo dokončal novi studio :twisted:
QUOTE (satoration)
5. Ali bi masterirali v high-end slo mastering studiu, ki bi storitev opravljal zelo zagrizeno - brez casovne omejitve, z moznostjo brezplacne revizije in s sirokim poznavanjem razlicnih stilov (ne samo pop in narodnozabavna) in z zelo ugodnimi pogoji?
V nekem studiu ki ga nepoznaš nemoreš kar pridet pa masterirat 8) ker prvo kot prvo ne poznaš placi, monitorejev, akustike,....itd
QUOTE (satoration)
6. Kaksna tarifa bi se vam zdela "bargain" za mastering cele plate na high-end opremi in s primerno zvenecim rezultatom?
Za SLO razmere cca 300 - 400€
lp
Objavljeno 20 februar 2007 - 11:50
1. Jaz svoje songe ne, ostalo zavisi od klienta, je pa vse zelo povezano s sredstvi - najveckrat naredim sam.
2. glej 1.
3. Ce delam sam delam mastering loceno od mixa. Najveckrat si naredim grupe (bobni, bass, vsi vokali, vse kitare, vse ostalo kar ostane) in potem
se na novo lotim mix/masteriranja.
4. Se nikoli nisem nic poslal v tujino.
5. To je utopija.
6. Za high end mastering, po moje, vse kar je pod 1000EUR za 10 ali vec komadov je super ugodno.
Lp,
b.
2. glej 1.
3. Ce delam sam delam mastering loceno od mixa. Najveckrat si naredim grupe (bobni, bass, vsi vokali, vse kitare, vse ostalo kar ostane) in potem
se na novo lotim mix/masteriranja.
4. Se nikoli nisem nic poslal v tujino.
5. To je utopija.
6. Za high end mastering, po moje, vse kar je pod 1000EUR za 10 ali vec komadov je super ugodno.
Lp,
b.
Objavljeno 20 februar 2007 - 01:49
Super,
fajn je slisat, kako se tega lotevate. Jaz sem glede principa dela se najblizje minimalu, kar mi ni kul - z veseljem bi dal kam v dober mastering... A vecina projektov je ultra low budget, pa tudi v sloveniji za vecino projektov ne upam - ker gre za specificne stile - recimo etno, jazz, itd. Zato me nemoznost revizije ali vsaj delnega sodelovanja z ME moti - ker ne bi rad placal za nekaj, kar mi ne bo vsec in mogoce nazadnje niti ne bom uporabil... Okusi so subjektini in vcasih kaksne "izboljsave" ne grejo v pravo smer...
V tujini pa so dragi ali pa ponovno - tudi ce placas 500$ za budget mastering, nimas moznosti pripomb in revizije...
Mislim, da ni utopija, samo nekaj ljudi bi moralo stopit skupaj, po moje...
Za cene pa se strinjam z ixijem - za kreativne projekte - ca.400EU max - kar vkljucuje moznost brezplacnih popravkov... za bolj komercialne projekte pa recimo ca. 700EU, kar za razliko od "low-budget verzije" lahko recimo vsebuje "no time limit", obseznejsi stem mastering, itak brezplacno revizijo, a vse v mejah normalnih pricakovanj...
Malo disi na utopijo, a mogoce niti ni...
fajn je slisat, kako se tega lotevate. Jaz sem glede principa dela se najblizje minimalu, kar mi ni kul - z veseljem bi dal kam v dober mastering... A vecina projektov je ultra low budget, pa tudi v sloveniji za vecino projektov ne upam - ker gre za specificne stile - recimo etno, jazz, itd. Zato me nemoznost revizije ali vsaj delnega sodelovanja z ME moti - ker ne bi rad placal za nekaj, kar mi ne bo vsec in mogoce nazadnje niti ne bom uporabil... Okusi so subjektini in vcasih kaksne "izboljsave" ne grejo v pravo smer...
V tujini pa so dragi ali pa ponovno - tudi ce placas 500$ za budget mastering, nimas moznosti pripomb in revizije...
Mislim, da ni utopija, samo nekaj ljudi bi moralo stopit skupaj, po moje...
Za cene pa se strinjam z ixijem - za kreativne projekte - ca.400EU max - kar vkljucuje moznost brezplacnih popravkov... za bolj komercialne projekte pa recimo ca. 700EU, kar za razliko od "low-budget verzije" lahko recimo vsebuje "no time limit", obseznejsi stem mastering, itak brezplacno revizijo, a vse v mejah normalnih pricakovanj...
Malo disi na utopijo, a mogoce niti ni...
Objavljeno 24 februar 2007 - 07:40
1. Se nismo prisli do tega... ce bi slucajno kdaj prislo do neke bolj resne situacije (single, resen CD, radio, TV) bi pa sigurno dali nekam zmasterat... do takrat pa home-production, tisto, kar je drobiza gre pa itak za izpopolnjevanje opreme (glede na to, da nam je LIVE act primarnejši cilj od snemanja).
3. Sami, seveda gre za DEMO posnetke, na sreco me to veseli in zanima, tko da se probam potrudit in ucit
5. Seveda - glej tocko 1.
6. Nimam izkusenj, ne vem.
3. Sami, seveda gre za DEMO posnetke, na sreco me to veseli in zanima, tko da se probam potrudit in ucit
5. Seveda - glej tocko 1.
6. Nimam izkusenj, ne vem.
Objavljeno 02 marec 2007 - 02:54
Jaz vsakemu bendu podrobno razlozim zakaj je dober mastering vreden svojega denarja in vecinoma se potem odlocijo za resen mastering. Naceloma raje ceno za svoje delo znizam, ce lahko tako bendu pomagam, da lazje zberejo denar za dober mastering. Ce gre za nekaj hitrega in ne pretirano pomembnega lahko tudi sam naredi kvazi mastering. Nazadnje na TLPju Snorkl bend, so mi prinesli tracke, smo dopoldne v dveh urah zmiksali in zmasterizirali, ob 3 je ze blo na TVju :shock:
. Vsi smo z izdelkom zadovoljni... ampak bi raje brez adrenalina naslednjic hehe
Drugace imam pa odlicne izkusnje z Zvelcom, Ty Taborjem (Alien Beans Studio), Ue Nastassi (Sterling Sound) in Dave Collins-om (bivsi senior mastering engineer pri A&M studios).
Do sedaj sem najbolj zadovoljen z Daveom Collinsom, ki je tudi neverjetno cenovno ugoden glede na diskografijo ki jo ima za sabo (Sting (cel katalog), Alice Cooper, Jon Bon Jovi, QOTSA, Black Sabbath, Duran Duran, Ben Harper, Madonna, No Doubt, Soundgarden... etc. etc.). Skratka, toplo priporocam!
Drugace imam pa odlicne izkusnje z Zvelcom, Ty Taborjem (Alien Beans Studio), Ue Nastassi (Sterling Sound) in Dave Collins-om (bivsi senior mastering engineer pri A&M studios).
Do sedaj sem najbolj zadovoljen z Daveom Collinsom, ki je tudi neverjetno cenovno ugoden glede na diskografijo ki jo ima za sabo (Sting (cel katalog), Alice Cooper, Jon Bon Jovi, QOTSA, Black Sabbath, Duran Duran, Ben Harper, Madonna, No Doubt, Soundgarden... etc. etc.). Skratka, toplo priporocam!
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov