Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kako nastavit Compressor

27 odgovorov v tej temi

#1 crneha

crneha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 06:42

Zanima me vaš opis,kako deluje ali čemu služi

Attack
Release
Ratio
Hard/Soft
Gain reduction

#2 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 06:47

Hm... To je pa pomoje v vsakem manualu napisano...

Se mi pa ravno da... :wink:

attack... V kolkem času po prekoračitvi tresholda začne kompresor zmanjševati signal.

Release.... V kolkem času neha zmanjševat signal

Ratio... za kolko zmanjša signal, glede na rpekoračitev... Npr. ratio 10:1 bi pomenil da, ko je signal 10dB višji od tresholda, ga kompresor dejansko spusti samo 1dB nad treshold.

Hard/soft ali hard knee, soft knee... se navezuje na ratio. Če je ratio višji, potem je hard knee, obratno pa soft kneee.

Gain reduction... To je pa VU meter, ki nam kaže za kolko kompresor zniža signal.

#3 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 07:08

hm...

mogoče bi še malo bolj razložil.

Kompresorji se uporabljajo za kontroliranje dinamičnosti signala. Ideja je ta:

Imaš nek posnetek, kjer zelo niha glasnost. Tihi deli se komaj slišijo, glasni pa že skoraj overloadajo. Takrat uporabiš kompresor.

Najbolj pomembni nastavitvi sta treshold in ratio.

Z tresholdom nastavimo območje, v katerem bo kompresor začel delovat. Recimo pri -10 dB.

Vse, kar je v izvornem signalu niže od -10 dB. bo ostalo nespremenjeno (načeloma... beri naprej. Kasneje lahko še ojačamo).

Ratio je razmerje med izvornim signalom, ki preseže treshold, in outputom kompresorja . recimo, da bomo imeli v našem primeru ratio nastavljen na 5:1

Ok... začnemo spuščat not signal, recimo od -30dB do -5 dB dinamičnega razpona... Treshold imamo pri -10dB, izvorni signal pa je do -5 dB. Kompresor začne torej "grabit" pri -10, z ratio-m 5:1, kar pomeni, da če izvorni signal preseže treshold za 5dB, ga bo kompresor spustil čez le 1dB.

Torej smo zmanjšali izvornemu signalu dinamični razpon iz -30dB do -5dB na -30dB do -9dB (zaradi ratio 5:1 pusti kompresor samo 1dB čez -10dB).

Tukaj pa lahko uporabimo make-up gain. Iz kompresorja dobivamo zdaj signal MANJŠI od izvornega signala. Zmanjšali smo samo dimanični razopn. Zato lahko celoten signal zdaj ojačamo, da bo tako glasen kot prej (ali bolj seveda...).

Recimo da damo našemu signalu v kompresorju 7dB make-up gaina. Torej procesiran signal je bil na -30dB do -9dB, po ojačitvi pa je -23dB do -2dB.

Ne samo, da je najglasnejši del signala še glasnejši, vse skupaj bolj "tight", tudi najtišji deli signala so glasnejši kot prej, torej jih bolje slišimo...

Še kakšno vprašanje?

8) :wink: biggrin.gif

#4 crneha

crneha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 07:39

Hvala ti za dolg opis.Morem pa še prebrat.Upam da bom razumel .

#5 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 07:53

ni težko razumet... kar vprašaj, če še kaj ne bo jasno!

#6 soundtrap

soundtrap

Anchko

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 224 prispevkov
  • Interests:Music producer, Musician, synth lover, sound programmer, Mixing engineer, humorist :)

Objavljeno 01 januar 2007 - 09:57

pomebno pa je to da se s kompresorjem igraš, ne se bat pretiravat, da veš kje so meje, uho naj bo vodilo kot vedno ..smile.gif
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.

#7 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 januar 2007 - 11:24

Še bolj pomembno pa je, NE PRETIRAVAT S KOMPRESIJO!!!! laugh.gif

Resno... Naj bo uho vodilo. Vseeno pa je fajn imet malo dinamike. Odvisno od stila muske seveda...

#8 soundtrap

soundtrap

Anchko

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 224 prispevkov
  • Interests:Music producer, Musician, synth lover, sound programmer, Mixing engineer, humorist :)

Objavljeno 02 januar 2007 - 11:46

ja res , ne šponat preveč pol komad nima dinamike in postane mtv pop sranje:)
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 02 januar 2007 - 01:06

QUOTE (soundtrap)
ja res , ne šponat preveč pol komad nima dinamike in postane mtv pop sranje:)

MTV pop sranja so ponavadi genialno sproducirana wink.gif Ni nujno da so nam vsec, a funkcionirajo in sopajo... vsekakor znajo ekstremno uporabit kompresorje in limiterje... pa se kaj drugega... o vsebini pa itak nima smisla izgubljat besed.

#10 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 02 januar 2007 - 02:49

Če pa slučajno meniš da se ti bo komad predvajal na radiju... no takrat pa kompresije nikad dosta. Seveda moraš pazit da je kompresija nastavljena pravilno (odvisno od primera, po občutku, izkušnjah,...), ker drugače dobiš takšen pumping efekt (namreč v studiu se lahko normalno sliši, digitalni kompresorji in eqji na radijskih postajah pa vse še bolj našponajo in izmaličijo).

Najbolje je komad lepo z okusom skompresirat, nato pa recimo za radio mix dodat ali kompresijo ali loudness maximizerje ali pa obojega po malo (izkušnje...).
Pri radio mixu bodi pazljiv da malo izpostaviš srednje tone napram nizkim in visokim...

#11 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 02 januar 2007 - 03:16

QUOTE (SoulFood)
Hard/soft ali hard knee, soft knee... se navezuje na ratio. Če je ratio višji, potem je hard knee, obratno pa soft kneee.

To ni povsem res, ceprav v praksi je skoraj res smile.gif
Soft knee zacne s kompresijo ze pod treshold-om in sicer logaritemsko, da pride koleno bolj mehko... se pravi je meja med kompresijo in nekompresijo na robu treshold-a zelo zabrisana in neopazna...

Primer HARD in SOFT knee na grafu:

Tule pa so razlozena se ostala osnovna audio orodja...
http://www.sfu.ca/sc..._proc_misc.html

Lp,

b.

#12 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 03:26

he he...

Priznam... :oops:

#13 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 03:54

QUOTE (NLP)
Če pa slučajno meniš da se ti bo komad predvajal na radiju... no takrat pa kompresije nikad dosta.

To mislim da drzi do meje, dokler kompresor ali limiter(ki je itak posebna oblika kompresorja, se pravi ista stvar) ne zacne na polno grabit tranzientov.

Jaz s tem, kako delajo oddajniki in kako se stvari "pretvorijo" in "pripravijo" v obliko primerno za radiodifuzijo nimam izkusenj, vem pa da se mastri za radio za komercialne izdelke delajo loceno (za CD ali DVD en mastering, za radio drug mastering) in sicer z manj basa, manj visokih (nad 16kHz), vec srednjih in kar je najbolj pomembno - s precej nizjimi RMS vrednostmi glasnosti (v primerjavi z masteringom za CD). Baje se pri sploscenih tranzientih dogajajo ogromne anomalije.

Ce imas priloznost si lahko tudi pogledas dodatek v knjigi Bob Katz - Mastering Audio: The Art and the Science, kjer je sekcija "Radio Ready - The Truth".

Tu skusa razlozit da bo razlicna glasba, ki ima ogromno razliko v glasnosti (RMS) po "pripravi" za oddajanje imela minimalno razliko v glasnosti. Meni ni jasno kako je to izvedeno, ampak ocitno tko je... Bob bo ze vedel... biggrin.gif

Se en kratek citat, ki je v knjigi z debelimi crkami:
"
What radio mixes should not have is fast digital limiting and clipping. Leave the short-term envelopes unsquashed. Let the broadcast processor do its work. The result will be just as loud on-air as hypercompressed material, but will have far more punch, clarity, and life.
"

Lp,

b.

#14 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 04:24

Tri leta sem delal na radiu in dobival v roke vse mozne formate - zalozbe so se itak navadile, da posiljajo mp3je aktualnih singlov, oz. dobis dostop do strani na serverju, kjer si lahko skines mp3je... Glasnosti komadov so zelo razlicne - iz prakse lahko povem, da se je na "pravi" nacin "sklipan" in totalno nasopan komad kaksne ameriske produkcije slisal glasno in razlocno, kak nenapicen komad z veliko dinamike pa je imel tezave, enako je veljalo za slabo nasponane komade (pogosto domace produkcije), ki so ob predvajanju izgubili razlocnost. Tudi direktno s CDjev zrippane (torej brez posebnih radijskih miksov) dobre produkcije so zvenele po radiu cisto kul... Tisji, a usklajeno in dobro posneti komadi iz 80' ali 90' so dobro zveneli tudi po radiu, pa ceprav so v direktni primerjavi veliko tisji od sodobnih produkcij... (direktno s komericalnih cdjev - torej brez posebnih radijskih miksov).

Problem je na pravi nacin zadevo napumpat (za danasnje loudness freake) - americani in ostali profici znajo to naredit tako, da se vedno ohranijo psiholoski ucinek dinamike in globine - sirine instrumentov in glasu, slabo limitiranje pa je ponavadi samo glasna gmota...

Kako to dosezejo? Usklajen mix?

Poseben radio mix je po mojem passe... dober mix, pa je!

Se najveckrat je radio edit kaksna cenzura "grdih" besed ali krajsa razlicica komada, sound pa je enak...

Najboljse, da se sproba, kako zveni mix kot soliden mp3 - pa imas dobro sliko, ce bo slo skozi tudi po radiu dandanes...

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 02 januar 2007 - 05:27

QUOTE (minimalB)
QUOTE (NLP)
Če pa slučajno meniš da se ti bo komad predvajal na radiju... no takrat pa kompresije nikad dosta.

To mislim da drzi do meje, dokler kompresor ali limiter(ki je itak posebna oblika kompresorja, se pravi ista stvar) ne zacne na polno grabit tranzientov.

Jaz s tem, kako delajo oddajniki in kako se stvari "pretvorijo" in "pripravijo" v obliko primerno za radiodifuzijo nimam izkusenj, vem pa da se mastri za radio za komercialne izdelke delajo loceno (za CD ali DVD en mastering, za radio drug mastering) in sicer z manj basa, manj visokih (nad 16kHz), vec srednjih in kar je najbolj pomembno - s precej nizjimi RMS vrednostmi glasnosti (v primerjavi z masteringom za CD). Baje se pri sploscenih tranzientih dogajajo ogromne anomalije.

Ce imas priloznost si lahko tudi pogledas dodatek v knjigi Bob Katz - Mastering Audio: The Art and the Science, kjer je sekcija "Radio Ready - The Truth".

Tu skusa razlozit da bo razlicna glasba, ki ima ogromno razliko v glasnosti (RMS) po "pripravi" za oddajanje imela minimalno razliko v glasnosti. Meni ni jasno kako je to izvedeno, ampak ocitno tko je... Bob bo ze vedel... biggrin.gif

Se en kratek citat, ki je v knjigi z debelimi crkami:
"
What radio mixes should not have is fast digital limiting and clipping. Leave the short-term envelopes unsquashed. Let the broadcast processor do its work. The result will be just as loud on-air as hypercompressed material, but will have far more punch, clarity, and life.
"

Lp,

b.

Ma saj sem skušal na hitro povedat nekaj podobnega, jaz se že mučim cca. 10 let delat radijske oddaje in oglase ki se predvajajo na cca. 30-40 radijskih postajah po Slo. in imam nenehne težave zaradi njihovih "končnih" procesorjev. Vsaka postaja pa ima naštelano po svoje, tako da lovim nenehen balans med vsemi. Včasi celo za kritične postaje naredim drug mix...
Sploh pri Madonninih komadih (pa tudi produkcija iz 80ih) se sliši kako se lahko na grd način sliši/popači dober mastering.
Pardon ker bom nesramen ampak Bob Katz prodaja modrost iz katere ne izvlečeš kaj dosti praktičnega (tisto verjetno obdrži za sebe), namreč skrivnost je ravno v detaljih. Na bbcju so nas naučili veliko več, a žal na naših radijskih postajah ni kaj dosti pomagalo (razen nekaterih skupnih osnov).

Pa še to: previdni profiji (in modri!) delajo radio edit mixe (ne mislim na cenzurirane verzije) zato da se dobro slišijo na radiu, druge verzije pa odlično na high end predvajalnih napravah. Je pa res da so tudi vrhunske produkcije postale huuudo šlampaste in nekatere tega ne počnejo več.

Tisto kaj se nam zdi odlična "ameriška" produkcija pa čeprav napumpana in zlimitirana še zdaleč ni kaj prida kvalitetna, namreč če ne doživiš odlične produkcije ne moremo ocenjevat "ameriškega" povprečja narejenega z vrhunskimi napravami in proračunom.

Mislim da vsi enako govorimo, le na različne načine. smile.gif

p.s.: loudness maximizer niti približno ni (samo) limiter. - to opozorilo je namenjeno crnehi in ostalim začetnikom.

#16 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 05:42

Pri nas je malo problem tudi to, ker komercialke pretiravajo in imajo obupno nastavljene procesorje... Poslusalci so se ze kar navadili distorziranega sounda - dober (slab) primer v MB je recimo Radio City. A jih to ne moti, ker je glasno & razlocno se na najvecjem srot prenosnem radiu - v avtu pa sekajo basi...

Pa kako ocitno poslusalcev vec ne moti grozljivo glasna in zato izmalicena produkcija je zadnji album Depeche Mode - najprej sem mislil, da je kaj narobe z mp3ji...

Ja, najbrz res o istih receh razlicno govorimo... A pac iz prakse sem opazil, da nismo ravno prejemali nekih posebnih radio mixov komadov... Mogoce je to praksa kje drugje...

Bob Katz pa je guru dobrega sounda, trudi se obrnit trend, ki se obrnit ne da...

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 06:52

Res je - glede Bob Katza, tudi vse modrosti okoli masteringa se ne da podat zgolj skozi knjigo, pa tudi od primera do primera se stvari drastično spreminjajo.

Ampak Radio City bi še "pohvalil" glede kompresije, mnogo težavnejše so npr. v MBju Radio Center, Radio Plus in Radio Net. Tam ne veš kdo pije in kdo plača (predvsem kompresijo mislim smile.gif ).
RSI ima dokaj vzorno kompresijo glede na ostale komercialke in nacionalke.

#18 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 07:04

Če poslušaš kaj gre do Orbana in iz njega na RSi... Ni več podobno!

Razlika je res dramatična! V igri pa seveda ni samo kompresija... Celotno procesiranje signala...

Hvala bogu pa je zgleda nastavljal nekdo, ki je vedel, kaj dela wink.gif

#19 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 09:22

Meni je najhujse gledat TV3 ali PIKA v Lj. Vcasih se zgodi, da ce je kaka tiha scena (npr. samo zvok okolice (IT)) processor zvok napumpa do konca, da je glasen kot da bi bila muzika... in potem ko pride kak glasnejsi zvok ali govor zabije vse dol za kakih 25db v eni sekundi... adijo pamet biggrin.gif

A ne obstaja spodna meja, da ce je level nizji od dolocene vrednosti, da ne vzdigne signala? Orban bi mogu to met za nastimat smile.gif

Bob Katz: meni je pa njegova knjiga fajn. Sigurno ni povedal v njej vsega kar zna, in tud hvala bogu da ni. Potem bi vedeli VSE in se vedno delali slabe mastre - to bi bilo NEUGODNO!!! :smt030

Je pa dost prijetno in poucno branje... in vsakic ko se vrnem in jo vzamem ponovno v roke odkrijem kaj novega.

Lp,

b.

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2007 - 10:04

Ja še spodoben film se zaradi zvoka zdi podn. Na orbanih in podobnih pa imaš vsega živega za narihtat (celo zeeelo preveč), samo tako kot veste: skoraj noben ne zna.
Bolje bi naredili če bi dali navaden limiter.
Na komercialnih radiih in TVjih ponavadi delajo ljudje ki nimajo neke dolge prakse in globlje glasbene filozofije ali celo želje po izpopolnjevanju (pa še plačani so slabo), no in od tod nezanimanje in slaba kvaliteta tona (pa tudi programa smile.gif ).
Pa še nekaj je: s temi digitalnimi procesorji se lahko psihoakustično dvigne
jakost zvoka ne pa jakost signala, s katero so omejene postaje (oddajniki). Vsekakor malo že lahko pripomoreš k "virtualni" glasnosti, ker pa želijo čudeže, audio signal le degradirajo.
Nacionalka pa nima neke hude probleme s temi omejitvami, tudi trendov ne marajo (loudness war)...

#21 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 06:57

Malo OT, ali pa niti ne tako zelo...

Je prebral kdo The Art of Mixing?

Jaz sem čist onavdušen nad to knjigo...

#22 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 02:01

Meni se pa zdi zvok nacionalke in pop tv-ja čisto o.k. Še najbolj pa sem navdušen nad soundom radia ARS. Taki sexy temni špikerji in špikerice - kot da jim povsem porežejo visoke - a funkcionira, pa dinamicen in "analogen" zvok glasbe . Zdi se, kot da še marsikaj spuščajo s trakov in LP-jev...

Na orbanih in omniah bi bilo najbolje, da bi izhajali iz presetov in samo minimalno prilagodili parametre. Ker so vseeno hude zverine... Navaden limiter jim ne pride niti priblizno blizu... Pa se potem bi rabil dodatne procesorje za kodiranje signala preden gre na link do oddajnika. Tako pa imas all-in-one radijski procesor, ki zagotovljeno dela kar mora delati.

Katerega avtorja soulfood? Jaz imam Mixing Engineers handbook od Owsinskega - je kar zanimiva, pa itak Boba Katza - ki je super - ne razumet narobe Minimal - jaz sem samo rekel, da je človek, ki se trudi obrnit trend, ki se ne da obrnit... A njegovo znanje je očitno ogromno in delo zelo dobro.

Smo pa že zelo off topic z vsem tem smile.gif

#23 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 02:16

QUOTE (SoulFood)
Je prebral kdo The Art of Mixing?

Jaz sem čist onavdušen nad to knjigo...

Men je isto fajn, ce mislis to od Gibson-a...

Ceprav se mi zdi precej abstraktna, ce nimas znanja kako "obdelati" zvok ti kaj dosti ne pomaga... sicer pa super... vsec so mi risbe znanih mixov, ki jih lahko poslusas in si vizualno predstavljas kaj je hotel pricarat... smile.gif

QUOTE (satoration)
Ne razumet narobe Minimal - jaz sem samo rekel, da je človek, ki se trudi obrnit trend, ki se ne da obrnit...

Ne vem kaj mislis... jaz itak zagovarjam Bob-a smile.gif

Lp,

b.

#24 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 06:21

Meni so ravno te "vizualizacije" zelo všeč pri The Art of Mixing... biggrin.gif

Še dosti lažje pa je, ko te opozori na lastnosti znanih mixov, tako da res lahko dojameš, kaj hoče z njimi povedat.

#25 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 07:05

Fantje mislim da smo crneha "izgubili", on je želel vedeti le nekaj več o kompresorju, ne pa filozofiji masteringa, "loudness war-a" ali radijskih digitalnih procesorjev biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Temo smo obrnili na glavo

Mislim da se nas je naveličal !

Malo šale... tongue.gif

#26 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 03 januar 2007 - 07:50

Mi smo na radiu naročili tega => Orban Optimod-FM 8500 na mislim da bo kar zanimivo za nastavljat?

A ma kdo kaj pojma o tem ???
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#27 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 01:08

Nisem nek hi-tech na tem podrocju, a iz izkusnje z omnio vem, da so tovarniski preseti zelo dobri. Ce imate moznost stereo enhancmenta ne bi pretiraval s tem, ker je nadlezno, pa kaksne problematicne komade lahko prevec popaci... sicer pa samo prilagodis preset, ki ti najbolje zveni - ponavadi to pomeni zmanjsat ekstremne nastavitve - preseti so ponavadi malo hyped - da se bolj jasno slisi stil preseta - pa pac po okusu malo zmanjsas kolicine parametrov... Audio del - limiter, multiband, eq in ostalo itak deluje isto kot pri vseh navadnih napravah, za ostalo pa pac pogledas manual. Pri teh napravah, ki so res specializirane, hudo drage in so jih naredili hudi mojstri nima smisla bit prevec pameten - skromno izhajat iz dobro zvenecega preseta ni neka sramota smile.gif

#28 sonny

sonny

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 22 prispevkov
  • Interests:Štromarija, Tončevstvo, Muzika

Objavljeno 12 februar 2007 - 06:16

Fanjte, ko kompresirate, ne pozabit, da kompresor deluje tudi kot filter.

Sicer se to malo bolj pozna v funkciji limiterja, ali ipak.

Lp SoNnY
SoNnY

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov