Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Meritve prostora

40 odgovorov v tej temi

#1 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 20 september 2010 - 10:54

Pozdravljeni,

ker imam malce dopusta se danes igram z meritvami. Ker to delo opravljam prvič imam seveda veliko pomislekov, oziroma mi nekatere stvari še niso jasne.

Prva stvar je v povezavi z generatorjem šuma. V mojem spominu se je vedno pojavljal pink noise signal, vendar ko sem začel z meritvami sem videl da ta program uporablja meas. Sweep.

Naslednja stvar je izvor šuma. Na razpolago imam dva monitorja ali pa hi fi sistem sestavljen iz dveh zvočnikov ter suba. Zanima me kateri sistem naj raje uporabim.

V priponko sem dodal nekaj meritev ki sem jih izvedel. Moder signal predstavlja meritve izvedene z uporabljenimi monitorji kot izvor šuma, roza oziroma vijoličen signal pa predstavlja meritev z uporabljenim hi fi sistemom kot izvorom šuma.

Za meritve sem uporabil mikrofon peavey pvr1. Meril pa sem v sobi kjer imam računalnik. Meritve so izvedene izključno za test.

Pripete sličice

• measured.jpg
  • rt60.jpg
  • water1.jpg
  • water2.jpg

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 september 2010 - 07:12

ja uporablja tudi sweep.

Predvajaš in v real time-u lahko tudi spremljaš dogajanje z drugimi signali, malo pobrskaj, če je že dopust:)

Kot izvor zvoka lahko uporabljaš kar želiš, program tako analizira frekvenčne devijacije, distorzije prostora in ne kvalitete zvočnikov (no tudi to lahko počne do neke mere:)).

Izvore zvoka verjetno nisi imel na točno istih mestih (morda tudi mikrofon) saj sta meritvi zelo različni?

Velja.
Nenad Patkovic

#3 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 20 september 2010 - 08:22

Ne izvorov zvoka nisem imel na istih mestih. Sedaj sem opremo preselil v prostor kjer dejansko potrebujem meritve. Zanima me kam je najbolj ptimalno namestiti zvočnike. Sam sem imel v mislih nekako recimo 1,5m od vsake stranice proti sredini ter 1m od zadnje stene. Ker imam v prostoru bobne me zanima ali naj izvajam meritve z bobni v prostoru ali naj jih raje dam ven. Ali naj postavim mikrofon v točko kjer imam glavo ko vadim?

Za lažje razumevanje prilagam še skico prostora ter idejo kje naj bi bili nameščeni monitorji.

Pripete sličice

• Tloris_postavitev_zvocnikov.jpg

#4 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 21 september 2010 - 09:32

Kaj pa bi rad dosegel?
Bi imel in sobo za vaje in kontrolno in snemalnico ali kaj?
Nenad Patkovic

#5 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 21 september 2010 - 11:29

Ta prostor naj bi bil večinoma časa uporaben kot soba za individualno vadbo. Se pravi, da v prostoru ne bo drugih inštrumentov. Kdaj pa kdaj pa bi mogoče posnel tudi kakšen demo posnetek. Skratka sobo bi rad primarno opremil za vadbo (z meritvami bi rad videl kaj se sploh dogaja ko dodajam v prostor super chunkse oziroma tudi ostale akustične elemente ozitoma kakšne bodo razlike med stanjem na začetku ter stanjem na koncu). V priponki prilagam današnje meritve sobe. V sobi sem postavil dva monitorja Samson resolv 40 A ter mikrofon Peavey pvr 1. Pri spodaj predstavljenih rezultatih je bil mikrofon postavljen v sredini sobe (na sliki spodaj je mikrofon za bobni - na poziciji kjer imam sam ponavadi glavo, vendar sem ga potem premaknil). Dodal sem tudi tri slike. Naj vas tista zavesa ne zmoti. Meritve sem opravljal brez nje. Sem pa tudi zmeril kako vpliva na samo meritev in ni bilo kakšnih večjih odstopanj. Prilagam pa tudi karakteristike mikrofona

Prva meritev - measured:

Modra črta - meritev z enim super chunksom v prostoru

Viola črta - meritev v praznem prostoru

Druga meritev - RT 60

spet modra črta predstavlja meritev z enim super chunksom v prostoru viola pa brez

Tretja meritev - waterfall - meritev v praznem prostoru

Četrta meritev - waterfall - meritev v prostoru z enim super chunksom

Pripete sličice

• measured.jpg
  • rt60.jpg
  • water1.jpg
  • water2.jpg
  • IMG_0177_mod1.jpg
  • IMG_0181_mod1.jpg
  • IMG_0185_mod1.jpg
  • mikrofon.jpg

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 september 2010 - 10:43

Aha to si ti MN:)!
Zdaj sem komaj povezal tloris in tebe.

Okvirno ta postavitev bi lahko bila v redu ja, lahko se še malo igraš z REQW in klikneš zavihek "Spectrum" in vključiš "Generator" tonov in predvajaš Pink noise in vključiš desno spodaj record tipko, nastaviš na recimo 1/12 ali večjo resolucijo v padajočem okencu in prestavljaš zvočnike dokler ne najdeš najboljše pozicije (ali pa najslabše:)). Vsakih cca. deset cm premika zvočnikov se bo v netretirani sobi zelo poznalo na grafičnem prikazu.

Ampak boš moral kar dosti kotov obdelati, sten in stropa da bo neka resna razlika, kar sva se nekaj že pogovarjala.

Važno da si zadovoljen z odrom za bobne.
(lahko bi nalimal slikice in kratek opis kako si naredil)

Če boš sobo uporabljal tu in tam tudi nekaj za kontrolno boš moral pazit na simetrijo vzdolž osi poslušanja (vem da je soba že sama po sebi nesimetrična... oder za bobne bi bilo treba prestaviti za začetek, da bo vsaj malo simetrija "poboljšana" in meri z bobni prostoru, ker verjetno boš tudi miksal ko bodo bobni v prostoru...
Nenad Patkovic

#7 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 22 september 2010 - 10:58

Danes sem se zopet igral z meritvami. Dodal sem še en superchuncks.

Zeleno modra barva ponazarja meritev z dvema superchuncksoma.

Oker rumena barva ponazarja meritev z enim superchunksom.

Viola barva ponazarja meritev brez superchunksov.

Na koncu je dodan še graf RT60 za dve meritvi z obema superchunksoma. Zanima me zakaj pride do takšne razlike v območju med 100 in 200 hz. Merilni pogoji so bili isti (najprej sem meril z obema superchunksoma, potem z enim, nato brez in nato še eno meritev zopet z obema).

Kaj si mislite na splošno o meritvah?

Pripete sličice

• 22_9__Measured.jpg
  • 22_9__RT60.jpg
  • 22_9__water_1.jpg
  • 22_9__water_2.jpg
  • 22_9__water_3.jpg
  • 22_9_primerjava_dveh_istih_meritev_RT60.jpg

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 september 2010 - 11:25

Pazi ker tudi tvoja prisotnost je velik faktor, če že želiš tako natančne rezultate in jih primerjati sedi na točno istem mestu ali pojdi ven (če lahko:))... pa še zmeraj so lahko neke devijacije, meritve so prava znanost zase...

Pri RT60 pa ga REQW rad serje, žal ni dovolj natančen! ... pa še kaj bi se našlo ampak za orijentacijo bo okej...
Nenad Patkovic

#9 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 03 oktober 2010 - 11:42

Po nekajdnevnem premoru se spet oglašam smile.gif Vmes sem bil malo na morju tako, da so stvari bolj ali manj stale.

Najprej en majhen offtopic: ali še komu drugemu forum ne dela pravilno v spletnem brskalniku fire fox? Sam ne morem odgovarjati na topice, zato moram vsakič ko želim kaj napisati v internet explore ...

No pa pojdimo po vrsti smile.gif

Sobe ne mislim uporabljati kot kontrolno sobo. Ko sem napisal da bi kdaj pa kdaj mogoče posnel kakšen demo sem imel v mislih izključno snemanje. Za miksanje in editiranje se bo definitivno uporabljalo drug prostor oziroma bo delal to nekdo drug.

Sam bi v sobi posnel signale potem pa bi jih dal nekomu drugemu obdelati.

Med meritvemi me ni bilo v prostoru. Kable sem napeljal v sosedni prosor kjer sem imel računalnik ter mešalko. Definitivno pa se bom še igral z metirvami.

Sedaj pa me zanima še nekaj o superchunksih in sicer iz področja same konstrukcije.

Zanima me kako se ponavadi superchunkse sploh naredi. Ok da se izolacijo nareže in postavi v kot to vsekakor razumem. Vendar ko sem gledal nekatere slike že narejenih chunksov mi nekaj ni bilo jasno. Ko postavimo narezano izolacijo v kot jo pritrdimo z dvema letvicama. Kot sem opazil na slikah so te letvice pravkotne ali kvadratne oblike. In tukaj se prične moja težava. Ker malce težje vse skupaj opišem sem pripravil slikico.

Zanima me ali je lahko tkanina od izolacije toliko odmaknjena, ter kako so nekateri naredili potem zaključne letve ki so bile poravnane vzporedno z obliko izolacije. Za lažjo predstavo prilagam slikico studija nekega uporabnika iz foruma.

Pripete sličice

• letvice.jpg
  • studio.jpg

#10 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2010 - 09:43

NLP: zanima me tudi naslednje: Ali je velika razlika če bi superchunkse odmaknil od zida recimo za 10 cm, tako da bi ustvaril nekakšen airgap? Malce preučujem možnosti. Nekje si zapisal da je pri absorberjih tudi do 40% razlike če airgap je oziroma če ga ni.

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2010 - 02:39

Lahko je tkanina tako odmaknjena ja.
Ko boš se igral z letvicami in tkaninoti bo hitro jasno kar sprašuješ, malo se igraj.
Recimo lahko narediš tudi tako, da se letvice ne vidijo saj se enostavno s tkanino vred zavrnejo za 180 stopinj in se tako skrijejo.

Običajne superchunkse ne odmikat od zida, so svojevrstna specifika glede na ravne ploščate absorberje.
Nenad Patkovic

#12 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 06 oktober 2010 - 09:17

Jupi smile.gif Spet sem malo napredoval. Žal je napredek majhen vendar je. Med vikendom pa si bom moral vzeti vseeno kaj več časa, da čimprej postavim vse 4 superchunkse. Včeraj sem malce pregledal kako bodo videti še v preostalih kotih in seveda naletel na težave. Oproščam se za slabe slike vendar sem imel pri roki samo mobilni telefon.

Pri enem kotu je težava da so ravno v kotu napeljane radiatorske cevi. Sedaj ne vem ali bi izolacijo tako izrezal da cevi nebi ovirale postavitve. Razmišljal pa sem tudi o opciji da bi v tem kotu kjer so cevi superchunks malce odmaknil od tiste stene na kateri so cevi ter potem nastal prazen prostor nekako "zafilal" z tervolom. Kaj je po vašem mnenju boljša izbira?

Drug problem pa se pojavi pri zadnjem kotu. Ta je namreč zaradi nesimetričnosti sobe večji ob 90°. Problem nastane tudi ker del superchunksa ovira radiator. Grrr. Problem nastane ker sem imel v planu da bi vse te superchunkse naredil tako, da jih bo mogoče (upam da ne bo potrebe) prenesti tudi v novi (drugi) prostor. Zato bi jih rad čim manj deformiral. Pri tem kotu je možna rešitev ta da pač odrežem izolacijo tako da bo ustrezala kotu, vendar potem izgubim malce na masi. Lahko pa tudi tisti prazen prostor nekako napolnim z tervolom. Tam pri radiatorju pa se bom moral malce poigrat. Sicer ne vem še kako, vendar bom poizkusil kaj premisliti. Če pa ima kdo mogoče kakšno idejo pa bom izjemno vesel smile.gif

Pripete sličice

• IMAG0183_mod1.jpg
  • IMAG0190_mod1.jpg
  • IMAG0191_mod1.jpg
  • IMAG0193_mod1.jpg

#13 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 11 oktober 2010 - 08:19

No projekt se je ta vikend le premaknil naprej. Ker nisem dobil nobenega mnenja sem malce razmišljal in se spomnil, da sva se z uporabnikom NLP prek maila že enkrat prej pogovarjala o simetriji superchunksov in spomnil sem se da le ta ni pomembna zato sem za ostala kota super chunkse obrnil drugače, saj sem se s tem izognil dodatnemu rezanju izolacije zaradi radiatorja. Žal koti še niso dokončani. Več povedo seveda slike smile.gif

Mnenja za delo, ki se je opravilo do sedaj ter ideje za naprej seveda dobrodošle.

Pripete sličice

• IMG_0426_mod1.jpg
  • IMG_0435_mod1.jpg
  • IMG_0422_mod1.jpg

Prispevek uredil/a: Ytsejam, 11 oktober 2010 - 08:19 .

#14 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2010 - 10:45

Super napreduje.
Fajn da si se sam znašel, nekja sva si tudi že dopisovala ja, superchunksi v teoriji naj ne bi bili distancirani od kota oz. da bi imeli kakšen zračni žep ker delujejo drugače, tako kot si naredil je povsem dobro.
... sem spregledal nove poste:(
Nenad Patkovic

#15 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2010 - 08:05

Superca smile.gif Danes sem zopet malce napredoval. Sedaj sem zapolnil vse 4 kote ter zapolnil nekatere praznine pri že prej narejenih. Jutri oziroma v naslednjih dneh moram pritrditi še lesene letvice in tkanino.

Seveda sem opravil tudi meritve.

Zelena krivulja je meritev praznega prostora, rumena je meritev z dvema super chuksoma v prostoru, ter vinsko rdeča meritev je meritev z zapolnjenimi vsemi štirimi koti.

Pri grafu waterfall ter grafu RT60 je svetlo modra barva tista ki prikazuje meritve z vsemi štirimi superchunksi.

Kakor sva se že pogovarjala je naslednja stoplnja oblaček smile.gif

Zanima me kako naj doličim velikost, oziroma kakšno površino naj oblak zavzema. Zanima me tudi ali naj oblak postavim točno na sredino prostora ali naj ga postavim bolj nad bobne?

Hvalaaaa smile.gif

Pripete sličice

• meas_znic_zdvemi_instirimi.jpg
  • meas_znic_zdvemi_instirimi_1.jpg
  • meas_znic_zdvemi_instirimi_2.jpg
  • 16_water_0.jpg
  • 16_water_2.jpg
  • 16_water_4.jpg
  • rt60_16.10_vsi_trije.jpg
  • IMAG0268_mod1.jpg
  • IMAG0271_mod1.jpg
  • IMAG0276_mod1.jpg

Prispevek uredil/a: Ytsejam, 16 oktober 2010 - 08:14 .

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2010 - 09:13

Ja ne počasi se izboljšuje, čudež pa seveda še ni.
RT60 je v REW nezanesljiv ampak dobro za orijentacijo je okej.
Kakšno že imava višino stropa?
Nenad Patkovic

#17 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2010 - 12:20

Višina stropa je nekje 2,6m. Vem, da čudežev ne morem pričakovati. Mi pa dejstvo da se stvar izboljšuje daje nov zagon smile.gif

#18 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 18 oktober 2010 - 08:08

Tudi včeraj sem "moral" nekaj delati, zato sem poskusil namestiti "tkanino" na enega izmed kotov. Rezultat je prikazan na spodnji fotografiji. Manjkajo pa še zaključne letve, ki jih bom kupil sedaj ko točno vem kaj rabim.

Žal je barva "tkanine" takšna kot je, ker niso imeli nobene druge, oziroma le še črno, kar pa mi ni niti najmanj všeč smile.gif

Slika je spet bolj tako tako, ker sem imel spet pri sebi le gsm. Se bom pa v naslednjih dneh vseeno potrudil pravilno osvetliti ter poslikati zadeve smile.gif

Pripete sličice

• IMAG0293_mod1.jpg

#19 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 19 oktober 2010 - 09:58

Ima mogoče le kdo idejo oziroma kakšno priporočilo kolikšno površino naj oblak zavzema. Sicer imam še nakaj dela z mojimi koti vendar bi rad počasi začel načrtovati tudi kaj bom naredil na stropu.

Hvalaaa

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 oktober 2010 - 02:28

Jaz bi ti predlagal kombinacijo absorpcije in pametno razporejene difuzije na stropu in stenah...
Nenad Patkovic

#21 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 02 november 2010 - 08:09

Ta vikend sem zopet malo ustvarjal smile.gif

Iz stropa sem odstranil zaveso in karniso. Sicer sem potem naredil "homemade" zaveso ki preprečuje radovednežem pogled v moje "kraljestvo" smile.gif

Odmontiral sem radiator in ga skrajšal za dva člena, kajti bil je malce predolg in oviral mi je pritrditev "tkanine".

Prostor dobiva tudi novo barvo sten, in že sedaj zgleda veliko lepši. Začel sem tudi z odstranjevanjem obstoječe barve iz vrat in podbojev da jih bom potem lahko malo lepše pobarval. Vendar mi z brusnim papirjem ni šlo kaj preveč dobro. Ima kdo kakšno idejo kako to delajo tisti, ki se s tem srečujejo vsak dan?

Na koncu pa spet nejkaj slikic smile.gif

Pripete sličice

• 01.11.2010_021_mod1.jpg
  • 01.11.2010_015_mod1.jpg
  • 01.11.2010_017_mod1.jpg
  • 01.11.2010_020_mod1.jpg
  • 01.11.2010_012_mod1.jpg

Prispevek uredil/a: Ytsejam, 02 november 2010 - 08:10 .

#22 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 02 november 2010 - 09:26

Lepo napreduješ!
Kdaj bomo kej posnel jumping0046.gif

#23 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 02 november 2010 - 10:02

luštno... pomoje najboljše z nekim električnim brusom... boš kr hitro gotov pa fajn "fsrano" bo vse, če neboš primerno zaščitil smile.gif

#24 matt

matt

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 48 prispevkov

Objavljeno 02 november 2010 - 11:22

Jaz sem to delal s posebnim "sušilcem za lase". Z njim segreješ barvo, ta se nagrbanči, potem pa jo veliko lažje odstaniš z špahtlom.
Profiji menda delajo tako, da celoten okvir potopijo v posebno kemično zadevo...

#25 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 03 november 2010 - 12:59

aja nisem videl, da gre za podboje in vrata... smile.gif

#26 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 03 november 2010 - 01:09

Hvala za nasvete. Problem je ker je hiša že starejša in v preteklosti so barvali kar čez drugo barvo, tako da so sedaj na vratih že 3 različne barve. In ko sem hotel zbrusiti z brusnim papirjem se mi je ta takoj "zapacal" smile.gif Ampak sem ugotovil, da lahko med vikendom dobim tisto pištolo na topel zrak. Bom poskusil. Rad bi naredil tako da bo prav.

Ravno sedaj sem na stopnji kupovanja razvlaževalne naprave. Ker v hiši noben ne živi se med zimo veselo nabira vlaga. Sem pričakoval porast prodaje rabljenih sušilvec zraka glede na to, da so bile nedolgo nazaj poplave vendar je ponudba zelo slaba, nove so pa precej drage.

#27 Ytsejam

Ytsejam

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 37 prispevkov

Objavljeno 07 januar 2011 - 09:26

In zgodba se nadaljuje smile.gif

Sedaj sem pričel zbirati materjal za difuzorje smile.gif

Končno mi je uspelo dokončati vse 4 chunkse smile.gif Sicer mi barva "tkanin" ni posebno všeč, vendar bom raje finance usmeril v ostale elemente, ki se mi zdijo bistveno bolj pomembni kot pa barva te "tkanine" smile.gif

Pripete sličice

• difuzor_deske.jpg
  • IMG_0520_chuck_edit_1.jpg

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 10 januar 2011 - 12:47

Fino, kar nadaljuj!!!
Nenad Patkovic

#29 Plueg

Plueg

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2011 - 06:45

da ne nacinjam nove teme...

Hocem zmerit kaj se mi dogaja v sobi in mi ze med kalibracijo zvocne REW vrze ven okence na spodnji sliki
Pripeta datoteka  wtf__.tiff   186,39K   163 Število prenosov

Any clues kaj delam narobe?

thx,
i

You're as good as your last project.
http://www.gbtm.si

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2011 - 09:33

Če ti dopesedno prekine predvajat sweep signal ipd. ter če je zvok distorziran ali se okence pojavi prej preden je signal do kraja predvajan potem se ti program krega z nečim... meni se je to premnogokrat dogajalo...
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov