Meritve prostora
Objavljeno 20 september 2010 - 10:54
ker imam malce dopusta se danes igram z meritvami. Ker to delo opravljam prvič imam seveda veliko pomislekov, oziroma mi nekatere stvari še niso jasne.
Prva stvar je v povezavi z generatorjem šuma. V mojem spominu se je vedno pojavljal pink noise signal, vendar ko sem začel z meritvami sem videl da ta program uporablja meas. Sweep.
Naslednja stvar je izvor šuma. Na razpolago imam dva monitorja ali pa hi fi sistem sestavljen iz dveh zvočnikov ter suba. Zanima me kateri sistem naj raje uporabim.
V priponko sem dodal nekaj meritev ki sem jih izvedel. Moder signal predstavlja meritve izvedene z uporabljenimi monitorji kot izvor šuma, roza oziroma vijoličen signal pa predstavlja meritev z uporabljenim hi fi sistemom kot izvorom šuma.
Za meritve sem uporabil mikrofon peavey pvr1. Meril pa sem v sobi kjer imam računalnik. Meritve so izvedene izključno za test.
Objavljeno 20 september 2010 - 07:12
Predvajaš in v real time-u lahko tudi spremljaš dogajanje z drugimi signali, malo pobrskaj, če je že dopust:)
Kot izvor zvoka lahko uporabljaš kar želiš, program tako analizira frekvenčne devijacije, distorzije prostora in ne kvalitete zvočnikov (no tudi to lahko počne do neke mere:)).
Izvore zvoka verjetno nisi imel na točno istih mestih (morda tudi mikrofon) saj sta meritvi zelo različni?
Velja.
Objavljeno 20 september 2010 - 08:22
Za lažje razumevanje prilagam še skico prostora ter idejo kje naj bi bili nameščeni monitorji.
Objavljeno 21 september 2010 - 11:29
Prva meritev - measured:
Modra črta - meritev z enim super chunksom v prostoru
Viola črta - meritev v praznem prostoru
Druga meritev - RT 60
spet modra črta predstavlja meritev z enim super chunksom v prostoru viola pa brez
Tretja meritev - waterfall - meritev v praznem prostoru
Četrta meritev - waterfall - meritev v prostoru z enim super chunksom
Objavljeno 22 september 2010 - 10:43
Zdaj sem komaj povezal tloris in tebe.
Okvirno ta postavitev bi lahko bila v redu ja, lahko se še malo igraš z REQW in klikneš zavihek "Spectrum" in vključiš "Generator" tonov in predvajaš Pink noise in vključiš desno spodaj record tipko, nastaviš na recimo 1/12 ali večjo resolucijo v padajočem okencu in prestavljaš zvočnike dokler ne najdeš najboljše pozicije (ali pa najslabše:)). Vsakih cca. deset cm premika zvočnikov se bo v netretirani sobi zelo poznalo na grafičnem prikazu.
Ampak boš moral kar dosti kotov obdelati, sten in stropa da bo neka resna razlika, kar sva se nekaj že pogovarjala.
Važno da si zadovoljen z odrom za bobne.
(lahko bi nalimal slikice in kratek opis kako si naredil)
Če boš sobo uporabljal tu in tam tudi nekaj za kontrolno boš moral pazit na simetrijo vzdolž osi poslušanja (vem da je soba že sama po sebi nesimetrična... oder za bobne bi bilo treba prestaviti za začetek, da bo vsaj malo simetrija "poboljšana" in meri z bobni prostoru, ker verjetno boš tudi miksal ko bodo bobni v prostoru...
Objavljeno 22 september 2010 - 10:58
Zeleno modra barva ponazarja meritev z dvema superchuncksoma.
Oker rumena barva ponazarja meritev z enim superchunksom.
Viola barva ponazarja meritev brez superchunksov.
Na koncu je dodan še graf RT60 za dve meritvi z obema superchunksoma. Zanima me zakaj pride do takšne razlike v območju med 100 in 200 hz. Merilni pogoji so bili isti (najprej sem meril z obema superchunksoma, potem z enim, nato brez in nato še eno meritev zopet z obema).
Kaj si mislite na splošno o meritvah?
Objavljeno 22 september 2010 - 11:25
Pri RT60 pa ga REQW rad serje, žal ni dovolj natančen! ... pa še kaj bi se našlo ampak za orijentacijo bo okej...
Objavljeno 03 oktober 2010 - 11:42
Najprej en majhen offtopic: ali še komu drugemu forum ne dela pravilno v spletnem brskalniku fire fox? Sam ne morem odgovarjati na topice, zato moram vsakič ko želim kaj napisati v internet explore ...
No pa pojdimo po vrsti
Sobe ne mislim uporabljati kot kontrolno sobo. Ko sem napisal da bi kdaj pa kdaj mogoče posnel kakšen demo sem imel v mislih izključno snemanje. Za miksanje in editiranje se bo definitivno uporabljalo drug prostor oziroma bo delal to nekdo drug.
Sam bi v sobi posnel signale potem pa bi jih dal nekomu drugemu obdelati.
Med meritvemi me ni bilo v prostoru. Kable sem napeljal v sosedni prosor kjer sem imel računalnik ter mešalko. Definitivno pa se bom še igral z metirvami.
Sedaj pa me zanima še nekaj o superchunksih in sicer iz področja same konstrukcije.
Zanima me kako se ponavadi superchunkse sploh naredi. Ok da se izolacijo nareže in postavi v kot to vsekakor razumem. Vendar ko sem gledal nekatere slike že narejenih chunksov mi nekaj ni bilo jasno. Ko postavimo narezano izolacijo v kot jo pritrdimo z dvema letvicama. Kot sem opazil na slikah so te letvice pravkotne ali kvadratne oblike. In tukaj se prične moja težava. Ker malce težje vse skupaj opišem sem pripravil slikico.
Zanima me ali je lahko tkanina od izolacije toliko odmaknjena, ter kako so nekateri naredili potem zaključne letve ki so bile poravnane vzporedno z obliko izolacije. Za lažjo predstavo prilagam slikico studija nekega uporabnika iz foruma.
Objavljeno 05 oktober 2010 - 09:43
Objavljeno 05 oktober 2010 - 02:39
Ko boš se igral z letvicami in tkaninoti bo hitro jasno kar sprašuješ, malo se igraj.
Recimo lahko narediš tudi tako, da se letvice ne vidijo saj se enostavno s tkanino vred zavrnejo za 180 stopinj in se tako skrijejo.
Običajne superchunkse ne odmikat od zida, so svojevrstna specifika glede na ravne ploščate absorberje.
Objavljeno 06 oktober 2010 - 09:17
Pri enem kotu je težava da so ravno v kotu napeljane radiatorske cevi. Sedaj ne vem ali bi izolacijo tako izrezal da cevi nebi ovirale postavitve. Razmišljal pa sem tudi o opciji da bi v tem kotu kjer so cevi superchunks malce odmaknil od tiste stene na kateri so cevi ter potem nastal prazen prostor nekako "zafilal" z tervolom. Kaj je po vašem mnenju boljša izbira?
Drug problem pa se pojavi pri zadnjem kotu. Ta je namreč zaradi nesimetričnosti sobe večji ob 90°. Problem nastane tudi ker del superchunksa ovira radiator. Grrr. Problem nastane ker sem imel v planu da bi vse te superchunkse naredil tako, da jih bo mogoče (upam da ne bo potrebe) prenesti tudi v novi (drugi) prostor. Zato bi jih rad čim manj deformiral. Pri tem kotu je možna rešitev ta da pač odrežem izolacijo tako da bo ustrezala kotu, vendar potem izgubim malce na masi. Lahko pa tudi tisti prazen prostor nekako napolnim z tervolom. Tam pri radiatorju pa se bom moral malce poigrat. Sicer ne vem še kako, vendar bom poizkusil kaj premisliti. Če pa ima kdo mogoče kakšno idejo pa bom izjemno vesel
Objavljeno 11 oktober 2010 - 08:19
Mnenja za delo, ki se je opravilo do sedaj ter ideje za naprej seveda dobrodošle.
Prispevek uredil/a: Ytsejam, 11 oktober 2010 - 08:19 .
Objavljeno 16 oktober 2010 - 10:45
Fajn da si se sam znašel, nekja sva si tudi že dopisovala ja, superchunksi v teoriji naj ne bi bili distancirani od kota oz. da bi imeli kakšen zračni žep ker delujejo drugače, tako kot si naredil je povsem dobro.
... sem spregledal nove poste:(
Objavljeno 16 oktober 2010 - 08:05
Seveda sem opravil tudi meritve.
Zelena krivulja je meritev praznega prostora, rumena je meritev z dvema super chuksoma v prostoru, ter vinsko rdeča meritev je meritev z zapolnjenimi vsemi štirimi koti.
Pri grafu waterfall ter grafu RT60 je svetlo modra barva tista ki prikazuje meritve z vsemi štirimi superchunksi.
Kakor sva se že pogovarjala je naslednja stoplnja oblaček
Zanima me kako naj doličim velikost, oziroma kakšno površino naj oblak zavzema. Zanima me tudi ali naj oblak postavim točno na sredino prostora ali naj ga postavim bolj nad bobne?
Hvalaaaa
Prispevek uredil/a: Ytsejam, 16 oktober 2010 - 08:14 .
Objavljeno 18 oktober 2010 - 08:08
Žal je barva "tkanine" takšna kot je, ker niso imeli nobene druge, oziroma le še črno, kar pa mi ni niti najmanj všeč
Slika je spet bolj tako tako, ker sem imel spet pri sebi le gsm. Se bom pa v naslednjih dneh vseeno potrudil pravilno osvetliti ter poslikati zadeve
Objavljeno 02 november 2010 - 08:09
Iz stropa sem odstranil zaveso in karniso. Sicer sem potem naredil "homemade" zaveso ki preprečuje radovednežem pogled v moje "kraljestvo"
Odmontiral sem radiator in ga skrajšal za dva člena, kajti bil je malce predolg in oviral mi je pritrditev "tkanine".
Prostor dobiva tudi novo barvo sten, in že sedaj zgleda veliko lepši. Začel sem tudi z odstranjevanjem obstoječe barve iz vrat in podbojev da jih bom potem lahko malo lepše pobarval. Vendar mi z brusnim papirjem ni šlo kaj preveč dobro. Ima kdo kakšno idejo kako to delajo tisti, ki se s tem srečujejo vsak dan?
Na koncu pa spet nejkaj slikic
Prispevek uredil/a: Ytsejam, 02 november 2010 - 08:10 .
Objavljeno 02 november 2010 - 10:02
Objavljeno 03 november 2010 - 12:59
Objavljeno 03 november 2010 - 01:09
Ravno sedaj sem na stopnji kupovanja razvlaževalne naprave. Ker v hiši noben ne živi se med zimo veselo nabira vlaga. Sem pričakoval porast prodaje rabljenih sušilvec zraka glede na to, da so bile nedolgo nazaj poplave vendar je ponudba zelo slaba, nove so pa precej drage.
Objavljeno 07 januar 2011 - 09:26
Sedaj sem pričel zbirati materjal za difuzorje
Končno mi je uspelo dokončati vse 4 chunkse
Objavljeno 23 januar 2011 - 06:45
Hocem zmerit kaj se mi dogaja v sobi in mi ze med kalibracijo zvocne REW vrze ven okence na spodnji sliki
wtf__.tiff 186,39K
163 Število prenosovAny clues kaj delam narobe?
thx,
i
http://www.gbtm.si
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov