Harmonični da prevladuje? Zanimivo, sem mislil, da je glede pogostosti ravno obratno. Katere znane skladbe (razen kakšnih "južnih") pa so v har. molu, ker mi ne pride nobena na pamet?
LP
Najprej, da se popravim.. Melodične in naravne sem zamenjal, ko sem pisal post, pardon..
Melodične se najmanj uporablja danes, saj ima lestvica drugačen zven navzgor kot pa navzdol. Pri igranju navzgor se 6. in 7. stopnja lestvice zviša, nazaj pa se igra naravna lestvica.
Ne vem sicer pri kateri zvrsti glasbe iščeš komade, da se ne spomniš nobenga v harmoničnem molu, vendar...
Če mal poslušaš big bande, tud v blues sceni je tega ogromnu, jazz, navsezadnje tudi pr metalu.. Tega je toliko, da clovek ne ve kje bi zacel nastevat..
Harmonični mol je zelo uporaben zaradi njegove zvišane 7. stopnje. Če probam cist po domače razložit kaj to pomeni.. Kakor v duru, kjer imamo med 7.in 8. stopnjo pol ton, tudi v harmoničnem z zvišanjem 7.stopnje dobimo pol ton med 7. in 8 stopnjo.
In tako ''dobimo'' ''vodilni ton''.. Če se spoznate kaj na stopnje v lestvici, veste da poznamo toniko, subdominanto, in dominanto (to vrjetno poznate vsi), potem pa še dominantno paralelo, subdominantno pararelo, tonično pararalelo ter vodilni ton. Vsaka stopnja ima tako ime zaradi svoje funkcije.. Da zdaj samo povzamem za vodilni ton..
Ljudje smo pač naučeni, da za vodilnim tonom takoj slismo toniko, oziroma si jo znamo predstavljat. Se pravi znamo si predstavljat osnovni ton. Tudi zaradi tega se imenuje vodilni ton. Ko sem prej dal vodilni ton v narekovajih, da ga ''dobimo'' to sevda ni res, ker je tudi v naravni lestvi vodilni ton.. samo ljudem je bližje da je med 7. in 8 stopnjo pol ton, ne cel. Ker pač imamo večino glasbo v duru na današnji sceni.
Sicer komadi, ki so malo bolj na nivoju niso tako teoretično omejeni, in prehajajo iz dura v mol (v vseh treh oblikah), pa se kakšne druge sfere se dogajajo.. Pač, glasba ne pozna meja.

Tolk, o tem, da ne bomo predolgi..
Cist za pokušino.. kako je lahko komad harmonsko bogat..

LP, RA