Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

DUR, MOL..

24 odgovorov v tej temi

#1 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 12:34

JO!

Kolega mi ves čas "teži" smile.gif da naj rišem note midi po določeni lestvici..

Pravi, da se določene note slišijo uredu skupaj, določene pa ne..

npr: Cdur C D E F G A B

Amol A B C D E F G

itd (glej attachment)..

Sam (zadne čase) delam musko več al manj iz samplov-ableton sampler, ali uTronic, klon 808 in tr 909, Guru..

..kwečjem bas dam lahko po teh molih ali durih..

..prosim pojasnite, kako je s tem v elektronski glasbi (techno, minimal) in kako vi hendlate s tem..najbrž posluh ni vse na kar se zanašate..ali pač?

Prispevek uredil/a: greenhorn, 24 junij 2010 - 05:43 .

#2 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 12:47

Gre za harmonijo. To je še kar zapleteno, če želiš vse razumet. Najbolje, da si sposodiš kakšno knjigo.

Pa B je po slovensko H, če ne se to prebere kot da bi po angleško pisalo (nižaj)B.

#3 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 01:01

Jaz ponavadi naredim melodijo oz. neko osnovno strukturo akordov po filingu, nato pa pogledam kateri lestvici pripadajo note katere sem uporabil in na podlagi te lestvice nato gradim akorde. Sicer pa če nisi ravno gluh itak slišiš katere note gredo skupaj in katere ne, malo se zaplete edino pri akordih, zato se poslužujem zgoraj napisane metode. Pri semplih je pa malo težje saj moraš najprej poiskati "key" sempla in ga potem ustrezno transposati.

V pomoč pa mi je ta stran;

http://www.looknohan...ordhouse/piano/

Prispevek uredil/a: matejd7, 15 oktober 2009 - 01:04 .

#4 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 01:06

heh... tukile pa pride prav znanje inštrumenta smile.gif ...

jst nimam problemov s tem... harme slišim vnaprej oz. pač progresija akordov mi gre po defaultu... to pa dela 10 let sekanja po bendih pa delanja komadov smile.gif

Pri elektronski kompoziciji pa grem po posluhu...
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#5 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 10:07

Za sabo imam kup let glasbene, pa če me danes prašaš kaj je kaj - nimam pojma. Očitno sem med tistimi ki me posluh zaenkrat rešuje 100%. Morda kak akord ne pade iz prve, drugače pa me sploh ne interesira se učit kaj je že za kaj, vsaj dokler ne pridem do takega primera ko ne bo šlo dalje.....

lp

#6 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 16 oktober 2009 - 10:32

js tud pravim posluh, posluh in še enkrat posluh...

naj tvoje uho odloči kaj se harmonično spaja...kar se tiče pravil---> enkrat ko jih razumeš jih lahko kršiš!

pri basu je pametno na začetku melodijo transportirat oktavo ali dve višje da je jasnost (dis)harmonije očitna
Music is what feelings sound like

#7 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 10:48

jap... ko zaobvladaš, veš kako krivit "pravila" da pride do "unikata" wink.gif

glede basa se delno strinjam... včasih zna bit fora da je bas take "subsonic" oblike da je rahlo nerazpoznaven... tudi to zna bit čar wink.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#8 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 11:12

Ob določenih primerih mi gre na smeh, ko človek išče po internetu lestvice,
ter dobi razne tabele, ki praktično ne povedo nič.

Najboljša razlaga lestvic, zaporednje lestvic, polton v lestvici, kaj je naravni mol,
harmonični mol in kaj je melodični mol najdete na wikipediji.

Wikipedija- lestvice durove lestvice, njihovo zaporedje ipd.. smile.gif

Wikipedija - molova lestvica

Molove lestvice so sicer malo slabše razložene, vendar dosti da potegneš bistvo.. smile.gif

greenhorn, tabela, ki jo podajaš ti, je brez repa in glave. Lestvice ne moreš nizat kar po
pol tonih navzgor in vse v višajih. Tisti, ki se saj malo spoznajo na klasiko in note, vedo zakaj se uporabljajo lestvice z različnimi predznaki. Vsaka lestvica ima svoj karakter, ipd..

Pustimo zdaj podrobnosti. Kar se tvoje tabele tiče, imam dve bistveni pripombi. Durova lestvica ima namesto b-ja ton h, kot ti je že omenil jetam..

Kar se pa tiče molove lestvice.. Molova lestvica ima 3 oblike. In najpogosteje se uporablja harmonična, takoj za njo pa melodična. Naravne se v današnji glasbi skoraj da ne uporablja, je pa pogosta v kakšnih starih delih (starocerkvena glasba ipd..)

Greenhorn, splača se ti lestvice naučit, ker to ti je neka osnova za vso glasbo. Zadeva sploh ni tako komplicirana, kot se zdi na prvi pogled. Zahtevnost, da se naučiš je približno ista, kot matematika v 4. razredu osnovne šole..

Zdaj pa kar veselo za knjigo.. smile.gif

LP, RA

#9 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 11:27

avbarr sem ti popravil tvoj triple post wink.gif

#10 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 11:58

veste kaj pogrešam pri vseh teh vst-jih pa tem "sranju" ?... ni naravnih pa umetnih harmonicsev... še vedno je treba za to prjet v roke pravo zadevo biggrin.gif

p.s. avbarr ... mmm starocerkveni mol... priceless!
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#11 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 01:45

Harmonični da prevladuje? Zanimivo, sem mislil, da je glede pogostosti ravno obratno. Katere znane skladbe (razen kakšnih "južnih") pa so v har. molu, ker mi ne pride nobena na pamet?

LP

#12 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2009 - 11:09

QUOTE (jetam @ 16. Oct 2009 14:45:31) <{POST_SNAPBACK}>
Harmonični da prevladuje? Zanimivo, sem mislil, da je glede pogostosti ravno obratno. Katere znane skladbe (razen kakšnih "južnih") pa so v har. molu, ker mi ne pride nobena na pamet?

LP

Najprej, da se popravim.. Melodične in naravne sem zamenjal, ko sem pisal post, pardon.. ashamed0002.gif
Melodične se najmanj uporablja danes, saj ima lestvica drugačen zven navzgor kot pa navzdol. Pri igranju navzgor se 6. in 7. stopnja lestvice zviša, nazaj pa se igra naravna lestvica.

Ne vem sicer pri kateri zvrsti glasbe iščeš komade, da se ne spomniš nobenga v harmoničnem molu, vendar...

Če mal poslušaš big bande, tud v blues sceni je tega ogromnu, jazz, navsezadnje tudi pr metalu.. Tega je toliko, da clovek ne ve kje bi zacel nastevat..

Harmonični mol je zelo uporaben zaradi njegove zvišane 7. stopnje. Če probam cist po domače razložit kaj to pomeni.. Kakor v duru, kjer imamo med 7.in 8. stopnjo pol ton, tudi v harmoničnem z zvišanjem 7.stopnje dobimo pol ton med 7. in 8 stopnjo.
In tako ''dobimo'' ''vodilni ton''.. Če se spoznate kaj na stopnje v lestvici, veste da poznamo toniko, subdominanto, in dominanto (to vrjetno poznate vsi), potem pa še dominantno paralelo, subdominantno pararelo, tonično pararalelo ter vodilni ton. Vsaka stopnja ima tako ime zaradi svoje funkcije.. Da zdaj samo povzamem za vodilni ton..

Ljudje smo pač naučeni, da za vodilnim tonom takoj slismo toniko, oziroma si jo znamo predstavljat. Se pravi znamo si predstavljat osnovni ton. Tudi zaradi tega se imenuje vodilni ton. Ko sem prej dal vodilni ton v narekovajih, da ga ''dobimo'' to sevda ni res, ker je tudi v naravni lestvi vodilni ton.. samo ljudem je bližje da je med 7. in 8 stopnjo pol ton, ne cel. Ker pač imamo večino glasbo v duru na današnji sceni.

Sicer komadi, ki so malo bolj na nivoju niso tako teoretično omejeni, in prehajajo iz dura v mol (v vseh treh oblikah), pa se kakšne druge sfere se dogajajo.. Pač, glasba ne pozna meja. smile.gif Tolk, o tem, da ne bomo predolgi..

Cist za pokušino.. kako je lahko komad harmonsko bogat.. smile.gif

LP, RA

#13 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2009 - 02:40

Hvala za odgovor in ta lep posnetek.
Po tem ko sem napisal prejšnji post sem postal bolj pozoren in res prevladuje harmonični mol, samo nobena skladba mi ni prišla na pamet, melodičnega se pa skoraj ne najde, sicer pa je res marsikje toliko alteracij in modulacij, da je že težko govoriti o glavni tonaliteti v skladbi. Drugače mi je pa jasno glede lestvic, stopenj... ampak hvala za razlago, gotovo je tu še kdo, ki tega ne pozna in mu bo prišlo prav.

LP

#14 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2009 - 02:51

QUOTE (avbarr @ 17. Oct 2009 12:09:31) <{POST_SNAPBACK}>
Cist za pokušino.. kako je lahko komad harmonsko bogat.. smile.gif

uf... kuk ga basist žge (poklicna deformacija smile.gif)

#15 Psyko

Psyko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 387 prispevkov

Objavljeno 18 oktober 2009 - 12:50

QUOTE (saso @ 17. Oct 2009 15:51:20) <{POST_SNAPBACK}>
uf... kuk ga basist žge (poklicna deformacija smile.gif)

Uau ker posnetek, tega pa že nisem dolgo slišal ... pravi metalci ko ga žgejo biggrin.gif

Na basu pa je Anthony Jackson ... on pa itak ehh ... tongue.gif brez besed

#16 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 26 oktober 2009 - 03:31

Mixed In Key (http://www.mixedinkey.com/) je fajn za analizirat v kateri harmoniji je narejen štikelc.

Pripete sličice

• camelotHarmonicMixing.jpg

#17 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 26 oktober 2009 - 07:38

QUOTE (greenhorn @ 26. Oct 2009 16:31:48) <{POST_SNAPBACK}>
Mixed In Key (http://www.mixedinkey.com/) je fajn za analizirat v kateri harmoniji je narejen štikelc.

Res odličen program!!!

Če bi si kaj u prvo original nabavil, bi bila to prva izbira jumping0046.gif .....

lp

#18 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:12

Čist tak me zanima... v katero lestvico bi spadali ti akordi?

#19 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:16

jao... smile.gif

jst sm kr precej poučen... ampak praktični del... če primeš,če dela... pol dela... =)
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#20 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:21

Sej zato me ravno zanima, ker koliko sem sam na hitro ocenil je v igri preveč not da bi pripadale kateremu specifičnemu duru ali molu ampak progresija dela in to zelo dobro. =)

#21 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:26

več dat na filing ki ti ga harmonija oz. melodija, pa manj razmišljat kaj primeš wink.gif

oz. kalkulator iz rok wink.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#22 matejd7

matejd7

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 122 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:35

Se trudimo na tem... strongbench.gif

Na enem EDM forumu je pred časom nekdo napisal; "najboljša teorija, ki sem se je naučil je bila ta, da sem pozabil na teorijo". whistling.gif

#23 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 27 oktober 2009 - 10:39

se strinjam....bodi svoja teorija!!
Music is what feelings sound like

#24 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 27 oktober 2009 - 11:59

recmo da so: A, F#mi, Dmaj7, Amaj7

tko da z A-durom boš kr dobr pršel čez smile.gif

#25 Vitamin X

Vitamin X

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 1 prispevkov

Objavljeno 17 julij 2010 - 11:40

Ok, dokler se ukvarjate z harmonično "preprostimi" zvrstmi, gre morda tudi brez teorije, ampak ko boste naleteli na kakšen jazz, boste s tako teorijo dokaj mrzli. Tudi sam veliko delam po posluhu, ampak glede na to, kakšne stvari tukaj pišete o lestvicah, sem se odločil, da napišem nekaj osnovnih stvari: Poznamo 7 modusov: 1. Jonski - C D E F G A B 2. Dorski - D E F G A B C 3. Frigijski - E F G A B C D 4. Lidijski - F G A B C D E 5. Miksolidijski - G A B C D E F 6. Eolski - A B C D E F G 7. Lokrijski - B C D E F G A Najpogosteje uporabljamo Jonski modus (DUR) in Eolski modus (MOL). Če C dur zaigramo iz vsake stopnje, dobimo vse moduse (kot vidite zgoraj). Harmonični mol, ki ste ga omenjali, ima zvišano 7. stopnjo, zato se razlikuje od vseh teh modusovi, tako da poznamo novih 7 modusov harmoničnega mola, ki pa nimajo stalnih imen, saj se jih redko uporablja. Poznan je predvsem 5. modus (frigian dominant) ki ga pogosto slišimo v tradicionalni balkanski, arabski in orientalski glasbi. Osnove harmonije: Večina preprostih pop in rock kot tudi elektronskih komadov je napisanih tako, da ne menjavajo tonalitet oz. lestvic. Akordi so sestavljeni iz prime (1.), terce (3.) in kvinte (5.) nekega tona. (ali še septime (7.) - septakordi) Da so te akordi v harmoniji, pomeni da so vsi te toni v lestvici. Če sem v C-duru bom lahko npr. uporabil naslednje akorde: C-dur (z veliko 7) d-mol (z malo 7) e-mol (z malo 7) F-fur (z veliko 7) G-dur (z malo 7) a-mol (z malo 7) h-zmanjšan akord (z malo 7) Če bi naprimer naredil komad v C-dur tonaliteti in bi dal noter D-dur (D, Fis, A), bi imel notri ton Fis, ki ga ni v C-dur lestvici, kar se ne bi slišalo v lestvici. Tonalitete lahko seveda menjavamo (kar se v jazzu dogaja na par taktov) ali pa namerno delamo disharmonične komade. Harmonija seveda ni tako preprosta, zadaj se skriva veliko več. Predvsem pa vas ne omejuje pri pisanju tako da če se izogibate teoriji, se ji prosim ne izogibajte zato, ker se vam zdi, da vas bo omejila, saj so ravno komadi, ki jh ljudje naredijo po posluhu, ponavadi harmonično najbolj preprosti (ponovno bom dal za primer jazz, ki ga sicer ne poslušam - poslušajte kakšne te komade (ki so vsi več ali manj harmonični) in mi rečite da se vam zdijo omejeni zaradi harmonije - če si upate wink.gif

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov