Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Mono- Stereo

13 odgovorov v tej temi

#1 greenhorn

greenhorn

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 231 prispevkov

Objavljeno 23 oktober 2006 - 04:29

Zanima me, če obstajajo recimo kakšna "pravila" glede tega?

Nekje sem zasledil, da naj bi bil bas mono, pa recimo nekateri analogci imajo samo mono izhod...

Pri SSL Comp. in ostalih efektih maš tut opcijo mono ali pa stereo .

Fino bi bilo, če bi mi kdo mal razložu o teh stvareh!

10X!

#2 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 23 oktober 2006 - 07:47

Mr. Pitch Shifter, kje si? laugh.gif

LP

#3 wi-etrex

wi-etrex

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 23 oktober 2006 - 08:25

Joj to bi pa tud mene mal na splosno zanimalo.
Dobro vem da bass mora bit mono, predvsem me zanima pri koliko Hz je omejitev na mono?

Je pa ta:http://www.kvraudio.com/get/1956.htmlMonofilter plugin tocno za to, da tocno dolocis pod katero ferkvenco hoces pol ves spekter v mono. Je pa zastojnski in nic posebnega mal cez 200kb plugin, ki pa se mi zdi pri koncni obdelavi(celega komada) nadvse uporaben, da se ne rabis zajebavat med delom sam na koncu spustis skozi in od ferkvence navzdol ki jo dolocis ti pretvori v mono. Vsaj zdi se mi da je tak poseg ok??? Bo povedau gdo k ma vec izkusenj?

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 23 oktober 2006 - 10:00

Verjetno govorite o produkcij elektronske glasbe, pri kateri tko in tko ni nobenih omejitev :twisted: no sej tud pri ostalih ni :wink:
Stvari katere so mono, npr. bass => zakaj bi bil stereo, če je že v osnovi sam instrument mono, paniran naj bi bil na center, in ti stereo ne naredi nič drugega kot zavzame en stereo track, plugin-e stereo namesto mono, večja poraba CPU-ja, itd.

Pri masteringu za plate pa je standard RIAA, in sicer govori o EQ in mono pod 300 Hz - govorim z glave, če se motim me prosim popravite!

Drugač pa delaj kar hočeš samo da se dobro sliši :smt020
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 wi-etrex

wi-etrex

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 23 oktober 2006 - 10:28

O ja elektronik powah.
Ok to ze ze, sam vsej pr men nastane problem ko naredim en zvok v synthu z vec oscilatorji in je ze v osnovi stereo in vsebuje vsesorte ferkvenc in kle mi je to edina resitev, da nizji deu skozi monofilter naredim mono.
Sej zato me melo bol zanima to k nism nek ekspert d vem kako s tem okrog mono nizjih ferkvenc. Sprasujem izkljucno za elektronsko zvrst.

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 24 oktober 2006 - 06:27

QUOTE (wi-etrex)
O ja elektronik powah.
Ok to ze ze, sam vsej pr men nastane problem ko naredim en zvok v synthu z vec oscilatorji in je ze v osnovi stereo in vsebuje vsesorte ferkvenc in kle mi je to edina resitev, da nizji deu skozi monofilter naredim mono.
Sej zato me melo bol zanima to k nism nek ekspert d vem kako s tem okrog mono nizjih ferkvenc. Sprasujem izkljucno za elektronsko zvrst.

Frekvence nimajo veze z stereo-mono trackom, je vseeno ali je streo ali mono, kajti frekvence itak niso razporejene oz, panane levo-desno a ne ???
Če pa so pa potem zusti stereo in nato pri "masteringu" nareti to da daš nizke freq. na mono!!!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#7 bongoman

bongoman

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 75 prispevkov
  • Interests:akustika, produkcija, projektiranje

Objavljeno 24 oktober 2006 - 07:03

probi poslušat na dobrih slušalkah, pa boš vidu če ti usesa vleče levo ali desno (bl zihr pr nizkih frekv. dol)-lahko popraviš samo npr. s paningom... Mogoče sploh ne rabiš dajat na mono spodnjega spektra. Rešitev je pa itak velik kako to rešit :smt006

#8 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 24 oktober 2006 - 10:42

Ja frekvence so lahko panirane. A stos je v tem da se pri nizjih ne slisi l-r.
Ce imas stereo synth z veliko basa ga vseeno ohrani stereo. Ce je npr osnovna fr 50Hz, ta proizvaja harmonike ki so visje in kao sodijo v "stereo obmocje" pri katerem slisis l-r. A izrazu "stereo obmocje" bi se raje ognil, ne poznam definicij, vem le kaj se dobro slisi.
Mislim da pri elektroniki nima smisla stereo zvoke delat mono. Je pa pomembno da mono instrumenti kot sta snare, kick ostanejo mono. Stereo jim nekaj vzame..
Kar zanimiva tema je tole. Pri dosti elektr. albumih slisim da folk pretirava s stereo zvoki. Iz vsega probajo narediti stereo ker mislijo da se slisi sirse, a to ni res, le energijo izgubijo, pa tezje je mixat.

Miha

#9 bongoman

bongoman

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 75 prispevkov
  • Interests:akustika, produkcija, projektiranje

Objavljeno 24 oktober 2006 - 12:45

TKO NEKAK!
NIZKE FREKVENCE V STEREO NAČINU POBEREJO-PORABIJO PREVEČ ENERGIJE(fizikalno) OJAČEVALCEM KER MEMBRANE ZVOČNIKOV NE MORJO DOBRO REAGIRAT (al nekako tako, več bi lahko povedu v tej-fizikalni smeri kak fizik), ......
SPLOH NAJ BI V OSNOVI KICKi, BASSi, SNERi OSTALI V SREDINI SLIKE (MONO) SAJ LE TI V BISTVU DOLOČAJO STABILNOST KOMADOV,....
TEORETIČNO VIŠJA KO JE FREKVENCA VEČ PANINGA SI LAHKO PRIVOŠČIMO
(manjša je "psihoakustična motnja")......
vsekakor je treba stvari probat pa slišat in ocent a je v redu al ni.. to je to približno..... :smt006

#10 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 24 oktober 2006 - 01:04

Zdravo.

V glavnem gre za prostor oz. headroom. Nizke frekvence poberejo najvec prostora (in energije), zato je fajn, da se jih smiselno "ukroti".

Preprost primer: poslusas dva komada in ju gledas na Peak/RMS meter... vidis enake (oz. zelo podobne) vrednosti, pa vendar je en komad precej glasnejsi od drugega... ce bi poslusali bolj natancno, bi slisali da ima en komad v primerjavi z drugim bistveno vec nizkih frekvenc in s tem pobere vec headroom-a.

V grobem se frekvence delijo na dva dela:
1. frekvence, ki si jih predstavljamo kot valovi (npr. kot morje in morski valovi) - to so nizke frekvence (recimo od 0 pa do 350Hz)
2. frekvence, ki si jih predstavljamo kot zarki (npr. laserski zarek) - to so visje in visoke frekvence (recimo od 350Hz pa do dokler gre smile.gif )

Za visje frekvence tudi veliko lazje definiramo izvor. Npr ce v ogromni predavalnici klepetajo fantje profesor tezje doloci iz kje je prisel zvok. Veliko lazje pa definira lokacijo kaksnih nadleznih zenskih glasov.

Valove v osnovi tezko "nahecamo" naj se gibljejo bolj levo ali bolj desno, ker se sami po sebi sirijo v vse smeri medtem ko zarke brez tezav.

In ker ravno za nizke frekvence tezje slisimo al so levo al so desno in hkrati se poberejo ogromno prostora se temu najbolj elegantno izognemo tako, da jih pustimo v centru in naredimo mono (ali vsaj zozamo spekter).

Nacinov za to je vec, mogoce par primerov:

1. Pazljivo paniranje: Ce pazis da so nizke frekvence v mixu v centru si naredil ze pol biznisa. Torej Kick, Bass, niski toni syth-ov, etc.
Ce imas stereo izhod za synth lahko recimo vzames samo en kanal in ga das v center ali pa uporabis dual panning (da lahko za oba kanala loceno stimas pan) in ju postavis zelo osko... npr 10% levo in desno.

2. Mid/Side coding/decoding. Pri Side uporabis HiPass filter na zeljeni frekvenci in se s tem znebis nizkih stereo informacij. Vec o Mid/Side tukaj: http://www.planetaud...wtopic.php?t=20

3. Uporabis plugin, ki naredi M/S zate, da se ne rabis matrat. Npr. Refined Audiometrics PLParEQ - posast od EQja.

Lp,

b.

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 25 oktober 2006 - 03:35

Zanimiva primerjava z morjem in zarki. Gre za to da nizke nimajo usmerjenosti v prostoru, ne mores dolocit od kod prihajajo (razen s slusalkami). Pri visokih pa tocno slisis kje je vir zvoka.
No, jaz si pa to predstavljam v barvah smile.gif Visoke so vijolicne, rdece, oranzne, nizke pa bolj crne, temno modre, lahko tudi s kovinskim sijem ce je kaj modulacijskih efektov smile.gif
Kakorkoli, fajn je vedet kaj naj bi bilo mono in kaj stereo da se potem ne dogajajo cudni posnetki brez energije.

#12 wi-etrex

wi-etrex

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2006 - 09:19

Jah sam za moje potrebe sem pogruntau, da mi se najbol sede d res kr na koncu ceu mix dam skozi ze prej omenjen monofilter in mam brez vseh zajebancij zeljeno na hitro in cist popouno. Sodec po tej temi od 300 hz (kar naj bi biu tudi standard za vinil)navzdol v mono in stvar je resena.
Pa se ker so moji mixi misljeni predvsem za vinil mislm d je to nejbol enostavna resitev, ker se mi res ne da zajebavat d vsak stereo zvok iz syntha ki ma sirok spekter(vec oscilatorju)nek pretvarjam in se lovim posebi.

#13 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 26 oktober 2006 - 12:37

QUOTE (wi-etrex)
Pa se ker so moji mixi misljeni predvsem za vinil mislm d je to nejbol enostavna resitev, ker se mi res ne da zajebavat d vsak stereo zvok iz syntha ki ma sirok spekter(vec oscilatorju)nek pretvarjam in se lovim posebi.

V tem primeru ti jaz svetujem da ta plugin postavis kar na master insert output ze med samim mixanjem...

Ker ce mixas brez tega plugina in potem dodas na koncu ta plugin lahko porusis ravnovesje... ce pa imas to skoz prisotno se zelo verjetno ravnovesje ne bo porusilo...

jaz osebno se ne bi lotil na tak nacin, ampak ce tebi to odgovarja... zakaj pa ne... biggrin.gif vsak ima svoj nacin dela in razmisljanja...

Lp,

b.

#14 wi-etrex

wi-etrex

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 26 oktober 2006 - 11:04

Ja prau imas, zaradi prej omenjene energije, headrooma bi se res znale zgodit vecje spremembe... No hvala za namig.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov