Predelava sobe v Mix oz. Control Room - NLP design
Objavljeno 15 oktober 2006 - 08:58
Pri tem mi bo pomagal NLP! Hvala mu
No ker je že nekaj stvari bilo omenjeno v postu pod akustika, sem naredil tukaj ekstra temo o tem da boste lahko tudi ostali vedeli zakaj gre :wink:
Skica prostora :
Objavljeno 15 oktober 2006 - 09:00
Poglej si: http://forum.studiot...ewforum.php?f=8 in http://forum.studiot...topic.php?t=535
Prva izbira gostote je bolj priporočljiva zaradi zmožnosti delovanja na nižje frkvence od ta druge. Osebno bi folijo odstranil, ker ne vem v katerem frekvenčnem pasu se bo folija odzivala, lahko da že gostota in globina absorberja pokriva to frekvenco.
Če imaš sobo že preveč oblečeno s absorberji in je prostor zvočno "pretemen", potem malo zmeri in preveri kako je če folijo pustiš.Menim da ta folija (folija nima velike mase) ne deluje niti približno tako nizko kot sama izolacija dp8 plošč (približno odlična absorbcija tja do 70-60Hz potem pada do cca.50-45Hz in potem "povsem" pade).
Glej da boš imel stranico "diagonale" trikotnika vsaj 60 cm fajna bi blo 100cm, a potem mislim da ne bi mogel odpreti vhodnih vrat, ker jih imaš ob koncu sobe- vidim iz priložene skice iz ZS). Vse štiri kote sobe bi bilo namreč dobro obleč v njih, morda povsem vse kote (!) pokrit z njimi, jaz bi to naredil. Če bi mi meritve sobe pokazale še zmeraj preveč basov (odvisno od dosega ozvočenja), bi še dodal naknadno membrano na vsak absorber za do tja pod 50Hz. Na koncu svoje absorberje oblečeš v "akustično" tkanino. Če si dobro naredil (na koncu boš seveda moral vseeno dodati membrane , pa še v tkanino jih ne boš rabil oblačit), najverjetneje ne boš potreboval sploh več drugih "nizkih" absorberjev, le dodal boš na točno določenih mestih v prostoru normalne absorberje v obliki 10cm plošč enake gostote izolacije brez membrane (cca. dobra absorbcija do 125Hz, še boljša z "airgapom" cca. 10cm). Na konce pa le še en dober difuzor, morda več ampak bo zamotano ker boš že s tem preveč napolnil to malo sobo z akustičnimi elementi).
Objavljeno 15 oktober 2006 - 09:17
Soba je mala/nizka.Malo bom razmisli, medtem pa mi pošlji slike in morda dodatne informacije o prostoru.
Ja te "laminate"/ladijski pod bi jaz vtragal dol, tu bi dal prave absorberje, tudi na strop!
Pod ne kompliciraj, pojdi v trgovino s talnimi oblogami in kupi tepih ki je "postrižen" na vrhu oz". nima zaokroženega vezenja. Poglej profil tepiha in boš vedel kaj govorim- to ni čisto brez veze, ampak "ta postriženi" mnogo bolje absorbira kot tisti ki ima zanke. Vzemi ta debelejšega. Njega položi recimo do slabe polovice prostora, drugo pusti reflekten pod(od tvojega hrbta do stene- v sweet pointu). Fino je če je kašen parket, les... ni nujno!
Zaenkrat to...
Objavljeno 15 oktober 2006 - 09:24
Kaj naredit tam :?: :!:
Simetrija mora bit, morda lahko odpiranje vrat obrneš(?) in z ensotavnejšim okvirjem pritrdiš "superchunk" na vrata.
Kaj meniš bi šlo?
Lahko narediš nosilen okvir takšen da bo kotni absorber od tal do vrha sobe (nato pritrjeno na vrata), vrata ga samo z seboj odmaknejo in nato se vrata dajo nazaj zapret z absorberjem vred. Še vrata bodo zato izolirana .
Objavljeno 15 oktober 2006 - 11:37
Kaj meniš bi šlo?
Lahko narediš nosilen okvir takšen da bo kotni absorber od tal do vrha sobe (nato pritrjeno na vrata), vrata ga samo z seboj odmaknejo in nato se vrata dajo nazaj zapret z absorberjem vred. Še vrata bodo zato izolirana .
Ja vrata ni problem obrnit da se bodo odpirala kontra, ja šlo bo samo me malo skrbi teža tega absorberja :smt077 80kg/m3 :roll:
Kaj pa če naredim takole
Da je zgornjih 20 cm pod stropom svej del, potem na vratih zgornji del, vmes cca 10 cm prazno zaradi kljuke in nato spet do tal ???
Aja P.S. vse to so samo skice in ni najbolj v merilu vse skupaj :oops:
Objavljeno 15 oktober 2006 - 04:13
Kakšno ozvočenje boš imel ("focalke"?), oz. do kod grejo (40Hz?)?
Od tega je namreč odvisno če bi dodal membrano.
Objavljeno 15 oktober 2006 - 06:00
Kakšno ozvočenje boš imel ("focalke"?), oz. do kod grejo (40Hz?)?
Od tega je namreč odvisno če bi dodal membrano.
ja focali bodo not in sicer Focal ma Frequency response 40Hz-40kHz :twisted:
Objavljeno 15 oktober 2006 - 07:11
navadni cca.14cm debel absorber tetst http://www.gikacoust...absorption.html in
test tri trapa http://www.gikacoust...0505_A_Corr.pdf
poglej tudi njihovo uporabnost in namembnost. Izdelani so iz 100kg/m3 goste izolacije (ne vem če še to kje piše ampak pred slabim letom preden je stran posodobil se je še s tem hvalil).
Treba je tudi upoštevat da so meritve pod 100Hz nemerodajne in so bolj kot ne neuradne!
Objavljeno 16 oktober 2006 - 09:31
Po vseh 8 vogalih (se pravi 4 x prečni in 4 x vzdilžni) pa bom naredil panele iz 10 cm delelega dp8
Sedaj še študiram kaj dati na stene in strop da mi zvok nebi preveč uhajal iz sobe po hiši, in hkrati omejil vdor zvoka od zunaj, drugih prostorov, ipd :roll:
V mislih imam takole peno katero tudi prilagam, samo en delček...
Povečaj
Ali pa tudi stene in strop obložim z tervolom oz. kameno volno tanjšo seveda 2 - 5 cm ???
Kakšna boljša in enostavnejša rešitev :?: :?:
Objavljeno 16 oktober 2006 - 09:49
Ja jst sem mislil dat al tervol 2-5 cm ali pa to peno (bojda deluje zelo dobro => ustavi prodiranje zvoka zaradi gostote) nato 2 gips plato vmes lepenko in nato še eno gipsplato ( tko neko je predstavljeno v knjigi RECORDING SPACE - Philip Newell)
Objavljeno 16 oktober 2006 - 10:55
Tukaj so linki ki lahko dajo ideje in probleme, dobro je tudi prečitat cel topic.
http://www.bobgolds....ubleLeafSTC.htm
http://www.johnlsaye...i...sc&start=15
Ixi; v tvojem primeru stropa (ker je nizek) ne bi tretiral s tem načinom, raje bi naredil dva velika modularna absorberja (mogoče celo 15 -20cm debela!) in jih obesil nad glavo, do prve polovice sobe ("stropni del" LEDE designa). Stene pa naredil (če je res problem v uhajanju zvoka in obratno) tako kot so npr. omenjeni detalji v prvem linku! Tudi airgapi so zaželjeni, kar ti bo vzelo površino studija.
V drugem linku lahko tudi proti koncu topica prečitaš na prilogi, kakšne resonance se pojavljajo v podobnih sistemih gradnje (za zanimivost pač).
Kot izolacijo lahko uporabiš to peno ki ti je pri srcu (plamapur ima tudi take "težke" pene, samo so drage), le pazi da je odprto celična struktura!
Tiste "superchunkse" pa dodaj šele ko sfiniširaš stene, strop pa lahko obdelaš "modularno" z prej omenjeno debelino absorberjev .
Sem vesel da so ti interesantni ti kotni absorberji. Čeprav predlagam da vse možne kote sobe (vsaj 8 ) napolniš s tem principom ( 4 kote na tleh morda lahko zaenkrat izpustiš ).
Tako ali tako boš moral na stene (ki jih nameravaš tretirat proti uhajanju zvoka) v prvi polovici studia še dodati broadband absorberje za prvo refleksijo od izvora zvoka- zvočnikov (LEDE design studia).
Na "hrbet" pa bi montiral en velik difuzor, o katerem kdaj drugič (topic za sebe).
Menim da bi moral poslat neko skico, da bo dovolj razumljivo !?
Potem bo malo trajalo...
Medtem mi prosim pošlji skico kako si to mislil s kotnimi absorberji.
Objavljeno 17 oktober 2006 - 11:28
Vsaj pri dvojnih in trojnih zasteklitvah pri oknih je tako, zato ko strokovno vgrajujejo takšne "ta prave" steklene površine v top studijih, so steklene plošče med seboj različno oddaljene - pa tudi nagnjene različno, glede ene na drugo (to je samo "tip").
Same komplikacije glede te akustike, a ne !?
Objavljeno 17 oktober 2006 - 01:17
Kaj si hotel povedat stem "so steklene plošče med seboj različno oddaljene - pa tudi nagnjene različno" da nebiblo OK če bi bila distanca na vseh 4 stenah enaka al kaj ???
Tudi to sem sem predvideval :smt021
Objavljeno 17 oktober 2006 - 01:47
Kaj si hotel povedat stem "so steklene plošče med seboj različno oddaljene - pa tudi nagnjene različno" da nebiblo OK če bi bila distanca na vseh 4 stenah enaka al kaj ???
Tudi to sem sem predvideval :smt021
Vem da vzame kar nekaj prostora, ampak soba (gledano s stališča gabaritov pravih zidanih sten) je mala in bodo nizki toni zato zelo ojačani.
Marsikdo si v malih prostorih tretira maximalno, naknadno pa dodajo (kolikor pač gre) difuzorje, ki navidezno lepo povečajo sobo, ampak nisi še tako daleč...
Studijske "šipe":
Reciva npr. da imaš trojno zasteklitev; potem je prvo steklo recimo oddaljeno od drugega za 3cm, tretje pa od drugega za 5cm. Lahko jih tudi nagneš; steklo ki "gleda" vs snemalni prostor je nagnjeno proti stropu, sredinska šipa je npr. ravna, tretja ki pa "gleda" v ctrl. room pa zrcalno nagnjena od ta prve- torej v najinem primeru tudi proti stropu. To je samo primer, da dobiš sliko. Vsekakor na koncu (mislim da veš) izpumpaš zrak iz prekatov, dobiš podtlak- približek vakuumu, s tem zminimaliziraš prenos vibracij skozi stekla (v vesolju se v realnosti eksplozija sploh ne bi slišala, ker je premalo "prenašalcev"/-atomov/ vibracij).
Objavljeno 17 oktober 2006 - 02:13
Mislil sem da pride do resonanc tudi zaradi iste debeline izolacije na stenah!
Jst sem imel v mislih da bi na zunanji steni, se pravi kjer je vpljiv okolice, ceste, ipd. dal 10 cm izolacijsko plast in na notranji steni 5 cm !
Skica prikazuje: - oranžna plast je 10 cm in je zunanja stena
- rumena plast pa je 5 cm in je notranja stena hiše
Če pa meniš da bi bilo bolje okrog in okrog dati 10 cm pa tudi OK, boma pa dali 10 cm :wink:
Kaj pa iverna plošča namesto gipsplate v tem primeru, mehkejša je, malo porozna in mislim da manj resonira kot gipsplata ???
Objavljeno 17 oktober 2006 - 06:25
Naj pa pojasnim da mix mize nebo :wink: ker delam v DAW-u !
To bo miza na kateri bodo 2 monitorja (lcd) in nekaj hardverja!
Pod mizo pa bo v zaprti "omari" computer! Mogoče si bo omislil le controler!
P.s.Naj vam nebo nerodno kar sem posta stisnt :wink:
Objavljeno 17 oktober 2006 - 06:37
Računalnik sem imel tudi jaz zaprt v izolirani posebni škatli, pa nisem bil najbolj zadovoljen. Morda bi si lahko omislil vodno hlajen sistem, danes so bolj poceni in bolj praktični kakor vložen denar/čas za konkretno izolirano kišto (predlog pač).
Ja pa probaj s tistim principom "38% dolžine sobe - sweet spot".
Objavljeno 17 oktober 2006 - 08:28
Računalnik sem imel tudi jaz zaprt v izolirani posebni škatli, pa nisem bil najbolj zadovoljen. Morda bi si lahko omislil vodno hlajen sistem, danes so bolj poceni in bolj praktični kakor vložen denar/čas za konkretno izolirano kišto (predlog pač).
Ja pa probaj s tistim principom "38% dolžine sobe - sweet spot".
Ja ser res na skici je pa miza na 38% ups :oops:
popravljam skico :roll:
@NLP=> kolko so kotni bass trapi široki pri tebi (tele ko naj bi bili po talnih in stropnih vogalih) oz. kaoliko naj bi bili široki ???
Objavljeno 18 oktober 2006 - 07:54
Pomoje da od viška glava ne boli :?:
Se motim NLP ???
Objavljeno 18 oktober 2006 - 08:17
Sicer dugače režejo v Tervolu tudi po želji, če vzameš konkretno količino...ampak to je druga zgodba.
Objavljeno 20 oktober 2006 - 01:10
Plošče na tleh lahko podložiš (pod njih) s filcem (poceni alternativa- tepih) ali pluto (mogoče pluta predraga). Tako boš malo simuliral plavajoči pod .
Le glej kakor sva se že menila, da naj bo pol sobe - do sweet spota "ta pravi" tepih/absorbcija, druga polovica - od tvojega hrbta do zadnje stene reflektirajoča površina.
Tole okno je namenjeno za pogled iz hiše ali v drug prostor?Bilo kak gledano boš moral okno prekrit z absorberjem- zaradi prve refleksije zvočnik/stena/tvoja ušesa, ali pa se obrnit oz. obratno postavit pozicijo poslušanja.
Potem boš pokrival steno in ne okno!
Le glej da bo še za pokrit cca./skoraj tistih 38% dolžine sobe (Wes Lachotov princip), kar pa bi -če bi obrnil smer poslušanja- lahko brez problema naredil.
Objavljeno 20 oktober 2006 - 01:53
Lepo da sodelujeta v obdelavi-predelavi :smt041
Me pa zanima ali je kdo izračunal odmevne čase v obstoječem prostoru in
potem naredil izračun koliko in kakšne obloge so potrebne ali so
narejene po nekih "muštrih" pa se potem zgodi tista zanana "poskusi pa potem z meritvami popravi".
Če ni tole zračunan pol bo na koncu še velik hec!! Namreč če je narejeno kar tako potem bo luken v frekvencah in... oho-ho in bo korist samo zmanjšanje hrupa!!!
Če pa so narejeni izračuni bi bilo zanimivo da se jih tule objavi da se nebi
ljudje odločali postavljati studia kar tako in potem ugotavljali kaj je narobe z
akustiko ( v smislu sej sem ful izoliru pa....pa zmetu dnarja, pa ni tko kokr bi moral bit)
pozdrav še enkrat! :smt006
Objavljeno 20 oktober 2006 - 03:00
Lepo da sodelujeta v obdelavi-predelavi :smt041
Me pa zanima ali je kdo izračunal odmevne čase v obstoječem prostoru in
potem naredil izračun koliko in kakšne obloge so potrebne ali so
narejene po nekih "muštrih" pa se potem zgodi tista zanana "poskusi pa potem z meritvami popravi".
Če ni tole zračunan pol bo na koncu še velik hec!! Namreč če je narejeno kar tako potem bo luken v frekvencah in... oho-ho in bo korist samo zmanjšanje hrupa!!!
Če pa so narejeni izračuni bi bilo zanimivo da se jih tule objavi da se nebi
ljudje odločali postavljati studia kar tako in potem ugotavljali kaj je narobe z
akustiko ( v smislu sej sem ful izoliru pa....pa zmetu dnarja, pa ni tko kokr bi moral bit)
pozdrav še enkrat! :smt006
Vse bo ne skrbi.
Luknje v frekvenčni sliki pa seveda bodo, le veliko manjše. Namreč kakor vidiš in če spremljaš potek (in vse prejšnje poste) se tukaj ukvarjamo z omejenimi budgeti in dokaj neprimernimi prostori. Nekaj osnov iz reverberacije (Rt60) pa bomo probali upoštevati in to tudi doseči .
Dodaj odgovor
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov