PC SISTEM SISTEM ZA AUDIO (DAW) KAKŠEN ?
Objavljeno 27 september 2006 - 01:41
razmišljam o nabavi računalniškega sistema snemanja kateremu drugače rečemo tudi DAW. Prosim vas, če mi lahko svetujete kakšno konfiguracijo naj ima računalnik (od matične plošče, procesorja, RAM-ov, HD-jev itd itd) in katero glasbeno kartico in program.
Denar?? Razmišljam, da bi zato porabil do 500k SIT. Lahko tudi manj.
V glavnem sem dosti razmišljal kaj naj naredim ali se naj vržem v Mac vode ali PC sistem. Bolj se nagibam k slednjemu glede na razmerje med kvaliteto in ceno.
Izbiram trenutno med naslednjimi karticami: M-AUDIO DELTA 1010, RME FIREFACE 800, 400, DIGI 002 R.
Trenutno posedujem DAW YAMAHA AW2816, vendar obupujem nad počasnim editiranjem.
Zahvaljujem se vam za vaše mnenje.
mgcfgr
Objavljeno 27 september 2006 - 01:56
-Intel pentium plato + Intel pentium 4 prcesor 3.0
-1 GB rama
-2x 160 GB diska (Western Digital)
-CD-RW
-500W napajalnik
- Win XP
-Digi 002R
-RME DIGI9652
Yamaha 02rv2
Zadeva mi dela fenomenalno v obeh kombinacijah!
Dober glas se širi tudi o ASUS platah ter Dual - Core procesorjih!
Objavljeno 27 september 2006 - 10:13
Osebno zaenkrat delam na PC platformi s konfiguracijo:
Asus P5W-DH Deluxe
Intel Core2Duo E6600
RAM GEIL 2Gb DDR2
nVidia GeForce 6600
2x 320Gb HDD SATA2 Seagate
2x 250Gb HDD SATA2 Seagate
1x 200Gb HDD SATA Samsung
RME HDSP9652
UAD-1 Ultra Pack
ter
Gigabyte GT 2004
Intel Pentium4 3,2GHz HT
RAM 2Gb DDR
HDD 2x160Gb SATA
nVidia GeForce2
Creative Sound Blaster Live! :wink:
Sistema sta povezana skupaj prek FX Teleport.
Oseben predlog: če nimaš PCI kart ala UAD-1 in podobnih, ki zahtevajo PCI vodilo, kupi Apple iMac in RME Fireface 800. V samem udobju dela ni primerjave s PCjem. Core2Duo PC sicer dela fantastično, ampak še vedno se pojavljajo raznorazni errorji, sem pa tja zašteka za par 10 sekund, potem gre naprej, ...
Tega BAJE pri Macih ni.
LP
Objavljeno 27 september 2006 - 10:57
Objavljeno 28 september 2006 - 10:30
Šibka točka PCjev so Windowsi. Applom Mac OS X rešuje življenje.
Bomo videli kaj bo, ko pridejo ven Windows Vista.
In ker že praviš intel plata + intel procesor... to je to..., ti jst rečem:
Apple Mac Pro + Apple Logic Pro 7.2 + Apogee Ensemble
Sicer pa razumljivo - noben software ni brez bugov in vsak se lahko usuje. Meni npr. dela občasne probleme Nuendo 3.2 v kombinaciji z Reasnom.
Priznati pa je treba še nekaj: Cubase ali Nuendo na PCju dela fantastično. Čim ga diraš z raznimi Waves plug-ini, URSi, Trilogyji, Atmosphere, Melodyne, ... ..., pa zadeva ne bo več tako stabilna, kot je bila.
To je pri Logic Pro 7.2 rešeno tko, da ima zadeva pač vse integrirano, od VSTijev, do vsega i svašta. Pa to zelo kvalitetne zadeve, ne tko uboge kot so integrirani kompresorji pri Cubase SX.
LP
Objavljeno 28 september 2006 - 11:02
Mogoče res, samo instalirajte samo tisto kar rabite za musko delat ne pa še nevem igrec (karte, :smt117 minolovc,.. :smt068 ...)
Nobenih ofisov, nobenih vista style-ov, ozadij in podobno)
Osnovno kar rabite :twisted: pa bo delalo ql!
Samo poblem je to da za PC cracke najdeš na vsakem www linku, pol pa vsi instalate gor pa probavate pa to ni to, pa sepet zbrišete :wink: i tako par puta pol pa se sistem usuje :smt021 in so krivi Winsi 8)
Res da je OS X in prejsnji in novejši OS-i grajeni prvotno v to smer (grafika in glasba), pri winsih pa je to dodatna kao dejavnost! :smt020
Objavljeno 28 september 2006 - 11:18
Še nekaj me zanima - PROBLEM LATENCE??? Kolko lahko zaznate, al pa mate latence pri PCI kartah (kjer bi naj bla 0) in firewire (fireface idr)....
Blaster.... ti uporabljaš PC sistem.... predlagaš pa Apple mac pro.... tu se cena začne 2300 evrčkov pa 200k za Logic pa 270 k za fireface je pa to že kr en miljončk. Koliko si dal za tvoj PC??
Objavljeno 28 september 2006 - 11:37
Ja latence je nekaj to sigurno!
Več izkušenj imam z PT, kje lahko uporabiš low latency monitoring, kjer v bistvu poslušaš inpute pri snamanju (monitorji in slušalke)!
Drgač ma pa v PT tam za naštimat kolko % naj ti program obremenjuje CPU (je pa zadeva premo sorazmerna, več & več latence
Se da delal ni panike, če ne čaraš preveč 8) Nuendo 3 in PT 7 imajo to rešeno!
Objavljeno 28 september 2006 - 11:47
Res je lepo na PCju, ko si gor instaliraš glih kar te je volja, crackov imaš po dolgem in počez, ampak ko s vso to šaro delaš en resen projekt (predvidevam da ga boš, glede na vložek), in se ti po nekaj urnem delu zadeva usuje in zgubiš kar si naredil, ni ravno prijeten občutek. To se mi je do zdaj zgodilo 2x v 4 letih. Enkrat je zaradi defragmentiranja po ne vem kakšnem ključu izginilo 7 špur bobnov (overheadi so ostali, hahaha), drugič pa je bila napaka pri shranjevanju in enostavno sporočilo na ekranu: Nuendo cannot save this project because of general fault ... bla bla bla. Špure sem lahko samo gledal, poslušal, obdeloval, VSE, samo shranit nisem mogel NIČ (a ne, BlackOrWhite? :oops: ). Ob restartu računalnika sem seveda izgubil vse.
To sta moji dve grenki izkušnji. Poleg tega mi nikakor ne rata zapret Reasona, ne da bi se usul Nuendo (če laufata naenkrat prek rewire-a), oz. se zapira cca. 2 minuti in to na Core2Duo! Zakaj je temu tako, nimam pojma. Sumim pa driverje od RME-ja.
Zakaj kljub vsemu uporabljam PC? Zato, ker imam UAD-1 Ultra Pack, za katero sem dal 252.000 SIT in RME HDSP9652 vredno dodatnih 120.000 SIT, obe na PCI vodilih, katerih pa novi Mac Pro nima več (ima le PCIe).
Starega Maca pa nima smisla kupovat, ker je počasnejši od vsakega sodobnega PCja.
Torej, obe karte bi mogu prodat in kupit UAD-1e ter 2xRME Fireface 800 (zaradi povezave z Yamaho 02R96 prek optike), kar mi znese reci piši dodatnih 500.000 SIT ali več.
Kar se pa tiče same cene PC-ja ali MAC-a pa sploh ni nobene razlike. Za performance Mac Pro 2.66GHz (Dual Xeon - ne mešaj tega s Core2Duo!), bi dobil ekvivalent PCja za isto ceno oz. bil bi še dražji (primerjaj Appla in Dell). Software Logic Pro 7.2 je med cenejšimi, glede na to kaj vse nudi in glede na to, da je Nuendo 3.2 dobrih 420.000 SIT. Tko da prideš na koncu tam-tam.
Osebno sem se na steinberga izredno navadil in bi ga blazno težko zamenjal za Logica (btw: PCja sem si sestavljal sam in naredil mac "kompatibilno" mašino, na katerem imam tudi Mac OS X ter Logic Express).
Je pa res, da je Maca težko prodat in ga lahko kar imaš, dokler bo laufal. PCja pa lažje nadgrajuješ, oz. ga bo kupil tudi kak mulc za igrice.
ixi, kar se tiče drugih aplikacij je pa tako... Z office si ne boš naredil nobene škode, z vista lookom tudi ne (gre za prepis style fajlov, nič drugega), edina slaba stvar bi bila internetna povezava, pa še to zaradi nevarnosti okužbe.
Pa še nekaj... Če boš na PCju uporabljal legalne Windowse, legalen Nuendo/Cubase ter vse plug-ine, se nimaš v bistvu česa bat.
Ko boš izbiral zvočno karto, ne izbiraj samo po ceni ampak tudi po razširjenosti, predvsem podpori in kvaliteti driverjev. Osebno bi trenutno za PCja in MACa izbral RME Fireface 800.
Tko da... če potegnemo črto, bo po moje idealen sistem Core2Duo PC, Windows Vista in Cubase4 ter RME Fireface 800.
LP
Objavljeno 28 september 2006 - 11:56
Latenco v npr. Nuendo imaš komot nastavljeno na 12ms ter vklopljen Direct Monitoring (RME obljublja "zero latency" monitoring). Se pravi pri audiu NI nobene težave.
Edino, kar boš opazil je pri midi programiranju, če uporabljaš VSTi. Če je moteča, jo lahko malo omiliš, če jo spustiš na npr. 3 ms ali 1.5 ms, če imaš dovolj močno mašino. Ampak če nisi picajzl in ne igraš glih kot Maxim Mrvica, ne bo težav.
Aja, pa odvisno, kolk inputov rabiš na zvočni? Drugače bi mogoče razmišljal o Presonus Firepod (cca. 100.000 - 120.000 SIT), ima pa 8 mic preampov (Fireface 800 ima 4!).
LP
Objavljeno 28 september 2006 - 04:09
visto sedaj testiram ze kar ene par mesecev. rezultat? ce nimas pc-a z vsaj 2 GB RAMA, jo ne instaliraj. tesni notesnik: centrino 1.7, 512 MB rama, 64 MB VGA - vista se obnasa priblizno tako, kot da bi dal na celeron 700 64 MB RAMA XP-je. pustimo pri miru bug-e, ki jih je se miljon. ja, res, imam beta verzijo, ampak mislim, da bo trajalo se nekaj casa, da bo zalaufala kot se spodobi.
upam samo to, da bo sistem stabilen.
kar se tice XP - meni se sistem ni se nikoli usul. je pa res, da masina ima gor samo xp pro in sw za muziko. nic interneta. nic antivirusnih. nic drugih klobas.
masina za surfat po netu pride nova 70 k sit.
Objavljeno 28 september 2006 - 09:23
"WTF? Live runs faster on my macbook pro... running windows!!"
http://www.ableton.c...pic.php?t=47212
Objavljeno 28 september 2006 - 11:08
Se ene pol leta do max enega leta bodo glavni v mestu winXP32, potem pa winXP64.
Za winXP64 bomo rabili:
1. preverjeno stabilne 64bitne driverje
2. sequencer ki bo povsem podpiral 64 bitno delovanje in nove vecje addresse za ram
3. vsi plugini bodo morali bit re-compiled za 64bit OS.
Do takrat bo sigurno znova padalo jesensko listje.
Vista bo (ce mene vprasate) aktualna, ko bo SP1 za visto zunaj ali kaj podobnega.
oziroma
bom rekel z drugimi besedami... vprasajte sami sebe. Ali bi radi delali muziko ali raje sraufate hardware in tune-te software?
Koncno nam novi conroe procesorji prinasajo relativno dovolj moci (vsaj za zdajsnje okoliscine). Z varianto conroe+vista bomo takoj v situaciji P4+win32 - Kaj smo s tem pridobili? Transparenca ikon in fikcija zamegljenega pogleda cez peskano steklo ne naredi dobre muzike.
Lp,
b.
Objavljeno 29 september 2006 - 12:17
Kar se tiče Viste je pa tako... Kolikor vem, to ne bo le lepotni popravek XPjev ampak operacijski sistem s popolnoma novim jedrom. Kar se tiče RAMa, ga zihr ne bo treba 2 giga sam za OS.
Kar se pa tiče looka je pa tko... transparenco in ostale zadeve imam že zdaj na XPjih z Vista Customization Packom, tko da... Ko bom upgrade-al, bom iz razloga stabilnosti, kar pa definitivno bo.
Saj bi bli dost bebavi, da ne bi bil stabilnejši od XPjev.
LP
Objavljeno 29 september 2006 - 09:18
Seveda - vsak po svoje.
Jaz osebno se ne spomnim, kdaj da bi mi winXP zablokirali. Mislim da mi ni blo treba se nikoli stisnit reset tipko, tko da kar se tice stabilnosti samega sistema sem z XP popolnoma zadovoljen...
Vista bo res verjetno stabilnejsa (sicer v cem bi bil potem smisel sploh delat popolnoma nov sistem), v samem startu pa ni nujno.
Lp,
b.
Objavljeno 29 september 2006 - 09:19
da ne govorim tja v tri dni:
http://www.microsoft...dy/capable.mspx
poglej si malo bolj natancno tele specifikacije
A Windows Vista Premium Ready PC includes at least:
1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor1.
1 GB of system memory.
vsi vemo, kaj pomeni at least pri microsoftu
drugace pa se mi zdi da par mesecev TESTIRANJA tudi nekaj pomeni
Objavljeno 29 september 2006 - 01:40
Glede Viste...
A modern processor (at least 800MHz1).
512 MB of system memory.
A graphics processor that is DirectX 9 capable.
Za Premium edition seveda nekaj več.
Testiranje BETA verzije mi ne pomeni kaj dosti.
So what... Pač, bom dal not pa še 2 giga RAMa.
LP
Objavljeno 29 september 2006 - 01:49
Men tudi jih še ni bilo treba reštartat... Mam inštalirane na laptopu že dve leti in niti nočem nadgradit v SP2, ker je potem kot da bi eden ročno potegnu za OS... Mam pa gor dva programa, pa ene par pluginov in dela....
Glede specifikacij:
Za XP je minimum 300MHz in 128 rama ---- probej laufat XPje na taki mašini, delal sicer bo....
To se pravi da je treba vse množit z 4.....
Objavljeno 29 september 2006 - 02:44
Sicer imam sam kar nekaj idej, kak PC si zelim (na PCju pac laufa nekaj meni ljubih plug inov, ki ne delajo na Macu), pa stvar navade... Pa zivim v Evropi... in smo PC kontinent, he, he...
A bi tudi mene zanimalo detaljno - na kaj pazite - natancne specifikacije o idealni DAW masini... Tip diska, tip rama, chipset, procesor, na kaj ste pozorni, da je usklajeno, tip hlajenja, tip ohisja, napajanje!, tip CD-Rja (itak da Plextor), itd., itd. ?
Ne filozofsko idejo kaj bi bilo super, ampak, kot mojstri - sestavljalci DAW v sedanjosti - ce bi nekdo prisel v trgovino in bi narocil ultimativni DAW - ki izjemno zanesljivo in kakovostno deluje v tem trenutku in ne nekoc v prihodnosti. Kaj bi mu zgradili?
Saj avtomobila tudi ne kupujes, da ti bo dobro delal cez dve leti, ampak bi se rad ze sedaj z njim vozil, a ne?
Bi si pa zelel en tak audio optimized OS - npr. kake WinDAW - brez bull-shita, ki ga ne rabim, brez fancy grafike - tako tehnicno, hitro , natancno prikazovanje, brez firewalla in antivirusnih programov, brez nekih samodejnih procesov v odzadju...
Mogoce se kak nasvet mojstrov, kaj odkljukat v biosu in v nastavitvah windovsov, da se priblizas necemu takemu?
Objavljeno 29 september 2006 - 03:16
Tocno to... in sistemi postajajo vedno bolj "pametni" in ti skoz hocjo nekaj svetovat in predlagat... matrvola, a se lahko sam odlocim kaj bom kliknu, ne da mi skacejo okna in nekaj predlagajo.
Meni gre se WinXP grafika na zivce in imam kar "standard" varianto in seveda tudi disabe-an proces za themes...
Mimogrede, med procesi se da izklopit cca 20 procesov, ki jih ne rabis za DAW komplet nic. Sploh ce nisi v mrezi ali uporabljas interneta.
@satoration
Avtor treada je (se mi zdi) ze dobil vse odgovore, ki jih je rabil glede na osnovno vprasanje.
Glede optimizacije:
www.nliteos.com - za naredit svoj OS installer brez vseh nepotrebnih stvari
www.musicxp.net - tuning tips
www.litepc.com - ce ti je nliteos prevec, potem pride v igro litepc (za pusije, heheh - joke)
www.robertmoir.co.uk - robert tud ve kako in kaj
Sicer pa jaz redno zbiram clanke iz forumov etc glede DAW sistemov. Ce bi kdo to imel mi naj poslje ZS z email naslovom in vam posljem. Tega je cca 60KB plain texta.
Ogromno pa si lahko preberete tudi na RME strani kjer ima gospod Fahlen svojo rubriko, ki se ji rece "Fahlen's corner", ki se tudi dokaj redno update-a in gor so samo preverjene stvari. Npr conroe osnovne plosce in procesorji se sedaj na veliko testirajo in v kratkem pride tudi na to temo gor update, kateri motherboard-i in kateri chipset-i so trenutno najboljsi in res primerni za DAW.
www.rme-audio.com/english/techinfo/index.htm
Lp,
b.
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov