Room EQ Wizard
Objavljeno 04 marec 2009 - 01:38
Prenesete si ga lahko na tejle spletni povezavi: Room EQ Wizard
Predhodno se je potrebno registrirat, da ga lahko sploh prenesete!
Pogoj je tudi, da imate VSAJ Javo verzije 5: www.java.com ali javase/downloads.
Za morebitne probleme z uporabo programa (znajo se dogajat nekompatibilnostni problemi), pa imate na voljo njihov odličen portal in forum: www.hometheatershack.com
Dela na platformah: Mac OSX, Windows XP, Vista, Linux oz. platorme, ki podpirajo Sun's Java Runtime Environment.
Akustične meritve se opravljajo z malomembranskim omni direkcijskim mikrofonom!
Uživajte v merjenju!
Objavljeno 21 junij 2009 - 02:45
Odločil sem se, da s kolegi malo premerimo prostor v katerem vadimo. Inštaliral sem si omenjeni program in prebral navodila. Več ali manj mi je vse jasno. Koliko sem razumel navodila, moram z instrumentom izmeriti SPL in vrednost vnesti v program da program kalibriram. Skalibriram še zvočno in lahko začnem z meritvijo. Zanima me predvsem, katere grafe gledam. Zasledil sem, da odziv pokaže akustiko sobe (dušenje). Vem, da je na uradnem forumu vse lepo napisani in razloženo, ampak upam, da bo NLP imel toliko časa in lahko spisal en kratek kurs kako, zakaj, čemu...
Objavljeno 21 junij 2009 - 03:08
Ni potrebna kalibracija, da vidiš kje v zvočnem spektru se kaj dogaja!
Samo da je level v zelenem območju in da ne clipa!
Meri fullrange od 0/30Hz (če ti gredo zvočniki sploh tako nizko:)) do 300Hz, tu so največji problemi prostorov.
Sweep signal nastavi na nadaljšega.
Program je zelo preprost za uporabo, tutorialov pa mi ni za pisat, ker me noben ne bo plačal:)
Ko si nastavil to kar sem rekel stisni ikonico za merjenje (zvočnik z mikrofonom).
To je to!
Edino upam da ne bo problemov z driverji... ker zna bit, sploh z Maci...
Objavljeno 21 junij 2009 - 04:09
Vsak za svoj namen in potrebno je potem to tudi razumet...
Uporabi klasični dolgi sweep in ja pomagaj si še z filtered pink noise-om.
Preberi si več tukaj (lahko ga tudi snameš): lf-noise
Lahko meriš tudi glasneje kakor želiš, seveda pa ne preglasno ali pretiho... pa recimo do 85...
Gledaš lahko waterfall... klikaj malo boš že razumel:)
Mikrofon pozicioniraj v predviden sweet spot ležeče/ horizontalno tako dobiš izmerek kakor slišiš ko sediš v sweet spotu, vertikalno pa za vsesplošen odziv prostora.
Neke razlike ne bo, vertikalna postavitev bo malo bolj "zglajena"... tišja...
Še en podoben thread Klik!
Ena interesantna zadeva je pri meritvah, ki jo opravljajo forumaši (ne samo tukaj, tudi na drugih tujih forumih); nikdar ne pokažejo končnih meritev, samo sprašujejo malo nekaj probajo in odnehajo.
Že skoraj Sci-Fi področje:)
Objavljeno 19 julij 2009 - 05:33
Popolnoma zadovoljiv je tudi Behringer ECM 8000 za cca. 50€.
Z LDM kondenzatorskimi ni zanesljivih rezultatov.
Objavljeno 19 julij 2009 - 08:04
Glede velikosti membrane nimam pojma za kakšno gre, ima pa funkcije cardioid, figure-of-eight, in omni patterns
Tudi moji Genius zvočniki niso nevemkako sposobni.
Prispevek uredil/a: mico, 19 julij 2009 - 08:04 .
Objavljeno 19 julij 2009 - 09:34
nekateri merilni mikrofoni (tisti dražji) so uporabni še kako za različne instrumente... kako je s tem behringerjem pa res ne vem, verjetno se da marsikaj... lahko si tudi sposodiš mikrofon takšnega tipa.
Objavljeno 07 februar 2012 - 08:30
Zato večkrat vključi in izključi program, večkrat naredi po meritev dve in shrani in primerjaj.
Odveč tudi ni restart računalnika in ponovit meritve in spet primerjaj.
To ti pišem iz lastnih izkušenj.
Nastavi brez smoothinga in zoomiraj po vertikalni osi.
Pokaži še RT20 in RT30.
Nikakor med merjenji ne prestavljaj pozicije mikrofona in zvočnika.
Meri mono z enim zvočnikom.
Graf bi moral bit zelo podoben tistemu zgoraj (če nisi kaj dodatno akustično urejal), takšen 99% ni v redu:)
Objavljeno 08 februar 2012 - 10:43
Sem zamolčal, da sem pred leti spustil strop za 30 cm. Strop je sedaj knauf, 10 cm navadne Ursa izolacije, potem je lesen sendvič strop iz dil + plast zemlje s slamo + dile. Možno je da deluje kot basstrap.
Dnevna soba + kuhinja je en velik prostor, sem podru vmesno steno, tako da je prostor cirka 4 x 10 m. V kuhinji mi kaže en hud dip na 50 hz, samo nisem shranil meritve.
Bom danes meril z restartanjem, samo da pridem malo k sebi (včer smo zalil enga novorojenčka, heh).
Aha še T20, T30 od iste meritve. Aja pa phase graf, je kar nekaj za 180 stopinj obratov, a je to normalno?
Hvala za odgovore!
Aleš
Objavljeno 08 februar 2012 - 12:02
Sem zamolčal, da sem pred leti spustil strop za 30 cm. Strop je sedaj knauf, 10 cm navadne Ursa izolacije, potem je lesen sendvič strop iz dil + plast zemlje s slamo + dile. Možno je da deluje kot basstrap.
Dnevna soba + kuhinja je en velik prostor, sem podru vmesno steno, tako da je prostor cirka 4 x 10 m. V kuhinji mi kaže en hud dip na 50 hz, samo nisem shranil meritve.
Bom danes meril z restartanjem, samo da pridem malo k sebi (včer smo zalil enga novorojenčka, heh).
Aha še T20, T30 od iste meritve. Aja pa phase graf, je kar nekaj za 180 stopinj obratov, a je to normalno?
Hvala za odgovore!
Aleš
Kar tako naredi kot sem ti rekel, drugače brez veze da komentirava, če ne veva da so realni grafi.
In pa ne šparaj z zoomom po vertikalni osi, še relativno linearni grafi, ko so povečani izgledajo grdo:)
Tudi tale zadnji izgleda cca. 20-30dB varijacij, samo si premalo povečal, da bi bolje videl.
Pa brez smoothinga.
In zmeraj ko izmeriš exportiraj meritev kot wav file, potem ga lahko analiziram v večih SW-jih.
Objavljeno 08 februar 2012 - 02:45
Pripete datoteke
Prispevek uredil/a: alešek, 08 februar 2012 - 02:48 .
Objavljeno 08 februar 2012 - 05:59
Tukaj imaš kaj meni odčita iz poslanega.
Verjetno nimas simetrije v dnevni sobi glede na os poslusanja, ker sta odziva drugačna.
Ampak mikrofon naj bo na identičnem mestu kolikor se da!
Pa spusti pri vsakem ponovnem merjenju eno tudi do 20.000Hz.
Na temle grafu se vidi da ti ozvočenje deluje od cca. 15Hz?!
Objavljeno 08 februar 2012 - 10:48
Ja, nesimetrično je, malo manj kot pol zidu na desni med kuhinjo in dnevno nisem podrl, ker so notr dimniki, sem pa kavč, ki je bil na levi sedaj pomaknil nazaj, tok da mam vsaj L in R steno enako. Se vidi na grafu, da je sedaj tudi na levi pik na 70Hz, na desni pa je večji verjetno lih zaradi tiste 1,6 metra stene.
Monitorji so pa stari (ene 20 let) Soundkraft Spirit Absolute 4p, je mene tud presenetil, da grejo tolk nizko, jih ne bom več teral da ne bojo ven skočil. Suba pa nimam.
Kar se pa srednjih in visokih tiče pa imam kar fleten flutter, planiram obsorberje, sam ne vem a naj jih delam 5 cm al 10 cm debele. Glede na to, da ne mislm delat kotne superchunkse, bi blo bol it na 10 cm, DP 8 (ga majo trenutno na zalogi 100 m2 v Šk. Loki, če koga zanima), aja pa v Libra Acoustics majo en zanimiv blago (9eu na tekoči meter, širina je 1,5 m).
Kaj več kot to se zaenkrat ne bom trudil, ker imam eno odštekano idejo na garažni terasi (6x5m) zgradit prizidek iz slamnatih bal z leseno nosilno konstrukcijo za stene in streho (http://www.acoustics...30th/lay03.html). Bale dobr absorbirajo, samo ne vem še, kako se bodo odzivale na nizkih frekvencah v prostoru. Razmišljam o My room konceptu v res low budget varjanti, se pravi 50 cm slamnate bale (mrtev prostor) plus airdifuzorji, če ne bo dost mrtvo, bo pa kakšna bolj klasična varjanta padla.
Lp,
Aleš
Pripete datoteke
Prispevek uredil/a: alešek, 08 februar 2012 - 10:50 .
Objavljeno 08 februar 2012 - 11:15
http://www.soundcraf...uct.aspx?pid=79
piše da od 40Hz
Flutter je višje frekvenčno popačenje in je hitro rešljivo ali z absorpcijo ali z difuzorji ali z nagnjenostjo sten min. 7 stopinj.
Največja poanta v poslušalnici je da se uredijo nizke frekvence ostalo se da marsikako.
Ne poznam te tkanine, zdi se mi mala gramatura, sem skeptičen, več ne bom komentiral ker je nisem videl v živo.
Slamnate bale poznam, nedosegljivi rezultati v nizkih (razen če imaš vsaj kot praviš 0,5m naokoli in tudi več na razpolago, odvisno tudi kakšne so bale, bo to lahko neuspešen eksperiment + kakšen parazit, plesen... čez čas), katere pa je tako ali tako najtežje uredit.
Pri MyRoom dizajnu je treba vedet kako skonstruirat difuzorje, drugače boš slišal fazne zamike pa še kaj.
Pazit je treba tudi na primeren odjek prostora, da ne bo premrtvo ali preživo, potem tudi absorberji izza njih ne bodo dobro delovali!
Te meritve niso v redu, REW ti ne dela dobro, sploh ne:(
Objavljeno 08 februar 2012 - 11:59
Tkanino sem naročil en kos, pa da vidimo.
Kaj misliš da ga serje REW, al je lahko še kaj drugega? Jutri si sposodim še SPL meter, da bom skalibriral kot je treba.
Iz bal bom zgradil, ker me ful zanima ta način gradnje (če prav nardiš, nima kaj gnit), pa še đabe je, bom pa potem videl, kako se obnašajo in glede na to se lotil akustike.
Teli air diffuzorji mi zgledajo kot običajni 1d QRD z razmikom, s tem da je neka obratna fora za računanje širin posameznih plošč,..., uff. Ma ja, brezveze špekuliram. Za koliko se da dobit načrt, heh (vem, da se delajo custom glede na prostor)?
Malo zahajam iz teme, drgač pa hvala za odgovore zaenkrat, dobiš pivo!
Lp
Aleš
Objavljeno 09 februar 2012 - 12:28
Še rekel si da so te presenetili da gredo tako nizko...
Tkanino stestiraj tako da daš izza tkanine izolacijo in nato bel robec iz bombaža na tkanino ter vključi sesalec na min.
SPL meter ti ne bo nič pametnega pomagal, jaz imam pro kalibrator od Bruel&Kjaera ampak pri merenju akustičnih devijacij je potrebno določi relativno razliko med mejnimi devijacijami, ni potrebno vedet koliko točno dB je na kateri frekvenci...
Velja glede bal, ne daj se motit.
Pazi na fazne spremembe pri specifični izolaciji.
"Gnije" tako ali drugače žal marsikaj, tudi izolacije ki ne bi "smele".
Air difuzorji: probaj izračunat, boš videl v čem je catch.
Predlagam da računaš ročno, brez kalkulatorjev ki preveč zaokrožujejo in "optimizirajo".
Razmik se lahko prilagaja RT60 ampak v mejah po izkušnjah kot sem rekel.
Odvisno od prostora ampak uporabi se v MyRoom principu binarni amplitudni difuzorji, PRD, QRD, 1D, 2D... odvisno od specifičnega prostora se izbere najprimernejši.
Ko boš resen, in ne bova tako kavarniško se pogovarjala, se lahko konstruktivno pogovoriva, pa brez piva, brez zamere:(
Objavljeno 09 februar 2012 - 02:32
Narobe skalibrirana kartica, zdej mam realno sliko.
READ THE FUCKING MANUAL!!!! Kokrat sem si že to rekel, butl.
Se grem prebičat,...
P.S.: Soundcrafti imajo knof lowcut na 40Hz in grejo preverjeno do 20Hz, sam jih nima smisla gnat tam dol
Prvi graf je levi zvočnik, drugi desni:
Prispevek uredil/a: alešek, 09 februar 2012 - 02:33 .
Objavljeno 09 februar 2012 - 03:26
Pri kalibraciji kartice nisem naredil loopa med in/out, in sem v bistvu pomeril prostor in ne kartico, potem je to krivuljo REW odštel od "prave" meritve in ni čudno, da je bil prvi graf tako flat. Potem sem se oglasil tukaj, namesto da bi se poglobil v navodila. Kavelj 22, huh.
Se opravičujem
Lp
Aleš
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov