postavitve mikrofonov za snemanje bobna
Objavljeno 09 september 2006 - 01:41
vprašanja so sledeča: za bas boben sem postavitev naredil takšno, da je dinamični basovski mic(beyerdynamic op 99) na luknji, pred shoot opno pa sem postavil kar beto 58. iz posnetkov sem spoznal, da je res VEČINA signala na shoot opni-razumljivo, ampak skoraj nič pa ni signala na luknji v resonančni opni, pred katero naj bi mic pobiral ton bobna(bdynamic je postavljen direktno na luknjo).
-če resonančna opna nima luknje ima boben seveda veliko več tona, ampak vseeno ga tudi z luknjo ima nekaj, zato bi kick ozvočil z dvema mikrofonoma.
zato sem premišljeval, če bi basovski mikrofon raje postavil na shoot opno in beto na resonančno.
gre predvsem za rock zvrst, saj je v resonančni opni luknja.
ali snemate z dvema basovskima mikrofonoma, ali z basovskim + dinamičnim instrumentalnim(kar v mojem primeru beta ni ampak vseeno
8) )
kakšne tehnike imate?
Objavljeno 09 september 2006 - 02:10
Basovski signal bos itak moral konkretno pokompresirat in ekvalizirat... da bo imel kak smisel. Baje pa dosti pomaga tudi tole - Kickpad od Earthworks (se bolj pa njihovi mikrofoni, baje - nimam tega privilegija, da bi jih uporabljal): http://www.earthworksaudio.com/32.html
Pa seveda tvoj preamp... Vcasih je 70% sounda v preampu - pa lahko gor obesis cisto preprosto 57ko...
Za dimenzijo celotnih bobnov bi ti priporocal se en stereo ambient par - da vlece celotne bobne... Ali pa postavitev overheadov tako, da cinele ne prevladujejo in imas se nekaj "distant" signala snara, toma in kicka- eksperimentiraj, pa odvisno kak sound bobnov hoces.
Objavljeno 10 september 2006 - 11:21
http://www.mercenary...icdrumstuf.html
Objavljeno 10 september 2006 - 02:36
"3 mic technique" se mi dopade - ideja o mono "front of the kit" oddaljenem mikrofonu je sploh dobra - manj problemov kot s stereo, ceprav, stereo je le stereo...
Objavljeno 10 september 2006 - 06:46
še en problem je nastal... ohji, katera dva imam postavljena enakomerno oddaljeno od verbla mi le-tega preveč pobirata in ga praktično sploh ne morem zapret. oh jev pa tudi ne morem zaradi činel. kako bi se izognil pobiranju temu, da vsak mikrofon pobira še soud bližnjih bobnov oz. virov zvoka.
oh-je imam postavljene 30 cm nad činelami in usmerjene direktno vertikalno na činele. postavitev imam ab.
naj zamenjam pozicijo?
Objavljeno 10 september 2006 - 07:22
Probaj najprej s kick mikrofonom na luknji...
Overheade imas absolutno preblizu cinel - 30cm!!!??? Bleeding bo v vsakem primeru - lahko poskusis s pregradami, a to je se bolj komplicirano...
Seveda zamenjaj pozicijo! Probaj visje in mogoce bolj od spredaj - nekaj attacka kicka in snara pa ti bo prav prislo pri mixu - z dobrim eqjem lahko kasneje sicer ohranis samo zvok cinel, tako da ostane cisto malo snara in kicka ce ti je tako vsec... Sicer pa isci pozicijo, dokler ne dobis najboljse razmerje med cinelami in nezazeljenim snarom... S toliko mikrofoni, kot si se ti lotil, zna biti kar komplicirano, ce nisi prevec izkusen. Pa ce nimas dobrih preampov, zna biti tudi zaman - bolje je imet manj dobro posnetih kanalov, kot dosti slabo...
Ce pa isces tak sound, da bo ze sam posnetek zvenel super - potem isces "akusticen" posnetek - kot je opisan v tistem clanku iz posta "Lajf Pc" npr., sicer se sound naredi v miksu - kjer bobne gate-as (da spusti gate skozi samo najglasnejsi boben - torej tisti, ki je bil najblize mikrofonu...), pa rezes frekvencna podrocja, ki jih noces - kot npr. nizke frekvence na overheadih - ce zelis ohranit samo cinele, itd.
Poskusi najprej klasicno simple varianto - 1 x mono kick - poisci ugodno pozicijo iz "resonancne" strani kicka, 1x mono snare - poisci dobro pozicijo za snare mikrofon - close micing - a la SM57, 1x mono na floor tom, 2 x overhead - stereo. Se bolje pa je postavit "overhead" mikrofone malo bolj od dalec (za ali pred bobnarjem) za bolj "sirok" zvok - vsekakor jih malo bolj oddalji. Preizkusi se tisti nasvet iz clanka in postavi en kondenzatorc na eno fino tocko v prostoru in od dalec poberi nekaj cele slike bobnov... Ne ukvarjaj se prevec teoreticno kako bi moralo biti - poslusaj...
Ce ti slucajno res funkcionira bas mikrofon spredaj, "instrumentalni" zadaj - pac posnami tako... Vazno da zveni dobro... Se enkrat - beta58 na luknji kick druma najbrz ni dobra ideja - a probaj. Pa oni earthwox kickpad zveni kot zelo zanimiv pripomocek, videl sem, da ga pri nas prodajajo na www.sonus.si, pa mislim, da ne stane pravpretirano dosti - tu lahko poslusas kaj dela:
http://www.nowherera.......9&alid=1222
Objavljeno 11 september 2006 - 10:07
Rad bi dodal, da je pri bobnih zelo pomembno paziti na faze, ce se en vir zvoka snema z dvema ali vec mikrofoni.
Najbolj enostavno je posnetek preveriti v mono in vidis, ce se sound degradira, potem je definitivno nekaj narobe. Posebej se to slisi na instrumentih ki imajo vec basa.
Objavljeno 05 oktober 2006 - 05:39
Evo toliko, Lp
Objavljeno 08 maj 2007 - 03:42
Sam imam največ izkušenj z jazz glasbo, bas boben omikrofonim 1m od bas bobna in 2 OH ter snare(samo za detajle-metlice)
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 24 julij 2007 - 02:15
Vem da je že veliko predebatirano na temo potavitve mikrofonov za bobne, ampak kot je več kdo omeil, vsako snemanje se razlikuje vsaj glede na vrsto mikrofonov ki jih uporabljaš.
Sam sicer nimam nobenih izkušenj glede snemanja bobnov, me je pa kolega prosil če bi lahko posnel zadevo pa sem rekel da lahko poizkusim.
Se pravi, snemalo se bo na Focusrite Saffire - 2kanala (ja, saj vem ...) in sicer prek mešalke z 7-mikrofoni ali več po potrebi. Sam zvok, razmerja in effekti bodo nastavljeni kar direkt na mešalki z uporabo zunanjega reverb effecta.
Set mikrofonov ki se bo uporabil bo tale, zdaj pa me zanima kaj glede na tele mikrofone predlagate, kako jih naj postavim? KAko blizu bobnov v cm morajo biti mikrofoni, in tista dva overhead mikrofona kam točno se ju postavi?
Snemalo se bo v sobi ki ni zvočno izolirana, gre pa za čimbiljše demo posnetke.
http://www.samsontec...cfm?prodID=1678

Objavljeno 24 julij 2007 - 02:37
Objavljeno 25 julij 2007 - 07:47
Super link!!
Rad bi samo se dodal, da je to vseskupaj nepomembno, ce boben ni dobro uglasen in ce bobnar ne zna igrat... verjetno samoumevno, ampak vseeno...
Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov