Mixanje vokalov in back vokalov
Začel
soundtrap
, jul 27 2006 06:38
19 odgovorov v tej temi
Objavljeno 27 julij 2006 - 06:38
Živjo mosjtri. Rad bi malo podebatiral o vokalih, da slišim kaj novega.
Zanima me kakšne produkcijske trike uporabljate za lead vokale in back vocale. (mislim predvsem na dupliranje, grupiranje, kompresiranje, efektiranje, dajanje topline in ostrine, itd...) Skratka vse kar nardi vocal in your face.
Jaz npr. dry vocal in wet vocal(z reverbom)l linkam s compresorjem na side chain, tako da dry vocal vodi wet vocal in tako dobim dinamično odvisen reverb. To je ena od fint , zdaj bi rad slišal še vaše.
Lp
Zanima me kakšne produkcijske trike uporabljate za lead vokale in back vocale. (mislim predvsem na dupliranje, grupiranje, kompresiranje, efektiranje, dajanje topline in ostrine, itd...) Skratka vse kar nardi vocal in your face.
Jaz npr. dry vocal in wet vocal(z reverbom)l linkam s compresorjem na side chain, tako da dry vocal vodi wet vocal in tako dobim dinamično odvisen reverb. To je ena od fint , zdaj bi rad slišal še vaše.
Lp
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.
Objavljeno 28 julij 2006 - 12:05
QUOTE (soundtrap)
V tem primeru (ce prav razumem) potem dobis na glasnejsih delih vokala manj reverba in na tisjih vec... dej mi povej kje bi to uporabil?
Ena od stvari, ki jo jaz dostikrat naredim je da peljem vokal (send pre fader) na AuxInput (ali Fx Channel ali Group Channel). Na tem AuxInput-u pa naredim serijo efektov (Inserts), npr
Chorus
EQ
Delay
Chorus precej mocan, tko da je ze kar mal tecen, Potem pa z EQjem naredim LowPass filter, recimo do cca 600-700hz, in na koncu zelo tih Slap Back na Delay. Fader zaprem do konca in ga potem pocasi dvigujem do zeljene tocke, kjer mi mesanica Dry(original track) in Wet(Aux Input) zveni OK (Glede na ostale zvoke v mix-u).
Ker Chorusu porezes visoke vrekvence ni vec tecen, niti ni vec tako slisen, vokal (lahko tud bass ali kaj podobnega) pa se vedno posteno pobarva. Delay pa (treba uporabit previdno ali sploh ne) pa se malo popestri vse skupaj...
To je zgolj primer, ne zdej vzet efektov in nastavitev za absolutne, ker zadeve hudo varirajo od situacije do situacije.
Lp,
b.
Objavljeno 28 julij 2006 - 08:07
Ja to jaz uporabim večkrat na back vokalih oz. eden od grup back vokalov ,da dobim malo raznolikosti. Je pa pri elektronski glasbi to tudi lahko lead vokal, ker ni pravil s to zvrstjo. Ja namesto reverba daš lahko tudi delay ki bo lepo sledil dinamiki vokalu in se ne bo več razmazal po celem mixu. Lahko ga naštimaš tako da na trenutke ali na prehodih dry vokal umakneš in bo delay ali reverb drastično skočil ven. Pri elektroniki to dobro vžge zdaj nevem pri ostalih zvrsteh
Tvoj nasvet mi je tudi všeč. Kaj pa nardiš, da dobiš dobro stereo sliko backov, imaš kakšen poseben trik? Kako delaš back vokale ?
Lp
Tvoj nasvet mi je tudi všeč. Kaj pa nardiš, da dobiš dobro stereo sliko backov, imaš kakšen poseben trik? Kako delaš back vokale ?
Lp
Objavljeno 28 julij 2006 - 09:16
QUOTE (soundtrap)
Ce se le da probam posnet 2x ali 3x backe. Velikokrat uporabim tudi UAD-1 Dimension D, ki (meni osebno) hudo naredi psevdo prostor.
Vcasih tudi en back skopiram na svoj kanal in ga casovno zamaknem, da dobim Hass efekt. Dobis feeling da je na eni strani, ceprav je seveda tudi na drugi strani in to celo z isto glasnostjo... (dela tudi super za Hihat)
Lp,
b.
Objavljeno 30 julij 2006 - 10:17
Jaz tudi naredim hass efekt, samo da pogosto se pitch shiftam levo npr-05 in desno +05 linijo in jih extremno paniram. Pol pa dam še enega na sredino in včasih dodam malo več reverba in ga cigla skompresiram.
Uporabljam tudi auto tune (zelo subtilno) in od anatresa 2 plugina ki nardijo dober zborček
Pri glasbi kjer buta kick na četro je pa obvezno če želiš imet pump track
dat še sidechain na vokal da ga kick vleče dol in če še pretiravaš in daš še side chain na reverb pol res neveš od kod prihaja vokal.
To je seveda dobro za dance, house, za rock in pop verjetno ne.
Sem bral da se danes zaradi abuziranja loudnesa sploh več ne uporablja reverb na vokalih v rmb-ju in hip hopu ampak da strički dajo samo malo kratkega delaja na vokal .
Uporabljam tudi auto tune (zelo subtilno) in od anatresa 2 plugina ki nardijo dober zborček
Pri glasbi kjer buta kick na četro je pa obvezno če želiš imet pump track
dat še sidechain na vokal da ga kick vleče dol in če še pretiravaš in daš še side chain na reverb pol res neveš od kod prihaja vokal.
To je seveda dobro za dance, house, za rock in pop verjetno ne.
Sem bral da se danes zaradi abuziranja loudnesa sploh več ne uporablja reverb na vokalih v rmb-ju in hip hopu ampak da strički dajo samo malo kratkega delaja na vokal .
Objavljeno 30 julij 2006 - 12:31
Mislm da si falil svoj nickname... mislim da bi ti ime "SideChainer" neprimerno bolj ustrezal :mrgreen: (joke)
Ja, elektro je svoja zgodba, o kateri sicer ne vem prav dosti. Drugje se sidechain v stilu duckinga uporablja vec ali manj samo na bass-u (da se bolje slisi kick) ali na muziki (da se bolje slisi vokal). Jaz za vokale probam rajs narest komplementarni EQ, za boljsi kick pa kar dostikrat naredim sidechain, da tisa bass za cca. 1 do 3 decibele.
Lp,
b.
Ja, elektro je svoja zgodba, o kateri sicer ne vem prav dosti. Drugje se sidechain v stilu duckinga uporablja vec ali manj samo na bass-u (da se bolje slisi kick) ali na muziki (da se bolje slisi vokal). Jaz za vokale probam rajs narest komplementarni EQ, za boljsi kick pa kar dostikrat naredim sidechain, da tisa bass za cca. 1 do 3 decibele.
Lp,
b.
Objavljeno 09 avgust 2006 - 05:39
Jaz uporabljam ta plugin za sidechaining.
http://www.db-audiow...s-processor.htm
Enega daš na dry drugega na wet. In pol jih linkaš send in recive.
Pol se pa malo igraš z parametri.
Lp
http://www.db-audiow...s-processor.htm
Enega daš na dry drugega na wet. In pol jih linkaš send in recive.
Pol se pa malo igraš z parametri.
Lp
Objavljeno 11 avgust 2006 - 07:31
QUOTE (soundtrap)
ma mi prav delate sline s tem uad.
Si ga moram ubost cim prej da vidim
Si ga moram ubost cim prej da vidim
Ja moraš kr res delajo plugini, pa samo na samem začetku se malo izprsi da ti potem nebo žal tko kot je men! Kupi Ultra PAK pa bo, kr jst sm uzej Studio PAK pa je bore malo pluginov zraven :oops:
Objavljeno 11 avgust 2006 - 09:49
QUOTE (soundtrap)
koliko pa jo lahko obremeniš (mislim CPU) Ti zmanjka kdaj powerja?
Oj, ja za 260 jurjev, ti bo kar nekaj hudih pluginov manjkal... jaz mam karto ze ene 6 let in sem vse skupaj zmetal ze skor 500 jurjev zanjo. Pocas, pocas plugin po plugin in pol ko sestejes te zaboli glava
CPUja ti ne bo nikol zmanjkal, ker vsak plugin vzame res minimalno kar se tice CPUja... karto samo pa bos zafilal 1,2,3 novi plugini so izredno pozresni. kaksen plugin vzame tudi 30% karte, npr plate ali spaceecho. Mas pa primerjave na www.uaudio.com, pa si poglej sam.
Lp,
b.
Objavljeno 11 avgust 2006 - 09:52
Hvala za nasvete okoli sidechain kompresije...nisem se sprobal, a upam da rata - kaksna bi bila procedura z URS kompresorji - kako deluje njihov sidechain - a lahko sprejme signal iz drugega kanala?
Oz - je taka "realisticna" varianta sploh mozna - da insertas kompresor na zeljenem instrumentu, v sidechain vhod na plug-inu pa pripeljes signal, ki bi naj triggal ?
Aja še to - URS kompresorji niso za kartico UAD - ce je slucajno kaksna zmesnjava... glede na naslednji odgovor.
Sicer pa - ja UAD se splaca nabavit - nujno Ultra pak, da imas vse dobrote + se en project pak - da imas vsaj dve kartici, ker sicer eno samo zelo hitro preobremenis... + dodatni plug-in Neve EQ
Oz - je taka "realisticna" varianta sploh mozna - da insertas kompresor na zeljenem instrumentu, v sidechain vhod na plug-inu pa pripeljes signal, ki bi naj triggal ?
Aja še to - URS kompresorji niso za kartico UAD - ce je slucajno kaksna zmesnjava... glede na naslednji odgovor.
Sicer pa - ja UAD se splaca nabavit - nujno Ultra pak, da imas vse dobrote + se en project pak - da imas vsaj dve kartici, ker sicer eno samo zelo hitro preobremenis... + dodatni plug-in Neve EQ
Objavljeno 11 avgust 2006 - 09:55
QUOTE (soundtrap)
Ti zmanjka kdaj powerja?
Prehitro
Ja so kr požrešni plugini => par tahudih gor obesiš pa je kr over!!!! :wink:
(1176 LN, Percision EQ, Percision Limiter, Pultec Pro, Plate 140)
Ko ti postanejo všeč je prehitro premalo DSP-ja in kupiš ke eno karto Projrct PAK in imaš dvokatno moč :wink:
To je itak brezno brez dna 8)
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov