TEST MIKROFONOV II (Shure, SE Electronics, Beyerdynamic, Rode) - andro31
Objavljeno 27 marec 2008 - 12:28
Spisek uporabljene opreme je bil naslednji:
Mikrofoni:
Shure KSM27
SE Electronics 2200
Beyerdynamic MCE 83
Rode NT2
Preampi:
MindPrint DTC (hvala Ixi )
M-Audio ProjectMix
Behringer ADA 8000
Spet bomo malo popestrili zadeve in bi malo ugibali, sampli so v treh grupah, vsaka grupa pripada enemu preampu, potem so mikrofoni pri vsakem preampu v istem vrstnem redu. Jasno ne v takem, kot piše zgoraj .
Da vas ne bo šokiralo, na prvih treh mikrofonih (samplih) je vokal, na zadnjem pa harmonika .
Sicer lahko sklepate po specifičnosti mic-ov, kateri je bil uporabljen tukaj ...
Takole gre:
Preamp 1 - Mic 1
Preamp 1 - Mic 2
Preamp 1 - Mic 3
Preamp 1 - Mic 4
Preamp 2 - Mic 1
Preamp 2 - Mic 2
Preamp 2 - Mic 3
Preamp 2 - Mic 4
Preamp 3 - Mic 1
Preamp 3 - Mic 2
Preamp 3 - Mic 3
Preamp 3 - Mic 4
Torej - ugiba se, katera grupa je kateri preamp in v kakšnem vrstnem redu so mikrofoni.
Zaželjen tudi kakšen komentar na karakteristiko zvoka.
Kaj je kaj, bo znano čez par dni .
Kar se tiče preampov, naj ne bi bilo težav, a ne .
Razlika v kvaliteti in tudi ceni naj bi bila (vsaj pri enem) več kot očitna ...
Saj ponavljam, ne poslušajte, kako je odpeto (vokalist je mel prekrokan vikend ), ampak izključno karakteristiko zvoka.
Pa da vidimo ....
Objavljeno 27 marec 2008 - 01:10
- Prvi se mi ne zdi nič posebnega - M-Audio ProjectMix
- Drugi je zame najbolši - MindPrint DTC
- Tretji mi je najbol prazen - Behringer ADA 8000
Mikrofoni: Sicer nisem še nikoli uporabil teh mikrfonov, po občutku bi rekel tako:
1 - Shure KSM27
2 - Rode NT2
3 - SE Electronics 2200
4 predvidevam da je Beyerdynamic
Verjetno sem vse ustrelil mimo
Objavljeno 29 marec 2008 - 03:55
Preampi:
1. ProjectMix
2. Behringer
3. MindPrint DTC
Mikrofoni:
1. SE
2. Shure
3. Rode
4. BDynamic
LP
Objavljeno 29 marec 2008 - 04:50
No, da še podražim Ixi-ja, če bo našel svojega MindPrint-a ...
Zdej grem pa dol v studio preposlušat !
Otroci, otroci, otroci..... čas, čas, čas
Objavljeno 29 marec 2008 - 11:01
No to je odgovor na tvoj post Blaster, če nisi mislil mene; oprosti!
btw: meni so takšni testi interesantni, a odkar nimam več studia, se ne udeležujem takšnih debat, ne presojam preko slušalk, pa tudi teh naprav osebno nisem slišal, razen mindprinta in B. ADA8000...
Objavljeno 30 marec 2008 - 12:57
najbolj mi sede kombinacija tretjega ampa in tretjega mikrofona za vokal. Tretji mikrofon se mi zdi najmehkejsi - za tega bi rekel, da je Shure KSM27.
Za prvi amp bi rekel, da je Behringer ADA8000 - malo muten, a vseeno kar soliden.
Drugi mikrofon se mi zdi najbolj prazen - rekel bi da je NT2, prvi pa je kar o.k., a malo sibilanten - rekel bi da je SE 2200.
Karkoli sta ze - tretji amp in treji mic skupaj sta mi najboljsa kombinacija...
Objavljeno 31 marec 2008 - 07:35
Glede komentarjev mogoče še to - vsaj meni je bolj od pravega vrstnega reda uporabljenih naprav pomembno, da napišete, kaj vam je najbolj všeč, oz. karakteristike posameznih samplov, tako kot je to naredil satoration.
Objavljeno 31 marec 2008 - 07:39
Danes zjutrej sem si odtrgal 10 min za čeking teh posnetkov.
Morem rečt da se se bolj osredotočil na preampe kor mic.
1/ ADA8k
2/ ProjectMix I/O
3/ Mindtprint DTC
Mici:
1/Shure KSM27
2/SE Electronics 2200
3/Rode NT2
4/Beyerdynamic
Objavljeno 31 marec 2008 - 01:36
Objavljeno 02 april 2008 - 08:43
Vrstni red je ..... že bil objavljen (glej post od Blaster-ja)
Ampak - moram povedat, Blaster - da se ne boste čudili, kako je vse zadel - enih 3/4 napotkov je dobil prek messengerja .
No, pa saj ne, da ne bi tud sam uspel, nič ne rečem ....
Tudi Ixi je našel svojo opremo, bravo !
No, tkole, še moj komentar sem dolžan.
Za test sem se odločil predvsem z razlogom, da primerjam svojo (še zaenkrat aktualno) opremo (M-Audio, ADA, SE) še s čim drugim oz .boljšim ....
Že pri samem snemanju je kar precej izstopal MindPrint, na to zadevo je petje res užitek !! Res se slišijo vsi detajli, drobne podrobnosti v vokalu, sploh se ni treba preveč trudit, pa kar rata . Ko ga je harmonikar sprobal kot tretjega zapovrstjo, je bila prva izjava "Kaj si pa zej uklopu ? Harmonka kr žgečka ...".
Tudi gaina ima uhaha na razpolago, na MP-ju je bil komaj na 1/4 in outpust signal tudi, pa je bil signal komaj dovolj nizek za line-in od M-Audia.
Na splošno pa v samem zvoku med preampi ni blaznih razlik, katere se mi zdijo skoraj večje med samimi mikrofoni.
Pozitivno me je presenetila ADA (mogoče pa ne bom več tolko pluval po Kaputingerju ), skoraj bi rekel, da se je izkazala bolje od Projectmixa. Tudi glede na vaše komentarje . Kot vidim, je bila marsikomu celo bolj všeč od MindPrinta ! Projectmix mi res deluje precej ozek, brez neke blazne globine. Podobno smo že ugotavljali pri dosedanjih snemanjih ... Tako da, kdo kupi ? (Ups, ko bom prodajal, bom mogel tale post zbrisat ).
Mikrofoni - meni se še vedno skoraj najbolj dopade SE, mogoče tudi zato, ker sem ga najbolj navajen. Ima lepo globino, sicer rahlo povdarjene visoke (ugotavljali že na referenčnih mertivah za studio, ima rahel 8 kHz boost), lepo prezenten in ni tečen. Je pa res, da kombinacija SE in Projectmix zato ne deluje ravno najbolje - prezenca na micu + ozki preampi = težave . Sploh na ženskem vokalu (Nuša je tako sikala, da je blo hudo ... ).
KSM27 - od vseh treh bi verjetno izbral kot zadnjega. Se mi zdi kar našpičen (sicer mogoče malo nižje, cca 6-7 kHz), mogoče pač samo ne paše k temu konkretnemu vokalu.
Rode NT - ja, bi se strinjal, z MindPrintom je pesmica .
Tako da, ko bo kaj časa, bi tale test še malo razširil, v roke bi rad dobil še kaj, mogoče KSM32 in AudioTechnica 4033 (hmm, sem slišal, da jih imajo v Sodražici ), pa kakšen dober preamp. A ima kdo kaj za rentat ? Mogoče kdo pozna/ima SPL Goldmike 9844 (po Ixi-jevih izkušnjah se dobro obnese).
Hvala za komentarje !
LP
A
Objavljeno 02 april 2008 - 12:12
Ce bo se kak test, pa bodo zraven v akciji kaksni LDC Neumanni, pa Audiotechnice, pa KSM32, lahko posodim za kak dan ali dva svojega Gefella UM70. Me zanima kako zveni preko Mindprinta DTC
Objavljeno 02 april 2008 - 01:31
Ko se bo nabralo kaj opreme, bom dodal nove sample. Mogoče tudi še kakšne pihalce ...
Aja, Ixi me je prosil, da še enkrat napišem vrstni red:
Preampi:
1) M-Audio ProjectMix
2) Behringer ADA8000
3) MindPrint DTC
Mikrofoni:
1) SE Electronics 2200
2) Shure KSM27
3) Rode NT2
4) Beyerdynamic MCE 83
LP
A
Objavljeno 05 november 2014 - 01:13
- Gregs91 članom je to všeč
Objavljeno 05 november 2014 - 01:20
Mogoče malo smešno ampak za hip hop je rode nt2a najbol vsestranski
Objavljeno 05 november 2014 - 10:24
rode nt2a sem imel priložnost probat in se mi je Se 2200A mnogo bolje iskazal tako za snemanje vokala kakor tudi za akustično kitaro...kakšna je pa razlika med SE Electronics Gemini 5 in SE Electronics Gemini II? .. je res tako občutna ralika, da se splača dodat nekaj € več?. Kolikor se poslušal demo posnetke ima zeo lepo barvo tudi na viskoih ženskih vokalih...
Hvala ixi za pomoč
Prispevek uredil/a: Gregs91, 05 november 2014 - 10:25 .
Objavljeno 06 november 2014 - 07:45
Žal nimam izkušenj z vsemi izmed teh mikrofonov... vendar, vsako uho ima svoj okus, vsak vokal svoj chain, ki mu paše. Lahko mikrofon za 50 eur omogoči boljši rezultat od tistega za 2000 eur.
Najbolje je kupiti en mic, ki ima "sloves" v svojem rangu in "nič ne fališ" in si vesel ker si enak kot večina.
V primeru, da se mic rabi izključno za določen vokal in se bo s tem vokalom delalo večino projektov, pa mice predvidenega cenovnega ranga na kup in preizkusit kateri mu najbolje sede + odvisno kakšen je aranžma celotnega komada... lahko so rezultati presenetljivi. Ful zanimive zaključke v izbiri nam omogoča poslušanje semplov za katere sprva ne vemo kateri mic ali preamp se uporabi. Sam kaj ko nismo zadeli na lotu da bi lahko izbirali vse povprek
Toliko o moji in še čigavi filozofiji
Glede naštetih micov:
AKG C414 XL II je kul, ker ima možnost menjave paternov (zvokovno mi je mal tečn) in s tem omogoča širšo paleto uporabe prav tako Gemini II , ki se razlikuje po tem od Gemini 5. Se pravi zopet širše uporaben Gemini II. AKG z zlato membrano je bolj namenjen vokalom za razliko od brata s sivo, ki je po navedbah proizvajalca bolj vsesplošno uporaben (AKG C414 XLS). Ob kombinaciji z še enim micom omogoča še stereo tehniko M/S kar z navadnim cardioid paternom ne gre. Razlika med AKG in SE je tranzistor/lampaš, kar bo lampa v osnovi delovala bolj fat in je za moje pojme primerna za bogate samostojne vokale (stvar okusa). Slabost po mojem mnenju je lampa mic plus lampa preamp. Meni ustvari velikokrat tečne frekvence okol 5-10 kHz, tako da jaz bi vzel multi patern katerega izmed naštetih multi paternov tudi TLM 107 je vrjetno kul. Najbolje, da pove mnenje o njem nekdo, ki ga je stestiral. Vsi mici pa ob dobri zvočni dajejo malo šuma in posledično čist signal, ki omogoča kvaliteten posnetek. Frekvenčni karakter pa kot sem povedal, stvar okusa.
BTW... dober pevec/instrumentalist popravi vse anomalije mikrofona
LP
Kristian
Prispevek uredil/a: DomaDIS, 06 november 2014 - 01:13 .
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov