Če se peljete po Tržaški v Ljubljani od Viča proti Postojni, boste po kakšnem kilometru (od viškega križišča naprej na desni strani) zagledali lepo meščansko vilo z zelenimi naoknicami.Komot bi jo ponucal za snemanje kake pravljice ali nadaljevanke z žajfasto vsebino.V njej deluje famozno društvo SAZAS.Verjetno je ni organizacije v Sloveniji, ki bi se je bolj držal goljufiv sloves, kot te nam glasbenikom prepotrebene institucije.Naj se vrnem v leto 1996.Takrat so še funkcionirali v neposredni bližini Križank.Sprejeli so me zelo prijazno in gospodična mi je brž ponudila obrazce in papirje, pa seveda statut ipd.Ker ne štejem glih med ajnštajne se mi nikakor ni zlilo v glavo kako naj prijavim prihajajočo ploščo v katero smo polagali velike upe.Po enournem dresiranju o mehanskih pravicah in podobnih pogruntavščinah sem popokal obrazce in se napotil domov.Moram priznati, da je izpolnjevanje avtorskih obrazcev podobno prijetno početje kot gastroskopija ali...
Zato mi je razumljivo da mnogo glasbenikov teh zadev nima urejenih oz. čuti do njih odpor.Vendar sem kljub težavam izpolnil listine in jih vrnil v avtorsko hišo.V upanju na pritok denarcev sem potrpežljivo čakal na prvo kuverto z žigom sazas.Prvo leto je ni bilo.Na moj telefonski klic sem dobil odgovor, da so v zaostanku in da trenutno rešujejo zadeve iz leta 94.Leta 2002 sem prejel zelo debelo kuverto z ustreznimi oznakami.Srce mi je začelo hitreje biti.Bilo je v začetku junija in mrzlično sem iskal denar, da bom šel z družino šotorit na Jadran.Solze upanja in sreče so postale solze besa, ko sem prebral vsebino.Za toliko in toliko minut vam izplačujemo 176, 370, 154SIT...skupaj 1795SIT.In na koncu: vse dobre želje naš dragi avtor.Veliki trenutek je postal velika bolečina.Tisti trenutek sem razumel vse pljuvanje kolegov po tej "naši" instituciji.
Lansko leto je bilo prelomno, zaradi mnogih takih in drugačnih pritiskov, zamenjav itd.Dobil sem honorar, ki mi daje upanje da se premika na bolje.Enkrat vem da bo nekdo v tej združbi naredu vsaj približen red in na ta trenutek bom čakal.Do takrat pa sledeče:
Avtorski agenciji:
In na koncu:
Hans