Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Audigy Platinum problem z midi out

14 odgovorov v tej temi

#1 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 02 januar 2008 - 01:02

Lepo pozdravljeni.

Najprej bi želel povedati, da sem popoln začetnik na tem področju. Enemu gospodu vzpostavljam sistem na starejšem računalniku. Gospod snema svoje midi datoteke, ki jih potem uporabi za spremljavo...

Problem:

Z zvočno kartico Creative Audigy Platinum nikakor ne uspem vzpostaviti midi-out povezave s klaviaturo. Uporabljam program Cubase SX. Ko pogledam specifikacije, je midi-out kanal Audigy sicer viden, ampak ni aktiven (in ga nikakor ne morem nastaviti, da postane aktiven). Torej se midi datoteka nikakor ne da predvajati na klaviaturi.
Kje je problem? Driveri so original. Slišal sem tudi o Kx projektu (http://kxproject.lug...ndex.php?skip=1). Problem je v tem, da se na to res ne spoznam... Prosim za pomoč/mnenje.

Problem je tudi z ASIO gonilniki, ker v Cubasu ni možnosti izbire "Creative ASIO", temveč je samo možnost EMU... A je EMU v redu (v kolikor ga izberem, nekaj teži glede 48 kHz in 44,1 kHz, latence so pa izredno visoke!). Kako to popraviti? Trenutno sem instaliral ASIO4ALL, s katerimi je latenca cca 11 ms (http://www.asio4all.com/).

Če imate kakšne nasvete, vas lepo prosim za pomoč (prosim tudi, naj bodo čimbolj jasni - ker se ne spoznam preveč na to področje...).

Hvala za odgovore, lep pozdrav in srečno 2008 vsem!

#2 Jitter

Jitter

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2008 - 06:17

Daj lepo po vrsti.
Kakšna je klaviatura - katera?
Imaš midi kable sploh pravilno povezane?

Če nič ne gre skozi, kako lahko govoriš o latenci?

nekaj bomo že zrihtal

#3 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 12:37

Hvala za odgovor. Vmes se je marsikaj zgodilo, pa po vrsti:
- naložil sem creative gonilnike
- v cubase sem uredil, da je delalo, vendar nikakor nisem mogel izbrati Creative Asio
- potem se je celoten računalnik upočasnil (precej instaliranja in deinstaliranja)
- VSE sem na novo postavil (sistem winxp, SP2), cubase, gonilnike pa sem dal kXProject (
http://kxproject.lug...ndex.php?skip=1)

Zdaj pa nov problem:
- v Cubase normalno sprejema signale s klaviature (jih tudi zapiše, ko snemam)
- nikakor ne morem pripravit računalnika, da bi predvajal midi datoteke (razen, če midi-out uporabim Microsoft GS Wavetable)...

Kaj je potrebno kje nastaviti-tale KX so tako slabo podprti z navodili... Prosim pomoč...

PS.
Se opravičujem, da nisem tako dolgo odgovoril - živim drugje kot ta gospod in kar traja, preden kaj uspem uštimat.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 03 februar 2008 - 02:03

Za predvajanje rabiš nek sound modul, ali je to VSTi ali pa kalviatura.
Ali na tisti output naložiš npr. VSTi (virtualni instrumen) ali pa midi out povežeš z klaviaturo na midi in. Potem moraš še slediti misi protokolu tovrstne klaviature.
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 03:16

ixi;

prosim, če lahko malo podrobneje razložiš.

Poskusil sem izbrati VSE možne outpute, pa se midi ni želel predvajati nikdar, razen v primeru MS Wavetable...

Klaviaturo sem povezal - pa tudi tam ni šlo predvajati.

Zanima me tale tvoj stavek:"...na tisti output naložiš npr. VSTi (virtualni instrumen) ali pa midi out povežeš z klaviaturo na midi in. Potem moraš še slediti misi protokolu tovrstne klaviature."

Kako na output naložiš VSTi? Kje se to naredi in kako. In kaj potem pomeni to: misi (najbrž midi) protokol klaviature?

Hvala.

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 03:30

Ja v Cubase-u imš mislim da že nekaj ali pa kak vst instrument.
Odpreš Cubase, naredi projekt, midi kanal in posnameš midi, oz note...blabla

Nato ptitisneš F11 (VST inst.) in odpreš neki sint.
Nato p ana kanlu določiš ta sint za out in more igrat.

Glede klaviature pa povej ktero mai da spolh vemo za kaj gre.

#7 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 05:13

a pa si na klaviaturi nastimal MIDI IN channel isti kot midi OUT v cubasu?

#8 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 06:16

Hvala za hitra odgovora.

Klaviatura je Roland e-86 (letnik tam 1995 +/- 3leta).

Malo narobe sem napisal: midi se sicer predvaja (vidi se, da "se predvaja"), vendar se nič ne sliši. Poskušal z vsemi outputi, pa se ni nič slišalo (razen pri MS Wavetable).

Sam sem na tem področju res popolni začetnik in niti ne razumem principov delovanja midijev oz. sowtvara za midi (sem pa precej prebral o tem, pa vseeno ne gre).

Torej kako kanalu določiš sint? Na klaviaturi ne gre določit midi in-tam je vse privzeto. A je to možno?

Upam, da sem s tem podal dodatne info, ki so potrebne za rešitev problema... V kolikor še je karkoli potrebno, prosim samo napišite...

(Pri prejšnjih creative driverjih sem samo nastavil outout in se je midi datoteka predvajala na zvočnikih, na klaviaturi se pa ni hotela. Pri kX driverjih niti na zvočnike ne uspem spravit zvoka...)

#9 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2008 - 11:09

ok nocem karkoli pameti solit,
ampak a ni lazje da da MIDI file kar na disketo?

z midijem je tako, imas midi sporocila (midi file) pol pa rabis se modul z zvoki (tvoja zvocna, sintisajzer, ali softwer sint (ms wavetable).
ce informacije niso uspesno prenesene do modula (V tvojem primeru Roland) potem se zvok ne slis.

v teoriji je tako: imas midi file, odpres ga v cubasu, vsakemu tracku dolocis kot output tisti outpot na katerega je povezan sint. se pravi iz racunalnika MIDI OUT, v sint MIDI IN.
sporocila morajo bit na istem kanalu kot ga sprejema sint.
sint more podpirat MIDI IN sporocila Note on/off (lahko da sint podpira samo midi IN za spreminjanje zvoka s pomocjo footswitcha).

a to sint podpira al ne pise v navodilih, nek MIDI Specification sheet al pa kej takega.

drugac pa nej da na disketo pa se ne sekira

#10 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2008 - 09:25

Ploki:
Glede diskete je tako: ko je midi končan (če ga dela sam), je disketa brez problema. Vendar je dobro pred tem slišat pesem... Pa recimo, da bi imel celo računalnik zraven, ko bi kaj igral kjerkoli (lažje manevriranje).

Sint podpira to, ker je na prejšnji kartici to delovalo brez problema (kartica je Steinberg, ima pa ISA vodilo - zaradi česar je ne morem vstavit v nov računalnik)...

Mislim, da mi je zdaj malo bolj jasno kako to deluje (sicer zdaj nimam pred sabo tega računalnik in Cubase-a, da bi direktno preveril, žal). Vprašal bi še tole, kaj natančno pomeni (in kje se vidi, kje se preveri in nastavi):
"sporocila morajo bit na istem kanalu kot ga sprejema sint. "

Kako določiš kanal in kako veš kateri kanal sprejema sint?

Hvala.

#11 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2008 - 11:11

QUOTE (krepelin)
Ploki:
Glede diskete je tako: ko je midi končan (če ga dela sam), je disketa brez problema. Vendar je dobro pred tem slišat pesem... Pa recimo, da bi imel celo računalnik zraven, ko bi kaj igral kjerkoli (lažje manevriranje).

Sint podpira to, ker je na prejšnji kartici to delovalo brez problema (kartica je Steinberg, ima pa ISA vodilo - zaradi česar je ne morem vstavit v nov računalnik)...

Mislim, da mi je zdaj malo bolj jasno kako to deluje (sicer zdaj nimam pred sabo tega računalnik in Cubase-a, da bi direktno preveril, žal). Vprašal bi še tole, kaj natančno pomeni (in kje se vidi, kje se preveri in nastavi):
"sporocila morajo bit na istem kanalu kot ga sprejema sint. "

Kako določiš kanal in kako veš kateri kanal sprejema sint?

Hvala.

Poglej zadeva je simpl ku pasul.

Vsak audio treck mor imeti določe input in outpu. če hočeš kaj posneti in prevajati! Je to jasno :?:
Isto je pri midi trecku. Določiš input, v tvojem primeru je to Creative midi input (al kaj je že), in output bo nek virtualni instrument, ki bo praktično igral po teh notah.
Se pravi na midi trecku določiš input in potem še output.

Nimam pojma kaj ti ni jasno. Midi je samo notni zapis, nobenega zvoka!!!!
Zvok ti daje virtualni instrument, sound modul, oz. v tvojem primeri Roland.

Se pravi idea.gif
Snemanje midija: Roland MIDI OUT => v zvočno karto MIDI IN.
Potem v Cubase-u določen track in dolečen pravi midi input.
Predvajanje zvoka: Midi track, na ndjem določen virtualni inst. Da zalaufaš pa VSTi (virtualni inst.) pritisneš F11 tam zalaušak nek VSTi.

Če ga pa hočeš da ti predvaja midi zapis Roland, potem pa moraš imet še en kabel, s katerim boš povezal midi out na karti in midi in na Rolandu.

Tak je protokol in to mora delat.

#12 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2008 - 11:48

Saj pravim - sem res totalni začetnik (in po tem, kar ste mi napisali mi je malo bolj jasno kako stvari potekajo).

Ixi in Ploki hvala - v četrtek bom najverjetneje lahko poskusil. Javim kako bo uspelo.

#13 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2008 - 12:21

Ja drgač pa kar se MIDI-ja tiče => http://www.midi.org/

#14 krepelin

krepelin

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov

Objavljeno 07 februar 2008 - 08:44

Lep pozdrav.

Prosim ne se smejat. Problem je rešen. Rešilo se je pa tako, da sem vsakemu tracku določil out in dela. Problem je bil v tem, da je bilo potrebno levo stran razširit proti sredini ekrana, da si sploh lahko določil ta midi out (česar prej nisem vedel). Saj sem rekel, da se ne spoznam, tako da hvala.

Imam pa še eno vprašanje: ali je mogoče v Cubase-u določit vsem midi trackom out hkrati v eni pesmi, ali še boljše - vsem pesmim, ki jih kadarkoli odpreš, da se avtomatsko za midi out nastavi določen midi out na vseh trackih?

Hvala še za tole. Deluje perfektno!

#15 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 08 februar 2008 - 08:28

Kot cubase projekt ja, drugače midi track ne vsebuje teh informacij.
Predlagam da narediš v cubase-u template project, doličiš midi kanale in nastavitve I/O in ga sejvaš kot template projekt.

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov