Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

SUB, sub...

20 odgovorov v tej temi

#1 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov
  • Interests:Live sound

Objavljeno 23 oktober 2007 - 10:55

Večina vas postavlja SUB-e kr levo-desno, zato odpiram to temo.

Zgodi se tole:

Pišite, rišite, več mnenj, boljš za vse...
Ojoj, pa to nimate pravega riderja...

#2 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 23 oktober 2007 - 11:07

hja ni vedno odvisno od samih ozvočevalcev kam postavjo sube ,ku včasih so taki bebavi odri da ni variante da še gre v center,pa še organizatorji gledajo včasih bolj na izgled stagea kot samga sounda... ,levo desno ...ok sam mora bit še kaj v centru da tut une odzadaj mal po pleksusu butne ...je pa tud osvisn od sistema,prostora ,višine ramp ,včasih pomaga že če 2 stacka razmakneš za 10 cm in je slika čist drgačna ,... tle je kaj za zdebatirat ja .... (pogrešam 21" od turbosounda sad.gif )
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#3 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 23 oktober 2007 - 07:45

hej hej, gaber, kako kej wink.gif
hja, ni ga cez mapp online, ampak je pa res, da v mnogih primerih organizatorji sparajo z odrom, ne dajo ograje spredaj in si ne mores privoscit ravno postavitve po zelji...in moras pac malo improvizirat. pride pa mapp online velikokrat v pomoc. vcasih, ko nimam kaj delat (kar je sicer bolj redko), se usedem za computer in postavljam zvocnike in racunam razlicne postavitve. ne mores da verjames, kaksne razlike pridejo.
Srečko Kovačič
www.madd.si

#4 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 10:14

-->@Diodibuh: Hehe, kr kul, pa ti?

Sem se zadnje čase veliko ukvarjal s to problematiko.
Seveda sem vse simuliral z MAPP-om. Ugotovitev imam kar nekaj.
Če imaš dost prostora, subov in dovolj outputov na procesorju, se da nardit skoraj čudeže.
Uspel sem tudi zgraditi "kardio" sub stack brez obračanja polaritete in z, relativno enakomernim, usmerjenim obnašanjem skoz DVE oktavi!!! (Idealno za open-air DJ-ske dogodke, kjer ne smejo gramofoni "mikrofonirat ali pa za sitne akustične bande, ki nočejo slišat kako "zagrmi" FOH... :wink: )

#5 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 10:43

...ja to zna bit totalen pain inda es ... ko sub šprica na vse konce in kraje in če ni sidefilov da z njimi "gaziš" ... je hm ... sem že slišu razne :"daj prosim basista iz monitorjev ven" biggrin.gif .. torej se pridužujem ekipi iskalcev usmerjenega suba .... samo se bojim da tukaj univerzalne rešitve ni ,da so lahko podane le neke smernice... vse ostalo pa je varjanta "snađi se mujo na kraju samem" že en faktor kot je naprimer : neenako spihani subi (zrabljeni, ponucani,eni z novimi drajverji eni s starimi... al kako naj se izrazim) lahko tko drastično uplivajo na vse skupaj , da na konc ne pomagajo nobeni matametični izračuni ampak samo ušesa in sprehajanje po placu gor in dol ,da slišiš kje so rupe.

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#6 NoiseBox

NoiseBox

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 47 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 10:59

Torej pravite, da je v live tudi fajn met sube na sredini stejđa in ne samo ob straneh? tega še sicer nisem videl nikjer na koncertih se mi pa zdi logično... zanimivo.... če sploh prav razumem... smile.gif
Noizzzzz...

#7 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 11:02

.... hja če se le da še sube u sredino ... itak je pa to pogojen kot si vidu ..se ne da zmiri

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#8 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 11:37

Ja če je velik oder včasih dajejo tudi kak fulrange na sredino, ne sam SUB

#9 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 12:28

No, da bo razprava malo lažja prilagam dva filetka o postavitvah SUBov, ki sem jih dobil na Meyer seminarju.

Na teh fotkah se tud vidi front-fill boxe, za "butnglavce" v prvih vrstah... :wink:

http://www.volvoklub..._pics_Meyer.pdf
http://www.volvoklub...pics_others.pdf
Na zadnjih dveh slikicah v Sub_pics_others se vidi tak "cardio" cluster subov kot sem ga omenjal.

#10 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 02:23

:shock:

To pa so tapravi odri :twisted:

#11 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 09:40

in slike povedo več kot 1000 besed..... tongue.gif

edino nisem siguren, ker sem na parih slikah videl, da dajo ograjo s polno stranico tik spredaj..... a ni potem da se nekje u razdalji do foha sube sliši bolj zamolklo (ne vem kako bi rekel) :oops: .... sej je res da drugače pa itk folk u prvih vrstah že tolko prepreči, pa useen :?:

lp

#12 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 24 oktober 2007 - 10:41

..... ja tadrug link mi je bl všeč (EV biggrin.gif ) par zanimivih postavitev z Xi 2181...
sam škoda da se tega pr nas ne da sprobat ravn (vsi hočjo te frdamane line arraye in x sube) men osebno pa x array špla 100x bolš ... tazadn info sm danes dobu,da se stonesi vračajo na klasiko in nočjo več linearray sistema ..no dovolj off topica ... vsekakor zanimive fotke ,Sound Man si ti to slišal ?? predvsem je zanimiva ona fotka ko so xi-ji postavljeni v vrsto en za drugim... a je to dejansko tko igralo ,al je čakalo na rowdije da v tovorjak gajbe zmečejo ,pa tut delay je blo zanimivo nastavljat... mal opiš če se ti ljub kk je to kaj kopalo.. BTW sem že ukradu tale pdf

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#13 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2007 - 09:56

QUOTE (winny32)
in slike povedo več kot 1000 besed..... tongue.gif
edino nisem siguren, ker sem na parih slikah videl, da dajo ograjo s polno stranico tik spredaj..... a ni potem da se nekje u razdalji do foha sube sliši bolj zamolklo (ne vem kako bi rekel) :oops: .... sej je res da drugače pa itk folk u prvih vrstah že tolko prepreči, pa useen :?:
lp

Zamolklo?!? Hmmm... Mislim da SUBi vedno igrajo "zamolklo" saj je to njihova naloga, he he he... :wink: (SUB = freq. < cca.100Hz)

Torej;
en cikel oz, valovna dolžina 100 Hz je 3,4m
pri 40 Hz pa 8,5m (pri cca. 15ºC)
zato lahko sklepaš, da pri tako dolgih zv. valovih človek ali ograja ne predstavlja neke ovire.

#14 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2007 - 10:25

QUOTE (microsound)
..... ja tadrug link mi je bl všeč (EV biggrin.gif ) par zanimivih postavitev z Xi 2181... sam škoda da se tega pr nas ne da sprobat ravn (vsi hočjo te frdamane line arraye in x sube) men osebno pa x array špla 100x bolš ... tazadn info sm danes dobu,da se stonesi vračajo na klasiko in nočjo več linearray sistema ..no dovolj off topica ... vsekakor zanimive fotke ,Sound Man si ti to slišal ??
Ja, pri turbosoundu sploh niso razvili nekega line array-a, ampak ponujajo novo finto, kao virtualen "point-source".
Pri line-ih se vsi trudijo, da bi, bolj ali manj uspešno, emulirali "ribbon", torej vsi vali v enakem času pridejo do horna, kar je v 2D popolnoma smiselno. Kot sevanja po horizontali ostane, po vertikali pa se lepo odšteje, torej Fraunhofer regija se močno podaljša kar prinaša večji "throw"...
Vsi pa vemo, da t.i. "cilindrični val" obstaja samo na papirju, njegov približek v primeru line-arr. pa deluje samo pod določenimi pogoji. (dolžina arrey-a, "splay" kot, itd...) Torej v praksi še vedno "dilamo" z krogelnimi (sphere) zv. valovi... Kjer bi pa "točkovni" izvor teoretično zmagal!
QUOTE (microsound)
...predvsem je zanimiva ona fotka ko so xi-ji postavljeni v vrsto en za drugim... a je to dejansko tko igralo ,al je čakalo na rowdije da v tovorjak gajbe zmečejo ,pa tut delay je blo zanimivo nastavljat... mal opiš če se ti ljub kk je to kaj kopalo.. BTW sem že ukradu tale pdf

V vrsto so postavljeni prav zaradi "ciljanja" sub-a. Vsak naslednji je delay-an za par ms, tako da se naprej pravilno seštevajo, nazaj pa dobiš "fazni" odštevek...
Če želiš, ti pošljem pdf-jček "LowFrequencyDirectivityControl" pa si teorijo prebereš...

Pa sorry, če preveč čvekam... laugh.gif

#15 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2007 - 10:29

Aja, še to...

O "usmerjanju" subov in o "cardio" principu bi nam lahko gospod Aleš Dravinec kaj več povedal, kr se s tem sam dosti ukvarja, kajne?

#16 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2007 - 04:53

QUOTE (SoundMan)
[Če želiš, ti pošljem pdf-jček "LowFrequencyDirectivityControl" pa si teorijo prebereš...

To bi pa tud jst imel če je možno - zmer bol me zanima teorija, ker se mi zdi da se pol lažje pride do željenih stvari kot če se zanašamo samo na ušesa.

#17 Aleš Dravinec

Aleš Dravinec

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 128 prispevkov
  • Interests:pro audio

Objavljeno 25 oktober 2007 - 06:33

QUOTE (SoundMan)
Aja, še to...

O "usmerjanju" subov in o "cardio" principu bi nam lahko gospod Aleš Dravinec kaj več povedal, kr se s tem sam dosti ukvarja, kajne?

Hej, Gaber

Malo si me 'ujel' , ker me bo še kak dan basal čas. Vseeno pa seveda moje 'videnje' subwoofer arrayev in cardioidnih sistemov sledi, obljubim...

Da se v tem trenutku vsaj malo odkupim prilagam link :

http://www.jasonaudi...legab/index.htm

Lepo branje o razumevanju basa in nekaj koristne a ne prekomplicirane teorije.
Meyerjev MAPP online je seveda odlično orodje za raziskovanje, študij in načrtovanje akustičnih sistemov, vendar ga skladno s strokovno in poslovno etiko ne uporabljam. Svetujem pa lahko vsem, naj si ga ogledajo.

ok

Več sledi.
Lep ozvočevalski vikend in koherenten bas vsem...

S spoštovanjem
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com

#18 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 25 oktober 2007 - 08:18

QUOTE (SoundMan)
Če želiš, ti pošljem pdf-jček "LowFrequencyDirectivityControl" pa si teorijo prebereš...

Pa sorry, če preveč čvekam... laugh.gif

Jap jap to bi z zanimanjem prebral si .... glede čvekanja pa ... hvalabogu da se live topic mal pretegne ...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#19 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 25 oktober 2007 - 11:13

interesanten topic, nisem live tonc, ampak iz fizikalnega stališča in cardioidne emisije zvoka v prostor outdoor/indoor...
upam, da se bo tema razvila vsaj malo v tej smeri.
Nenad Patkovic

#20 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 26 oktober 2007 - 12:30

Evo "filetek", ki sem ga obljubljal. Zanimivo branje, mi je dalo dosti za razmišljat pa še do nekaj idej sem prišel...

http://www.volvoklub...ity_Control.pdf

idea.gif Raje "Shrani cilj kot...", ker je cca. 56 MB "fajl". Uživajte! biggrin.gif

#21 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 26 oktober 2007 - 06:03

nisem še vsega pregledal/ prebral, a zelo lepo strukturirano in nazorno :smt023
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov